ACTUALITATE
Vasile Dîncu, despre bugetul pe 2021 propus de Guvernul Cîțu: Este o băltire, un proiect fricos

Marți, 2 martie, va avea loc în Parlamentul României votul final asupra proiectului de buget pe anul 2021, propus de Guvernul Cîțu. Potrivit senatorului de Cluj Vasile Dîncu, bugetul prezentat are mai multe ”hibe” din care se vede clar o lipsă de transparență, de dialog și de curaj.
”Discuțiile despre bugetul național și construcția lui reprezintă un moment în care poți avea un diagnostic bun pentru întreaga viață politică a unei țări.
Se vede bine cum gândesc politicienii, câtă încărcătură virală mai are demagovirusul, care este proporția dintre economiști și contabili la putere, ce viziune au cei de la guvernare și colegii lor din opoziție, dar mai ales cât dialog există între aceștia și în ce măsură consensul politic mai este sau nu un instrument important pentru construcția de politici publice sau de proiecte.
Nu în ultimul rând, se văd prioritățile unei națiuni (măcar pe termen scurt), dacă ele există, forța și curajul premierului unei țări sau sprijinul de care acesta se bucură în interiorul bulei lui de putere.
Premierul României a fost ministrul de finanțe al țării, el a construit bugetul pentru anul precedent, iar înainte de asta era specialist în finanțe, analist economic și îl pot suspecta că înțelege sau măcar înțelegea aceste lucruri.
Totuși, bugetul pe care l-a prezentat la începutul unui nou ciclu politic și într-un an crucial pentru România are mai multe hibe, defecte majore pe care o să încerc să le tratez cu calmul unuia care nu înjură în politică, ci care caută argumente, vrea să înțeleagă motivațiile și mai ales, cum spunea un cronicar vechi, crede neputinței omenești.
Voi sintetiza câteva dintre obiecțiile mele la care știu că nu îmi va răspunde nimeni decât, poate, cu o înjurătură sau cu o trimitere la guvernările mai vechi:
🔎 Întârzierea bugetului este nejustificată și nefuncțională.
🔎 Bugetul a fost realizat fără negociere, fără comunicare, fără transparență și fără dialog.
🔎 Buget de investiții ar însemna creșterea bazei de impozitare, deci bani în plus la buget.
🔎 În actualul buget nu există nici austeritate, nici creștere economică. Doar o băltire, un proiect fricos, mers fără de țintă, trai pe datorie, lipsă de ambiție politică.
🔎 Actualul buget nu este unul orientat spre investiții.
🔎 Proiectarea bugetului doar pe datorie este greu de acceptat, chiar în teoria acțiunii pure a legilor economiei.
🔎 Suntem într-o criză a finanțelor publice?
🔎 Este clar că trebuie reduse din cheltuielile bugetare.
🔎 Ar trebui să luăm în calcul ce spun rețetele externe?
🔎 Domnul Cîțu și echipa lui dau senzația că trăiesc această iluzie periculoasă: austeritatea va salva România.
Încheind acest text, mi-a venit în minte o serie de fotografii de tip selfie, în care grupuri de liberali erau strânși uniți în jurul Președintelui Klaus Iohannis. Mi-am închipuit același selfie pe care membrii guvernului îl fac acum cu sfânta austeritate, pe care o confundă cu rigoarea și știința economică.
În același timp, am citit o lucrare despre iluziile economiștilor și despre greșelile pe care le pot face în situații de criză, lucrare apărută în 2019 în SUA și pe care o datorăm unor laureați ai premiului Nobel pentru economie, Abhijit V. Banerjee și Esther Duflo, ”Good Economics for Hard Times”, care se încheie cu următoarea frază: ”Economia este prea importantă pentru ca să fie lăsată doar pe mâna economiștilor. Nu trebuie să-i credem pe cuvânt, viața ne aduce numeroase probe”, a scris Vasile Dîncu pe facebook.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ADMINISTRAȚIE
Asfalt, trotuare și iluminat public modern pe o stradă pietruită din Cluj-Napoca. Investiție de 8,6 milioane de lei

Strada Hameiului din carteirul Mănăștur va fi modernizată printr-o investiție a administrației locale de 8,6 milioane de lei. Proiectul de hotărâre ajunge pe masa consilierilor locali în ședința de joi, 27 martie.
Strada Hameiului din cartierul Mănăștur urmează să fie modernizată complet. Proiectul, în valoare de 8,6 milioane de lei (inclusiv TVA), prevede asfaltarea carosabilului, construirea de trotuare, amenajarea de spații verzi și instalarea unui sistem modern de iluminat public cu LED. Finanțarea va fi asigurată din bugetul local.
Ce presupune proiectul?
Lucrările de modernizare vor transforma strada neasfaltată într-o arteră modernă, facilitând fluidizarea traficului și sporind siguranța pietonilor. Intervențiile vizează:
- Asfaltarea unei suprafețe de 2.370 mp de carosabil
- Construirea a 862 mp de trotuare
- Amenajarea a 511 mp de spații verzi
- Lucrări de consolidare pe o distanță de 160 de metri
Modernizarea va dura 8 luni, dintre care 4 luni pentru proiectare și 4 luni pentru execuție.
Locuitorii străzii Hameiului au reclamat în repetate rânduri starea precară a străzii, inclusiv lipsa asfaltului și a iluminatului public. Aceștia au făcut sesizări pe platforma MyCluj și au solicitat intervenția autorităților prin interpelări în ședințele Consiliului Local Cluj-Napoca.
23 străzi vor fi modernizate în 2025
Aceasta este una dintre cele 23 de străzi incluse în planul de modernizare al municipiului Cluj-Napoca pentru 2025, finanțat cu 20 de milioane de euro.
Pe lista străzilor care vor intra în reabilitare se numără:
- Strada Rubinului
- Strada Piezișă
- Strada Liviu Munteanu
- Viile Dâmbul Rotund
- Strada Haller Károly
- Strada Arțarului
- Strada Hameiului
- Strada Alexandru Davila
- Strada Alexandru Donici
- Strada Septimiu Severus
- Strada Ciucea
- Strada Lipova
- Strada Silvaniei
- Strada Radu Tudoran
- Strada G. V. Bibescu
- Strada Pomet
- Strada Bărc I
- Zona Piața 14 Iulie, cu străzile Sigismund Toduță, Traian Grozăvescu, George Enescu
- Strada Uliului și strada Vânătorului – cu consolidări
Prin aceste investiții, administrația locală își propune să îmbunătățească infrastructura orașului, oferind condiții mai bune pentru locuitorii din cartiere.

CNAIR informează utilizatorii rețelei rutiere din administrare că joi, 27.03.2025, în intervalul orar 00:00 – 04:00, sunt programate unele lucrări de mentenanță ale SIEGMCR.
Din acest motiv, au precizat reprezentanții instituției, emiterea rovinietelor și peajelor poate fi îngreunată/întreruptă pentru perioade scurte de timp.
CNAIR: Rețeaua intră, joi, în MENTENANȚĂ. Emiterea ROVINIETELOR, îngreunată
”Reamintim utilizatorilor rețelei rutiere din administrare faptul că rovinieta poate fi achiziționată în avans, cu până la 30 de zile înainte de data de început a valabilității, iar peajul poate fi achitat până cel târziu la ora 24:00 a următoarei zile în care a fost efectuată trecerea” a precizat CNAIR.
EDUCATIE
BAC-ul olimpicilor. Ministerul Educației a publicat calendarul sesiunii speciale a examenului

Calendarul sesiunii speciale a examenului de Bacalaurea a fost publicat în monitorul Oficial.
Începând din acest an este prevăzută și o nouă etapă, respectiv cea de vizualizare a lucrărilor de la probele scrise.
BAC-ul olimpicilor. Cine participă la sesiunea specială
La sesiunea specială a examenului național de bacalaureat 2025 se pot înscrie absolvenții de liceu participanți la loturile olimpice și la competițiile sportive și artistice internaționale care se desfășoară în aceeași perioadă cu examenul național de bacalaureat – 2025, sesiunea iunie.
De asemenea, la această sesiune se pot înscrie și absolvenții de liceu care susțin examenul de admitere la academii militare din Statele Unite ale Americii.
Noutatea anului 2025
Începănd din acest an, atât la examenul național de bacalaureat, aici fiind inclusă și sesiunea specială, cât și la evaluarea națională pentru absolvenții clasei a VIII-a este prevăzută etapa de vizualizare a lucrărilor de la probele scrise. Contestațiile se pot depune după vizualizarea lucrărilor, însă nu sunt condiționate de această etapă.
În aceeași măsură, anunță Ministerul Educației, vizualizarea lucrării nu implică obligativitatea de a depune contestație.
BAC-ul olimpicilor. Calendarul sesiunii speciale
Înscrierea candidaților la sesiunea specială de examen se face între 19 și 21 mai 2025.
Calendarul, așa cum a fost publicat în Monitorul Oficial:
- 22 mai 2025 Limba și literatura română — proba E)a) — proba scrisă
- 23 mai 2025 Proba obligatorie a profilului — proba E)c) — proba scrisă
- 26 mai 2025 Proba la alegere a profilului și specializării — proba E)d) — proba scrisă
- 27 mai 2025 Limba și literatura maternă — proba E)b) — proba scrisă
- 30 mai 2025 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
- 2 iunie 2025 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
- 3 iunie 2025 Evaluarea competențelor digitale — proba D
- 4 iunie 2025 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
- 30 mai 2025 Afișarea rezultatelor până la ora 12:00, vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor (în intervalul orar 14:00-18:00)
- 31 mai 2025 Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor (până la ora 12:00)
- 2-4 iunie 2025 Soluționarea contestațiilor
- 6 iunie 2025 Afișarea rezultatelor finale.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Suveraniștii clujeni i-au cântat „La mulți ani” lui Călin Georgescu, de ziua lui. Au cerut Turul 2 înapoi

Miercuri seara, în centrul Clujului a avut loc o manifestație „pentru democrație și justiție, libertate și prosperitate, alegeri libere și dreptul la liberă exprimare”, organizată de suveraniști.
La manifestație au fost prezente câteva zeci de persoane. Acestea au fluturat steaguri tricolore, au scandat „Turul doi, înapoi” și i-au cântat „La mulți ani!” lui Călin Georgescu, a cărui zi de naștere e astăzi.