Connect with us

ACTUALITATE

Vești bune pentru 2021: creşterea economică va fi de peste 5%

Publicat


Economia României a scăzut anul trecut cu doar 3,9% faţă de 2019 – faţă de o cădere anticipată de cel puţin 5% – un rezultat care uimeşte pentru că nimic din seriile de date lunare publicate de Statistică nu anticipau un astfel de răspuns, comentează Ziarul Financiar.

Rezultatele din trimestrul al patrulea sunt şi ele nu neapărat uimitoare, dar neanticipate de nimeni, pentru că mereu ultimul trimestru din an este ceva mai slab – este un sezon al sărbătorilor, oamenii îşi iau vacanţe, iar economia încetineşte.

„Trimestrul al patrulea este mai domol. De obicei lumea se odihneşte. Vedem însă, de această dată, din raportul Statisticii, că oamenii s-au întors la lucru şi asta explică performanţa economiei în ultimele luni din an“, explică economistul Dragoş Cabat.

„Nimeni nu credea (…) că economia va fi capabilă de aşa ceva”

Comisia Naţională de Statistică a publicat marţi datele-semnal despre evoluţia economiei în 2020. Avem o cădere de 3,9% faţă de 2019. Dar, în trimestrul al patrulea, economia a crescut în termeni reali, cu 5,3% faţă de trimestrul al treilea care pe datele revizuite a crescut cu 6,1% faţă de trimestrul al doilea.

În trimestrul al patrulea din 2020, faţă de T4/2019, economia a scăzut cu doar 1,5%, ceea ce în­seamnă o recuperare semnificativă.

Nimeni nu credea, în urmă cu trei luni, când au apărut datele pentru trimestrul al treilea, că economia va fi capabilă de aşa ceva. Cei mai opti­mişti dintre eco­no­mişti credeau că economia ar putea fi în trimestrul al patrulea undeva cu 1% peste nivelul din T3. Iată că a crescut cu 5,3% şi, în ciuda dificultăţilor cu care INS strânge datele, din cauza pandemiei, şi o revizuire de un punct procentual din PIB, tot o performanţă se cheamă.

„Consumul a fost cel care a susţinut economia. Oamenii au avut încredere în economie şi au con­sumat“, comentează Adrian Codîr­laşu, vicepreşedinte CFA România. A contat puternic sprijinul guvernului, adaugă el. Chiar dacă au avut mai puţin bani, oamenii au avut încredere că nu-şi pierd locurile de muncă şi au consumat. Astfel au dat de lucru celor care lucrează, care la rându-le au consumat, iar economia s-a ţinut pe picioare.

Consumul (cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul) a crescut în 2020 cu 2,2% – modest faţă de alţi ani, dar vorbim totuşi de o creştere. Salariile au crescut, în ciuda crizei cu 8,4% şi, în termeni reali, cu 6,2%. Inflaţia a fost ţinută jos de Banca Naţională – 2,1%.

„Rezultatele a­nunţate de Statistică sunt peste aşteptările noastre”

„Faptul că salariile nu au scăzut, că şomajul a rămas jos – circa 110.000 – 120.000 de noi şomeri, aceasta a fost, în opinia mea, răs­punsul eco­nomiei. Chiar cu scăderi, în faţa realităţii pe care o trăim, datele sunt bune“, co­mentează Adrian Codîrlaşu.

„Rezultatele a­nunţate de Statistică sunt peste aşteptările noastre. Ele oferă o încredere bună ca PIB-ul să crească în acest an cu peste 5% – pe noile date ar putea să crească cu 5,2%“, spune Ionuţ Dumitru, economisul-şef al Raiffeinsen Bank. De unde a venit creşterea? „Trebuie să vedem detaliile PIB-ului (care vor fi publicate în martie). Nimic din datele lunare pe care noi le analizăm nu anticipau un astfel de rezultat“, mai spune el.

„Un lucru este clar, mai adaugă Dumitru: „Dacă agricultura nu ar fi fost la pământ din cauza secetei, lucrurile ar fi stat mult mai bine. Una peste alta însă rezultatele sunt bune“, adaugă economistul.

Agricultura a căzut în T3/2020, pe volum, cu peste 20% din cauza secetei şi a avut o contribuţie negativă pe primele trei trimestre la creşterea PIB de 2,7%, la o cădere totală de 5,7%, an/an.

Economiştii sunt de acord că sprijinul guvernului, chiar dacă nu a fost la dimensiunea celui din Germania, Franţa sau UK, a fost esenţial pentru economie.

„Economiştii sunt optimişti”

Există un revers al acestui sprijin al guvernului pentru economie. Datoria publică a crescut cu zece puncte procentuale din PIB, până la 45% din produsul intern brut. Dacă criza continuă, statul nu va mai putea acorda pe termen lung un astfel de sprijin, pentru că, dincolo de un anumit nivel, nu va mai vrea nimeni să te împrumute. Deja, în trecut, economiştii susţineau că România nu-şi permite un nivel al datoriei publice de peste 40% din PIB.

Iată-ne acum la un nivel de 45% din PIB, iar proiectul legii bugetului pe 2021 sugerează o valoare a datoriei publice de 55% din PIB încă din acest an, în ciuda faptului că deficitul ar urma să coboare de la 9% din PIB la 7% din PIB. Deja România a plătit anul trecut dobânzi la datorie de 14,5 mld. lei (3 mld. euro), cu 20% peste nivelul anului anterior. Adică cât costul autostrăzii Comarnic – Braşov.

Însă suntem într-o situaţie de criză nemaiînâlnită, aşa că şi măsurile sunt nemaiîntâlnite. Economiştii sunt optimişti însă, premierul Florin Cîţu, de asemenea. El crede că revenirea economiei „în V“ este o certitudine și vorbește de o performanţă fantastică și de cea mai rapidă revenire a economiei din istorie.

Sursa: Mediafax

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

165,4 milioane de lei a plătit Ministerul Finanțelor pentru microgranturile pentru IMM-uri, PFA-uri și medici de familie

Publicat

Ministerul Economiei a plătit 17.093 de microgranturi de 2.000 de euro până la finalul lunii februarie. 

De asemenea, Ministerul Finanțelor a finanțat și 3.009 granturi pentru capital de lucru de până la 150.000 de euro.

Valoarea totală a microgranturilor plătite a ajuns la 165,4 milioane de lei, iar cea a granturilor pentru capital de lucru se ridică la 1,05 miliarde de lei, potrivit Mediafax.

În ultima săptămână, Ministerul Economiei a plătit 153 de microgranturi de 2.000 de euro şi 72 de granturi pentru capital de lucru.

29.250 de companii au aplicat pentru un microgrant de 2.000 de euro, dintre care 19.564 au fost admise, 9.626 au fost respinse, iar 60 sunt în curs de clarificare până la data de 26 februarie.

Microgranturile de 2.000 de euro se acordă IMM-urilor fără salariaţi, dar şi PFA-urilor sau cabinetelor medicale pentru susţinerea cheltuielilor cu stocurile, chiriile sau pentru acoperirea datoriilor faţă de furnizorii de utilităţi.

22.226 de IMM-uri au aplicat pentru un grant pentru capital de lucru de până la 150.000 de euro, dintre care, până pe 26 februarie, 19.459 au fost procesate, 2.640 au fost respinse, iar 16.630 au fost admise.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe

ACTUALITATE

În plină pandemie, se dezvoltă segmentul rezidențial. A crescut numărul autorizaţiilor de construire eliberate

Publicat

Conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate luni, numărul autorizaţiilor de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale a crescut cu 10,2% în ianuarie 2021, comparativ cu aceeaşi lună din anul anterior.

Potrivit sursei citate, în prima lună a acestui an s-au eliberat 2.558 de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, cu o suprafaţă utilă totală de 657.687 mp (+37,7%). Din totalul documentelor eliberate, aproape două treimi (65,6%) au fost pentru zona rurală.

Datele INS relevă faptul că, în ianuarie, s-a evidenţiat o creştere a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale (+237), comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent.

În profil teritorial, această creştere este reflectată în următoarele regiuni de dezvoltare: Bucureşti-Ilfov (+119 autorizaţii), Sud-Muntenia (+85), Vest (+65), Centru (+53) şi Sud-Est (+36).

Pe de altă parte, scăderi au fost consemnate în următoarele regiuni de dezvoltare: Nord-Est (-58 autorizaţii), Nord-Vest (-38) şi Sud-Vest Oltenia (-25).

La capitolul clădirilor nerezidenţiale, statistica oficială arată că, în luna ianuarie a acestui an, s-au eliberat 382 de autorizaţii de construire, în scădere de 5%, faţă de luna similară a anului precedent, în suprafaţă utilă totală de 284.611 mp (+150,9%).

Pe acest segment, în profil teritorial, această creştere este reflectată în toate regiunile de dezvoltare: Vest (+64.010 mp), Bucureşti-Ilfov (+21.890 mp), Nord-Vest (+21.025 mp), Sud-Est (+17.078 mp), Sud-Muntenia (+13.402 mp), Centru (+13.269 mp), Nord-Est (+11.752 mp) şi Sud-Vest Oltenia (+8.759 mp).

Sursa: Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Horoscop săptămânal. Vezi aici cum va fi săptămâna 1-7 martie și cine va avea succes și noroc

Publicat

Berbec

Este o săptămână în care eforturile tale încep să dea roade, chiar din prima zi a săptămânii. Lumea din jur, atât prietenii, cât și familia te vor aprecia pentru reușitele tale. De asemenea, fii alert deoarece oportunităţile pot apărea oricând. Nu lăsa entuziasmul să te păcălească totuşi pentru că vei avea nişte acte de semnat şi îţi va trebui multă atenţie, deoarece unii nu se bucură prea tare de realizările multiple din ultima vreme.

Taur

Relațiile de familie vor deveni mai bune. Toată lumea te roagă să fii mai înțelegător și ascultător. Iertarea este cheia în această săptămână. Mai mult, pentru a avea succes trebuie să acționezi cu maturitate și seriozitate în toate situațiile si să te remarci prin ambiție și curaj.

Gemeni

Această săptămână îți aduce în viață o persoană nouă cu care vei petrece mult timp și îți vei da seama că te poate ajuta în rezolvarea a foarte multe probleme. Eşti foarte concentrat pe propriile dorinţe şi cauţi să te bucuri cât mai mult de pasiunile tale. Weekendul e dominat de romantism alături de persoana iubită și poate și niște prieteni de familie.

Rac

Cel mai bun sfat pentru această săptămână este să rămâi cu picioarele pe pământ. Toată energia pe care o ai și o dobândești din reușitele tale trebuie să o canalizezi spre ceva mai bun. Totuși, îți recomandăm să iei în calcul și ceea ce îți spun alte persoane pentru că ar putea să te ajute.

Leu

O idee s-ar putea materializa într-un proiect de success, poate un birou, o casă sau ceva ce ți-ai dorit de mult, dar va fi nevoie de multă muncă. Intuiţia te va ajuta toate aceste zile. Aspectele sentimentale cer o atenţie suplimentară şi ar fi bine să nu mai amâni rezolvarea lor. Amânarea duce la distanțare și multe regrete pe viitor.

Fecioară

Achiziționarea de lucruri materiale pe care le-ai dorit în trecut nu te mai interesează așa mult, dar exact din această cauză ajungi să primești ceea ce îți dorești. Aspectele sociale sunt foarte bine evidenţiate şi profită de toate evenimentele care apar pentru a lega noi prietenii. Acestea te vor ajuta cu siguranță în viitor și vei crește și evolua alături de acele persoane.

Balanță

Aveți o săptămână perfectă. Se pare că ai foarte mult bun gust la îmbrăcăminte şi vei atrage toate privirile. Te vei simți extrem de bine în pielea ta și vei avea multe realizări. Pe plan sentimental relația este mult mai bună ca în trecut. Vă puteți aștepta la o veste mare, precum o nuntă, un copil sau o locuință nouă.

Scorpion

Şi tu vei avea parte de oportunităţi în carieră şi nu ar trebui să refuzi nimic. E o şansă la o mie, ce îţi apare săptămâna aceasta. Trebuie să profiți și să fii cât mai deschis, dar și dedicat muncii. Ar fi bine să începi să strângă bani pentru că viitorul înseamnă multe planuri de călătorii.

Săgetător

Eşti plin de inspiraţie şi predispus la a schimba ceva în viaţa ta. Dorești să îți îmbunătățești situația financiară și să fii din ce în ce mai apreciat de cei din jurul tău. Pui foarte mare accent pe viața social și cum te privește lumea, așadar, cel mai bine ar fi să fii focusat pe ceea ce îți dorești.

Capricorn

E posibil să primeşti un bonus sau niște bani sub forma unei moșteniri ce te vor încânta peste măsură. Dacă ai vreun credit, atunci vei putea să îl gestionezi mult mai uşor de acum încolo. Ar fi bine dacă ţi-ai exprima sentimentele şi ai fi sincer în comunicarea lor. Relaţia ta de dragoste va avea doar de câştigat.

Vărsător

O ofertă de nerefuzat se va arăta săptămâna aceasta. Totuși, fii atent și gândește de mai multe ori mișcările pe care urmează să le faci.  Trebuie să fii alert şi să ceri nişte sfaturi pentru a lua cea mai bună decizie. Nu întotdeauna ceea ce este ambalat frumos, este şi potrivit. Acum te definește proverbul, „nu da cioara din mână pentru pasărea de pe gard.”

Pești

Cu finanţele vei sta mai bine în această săptămână. Vor începe proiecte sau contracte noi şi vei avea mai mult de muncă însă vei derula totul cu plăcere. Relația sentimentală este una bună, dar ar trebui să poți să îți apreciezi partenerul sau partenera de viață mai mult.

Karla Fanea

Citește mai departe

ACTUALITATE

S-au decernat Globurile de Aur. Vezi care au fost marii câștigători

Publicat

Filmul Nomadland, regizat de Chloe Zhao, a câștigat Globul de Aur pentru cel mai bun lungmetraj dramă, The Crown este cel mai bun serial TV dramă, Schitt’s Creek este cel mai bun serial de comedie iar The Queen’s Gambit este cea mai bună miniserie.

Gala decernării Globurilor de Aur a avut loc într-un format restrâns, iar gazdele evenimentului au fost Amy Poehler și Tina Fey. Premiile sunt aacordate pentru 25 de categorii și sunt votate de memberii Asociației Presei Străine de la Hollywood.

Cele mai importante premii acordate au fost:

Cel mai bun serial TV dramă: The Crown
Nominalizate: Lovecraft Country, The Mandalorian, Ozark, Ratched

Cea mai bună actriță într-o serial dramă: Emma Corrin, The Crown
Nominalizate: Olivia Colman, The Crown; Jodie Comer, Killing Eve; Laura Linney, Ozark; Sarah Paulson, Ratched

Cel mai bun actor în serial de comedie: Josh O’Connor, The Crown
Nominalizați: Jason Bateman, Ozark; Bob Odenkirk, Better Call Saul; Al Pacino, Hunters; Matthew Rhys, Perry Mason

Cel mai bun serial TV musical sau comedie: Schitt’s Creek

Nominalizări: Emily in Paris; The Flight Attendant; The Great; Ted Lasso

Cea mai bună actriță în serial TV: Catherine O’Hara, Schitt’s Creek
Nominalizări: Lily Collins, Emily in Paris; Kaley Cuoco, The Flight Attendant; Elle Fanning, The Great; Jane Levy, Zoey’s Extraordinary Playlist

Cel mai bun actor în serial TV – musical or comedy: Jason Sudeikis, Ted Lasso
Nominalizați: Don Cheadle, Black Monday; Nicholas Hoult, The Great; Eugene Levy, Schitt’s Creek; Ramy Youssef, Ramy

Cea mai bună miniserie: The Queen’s Gambit
Nominalizări: Normal People; Small Axe; The Undoing; Unorthodox

Cel mai bun film, dramă: Nomadland

Nominalizări: The Father; Mank; Promising Young Woman; The Trial of the Chicago 7

Cea mai bună actriță în lungmetraj dramă: Andra Day, The United States vs. Billie Holiday
Nominalizări: Viola Davis, Ma Rainey’s Black Bottom; Vanessa Kirby, Pieces of a Woman; Frances McDormand, Nomadland; Carey Mulligan, Promising Young Woman

Cel mai bun actor în lungmetraj dramă: Chadwick Boseman, Ma Rainey’s Black Bottom

Nominalizări: Riz Ahmed, Sound of Metal; Anthony Hopkins, The Father; Gary Oldman, Mank
Tahar Rahim, The Mauritanian

Cea mai bună comedie: Borat Subsequent Moviefilm
Nominalizări: Hamilton; Music; Palm Springs; The Prom

Cea mai bună actriță într-un musical or comedie: Rosamund Pike, I Care A Lot
Nominalizări: Maria Bakalova, Borat Subsequent Moviefilm; Kate Hudson, Music; Michelle Pfeiffer, French Exit; Anya Taylor-Joy, Emma

Cel mai bun actor într-un musical sau comedie: Sacha Baron Cohen, Borat Subsequent Moviefilm
Nominalizări: James Corden, The Prom; Lin-Manuel Miranda, Hamilton; Dev Patel, The Personal History of David Copperfield; Andy Samberg, Palm Springs

Cel mai bun regizor, lungmetraj: Chloe Zhao, Nomadland
Nominalizări: David Fincher, Mank; Regina King, One Night in Miami; Aaron Sorkin, The Trial of the Chicago 7; Emerald Fennell, Promising Young Woman

Cel mai bun scenariu: The Trial of the Chicago 7
Nominalizări: The Father; Mank; Nomadland; Promising Young Woman

Sursa: Mediafax

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate