Connect with us

EVENIMENT

USR Cluj și-a desemnat candidații pentru alegerile parlamentare. Cel mai tânăr are 23 de ani

Publicat


USR Cluj, candidați alegeri parlamentare

Uniunea Salvați România Cluj și-a desemenat, duminică, candidații la alegerile parlamentare.

Lista USR Cluj pentru Camera Deputaților va fi deschisă de Oana Murariu, în vârstă de 36 de ani, avocată, președinta filialei județene și deputată în funcție.

La Senat, primul pe listă va fi Ciprian Rus, în vârstă de 43 de ani, IT-st, vicepreședinte al organizației județene.

USR Cluj și-a desemnat duminică candidații pentru alegerile parlamentare

“Candidez pentru un nou mandat în Parlamentul României, cu determinarea de a continua să promovez legi și amendamente care să fie adoptate și să realizez astfel un impact pozitiv pentru clujeni și pentru toți românii.

Îmi doresc, de asemenea, ca echipa USR Cluj din viitorul parlament să fie și mai puternică în urma votului din 1 decembrie, ca să putem asigura o reprezentare cât mai de succes a așteptărilor clujenilor în legislativ” a declarat Oana Murariu.

La rândul său, Ciprian Rus a subliniat că “sunt clujean de-o viață. Am crescut, am studiat și mi-am construit o carieră în IT aici, cu peste 20 de ani de experiență.

Am absolvit facultatea de informatică la Universitatea Babeș-Bolyai, iar de atunci am fost dedicat inovației și avansului în domeniul tehnologiei. Din viitorul parlament vreau să accelerez transformarea administrației publice într-un partener eficient pentru cetățeni, bazându-mă pe transparență, competență și inovație”.

Cel mai tânăr candidat USR pentru viitorul parlament are 23 de ani

Iustina Ardelean, licențiată șefă de promoție în științe politice și cu experiență de consilier parlamentar, este cel mai tânăr candidat

Lista candidaților USR Cluj pentru Parlamentul României a fost stabilită în urma unei campanii interne care a durat 2 săptămâni.

În acest interval au fost organizate dezbateri la care au putut participa toți candidații care s-au înregistrat în cursa internă, decizia finală fiind luată duminică, 22 septembrie, prin votul a peste 120 de delegați din toate organizațiile din județ ale partidului.

Cine sunt candidații USR Cluj

Lista candidaților USR pentru Senat:

RUS Ciprian
BORDEI Cristian
RITER Marius

Lista candidaților USR pentru Camera Deputaților:

MURARIU Oana
RIGMAN Ciprian-Doru
BĂLTĂREȚU Viorel
POP George-Dorin
KUDOR Csaba
OANĂ Alexandra
LASCU George-Victor
ARDELEAN Iustina-Ioana
CSEREI Paul-Tiberiu
MEȘTER Maria-Alina
BUCȘĂ Ilie-Dan



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

Alex Bologa, medaliatul cu aur la Jocurile Paralimpice, vorbește la deschiderea anului universitar la UBB, în Aula Magna

Publicat

UBB

Universitatea ”Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca începe și anul universitar 2024-2025 ca cea mai mare, cea mai veche, cea mai complexă și cea mai performantă comunitate academică din România în clasamentele internaționale, cu impact european și vizibilă internațional. La ceremonia de deschidere, programată în Aula Magna, va vorbi și medaliatul cu aur la Jocurile Paralimpice de la Paris, judoka Alex Bologa, absolvent al universității.

La admiterea din acest an au fost acceptați la nivel licență și master aproximativ 16.800 noi studenți și aproximativ 400 de noi doctoranzi – în creștere față de anul trecut -, ceea ce creează o comunitate academică de aproximativ 55.000 persoane, cu unități academice în 15 de localități din 12 județe.

Un număr de aproximativ 750 de studenți internaționali și-au depus de asemenea dosarele de înscriere la UBB (tot în creștere față de anul trecut).

Universitate incluzivă

În acest context, rectorul UBB, prof. univ. dr. psih. Daniel David arată că “UBB, ca instituție publică, își face datoria pentru țară, și anume de a fi o universitate incluzivă. Ca universitate istorică este însă angajată și pe drumul excelenței academice, asimilând astfel modelul european de “excelență incluzivă”. Pentru a implementa însă eficient acest model așteptăm și sprijinul mai consistent al autorităților, pe linia infrastructurii (mai ales locuri de cazare pentru studenți) și a finanțării academice!”

Profilul multicultural (cu trei limbi academice oficiale: română/maghiară/germană) și multiconfesional (cu patru facultăți de teologie creștină, un institut complex de studii iudaice, alături de institute/centre în care se studiază și aspecte culturale ale celorlalte religii majore ale lumii) al UBB o menține ca cea mai complexă universitate europeană sub acest indicator, cum au remarcat comisarii europeni aflați în vizită la UBB. În plus, considerând mai multe niveluri academice, UBB este astăzi o universitate profund comprehensivă, acoperind prin noile școli de știință/ academice toate domenii principale legate de arte, științe umaniste, științe sociale, științe ale naturii, științe ale vieții și biomedicale (ale sănătății), precum și de inginerie-tehnologie.

Componentă biomedicală

Prof. univ. dr. psih. Daniel David, rectorul UBB, punctează că “susținerea domeniilor academice tradiționale ale UBB și a specializărilor noi în cadrul acestora (ex. inteligență artificială, științe cognitive) sau cu concursul acestora (ex. specializarea nouă de muzică), alături de dezvoltarea componentei de inginerie-tehnologie (printr-o facultate nouă de inginerie și noi programe de profil) și adăugarea unei componente biomedicale (https://ubbmed.ubbcluj.ro/) au constituit repere ale mandatelor mele de rector al UBB, ceea ce transformă UBB într-o universitate comprehensivă după modelul celor mai bune practici internaționale.”

De asemenea, UBB a fost reconfirmată de ministerul de specialitate ca prima universitate a țării în metarankingul din 2024, cele mai bune poziții fiind cele din clasamentul britanic (781-790 – QS) și cel american (755 – US News), ocupând poziția a 14 în Europa de Est.

De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de nouă ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar/Național care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților.

UBB este membră GUILD (https://www.the-guild.eu/), organizația unora dintre cele mai reprezentative universități europene de cercetare avansată (world-class/reseach-intensive), și membră a universității europene EUTOPIA (https://eutopia-university.eu/).

UBB se implică activ în mai multe organizații ale universităților internaționale (EUA, S-Group, AUF etc.), Danube Rector Conference (https://www.drc-danube.org/)fiind una strategică, luând în considerare rolul ecosistemului Dunării pentru țară și Europa.

Programul ceremoniei de începere a anului universitar

Ceremonia de începere a anului universitar 2024-2025 va avea loc în data de 30 septembrie 2024, ora 10, în Aula Magna a UBB, după următorul program:

1.       Intonarea imnului național și a imnului academic (Gaudeamus Igitur)

2.       Discursul rectorului UBB, prof. univ. dr. psih. Daniel David

3.       Mesajul prefectului studenților

4.       Mesajul organizațiilor internaționale majore din care face parte UBB (GUILD/EUTOPIA/DRC)

5.       Cuvântul invitatului special, medaliatul cu aur la Jocurile Paralimpice, domnul Alexandru Bologa (absolvent UBB și invitat la ceremonie alături de antrenorul său)

6.       Moment aniversar (discurs) – UBB, prin Direcția Patrimoniu Cultural Universitar, în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, organizează și o expoziție temporară cu două componente: indoor(în incinta clădirii centrale a UBB, în fața Aulei Magna) și outdoor (pe spațiul pietonal din fața clădirii centrale a UBB), marcând astfel împlinirea a 100 de ani de la inițierea cercetărilor arheologice sistematice ale „burgurilor dace” din Munții Orăștiei și ale vestigiilor romane de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

7.       Concluziile rectorului UBB

8.       Vizionarea „Filmului UBB”

Citește mai departe

CULTURA

Volumul ”Avram Iancu – eroul zilelor noastre”, lansat la FICT. Editat de Asociația Cluj24 și Institutul de Istorie ”G. Barițiu”

Publicat

De

Iancu

Festivalul Internațional de Carte Transilvania (FICT) va găzdui în 25 septembrie un eveniment al Fundației Transilvania Leaders & Editurii Şcoala Ardeleană și anume o dezbatere: Anul „Avram lancu” (2024) când se împlinesc 200 de ani de la nașterea Crăișorului Munților.

Invitat este istoricul Mircea-Gheorghe Abrudan, într-un dialog cu editorul Vasile G. Dâncu.

”Bicentenarul naşterii lui Avram lancu este prilejul unor apariții editoriale care să readucă în atenția publicului personalitatea unuia din cei mai cunoscuți și iubiţi eroi din Panteonul nostru naţional”, au transmis organizatorii.

Lansarea volumelor publicate de Editura Şcoala Ardeleană în Seria Avram lancu 200:

-Avram lancu. O viaţă de erou de Silviu Dragomir. Ediție de loan Bolovan şi Sorin Şipos

-Avram Iancu. Dramă 1934, de Lucian Blaga. Ediție de Mircea Popa

-Avram lancu. Făuritor de istorie natională, de Mircea Popa

-Glonţul de argint sau Adevărata moarte a lui Avram lancu. Teatru de Mircea Tomuș. Prefaţă de Mircea Popa

-Avram lancu. Secvențe biografice, de lonut Tene. Prefaţă de loan-Aurel Pop

-Avram lancu şi epoca sa, de Nicolae Buta. Ediție de Veronica Turcus

-Avram lancu. Eroul zilelor noastre, coordonator: loan Bolovan. Autori: Mircea-Gheorghe Abrudan, loan Bolovan, Sorina Paula Bolovan Ela Cosma, Loránd L. Mádly, Sorin Şipos, Varga Attila. (Acest volum este editat de Asociația Cluj24 în parteneriat cu Institutul de Istorie ”George Barițiu” al Academiei Române, filiala Cluj)

Moment muzical: Nucu Pandrea

Citește mai departe

POLITICA

George Simion a ajuns în comuna Pechea (județul Galați): Nu vreau să mai aud de campanii și dezbateri televizate. Să vă văd aici

Publicat

simion

Președintele AUR, George Simion, a ajuns în comuna Pechea, județul Galați, localitate ce a fost devastată de inundațiile din ultimele zile. Acesta i-a îndemnat pe români să meargă alături de el pentru a da o mână de ajutor celor afectați de inundații.

„Dragii mei, am ajuns cu convoiul care este foarte lung. Am ajuns aproape de localitatea Pechea. Avem 10 tiruri încărcate cu materiale de construcții, 20 de camioane cu materiale de igienă și de strictă necesitate. Fac un apel la toți colegii noștri să vină să ajute.

(…) Fac un apel la toți colegii noștri să vină să ajute oamenii aceștia.Pe lângă materiale de construcții avem nevoie de brațele voastre. Avem nevoie să facem treabă aici, în aceste localități unde oamenii au rămas fără nimic. Am nevoie de voi. Eu nu plec de aici. Am anulat campania”, a spus liderul AUR.

Coloană de ajutoare

George Simion a anunțat că în coloana cu care a ajuns în județul Galați sunt 10 tiruri, 20 de camionete și aproximativ 300 de oameni care sunt gata să muncească, să facă treabă.

„Nu ne lăsați singuri, voi de acasă. Nu vreau să mai aud de campanii, nu vreau să aud de dezbateri televizate, nu vreau să aud de emisiuni. Vreau să vă văd aici alături de noi. Mulți vor parlamentari, deputati, senatori, vreau să văd la muncă. Noi românii, dacă nu ne mobilizăm, nu muncim, nu tragem unii pentru alții, o să ne îngroape ciucii și ciolacii, regimul Iohannis.

Ei au la mână ceasuri scumpe, se duc în Zanzibar și sfidează orice înseamnă român.

Noi ne-am mobilizat fiecare cum am putut din județele noastre, aștept și pe cei din Suceava, și pe cei din Neamț, și pe cei din Prahova, care zilele astea la sediile lor au strâns ajutoare. Veniți alături de noi! (…) Această coloană intră acum în Pechea, o să facem și un live în cele ce urmează”, a mai spus George Simion.

Veniți și ajutați

Liderul AUR a transmis și un îndemn către români de a veni și de a ajuta.

„Veniți și ajutați. Fiecare dintre voi poate da o mână de ajutor. Hai să punem mâna pe treabă și să reconstruim România. AUR pentru sănătate, pentru că oamenii de aici ne-au cerut ajutorul. Asta este coloana AUR care vine în ajutorul românilor.

Fiți și voi oameni de AUR, sprijiniți românii!”, a adăugat George Simion.

Citește mai departe

POLITICA

George Simion a întrerupt evenimentul de prezentare a candidaților AUR pentru Parlament. A mers cu ajutoare la Galați

Publicat

George Simion, AUR

Președintele AUR, George Simion, și-a întrerupt brusc discursul pe care îl susținea în cadrul evenimentului de prezentare a candidaților AUR pentru Parlamentul României.

Liderul AUR le-a spus celor peste 6.000 de membri și simpatizanți prezenți la Arenele Romane că pune campania pentru alegerile prezidențiale pe pauză pentru a merge cu ajutoare și pentru a-i sprijini pe românii afectați de inundații în județul Galați.
„Am fost la sinistrații din Moldova. Ieri a fost ziua mea și pot să vă zic că nu mi-a tihnit, nu era ceva în regulă, nu am fost pe deplin mulțumit.

Mi-au rămas în minte lacrimile celor care și-au pierdut toată agoniseala de o viață. Și de aceea nu sunt mulțumit nici de desfășurarea acestui eveniment de până acum, am ceva în suflet și vreau să vă mărturisesc lucrul acesta. Spiritul mișcării noastre este altul, acela de a fi lângă români și pentru români”, a spus liderul AUR.

10 TIR-uri cu ajutoare

George Simion i-a îndemnat pe toți cei prezenți să meargă împreună cu Galați pentru a da o mână de ajutor sinistraților.
„De aceea vreau să întrerupem acest eveniment și vreau să oprim campania pentru următoarele zile. Vă cer să oprim aici prezentarea și să ne urcăm în mașini pentru a fi alături de oamenii necăjiți, pentru a munci la reconstrucția caselor dărâmate”, le-a spus președintele AUR celor prezenți la Arenele Romane.

Potrivit informațiilor obținute de la reprezentanții AUR, deja se află în drum spre Galați 10 tiruri și sute de mașini cu materiale de construcții și ajutoare, urmând ca George Simion să se întâlnească cu acestea în județul Galați.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax