Connect with us

ACTUALITATE

Vedete care au trecut cu bine de COVID-19. Madonna, Prinţul Charles, Ronaldo, Tom Hanks, Donald Trump, Placido Domingo, Boris Johnson

Publicat


Anul acesta pandemia de COVID-19 a lovit fără discriminare întreaga planetă, afectând numeroase personalităţi din lumea divertismentului, politicii şi sportului. Şi chiar dacă noul coronavirus a luat dintre noi vedete ale lumii filmului precum cineastul Kim-Ki-duk sau actori ca Ellen Patton şi Nick Cordero, numeroase alte personalităţi s-au vindecat şi şi-au povestit experienţa cu ajutorul reţelelor de socializare.

Fie că a fost vorba de vedete din showbiz, de mari personalităţi sportive, de politicieni sau de membri ai familiilor regale, coronavirusul i-a determinat pe toţi să lanseze un avertisment cu privire la gravitatea bolii, să îndemne la respectarea măsurilor de siguranţă şi să ofere un mesaj optimist cu privire la sfârşitul pandemiei. Redăm mai jos o listă cu unele dintre aceste personalităţi, după un amplu material apărut pe site-ul revistei People.

 MEMBRI AI CASELOR REGALE

Prinţul Charles, prinţul William (Regatul Unit)

Prinţul Charles este primul membru al familiei regale britanice care a fost testat pozitiv pentru coronavirus, iar starea sa de sănătate este una bună. Într-o declaraţie oferită revistei People pe 25 martie se precizează că prinţul a continuat să lucreze de acasă în perioada izolării, iar soţia sa, Camilla, ducesă de Cornwall, nu a contractat virusul. Un purtător de cuvânt al Clarence House a confirmat diagnosticul prinţului într-o declaraţie.

Pe 2 noiembrie, The Sun a raportat că William, în vârstă de 38 de ani, a fost „lovit” puternic de COVID-19 în luna aprilie – la scurt timp după ce tatăl său, prinţul Charles, contractase virusul în martie -, dar nu a vrut să îngrijoreze opinia publică dezvăluind acest fapt. Potrivit ziarului, prinţul a declarat că a contractat virusul în timp ce vorbea cu cineva la un eveniment public.

O sursă a declarat ziarului: „William a fost lovit destul de puternic de virus (…) La un moment dat se chinuia să respire, aşa că, evident, toată lumea din jurul său era destul de panicată”. Palatul Kensington a refuzat să comenteze aceste informaţii. William a fost consultat de medicii regali la casa sa de la ţară, Anmer Hall, unde a fost plasat în carantină în primele săptămâni ale pandemiei. Prinţul nu a avut nevoie să viziteze spitalul, iar soţia sa, Kate Middleton, şi copiii lor, prinţul George, 7 ani, prinţesa Charlotte, 5 ani, şi prinţul Louis, 2 ani, nu au contractat virusul.

            Prinţul Albert al II-lea (principatul Monaco)

Prinţul Albert al II-lea de Monaco a fost testat pozitiv pentru noul coronavirus, a anunţat Palatul princiar din Monaco pe 19 martie. În vârstă de 62 de ani, prinţul este primul şef de stat diagnosticat cu COVID-19. El a fost testat pe 16 martie, iar rezultatele au fost confirmate pe 18 martie. Starea sănătăţii prinţului – tatăl unor gemeni de 5 ani, prinţul Jacques şi prinţesa Gabriella – nu reprezintă o sursă de îngrijorare, a declarat la acel moment Palatul.

            Prinţul Carl Philip şi prinţesa Sofia (Suedia)

După ce a prezentat simptome asemănătoare gripei, cuplu regal suedez a fost testat pozitiv pentru COVID-19 pe 25 noiembrie, potrivit mai multor relatări apărute în mass-media. „Se simt relativ bine în aceste circumstanţe”, a declarat, pentru Reuters, directoarea Departamentului pentru Informaţii şi Presă al Casei Regale, Margareta Thorgren.

Cei doi fii ai cuplului, prinţul Alexandru, în vârstă de 4 ani, şi prinţul Gabriel, de 3 ani, nu au prezentat simptome, potrivit publicaţiei suedeze The Local, însă se află şi ei în carantină alături de părinţii lor.  Membrii familiei regale s-au văzut recent cu ocazia morţii fratelui reginei Silvia, Walther Sommerlath, decedat pe 23 octombrie.

POLITICIENI

            Boris Johnson

Liderul britanic şi-a făcut public diagnosticul pe Twitter pe 27 martie, scriind: „În ultimele 24 de ore am dezvoltat simptome uşoare şi am fost testat pozitiv pentru coronavirus”. „Acum mă voi autoizola, dar voi continua să conduc răspunsul guvernului prin videoconferinţă în timp ce luptăm împotriva acestui virus”, a continuat el. La 10 zile după aflarea diagnosticului, Johnson a fost internat în spital.

Un purtător de cuvânt al Johnson a declarat pentru BBC News că premierul „continuă să aibă simptome persistente ale coronavirusului”. Purtătorul de cuvânt a descris, de asemenea, spitalizarea lui Johnson drept o măsură de precauţie luată la sfatul medicului său. Pe 12 aprilie, Johnson a fost externat din Spitalul St. Thomas din Londra.

            Donald şi Melania Trump

Preşedintele Donald Trump şi Prima Doamnă, Melania Trump, şi-au anunţat rezultatele pozitive ale testelor pe Twitter, la doar câteva ore după ce s-a confirmat că Hope Hicks, consilierul preşedintelui, a contractat virusul. „În această seară, @FLOTUS şi cu mine am avut rezultate pozitive la COVID-19”, a postat preşedintele Trump pe 2 octombrie. „Vom începe imediat procesul de carantină şi de recuperare. Vom trece prin asta împreună!”, a adăugat el.

Câteva minute mai târziu, Melania a precizat pe Twitter că ea şi soţul ei „se simt bine”. După anunţ, Trump a fost internat trei zile la Walter Reed National Military Medical Center şi de atunci s-a întors la Casa Albă.  Pe 5 octombrie, medicul de la Casa Albă, dr. Sean Conley, a precizat că Trump va putea să-şi continue tratamentul acasă.

            Rudy Giuliani

Preşedintele Donald Trump a anunţat pe 6 decembrie că Giuliani a fost diagnosticat cu COVID-19. „@RudyGiuliani, de departe cel mai mare primar din istoria NYC, care a lucrat neobosit pentru a demasca cele mai corupte alegeri (de departe!) din istoria SUA, a fost testat pozitiv pentru virusul chinezesc”, a scris Trump. „Fă-te bine curând, Rudy, vom continua!!!”, a adăugat preşedintele. Fostul primar al New York-ului a călătorit prin toată ţara conducând bătălia legală a lui Trump pentru a răsturna rezultatele alegerilor prezidenţiale din 2020, în care preşedintele ales Joe Biden a câştigat votul popular.

ACTORI

            Tom Hanks şi Rita Wilson

Actorul a anunţat rezultatul pozitiv al testului pentru COVID-19 pe Instagram la 11 martie. „Salut, oameni buni. Rita şi cu mine suntem aici, în Australia. Ne-am simţit cam obosiţi, ca şi cum am fi răciţi şi am avut dureri musculare. Puţină febră de asemenea (…) Am fost testaţi pentru coronavirus şi am constatat că suntem pozitivi”, a scris Hanks.

Actorul se afla pe Coasta de Aur a Australiei pentru pre-producţia unui film biografic despre Elvis Presley, în care-l interpretează pe managerul vedetei muzicale, colonelul Tom Parker. Filmările la producţie au fost oprite. Pe 16 martie, cei doi actori au putut părăsi spitalul.

            Kristofer Hivju

Actorul, interpretul lui Tormund în serialul „Game of Thrones”, a dezvăluit pe 16 martie că se autoizolează în Norvegia după ce a fost test pozitiv pentru COVID-19. „Sunt într-o stare bună de sănătate – am doar simptome uşoare … Există persoane cu un risc mai mare pentru care acest virus ar putea fi devastator”, a explicat el.

            Mel Gibson

Actorul a petrecut o săptămână în spital după ce a fost testat pozitiv pentru COVID-19 în aprilie şi de atunci şi-a revenit complet, a confirmat pentru revista People un reprezentant al vedetei pe 23 iulie. „A fost testat pozitiv în aprilie şi a petrecut o săptămână în spital”, a precizat acesta.

„A fost tratat cu Remdesivir în spital şi a dat rezultate negative la teste de mai multe ori de atunci, precum şi rezultate pozitive pentru anticorpi”. Gibson a fost tratat la un spital din Los Angeles, California. Publicaţia australiană The Daily Telegraph a fost prima care a dat alerta cu privire la starea de sănătate a vedetei.

            Antonio Banderas

Actorul şi-a anunţat diagnosticul la împlinirea vârstei de 60 de ani pe 10 august 2020, făcând publică o declaraţie în spaniolă pe Twitter. „Salutări tuturor. Vreau să fac public faptul că astăzi, 10 august, sunt obligat să îmi sărbătoresc 60 de ani în carantină după ce am fost testat pozitiv pentru COVID-19”, preciza el. „Aş dori să adaug că sunt relativ bine”, a scris Banderas, „însă puţin mai obosit decât de obicei”.

„Sper că mă voi recupera cât mai curând posibil, urmând indicaţiile medicului’, a adăugat actorul spaniol. Banderas a precizat că intenţionează să „profite” de izolare citind, scriind, odihnindu-se şi continuând să facă „planuri de a începe să dau sens noii mele vârste de 60 de ani”.

            Robert Pattinson

Actorul a fost testat pozitiv pentru noul coronavirus la doar câteva zile după ce producţia la filmul „The Batman” a fost reluată în Anglia, potrivit Vanity Fair. Warner Bros. nu a specificat cine a fost persoana infectată de pe platourile de filmare, însă a precizat pentru Vanity Fair într-o declaraţie din 3 septembrie 2020 că „un membru al producţiei ‘Batman’ a fost testat pozitiv pentru COVID-19 şi izolat în conformitate cu protocoalele stabilite”. Este a doua oară când această peliculă opreşte producţia, după o primă dată în luna martie, când pandemia de coronavirus a străbătut globul.

            Vanessa Williams

Actriţa din „Ugly Betty” a vorbit în ediţia din 29 octombrie a emisiunii The Dr. Oz Show despre simptomele sale după ce a contractat virusul de la unul dintre colegii de pe platoul de filmare de la „City of Angels” la începutul pandemiei.

„Am avut probleme gastrointestinale şi dureri de cap severe. Am prezentat şi o tuse uscată”, a povestit ea pentru ET Canada. „Din fericire m-am distanţat de toată lumea şi am stat în carantină timp de 14 zile. Nimeni nu m-a văzut şi am reuşit să scap de boală”, a adăugat Vanessa.

            Hugh Grant

În timpul unei apariţii virtuale la ediţia din 10 noiembrie a emisiunii The Late Show cu Stephen Colbert, vedeta din „The Undoing” a dezvăluit că a făcut recent un test de anticorpi care s-a dovedit pozitiv şi că suspectează că el şi soţia sa, Anna Eberstein, au contractat noul coronavirus în luna februarie. „A început ca un sindrom foarte ciudat, cu o transpiraţie teribilă. A fost ca un poncho de transpiraţie, cu adevărat jenant”, şi-a amintit Grant, adăugând că se simţea de parcă un bărbat enorm stătea pe pieptul său.

            Dwayne „The Rock” Johnson

Vedeta a dezvăluit pe Instagram că el, soţia sa, Lauren Hashian, şi fiicele lor Jasmine, în vârstă de 4 ani, şi Tiana, în vârstă de 2 ani, au contractat noul coronavirus. Actorul, în vârstă de 48 de ani, a mărturisit că atât el cât şi soţia sa s-au simţit deosebit de rău, însă în prezent au reuşit să depăşească cu bine boala.

Potrivit lui Johnson, el şi familia sa au contractat virusul respirator de la prieteni de familie, care s-au declarat „devastaţi” că au răspândit fără să vrea COVID-19. Starul şi-a sfătuit fanii să rămână în siguranţă, să fie atenţi la modul în care socializează, să aibă grijă de sistemul lor imunitar luând vitamine şi să poarte mască.

CÂNTĂREŢI

            Kanye West

Kim Kardashian West a vorbit despre experienţa înfricoşătoare de a-şi îngriji soţul, atunci când acesta a contractat noul coronavirus în luna februarie. „Kanye a reuşit să ia virusul la început, când nimeni nu ştia cu adevărat ce se întâmplă”, a povestit Kim revistei GRAZIA pentru numărul său tipărit din octombrie 2020. „A fost atât de înfricoşător şi de necunoscut. În afară de copiii mei, nu era nimeni altcineva în casă care să mă ajute”.

Kim a precizat că Kanye a fost testat pozitiv în aceeaşi perioadă în care Tom Hanks şi Rita Wilson au anunţat că au contractat noul coronavirus, la mijlocul lunii martie. În iulie, Kanye a vorbit despre diagnosticul său de COVID-19 de la începutul acestui an într-un amplu interviu acordat Forbes.

„Aveam frisoare, tremuram în pat, făceam duşuri fierbinţi şi mă uitam la videoclipuri care îmi spuneau ce ar trebui să fac pentru a trece peste asta”, a povestit rapperul. „Îmi amintesc că cineva mi-a spus că Drake are coronavirusul, iar răspunsul meu a fost că Drake nu poate fi mai bolnav decât mine!” (Drake a dezvăluit mai târziu că testul său a dat rezultate negative).

            Placido Domingo

Cântăreţul de operă şi-a anunţat diagnosticul pe Facebook pe 22 martie, scriind: „Simt că este datoria mea morală să vă anunţ că am fost testat pozitiv pentru COVID-19”. După anunţul său, Domingo a petrecut o săptămână la spitalul din Acapulco, Mexic. În acest timp, un reprezentant al celebrului cântăreţ de muzică clasică a declarat pentru Opera Wire: „Starea sa este stabilă şi va rămâne în spital atât timp cât medicii consideră că este necesar pentru o recuperare completă”.

Până pe 28 martie, vedeta a fost externată din spital, potrivit unui oficial sanitar din statul Guerrero. „După o săptămână petrecută în spital, Placido Domingo a fost externat pentru a continua tratamentul acasă, în izolare. A răspuns bine la tratament şi va continua să urmeze recomandările medicilor”, a explicat reprezentantul lui Domingo pentru presă.

            Andrea Bocelli

Potrivit ET Canada, tenorul italian a confirmat în luna mai că a fost diagnosticat cu coronavirus pe 10 martie, aşa că a decis să doneze plasmă în scopuri de cercetare. Potrivit artistului, soţia şi copiii săi au avut şi ei virusul, însă toţi s-au vindecat. Anul acesta, Bocelli a susţinut un concert de Paşti fără public în Domul din Milano, în mijlocul pandemiei.

            Pink

Vedeta a dezvăluit că ea şi fiul ei în vârstă de 3 ani prezentau simptome de COVID-19 înainte ca testul ei să iasă pozitiv. „În urmă cu două săptămâni, fiul meu de trei ani, Jameson, şi cu mine, prezentam simptome de COVID-19. Din fericire medicul nostru de familie a avut acces la teste, iar rezultatele au ieşit pozitive”, a scris Pink pe Instagram pe 3 aprilie. „Este o batjocură şi totodată un eşec al guvernului nostru să nu facă testarea mai accesibilă pe scară largă”, a subliniat ea.

„Această boală este gravă şi reală. Oamenii trebuie să ştie că această boală îi afectează pe tineri şi pe bătrâni, pe cei sănătoşi şi pe cei bolnavi, pe bogaţi şi pe săraci. Trebuie să facem testele gratuite şi mai accesibile pentru a ne proteja copiii, familiile, prietenii şi comunităţile”, a precizat Pink.

            Madonna

Într-o postare pe Instagram din 6 mai, vedeta a dezvăluit că a fost bolnavă în timpul turneului ei „Madame X” de ceea ce a crezut că este „o gripă foarte severă” înainte de a fi testată pozitiv pentru anticorpi COVID-19.

            Gloria Estefan

Într-un filmuleţ postat pe Instagram pe 1 decembrie, vedeta, în vârstă de 63 de ani, a dezvăluit că a fost testată pozitiv pentru COVID-19 în luna noiembrie, după o întâlnire cu un fan la un restaurant la sfârşitul lunii octombrie.

„În ultimele săptămâni am devenit una dintre victimele COVID”, a povestit ea în filmuleţ. „Motivul pentru care împărtăşesc acest lucru este că vreau să ştiţi cât de contagios este acest virus, în condiţiile în care eu port mască peste tot. Am fost la un restaurant în aer liber cu o parte din familie – şi toată lumea a fost testată negativ, am purtat măşti chiar şi la masă. Singurul lucru pe care mi-l pot imagina că s-a întâmplat a fost că nişte persoane s-au apropiat de mine când mâncam şi m-au bătut pe umăr”, a continuat ea.

„Erau foarte aproape, nu purtau mască şi mi-au spus lucruri frumoase”, a povestit vedeta muzicii latino. Estefan a adăugat că a fost testată pozitiv pentru COVID-19 pe data 8 noiembrie.

VEDETE TV

            Khloe Kardashian

Vedeta de reality TV a fost testată pozitiv pentru noul coronavirus în luna martie, după cum a mărturisit chiar ea într-un teaser al episodului din 29 octombrie al Keeping Up with the Kardashians. Într-o discuţie cu Ellen DeGeneres în cadrul emisiunii sale omonime de a doua zi, gazda de la Revenge Body a povestit cum a aflat că are virusul. „Mi-am dat seama foarte repede că mă îmbolnăvesc de ceva. Îmi amintesc că purtam mască şi mănuşi doar pentru că se specula despre COVID, dar nimeni nu ştia cu adevărat”, a explicat ea.

„Toţi au fost de părere că nu aş putea avea COVID. Eram foarte conştiincioasă, purtam măşti şi m-am testat, de fapt toată familia a fost testată, iar rezultatele mele au fost pozitive.” Vorbind despre cea mai dificilă parte a experienţei sale cu boala, Khloe a adăugat: „Am stat în carantină în camera mea timp de aproximativ 16 zile. A trebuit să aştept până când am avut rezultate negative pentru a putea părăsi camera, şi asta a fost cel mai  greu”. „Nu contează cât de frumos este locul pe care îl ai, să fii luată de lângă copilul tău pentru atât de mult timp – pentru că nu puteam să fiu în preajma fiicei mele – a fost cel mai tulburător lucru”, a mărturisit vedeta.

            Ellen DeGeneres

Cunoscuta moderatoare TV, gazda emisiunii The Ellen DeGeneres Show, a anunţat într-o declaraţie pe 10 decembrie că a fost testată pozitiv pentru COVID-19, dar din fericire „acum se simte bine”. „Bună tuturor, vreau să vă anunţ că am primit rezultate pozitive la testul pentru COVID-19”, a scris DeGeneres, 62 de ani, pe Twitter.

„Din fericire, mă simt bine acum. Oricine a fost în contact strâns cu mine a fost înştiinţat şi urmez toate liniile directoare stabilite de CDC (Centers for Disease and Control Prevention, n.red.)”.”Vă rog să rămâneţi sănătoşi şi în siguranţă”, a adăugat ea. – „Cu dragoste, Ellen”. Un purtător de cuvânt al companiei de producţie Telepictures a declarat pentru revista People: „După anunţul lui Ellen din această dimineaţă, am întrerupt producţia la Ellen DeGeneres Show până în luna ianuarie”.

SPORTIVI CELEBRI

            Novak Djokovic

Vedeta şi-a dezvăluit diagnosticul pe 23 iunie, scriind pe site-ul său oficial că nu prezintă simptome de COVID-19 şi că soţia sa Jelena a fost la rândul său testată pozitiv pentru noul coronavirus. Rezultatele testelor celor doi copii ai cuplului au fost însă negative. Anunţul lui Djokovic a fost făcut la câteva zile după ce un eveniment de tenis pe care l-a organizat la Zadar, în Croaţia, a devenit ţinta criticilor pentru derularea sa în timpul pandemiei. Potrivit CNN, participanţii Grigor Dimitrov şi Borna Coric au fost testaţi pozitiv pentru noul coronavirus, ceea ce a dus la anularea rapidă a Adria Tour.

            Usain Bolt

Ministrul Sănătăţii din Jamaica a confirmat că legendarul atlet a fost testat pozitiv pentru noul coronavirus pe 24 august. Usain Bolt a confirmat la rândul său diagnosticul, pe fondul relatărilor că ar fi bolnav de COVID-19. Fostul sprinter a dezvăluit că nu are simptome şi a postat pe reţelele de socializare un videoclip în care a declara că: „[Încerc] să fiu responsabil, aşa că voi rămâne în casă”. Bolt ar fi contractat COVID-19 după ce a participat la o petrecere cu ocazia împlinirii vârstei de 34 de ani, potrivit publicaţiei jamaicane Nationwide News. Vedeta i-a încurajat pe cei cu care a fost în contact să se plaseze la rândul lor în carantină.

            Cristiano Ronaldo

Vedeta fotbalului a fost testată pozitiv pentru noul coronavirus înaintea meciului din UEFA Nations League dintre selecţionata Portugaliei şi cea a Suediei din 14 octombrie. Federaţia Portugheză de Fotbal a menţionat că Ronaldo se simte bine şi că nu prezintă simptome ale coronavirusului. Restul echipei portugheze a fost la rândul său testat, rezultatele fiind toate negative.

            Lewis Hamilton

Pe 1 decembrie, echipa Mercedes a confirmat pentru CNN că pilotul britanic de Formula 1, în vârstă de 35 de ani, se află în autoizolare după ce a testat pozitiv pentru COVID-19 şi are doar simptome uşoare. „Altfel este în formă şi se simte bine, iar întreaga echipă îi trimite cele mai bune urări pentru o recuperare rapidă”, a preciza echipa într-un comunicat.

Potrivit Mercedes, Hamilton s-a trezit pe 30 noiembrie cu simptome uşoare, iar ulterior a aflat că a fost expus la virus înainte de Marele Premiu al Bahrain-ului cu o zi înainte. Pilotul avuse rezultate negative la testul pentru COVID-19 de trei ori în săptămâna de dinainte de cursă. AGERPRESDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

FOTO. Elev clujean, locul I la Concursul Național de Proiecte al Consiliilor Județene ale Elevilor

Publicat

Un elev reprezentând județul Cluj a luat locul I la Concursul Național de Proiecte al Consiliilor Județene ale Elevilor.

Elevii clujeni demonstrează din nou excelență în educație. Consiliul Județean al Elevilor (CJE) Cluj, prin Cristian Albu de la Liceul Teoretic „Avram Iancu” Cluj-Napoca a obținut locul I la Concursul Național de Proiecte.

Premiul I, obținut de un elev clujean

La competiția desfășurată la Tulcea, proiectul intitulat „Histrioniada elevilor”, prezentat impecabil de reprezentantul CJE Cluj a adus Clujului Premiul I la categoria educație pentru interculturalitate.

„Felicitări C.J.E. Cluj și felicitări speciale elevului Cristian Albu, al Liceului Teoretic „Avram Iancu” Cluj-Napoca!

Aducem Clujului, de la Tucea, Premiul I, la Concursul național de proiecte, adresat consiliilor județene ale elevilor din țară- Parteneriat în educație-prezent și perspective,  categoria educație pentru interculturalitate, CPEENI, 2024!

Proiectul „Histrioniada elevilor” a fost impecabil prezentat, prin reprezentantul C.J.E. Cluj, Cristian Albu.

Bravooo, Cristian!”, a transmis Amalia Gurzău, inspector școlar pentru relația cu presa.

Concursul național de proiecte pentru Consiliile Elevilor „Parteneriat în educație – prezent și perspective a reunit peste 100 de elevi talentați din întreaga țară, care au prezentat proiecte inovative și de impact.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Jucătorii U-BT Cluj-Napoca au prezentat trofeul de campioni în fața fanilor, la Urban Playfield

Publicat

Jucătorii de la U-BT Cluj-Napoca au prezentat trofeul de campioni în cadrul evenimentului Urban Playfield. Fanii au avut ocazia să îi întâlnească pe jucători, dar și să se fotografieze cu ei și cu trofeul.

Sâmbătă seara, jucătorii echipei de baschet U-BT Cluj-Napoca au adus trofeul de campioni ai României în fața clujenilor, în cadrul evenimentului Urban Playfield.


Baschetbaliștii au prezentat trofeul în centrul Clujului și s-au fotografiat cu fanii echipei.

U-BT a cucerit un nou titlu de campioană a României

Echipa U-BT Cluj-Napoca a câștigat un nou titlu de campioană a României la baschet masculin joi seară, după ce a învins-o pe CSM CSU Oradea, scor 97-89, pe BT Arena.

U-BT Cluj a jucat a noua sa finală, având acum cinci titluri în palmares (2017, 2021, 2022, 2023, 2024). Baschetul clujean, prin CS Universitatea Cluj, mai are la activ şapte finale şi trei titluri, obţinute în 1992, 1993 şi 1996, iar un alt titlu este din 2011, când echipa se numea U Mobitelco.

Cluj-Napoca, al doilea oraș de pe harta Urban Playfield

Urban Playfield, festivalul sporturilor luate în joacă pentru cei mici și cei mari, continuă la Cluj-Napoca, orașul în care a fost inițiat. Pentru prima oară, evenimentul are loc în centrul orașului, în cea mai nouă zonă pietonală, punct de atracție pentru comunitate și turiști, aflată pe străzile Mihail Kogălniceanu și Universității.

Clujenii sunt așteptați la mișcare și multe jocuri, sâmbătă și duminică, 25-26 mai. Accesul este, ca de obicei, gratuit.

Citește mai departe

EVENIMENT

Ce profit au făcut firmele foștilor generali SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă? Sunt cercetați de DNA sub control judiciar

Publicat

De

Firmele foștilor generali SRI Coldea și Dumbravă au înregistrat anul trecut profituri de milioane de lei din consultanță, potrivit datelor de pe portalul Termene.ro. Rata profitului acestor companii depășea 50%, ajungând în unii ani chiar și la 90%.

Foștii generali SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, avocatul Doru Trăilă și omul de afaceri Dan Tocaci sunt cercetați penal pentru trafic de influență, potrivit unui comunicat DNA remis vineri. Cei patru se află sub control judiciar și trebuie să plătească cauțiuni de 500.000 de lei (Coldea, Dumbravă și Trăilă) și 150.000 de lei (Tocaci).

Cercetați penal pentru trafic de influență

Cătălin Hideg, omul de afaceri care a făcut denunțul la DNA, a ajuns la cei trei prin intermediul lui Dan Tocaci pentru a obține o sentință favorabilă într-un dosar penal. Procurorii anticorupție susțin că Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă i-au cerut lui Hideg 700.000 de euro plus TVA să-i rezolve problema legată de dosarul penal. După negocieri, suma a fost redusă la 600.000 de euro, din care Hideg a plătit 100.000 de euro, se arată într-un comunicat al Direcției Naționale Anticorupție.

„În perioada martie 2023 – aprilie 2024, trei dintre inculpați (cei doi oameni de afaceri și avocatul din cadrul Baroului București) ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) suma de 700.000 euro plus TVA, în schimbul căreia ar fi lăsat să se creadă că ar avea influență asupra unor magistrați din cadrul unor instanțe de judecată și că i-ar putea determina pe aceștia pronunțe hotărâri favorabile martorului într-un dosar penal în care acesta era judecat. După mai multe negocieri, suma care ar fi fost pretinsă de inculpați a fost diminuată la 600.000 euro plus TVA, fiind stabilit ca aceasta să fie remisă în trei tranșe egale.

În contextul menționat mai sus, în aceeași perioadă, martorul ar fi remis celor trei inculpați o plată parțială în sumă de aproximativ 100.000 euro.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane juridice, cu privire la săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor”, se mai arată în comunicat.

Procurorii au dispus cercetarea pentru trafic de influență a lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă și pentru complicitate la trafic de influență a omului de afaceri Dan Tocaci.

De asemenea, firmele celor doi foști generali SRI, Wise Line Consulting SRL și Strategic Sys SRL, sunt cercetate pentru spălarea banilor.

Detaliile anchetei

În concret, Cătălin Hideg a fost îndrumat să semneze contracte de asistență juridică cu casa de avocatură SCP„Doru Trăilă și Asociații”. O anexă a contractului permitea casei de avocatură să angajeze un consultant plătit din onorarii.

Procurorii susțin că clauza privind angajarea unui consultant era un mecanism de ascundere a adevăratei naturi a sumelor de bani pretinse, prin contracte între SCP „Doru Trăilă și Asociații”, SC Wise Line Consulting SRL (controlată de Dumitru Dumbravă) și SC Strategic Sys SRL (controlată de Florian Coldea),potrivit ordonanței DNA, citată de Digi24.

Când Hideg nu a putut face plățile conform contractului, presiunile asupra lui au crescut. La o întâlnire, Dumitru Dumbravă i-a spus că „FC-ul (Florian Coldea) are o problemă cu asta”.

Traseul banilor

Procurorii au constatat că plățile repetate sugerează că SCP „Doru Trăilă și Asociații” a fost doar un vehicul pentru transferul banilor către societățile de consultanță.

„Caracterul repetitiv al plăților efectuate creează o suspiciune plauzibilă în sensul că SCP Doru Trăilă și Asociații reprezintă doar un vehicul pentru transferul sumelor de bani către societățile de consultanță, concluzie întărită și de faptul că, deși sunt încheiate contractate servicii de asistență juridică, ponderea serviciilor de asistență din costul total achitat de beneficiarul acestora, raportat la serviciile de consultanță contractate, este redusă”, potrivit procurorilor DNA.

Procurorii au mai stabilit că omul de afaceri Cătălin Hideg a făcut plăți către casa de avocatură a lui Doru Trăilă, care, mai departe, a făcut plăți către societatea Wise Line Consulting SRL, controlată de Dumitru Dumbravă, care, la rândul ei, a făcut plăți mai departe către Strategic Sys SRL, controlată de Florian Coldea.

Profit uriaș din consultanță

Potrivit datelor de pe Termene.ro, Florian Coldea a făcut profit de aproape 12,5 milioane de lei din consultanță prin firma Strategic SYS SRL, înființată cu fostul general SRI Dumitru Cocoru. Firma are ca obiect principal „Activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică legate de acestea”.

Firma Strategic SYS SRL a fost înființată în 2020 și a avut profit de aproape 12.500.000 lei în doar trei ani. În 2023, firma a avut o cifră de afaceri de 6,1 milioane lei și un profit de 4,8 milioane lei. Firma are doar patru angajați, cu o rată de profit ce a depășit 90% în unii ani.

Creștere de 300% a profitului într-un singur an

Dumitru Dumbravă a obținut un profit de aproape 8,7 milioane de lei prin firma Wise Line Consulting SRL. Potrivit portalului citat, firma furnizează „Activități de consultanță pentru afaceri și management”.

Firma a înregistrat în 2023 o cifră de afaceri de 6,2 milioane lei și un profit de peste 4,8 milioane lei, cu o creștere de 300% față de anul anterior.

Florian Coldea a fost suspendat din SRI în 2017, după dezvăluirile făcute de Sebastian Ghiță. După o anchetă internă, a fost repus în funcție, dar în ianuarie 2017 și-a dat demisia și a cerut trecerea în rezervă.

Citește mai departe

EVENIMENT

Sabin Sărmaș: Singurii dezvoltatori imobiliari cu interese oneroase roiesc în jurul Primăriei Cluj-Napoca

Publicat

sărmaș

Candidatul independent la Primăria Cluj-Napoca, Sabin Sărmaș, neagă că dezvoltatori imobiliari s-ar afla în spatele său și l-ar susține financiar în campania electorală pentru alegerile locale din 9 iunie.

”Singurii dezvoltatori imobiliari cu interese oneroase roiesc în jurul Primăriei. Singurii care iau autorizații în această perioadă și singurii cărora li se trage asfalt sunt cei care roiesc în jurul lui Boc.

Jocul lui Boc, cu oraș pentru oameni, nu pentru profit, mi se pare pervers, pentru că profit fac cei care iau autorizațiile. El ține autorizațiile sub control, iar pe oamenii de afaceri mici nu îi vede.

Rechinii imobiliari se învârt în jurul unei singure bărci, care este pe strada Moților”, a afirmat Sabin Sărmaș.

CMF: 24240078

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax