EVENIMENT
Vicepreşedintele Curţii de Apel Cluj şi un judecător clujean, eliberaţi din funcţii de Klaus Iohannis. Motivul este pensionarea

Doi judecători clujeni de la Curtea de Apel Cluj au fost eliberaţi din funcţii, miercuri, de preşedintele Klaus Iohannis, ca urmare a pensionării.
Cei doi judecători sunt Liviu Ungur, care a fost până acum şi vicepreşedinte al instanţei clujene, şi judecătoarea Carmen Maria Conţ, de la aceeaşi instanţă.
Alături de aceştia, Klaus Iohannis a mai eliberat din funcţii şi a trecut în rezervă şi alte cadre importante, şefii STS Maramureş şi Suceava.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului a semnat decretele privind trecerea în rezervă a generalilor de brigadă – cu o stea Marin Bancoş şi Mihai Dascălu din Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.
Preşedintele Iohannis i-a eliberat din funcţie, ca urmare a pensionării, pe următorii magistraţi:
* Săndina Voicu – judecător cu grad profesional de Curte de apel la Judecătoria Sectorului 6 Bucureşti;
* Mirela Sorina Poleac – judecător la Tribunalul Alba;
* Mioara Iolanda Grecu – judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie;
* Mari Ilie – judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie;
* Mihaela Tăbârcă – judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie;
* Liviu Ungur – judecător la Curtea de Apel Cluj, vicepreşedinte al acestei instanţe;
* Carmen Maria Conţ – judecător la Curtea de Apel Cluj;
* Mărgărit-Răzvan Austrianu – procuror cu grad profesional corespunzător Tribunalului la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Un incendiu a izbucnit la o anexă gospodărească în Gherla, luni seara.
Un echipaj de la Punctul de Lucru Gherla, mobilizat inițial la un incendiu de vegetație uscată în comuna Fizeșu Gherlii, a fost trimis pe strada Clujului din Gherla, pentru a stinge incendiul.
Bărbat cu arsuri la mâini după un incendiu la Gherla
Anterior, la fața locului au fost mobilizate două echipaje de la Detașamentul Dej, precum și SVSU Gherla. Potrivit reprezentanților ISU Cluj, incendiul s-a manifestat la o anexă gospodărească pe o suprafață de aproximativ 30 de metri pătrați.
Pompierii au reușit să protejeze casa, dar proprietarul a suferit arsuri la nivelul mâinilor și este evaluat de către un echipaj SAJ.
CULTURA
Deochiul. Ritualuri în satul clujean de altădată. Descântecele trebuiau ,,furate” ca să aibă efect: “Tu, bubă de nouă feluri”

De multe ori, atunci când mergeau în șezătoare, la clacă sau la alte evenimente din viața satului, unele fete se deocheau.
Dacă se întâmpla acest lucru, descântecele aveau darul de a înlătura efectele negative ale deochiului. Dar acestea erau cunoscute de foarte puţine femei din sat, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj.
Descântecele trebuiau ,,furate” ca să aibă efect
Acest lucru se întâmpla și pentru că descântecele se spuneau abia şoptit și cu greu puteau fi reţinute şi reproduse. Totodată, descântecele trebuiau ,,furate”, altfel se credea că nu aveau efect.
Se spunea că privirea pătrunzătoare a cuiva poate deochea. Putea fi deocheat şi cel frumos, dar şi cel urât, deopotrivă, se arată în volumul „Cultura tradițională din județul Cluj – Valea Arieșului”, apărut în anul 2019 la editura „Tradiții Clujene” a CJCPCT Cluj.
Ritualuri de “deochi” în satul clujean de altădată
Înainte de a descânta, se făcea semnul crucii asupra unei căni cu apă neîncepută, dusă de acasă de cineva din familie.
Cum se descânta:
“Ieși deochi dintre ochi
Că te-ajunge-o vacă neagră
Și te țâpă într-o mare,
Acolo să coci
cum coace spuma la soare!
Eu te-oi soroci cu Tatăl și cu Fiul
Și cu cei doisprezece apostoli,
(se spunea numele celui deocheat…)
să rămână curat
Ca argintul strecurat.
Tu, buba bubelor,
Tu, mama ciumelor,
Tu, bubă de nouă feluri,
Să ieși din culcușul ochilor,
Din fața obrajilor,
Din dinți și din măsele!
Eu te-oi soroci, de-aici îi pieri,
La (…) nu ti-i întruna,
În mare ti-i îneca. Ptiu, ptiu, ptiu.”
Din apa descântată se beau trei înghiţituri mici
În apa descântată se aruncau cărbuni aprinși. “Dacă stăteau culcați pe funcul cănii, însemna că ai fost deocheat de femeie, dacă rămâneau deasupra, cei care te-au deocheat erau bărbați”, se credea în localitatea clujeană Luna, atată speciliștii clujeni de la CJCPCT.
Din apa descântată cel deocheat trebuia să bea trei înghiţituri mici. Apoi, cu degetele înmuiate în apă, i se făcea celui deochiat semnul crucii pe frunte şi în dreptul inimii. Apa era apoi aruncată pe țâțâna ușii și se rosteau cuvintele “Cât a sta apa în sus, atâta să steie deochiul pe (se spunea numele celui deocheat).”
Măsuri de “precauție” împotriva deochiului
Specialiștii clujeni mai arată că, pentru a nu fi deocheat se luau şi măsuri de precauţie.
“Fetele mai slabe din fire purtau un căţel de usturoi în sân, sau își puneau sare în încălțăminte. Dacă deochiul putea fi transmis prin privire, daturile şi făcăturile se datorau unor practici cunoscute numai de anumite persoane şi se considerau a fi deosebit de periculoase”, arată specialiștii de la CJCPCT Cluj.
Ce este deochiul
Deochiul este o superstiție care spune că anumite persoane, în special copiii și lăuzele, pot fi “vătămate” printr-o privire admirativă sau invidioasă. Pot fi deocheate și plante sau animale domestice.
Deochiul se manifestă prin dureri de cap, căscat continuu, febră la om, veștejire la plante, “tânjeală” la animale. Deochiul poate fi involuntar sau intenționat, însă efectele sunt identice și proporționale cu puterea invidiei sau admirației.
Foto: CJCPCT Cluj
EDUCATIE
FOTO. Performanță extraordinară pentru Nora, o elevă de 9 ani din Cluj-Napoca. A câștigat Cupa Poloniei la schi

Nora Lupșan a reușit, la doar 9 ani, o performanță incredibilă. Ea a câștigat în weekend Cupa Poloniei la schi.
Nora s-a apucat de schi la 6 ani și este susținută necondiționat de familie, care a înființat pentru ea un club sportiv.
Performanță extraordinară pentru Nora, o elevă de 9 ani din Cluj-Napoca
Elevă la Școala Montessori din Cluj, Nora a reușit o performanță remarcabilă, campionatul polonez fiind unul dintre cele mai puternice din estul Europei și unul dintre cele mai puternice din lume, fiind o “bătălie” între peste 40 de cluburi foarte puternice.
Nora merge în fiecare weekend la antrenamente în Polonia
Nora este antrenată de tatăl ei, Adrian Lupșan, alături de care merge în fiecare weekend din sezonul de iarnă și în vacanțe pentru antrenamente în Polonia, unde condițiile de antrenament sunt foarte bune.
Nora face schi de la 6 ani și a câștigat numeroase premii și în țară, dar în ultimii 2 ani se antrenează și concurează în afara țării, în Austria, Slovacia, Polonia, iar vara pe pârtia indoor din Lituania.
Familia o susține necondiționat
Familia a înființat pentru ea un club sportiv, Siebenburgen Racing, care să o susțină financiar, dar prin intermediul căruia derulează proiecte pentru a ajuta inclusiv schiul din România, care este în dificultate, în ultimii ani fiind afectat puternic de lipsa zăpezii de pe pârtii.
În afara schiului, Nora mai face patinaj și atletism, îi place mult să citească. Ea profită de drumurile lungi și citește ore întregi. Îi place mult și să cânte, iar acum studiază la nivel avansat pianul și flautul.
EVENIMENT
VIDEO. Susținători ai lui Călin Georgescu, protest la Cluj-Napoca împotriva “regimului comunist”

Aproximativ 25 de persoane, cu steaguri tricolore, s-au adunat luni seara în centrul Clujului.
Aceștia au răspuns chemării la un protest “împotriva regimului comunist PSD-USR-PNL-UDMR!”, venit pe rețelele sociale.
Susținători ai lui Călin Georgescu, protest la Cluj-Napoca
Protestul a început la ora 19.00, iar “chemări” similare au fost făcute și la Oradea, Timișoara, Iași, Brașov, Sibiu, Arad, Bistrița, Craiova, Constanța, Suceava, Baia Mare, Târgu Mureș, Galați, Botoșani și București.
Protestele sunt organizate după ce Biroul Electoral Central a invalidat, duminică, candidatura lui Călin Georgescu la funcția de președinte al României.
Duminică, la sediul BEC, susținătorii lui Georgescu au fost violenți și au rănit mai mulți jandarmi. La Cluj-Napoca, protestul din această seară a fost unul pașnic.