Connect with us

EVENIMENT

UPDATE/ Cal în PERICOL! E căzut pe marginea drumului în Sopor

Publicat


Un cititor a postat pe Facebook un apel către cei care ar putea ajuta un cal căzut pe marginea drumului în colonia Sopor, aparent epuizat.

„Cal cazut pe drumul spre colonia sopor , coordonate gps 46.765578,23.660042
A primit faina de malai / mere, incearca sa se ridice , dar nu poate, parca e epuizat.
Daca cineva are posibilitatea sa il ajute . Va multumesc!
Am sunat la #politiaromana #112 #pompieri cluj. Deocamdata nimeni nu a venit”, se arată în mesaj.

Update:

Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre faptul că în zona Soporului, în afara părții carosabile, se află o cabalină care ar fi fost accidentată probabil de un autovehicul.

În urma sesizării, la fața locului s-au deplasat polițiști, dar și medici veterinari, cei din urmă constatând, la efectuarea unor examinări preliminare faptul că animalul nu prezintă semne de leziuni fizice, ci se află într-o stare de deshidratare, respectiv epuizare.

În baza cercetărilor efectuate până în prezent de către polițisti, animalul ar fi fost cumpărat în cursul zilei de către actual deținător.

Ulterior, animalul a fost transportat la gospodăria acestuia.

Polițiștii s-au sesizat din oficiu pentru încălcarea Legii nr.205/2004 privind protecția animalelor, la finalizarea cercetărilor urmând a fi aplicate măsurile legale.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Unde poți înota în Someș, chiar în Cluj-Napoca? Apa are peste doi metri adâncime

Publicat

De

Există o porțiune a Someșului, în municipiul Cluj-Napoca, în care poți înota, dar e numai bună și pentru o baie rece în zilele aride. Un activist cere respectarea dreptul clujenilor la îmbăiere, în special în perioadele de caniculă.

Activistul de mediu Adrian Dohotaru a dezvăluit locul unde merge să înoate în Someș. Deși poate părea greu de crezut, râul atinge aici adâncimea de doi metri, fiind potrivit pentru practicarea acestui sport.

„E loc de înot, nu doar de baie!”

Este vorba despre o zonă situată la gradenele din Parcul Rozelor. Dacă în mai mare parte, apa Someșului nu depășește un metru, fiind potrivită pentru îmbăiere, aici adâncimea ar fi de peste doi metri, a arătat Dohotaru.

„Oau, e loc de înot, nu doar de baie la gradenele din Parcul Rozelor!

Am găsit un loc de înot, unde apa e peste doi metri, lângă cascadă și zidurile microhidrocentralei. Locul nu e mare, în general apa e până la șold, dar e o zonă îndeajuns de bună pentru înot. Azi l-am învățat stilul bras pe Matei aici, anii viitori pe Timo.

Dacă înoți contra curent, acei câțiva metri de apă mai mare sunt suficienți pentru că înoți practic pe loc.

Sigur ca am mai prins apă la Someșul Mic de peste 2 metri, la lac Florești sau la compania de apă, dar nu mă asteptam să găsesc în oraș”, a arătat Adrian Dohotaru, într-o postarepe Facebook.

„Măsurătorile arată că apa, venită aproape, de la munte, e bună”

Clujeanul arată că, potrivit măsurătorilor, apa e curată în zonă, inclusiv la plaja amenajată la câteva sute de metri de acest loc.

„Cu barajul instalat recent pentru plasticuri, mă simt mai in siguranță, chiar dacă mai văd deșeuri de plastic, dar care nu apucă să se descompună aici, ci în aval.

De altfel, măsurătorile efectuate în parteneriat cu Strop de roua arată ca apa, venită aproape, de la munte, e bună, cel puțin până în zona industrială unde încep deversările de la canalizare. Dar la gradene/trepte și la plaja Grigorescu e foarte ok.

Apa rece alungă oboseala și canicula. Dacă la soare sunt vreo 50 de grade, în apă sunt 17, așa că trupul se răcorește instant. Când corpul începe sa se răcească, ne retragem la apă mai mică.

Long story short: se poate înota în Someșul nostru chiar la noi în cartier, puțini știu asta”, a mai spus Dohotaru.

„Dreptul la îmbăiere e dreptul nostru la sănătate mentală”

Fostul parlamentar clujean s-a exprimat public în repetate rânduri pentru folosirea Someșului și a malurilor acestuia în practicarea unor activități sportive sau de relaxare și a promovat inițiative care să faciliteze accesul clujenilor la apă, fie că vorbim de Someșul Mic sau de Canalul Morii.

„Astfel de locuri cu minimă amenajare și condiții de siguranță pot fi cu zecile însă în Clujul metropolitan la lacurile Florești, Gilău, Someșul Cald și Tarnița în amonte de Someș ori în aval, la lacurile de la Câmpenești. Sau chiar în Someș, ca aici.

Primii pași de încurajare a îmbăierii s-au făcut, la noile amenajări de la Plaja Grigorescu semnele de interzicere de intrare în apă s-au scos, dar mai e mult până să fie realizate în România zone oficiale de îmbăiere la râuri și lacuri, cu măsurători constante a calității apei, cu pontoane si alei publice la apă (cum nu avem la Tarnița, de pilda), cu piste să ajungi la cursuri de apă, deocamdată se tolerează la limită baia.

Dreptul la îmbăiere e dreptul nostru la sănătate mentală, iar cu valurile de canicula din prezent și mai ales viitor, e dreptul nostru la sănătate fizică!”, este de părere Adrian Dohotaru.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Florin Danciu (Cluj24), despre prezidențiale: Nu cred că PNL va merge până la capăt cu Ciucă în postura de candidat

Publicat

De

Danciu PNL

Jurnalistul Florin Danciu de la Cluj24 a constatat că există o criză de candidați la alegerile prezidențiale de la sfârșitul acestui an, anticipând că PNL, de exemplu, ar putea să nu îl mai propună pe președintele Nicolae Ciucă, pentru că nu crește în sondaje.

Florin Danciu a declarat la Prima News că Eduard Helvig, fostul șef al SRI, nu ar fi soluție pentru președinție.

”E criză de candidați, parcă nu găsesc partidele mari omul potrivit. Nu cred că cineva e încântat de candidatura lui Eduard Helvig la prezidențiale, pentru că e vulnerabil, după scandalurile legate de SRI și dezvăluirile care îl privesc pe Florian Coldea.

I se pot întoarce d-lui Helvig, a condus acest serviciu care nu prea știe nimeni ce face, ceea ce este o mare problemă a României, pentru că nu suntem în stare să controlăm aceste servicii prin Parlament, căruia i se subordonează SRI, STS, SIE, SPP.

Pe cât e de mică țara, pe atât avem multe servicii de spionaj, de securitate, tot felul de oameni care nu știm ce fac de fapt. Nu dau seamă nimăniu, au salarii, pensii speciale, bugete. E frustrant. Chiar așa șantajabili să fie politicieni români?”, a spus Florin Danciu.

O problemă a PNL

În ceea ce privește candidatura lui Nicolae Ciucă la prezidențiale, acesta a precizat că liderul PNL ”nu livrează” și nu crește în sondaje.

”Este o mare problemă a PNL. Ei au mai mers și înainte cu Orban, cu Cîțu. Nu cred că vor merge până la capăt cu Ciucă în postura de candidat la președinție, nu îl văd să umple această postură de candidat”, a precizat jurnalistul.

Întrebat dacă PSD ar avea șanse reale la președinție cu un candidat independent. Florin Danciu a spus că visul oricărui candidat la prezidențiale, indiferent că este Ciolacu, Ciucă sau Geoană, este un tur doi cu Simion sau Șoșoacă.

”Obiectivul PSD și PNL era să nu ajungă Mircea Geoană în turul 2, că i-ar cam bate pe toți. Și atunci partidele mari, mergând cu candidații Ciolacu și Ciucă, își securizau bazinele și mergeau cu cei doi în turul 2, ceea ce ar elimina factorul X, Mircea Geoană, și atunci ar fi o finală la masa verde, în cadrul alianței de guvernare.

Problema este că Nicolae Ciucă nu crește în sondaje, dar purtătorul de cuvânt al PNL, Daniel Fenechiu, anunța că vom avea parte de o surpriză și dl. Ciucă va fi transformat într-un candidat, foarte bun”, a explicat jurnalistul Cluj24.

Șansele lui Diaconescu

Întrebat despre șansele lui Cristian Diaconescu la prezidențiale, Florin Danciu a arătat că problema acestuia este de ”tracțiune electorală”.

”Candidat de decor onorabil poate fi, dar în lipsa unui partid puternic… El ar putea fi susținut chiar de PSD sau de PNL. Dacă l-ar susține un partid puternic, este mai carismatic decât Geoană. Dar dacă țara o cere, ar fi o variantă mai bună decât Ciucă sau Ciolacu.

Vorbește limbi străine, a fost ministru de Externe, are o prezență agreabilă, dar trebuie să fie de acord și marile partide. Poate fi și un candidat comun din partea marii alianțe.

(…) La PSD e o tradiție, dacă vrem să scăpăm de lider, îl împingem în cursa prezidențială. Așa au făcut și cu Ponta, și cu Năstase, iar unul din linia a 2-a îi va lua locul. E o bătălie pentru putere”, a conchis Florin Danciu.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Autocamion RĂSTURNAT la Izvoru Crișului. Un bărbat a fost rănit

Publicat

De

Camion răsturnat la Cluj

Un autocamion s-a răsturnat pe DN1 E60, pe raza localității Izvoru Crișului.

Pompierii clujeni intervin la accidentul soldat cu o victimă.

Autocamion RĂSTURNAT la Izvoru Crișului. Un bărbat a fost rănit

Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin intervin în aceste momente pe DN1 E60, pe raza localității Izvoru Crișului, unde un autocamion s-a răsturnat.

A rezultat o singură victimă, fiind vorba despre un bărbat, conștient și cooperant, care primește îngrijiri medicale din partea echipajului SAJ.

La misiune ia parte o autospecială cu modul de descarcerare.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. FOTO. Copaci căzuți pe mașini la Cluj, din cauza vremii. Au provocat pagube materiale

Publicat

De

Copaci cazuți pe mașini la Cluj

Copaci căzuți pe mașini la Cluj-Napoca, după o repriză scurtă de ploaie și vânt.

Din fericire, nu a fost nimeni rănit.

Copaci căzuți pe mașini la Cluj, din cauza vremii. Au provocat pagube materiale

Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca au fost solicitați în urmă cu puține momente să degajeze un arbore care a căzut peste două autoturisme parcate pe Aleea Ciucaș din Cluj-Napoca.

La fața locului se află un echipaj. dar nu sunt persoane care să solicite îngrijiri medicale.

Copac căzut pe o mașină și pe strada Bucovina

De asemenea, ISU Cluj a primit o solicitare pentru a degaja un arbore căzut pe un autoturism și pe strada Bucovina din Cluj-Napoca.

Din fericire, nici în acest caz nu au fost victime, dar autoturismul a fost ușor avariat.

 

Foto: ISU Cluj, Cluj24.ro

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax