Connect with us

ACTUALITATE

Vezi aici care este avansul minim cerut de bănci pentru credite ipotecare în contextul crizei

PublicatPentru un credit ipotecar în lei, avansul pornește de la 15%, dar poate ajunge chiar până la 35%. Acest procent se calculează din valoarea imobilului.

La First Bank, avansul este de 20%, pe când 35% este la ING și, pentru proprietăți din alte localități din țară, BCR și Raiffeisen Bank. Așadar, doar ING Bank a modificat recent valoarea avansului solicitat (de la 15% la 35%), însă și alte bănci au în vedere creșterea avansului în perioadă următoare.

„Dobânzile la credite sunt în scădere în această perioadă, însă s-ar putea să vedem din nou o înăsprire a condițiilor de creditare și de eligibilitate și o creștere de avans solicitat la credite ipotecare, din cauza faptului că băncile se așteaptă la o scădere a valorii imobilelor aduse în garanție. În plus, cheltuielile băncilor cu provizioanele vor crește, din cauza instabilității legislative (nouă lege a darii în plată, la care se adaugă alte câteva proiecte aflate în Parlament) și o așteptată creștere a numărului restanțierilor – debitori afectați de coronacriză”, susține Irina Chițu, directorul platformei Finzoom.

Valorile solicitate de bănci

Avansul solicitat

Alpha Bank 15%

Banca Românească 15%

Banca Transilvania 15%

BCR 15-35%

BRD 15%

CEC Bank 15%

First Bank 15-20%

Garanti Bank 15%

Idea Bank 15%

ING Bank 35%

Libra Internet Bank 15-20%

OTP Bank 15%

Patria Bank 15%

Raiffeisen Bank 15-35%

Unicredit Bank 15%

Vista Bank 15%

Karla Fanea

ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Cluj24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Consiliul Județean Cluj va împrumuta 200 de milioane de lei de la BCR

Publicat

Consiliul Județean Cluj va beneficia de creditul de 200 de milioane de lei din partea Băncii Comerciale Române. Banii vor fi folosiți pentru a efectua investiții publice în județ.

„Prin Hotărârea Consiliului Județean Cluj nr. 10 / 31.01.2020, s-a aprobat contractarea și garantarea cu venituri proprii a unei finanțări rambursabile interne/externe în sumă de maxim 200.000.000 lei, cu o maturitate de maxim 15 ani, pentru finanțarea obiectivelor de investiții publice de interes județean. Suma este necesară derulării proiectelor finanțate din fonduri europene nerambursabile.

Astfel, în urma derulării procedurii de achiziție având ca obiect servicii de acordare credit bancar, a fost declarat câștigător Banca Comercială Română S.A., fiind singurul ofertant în cadrul procedurii. Banca va acorda un credit de investiții de 200.000.000 lei, pe o perioadă de 180 luni, cu o perioadă de tragere de 36 luni și o perioadă de grație de 36 luni, dobânda fiind ROBOR la 6 luni la care se adaugă o marjă de 1,25% pe an, fără alte comisioane bancare”, este specificat în proiectul de hotărâre care urmează să fie aprobat astăzi, 28 mai, de consilierii județeni.

Cristian Lungu

Citește mai departe

ACTUALITATE

Are balta pește. România primește 31 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană

Publicat

Comisia Europeană a alocat României un pachet financiar pentru relansarea economică. Acesta este format din 19,6 miliarde de euro, sub formă de fonduri nerambursabile și posibilitatea de a împrumuta încă 11,4 miliarde de euro.

Pachetul total european este de 750 de miliarde de euro, dintre care 500 de miliarde sunt fonduri nerambursabile, iar 250 de miliarde reprezintă împrumuturi pe care guvernele le vor putea rambursa între 2028 și 2058.

Pentru România, aceasta este cea de a cincea cea mai mare alocare de fonduri. Acum, pe primul loc se află Italia, cu 173 de miliarde iar pe locul al doilea Spania, cu 140 de miliarde. Următoarele țări din top sunt Franța, cu 39 de miliarde și Grecia cu 32 de miliarde.

„Comisia propune astăzi un nou plan de revenire numit „UE – Generația următoare”, în valoare de 750 de miliarde de euro. Va domina bugetul UE refăcut pe termen lung de 1,1 trilioane. Planul „Viitoarea generație UE” împreună cu cadrul financiar multianual se ridică la 1,85 trilioane euro în propunerea de astăzi. Asta pe lângă cele trei plase de siguranță de 540 de miliarde de euro, deja aprobate de Parlament și Consiliu. Asta duce efortul de revenire la un total de 2,4 trilioane euro”, a spus președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyden, potrivit Digi24.

Karla Fanea

Citește mai departe

ACTUALITATE

Un deputat acuză: „Guvernul PNL a blocat finanțările pentru marile proiecte ale Clujului”!

Publicat

Deputatul PSD Horia Nasra continuă să acuze guvernul PNL de sabotare a investițiilor în zona Clujului.

„Zero lei investiți în marile proiecte ale Clujului din partea guvernării PNL în 2020 este o realitate.

Baroniadă liberală, care conduce Clujul de cincisprezece ani, urmașa PDL, PD, este incapabilă să atragă fonduri de la București, într-o perioadă în care în tot occidentul, investițiile în infrastructură și obiective de dezvoltare sunt anunțate ca remedii eficiente pentru ieșirea din criză!

„Niciun leu alocat sistemului de irigații”

– La nivel județean, de curând, liderii PNL Cluj au anunțat temporizarea investițiilor în parcurile industriale TETAROM IV și TETAROM V. Ce să mai vorbim despre fonduri alocate pentru parcuri industriale în zona Huedinului și de pe Valea Someșului care să deservească Gherla și Dej?

– Niciun leu alocat sistemului de irigații din localitățile Moldoveneşti, Mihai Viteazu, Călăraşi şi Turda, de către ministrul clujean al agriculturii, Adrian Oros! În 2018, guvernul PSD, prin ministrul Petre Daea, consilierul ministrului Ilarie Ivan și prefectul Aurel Cherecheș, au repus în funcţiune sistemul de irigaţii din Cluj, după mai bine de 15 ani, prin redeschiderea staţiei de pompare (SPA) din comuna Moldoveneşti.

„PNL Cluj NU a alocat niciun leu pentru centura Dejului”

– PNL a blocat la nivelul județului Cluj finanţarea pentru infrastructura locală și pentru obiectivele de dezvoltare locală. PNL Cluj nu a adus UN LEU pentru comunele Clujului! Vă reamintesc, în 2017-2019, prin PNDL, PSD Cluj a susținut toate comunitățile din județ, indiferent de coloratura politică, guvernul PSD alocând prin PNDL aproximativ 700 milioane lei județului Cluj, fonduri prin care s-a asigurat finanțarea a circa 200 de proiecte importante ale comunităților din Cluj, proiecte care prevedeau modernizări de drumuri şi străzi, lucrări la sistemele de apă şi canalizare, reabilitări de şcoli şi grădiniţe, dispensare medicale sau iluminat public.

– PNL Cluj NU a alocat niciun leu pentru centura Dejului, după ce guvernul PSD, prin secretarul de stat de la transporturi, Mircea Biban, a introdus proiectul în lista de finanțare, după ce deputatul Cornel Itu și primarul Costan Morar au făcut eforturi considerabile pentru a convinge guvernul că acest obiectiv de infrastructură este vital pentru municipiul Dej și întreaga zonă!

– După ce ani la rând au înfierat guvernarea PSD pentru numărul mic de kilometri de autostrăzi, acum când au toate premisele pentru a investi masiv în lucrările de infrastructură, în special în autostrăzi, anunță că POATE câțiva zeci de kilometri vor fi dați în folosință în 2020!

„Niciun leu alocat pentru introducerea metroului în Cluj”

– Vă mai amintiți când prim-ministrul Emil Boc promitea clujenilor realizarea proiectului construirii hidrocentralei de la Tarniţa-Lăpuşteşti? Apoi în 2015, din calitatea sa de primar al Clujului, ne anunța că proiectul de construire a hidrocentralei va fi implementat „step by step“, cu ajutorul investitorilor chinezi. Acum aveți putere politică, ministru și guvern, stimați lideri ai PNL Cluj, Emil Boc, Alin Tișe și Daniel Buda, susțineți acest proiect și nu-l uitați într-un sertar al promisiunilor administrative!

– Niciun leu alocat pentru introducerea metroului în Cluj! Încă de acum șase luni i-am pus ministrului Bode două întrebări și binențeles nu a avut bunul simț să răspundă (http://www.cdep.ro/pls/parlam/interpelari2015.detalii?idi=59233&idl=1):

1. În viziunea Guvernului Orban, prin ministerul transporturilor, infrastructurii şi comunicaţiilor, se poate asigura finanţarea, în etapa a doua, a studiului de fezabilitate pentru introducerea metroului în zona metropolitană Cluj?

2. Ministerul transporturilor, infrastructurii şi comunicaţiilor se va implica în finanţarea ulterioară a proiectului aşa cum au făcut guvernele Spaniei, Franţei şi Italiei în cazuri similare – Bilbao, Brescia, Lille şi Rennes?

Până azi, ministrul Bode nu a răspuns, pentru că binențeles, guvernul PNL, nu acordă UN LEU proiectului introducerii metroului în Cluj”, se arată în comunicatul deputatului.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ciprul va acoperi îngrijirile medicale acordate turiștilor care se vor infecta cu COVID-19

Publicat

Autoritățile din Cipru vor acoperi costurile cazării, hranei și al îngrijirilor medicale în cazul turiștilor care contactează COVID-19 pe insulă, sperând că această măsură va relansa sezonul turistic pe insulă. Totuși, persoana care se va infecta cu coronavirus va trebui să plătească transferul la aeroport și zborul de repatriere.

Ciprul se află pe lista țărilor care a întregistrat doar 939 de cazuri de COVID-19, dintre care 17 decese, la o populație de 1,17 milioane de oameni. Astfel, se consideră ca fiind o locatie sigură.

Se vor pune la dispoziția turiștilor 112 unităţi de terapie intensivă, 200 de aparate de ventilaţie mecanică și 500 de camere în „hoteluri pentru carantină” pentru membrii familiei persoanei infectate.

Chiar dacă guvernul cipriot a anunțat această măsură, se estimează că încasările din sezonul turistic vor scădea cu circa 70% față de anul trecut. În 2019, Ciprul a încasat 2,68 miliarde de euro din turism, 15% din PIB fiind asigurat de acest sector economic.

Cristian Lungu

Citește mai departe