Connect with us

ACTUALITATE

Universitatea Babeș-Bolyai FONDEAZĂ cu sprijinul UiPath „Centrul Național de Excelență în Automatizarea Robotică a Proceselor”

Publicat


ubb3

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), una din cele mai reprezentative universități din Europa Centrală și de Est, și compania UiPath (NYSE: PATH), o companie lider în software de automatizare pentru întreprinderi, au decis să pună bazele unui parteneriat strategic cu implicații asupra creșterii competitivității studenților și a sectorului public și socio-economic în industria de automatizare software. Ca prim pas în acest parteneriat strategic, UBB a fondat cu sprijinul UiPath Centrul National de Excelență în Automatizarea Robotică a Proceselor (Robotic Process Automatisation/RPA), găzduit de UBB.

„Unul dintre principalele roluri ale noului centru va fi acela de a dezvolta competențele studenților și ale cadrelor academice din universitate (dar și ale altor actori din afara UBB) în tehnologia RPA și Inteligența Artificială (IA) (dar și în alte tehnologii conexe). Centrul își propune să contribuie astfel la creșterea competitivității studenților pe piața muncii, la digitalizarea sectorului public și socio-economic, precum și să încurajeze crearea unor startup-uri care vizează gestionarea eficientă a provocărilor pe care le ridică noua eră digitală.

Parteneriatul ale cărui baze au fost puse de UBB și UiPath va avea o importanță strategică nu doar pentru membrii comunității UBB, ci pentru întreaga comunitate locală, regională și chiar națională, pentru mediul de afaceri, precum și pentru activitatea de cercetare aplicată. Astfel, în cadrul Centrului de Excelență vor fi dezvoltate soluții de automatizare în beneficiul sectorului public și socio-economic, iar studenții și cadrele didactice vor beneficia de traininguri realizate împreună cu partenerii locali de către traineri certificați.

„UBB va asigura atât selecția studenților, cadrelor didactice și cercetătorilor care vor face parte din Centrul de Excelență”

De asemenea, UiPath va pune la dispoziție licențe software din suita proprie de produse pentru a susține desfășurarea cursurilor și a activității de cercetare în cadrul Centrului de Excelență, va propune teme de cercetare legate de RPA și Inteligență Artificială și va sponsoriza examene de certificare UiPath Certified Professional pentru cadrele didactice și studenții performanți. Având în vedere cererea constantă de forță de muncă echipată cu cunoștințe avansate de automatizare, prin crearea Centrului de Excelență UiPath își propune să sprijine noile generații de absolvenți să devină performanți într-o lume în care automatizarea și Inteligența Artificială vor juca un rol major. De asemenea, UiPath își dorește să contribuie la creșterea și dezvoltarea ecosistemului și a ratei de adopție a tehnologiei UiPath în regiune.

La rândul său, UBB va asigura atât selecția studenților, cadrelor didactice și cercetătorilor care vor face parte din Centrul de Excelență, cât și comunicarea cu partenerii din mediul public și privat care pot pot beneficia de soluții de automatizare. Vor fi stimulate astfel colaborări,vor fi generate inițiative și evenimente ce au ca scop promovarea tehnologiei RPA prin utilizarea produselor UiPath (prezentări, sesiuni de lucru, competiții etc.) și vor fi promovate lucrările de licență și master care au ca obiect automatizarea proceselor de business.

„UBB este partenerul European Institute of Innovation and Technology (EIT) pentru Biroul EIT Digital în România și un hub național de tehnologii innovative (ex. în Inteligență Artificială, “cybersecurity”, realități virtuale/augmentate/mixte și roboterapie (mai ales cu aplicații în sănătate), bionanotehnologii, tehnologii medicale, sustenabilitate, mediu și schimbări climatice etc.), coordonând inclusiv strategia națională în “quantum communication”.

„Centrul este unul de competențe, consultanță și resurse în domeniul RPA și în inteligența artificială”

Tehnologiile UBB sunt altfel în peisajul național, înscriindu-se în paradigmele marilor universități comprehensive care dau tonul în noile revoluții industriale (și în dezvoltările din cadrul lor) la nivel internațional, deoarece, prin profilul academic specific, UBB combină creativ știința și ingineria în context socio-uman, ceea ce le face inovative, acceptabile și sigure. UiPath este o companie lider în automatizarea proceselor de business pentru întreprinderi astfel încât acest demers a venit în mod natural.

În plus, în 2018 UBB a semnat primul parteneriat pentru cursuri de RPA din zona Europei, Orientului Mijlociu și Africii, prin intermediul programului Academic Alliance al UiPath,, ceea ce ne-a apropiat în demersurile noastre inovative. Centrul este unul de competențe, consultanță și resurse în domeniul RPA și în inteligența artificială, cu implicații mai largi, țintind educația, cercetarea, dezvoltarea, inovarea și relația cu societatea. Centrul este organizat la UBB, dar nu este doar pentru UBB, competențele acestuia putând fi accesate de orice actor interesat în acest domeniu”, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

La rândul său, Daniel Dines, co-fondator și co-CEO UiPath, afirmă: “Credem cu tărie în importanța însușirii de noi cunoștințe și capabilități în domeniul tehnologiilor noi, iar universitățile trebuie să își asume rolul de a educa și de a pregăti următoarele generații pentru avansul automatizării și al Inteligenței Artificiale. Ne face plăcere să sprijinim UBB în crearea acestui centru și avem încredere în potențialul acestuia de a echipa pe cei interesați cu competente digitale esențiale pentru un viitor al muncii în care tehnologia va juca un rol major,” se arată în comunicatul UBB.

Despre UiPath

UiPath este o companie globală de software care produce software pentru automatizarea proceselor robotizate (RPA). A fost fondată în București, România, de Daniel Dines și Marius Tîrcă. Sediul său este în New York City. Software-ul companiei monitorizează activitatea utilizatorilor pentru a automatiza sarcinile repetitive de front și back office, inclusiv cele efectuate folosind alte software de afaceri, cum ar fi software-ul de management al relațiilor cu clienții sau software-ul de planificare a resurselor întreprinderii (ERP).

Acțiunile companiei UiPath a fost listate pe Wall Street începând cu data de 21 aprilie 2021, când prețul de închidere a fost de 69 de dolari. În prezent, titlurile UiPath sunt tranzacționate la 38 de dolari, la acest preț capitalizarea fiind de aproape 20 de miliarde de dolari. Compania este primul unicorn românesc, având inițial o valoare de un miliard de dolari.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

ATENȚIE. Medicamentele pentru slăbit pot provoca pierderi de masă musculară și osoasă

Publicat

medicamente slăbit

Experții avertizează că medicamentele pentru slăbit, precum Wegovy sau Mounjaro, pot duce la pierderi de masă musculară și osoasă, pe lângă grăsime, scrie revista Science Alert, citată de Mediafax.

Aceste medicamente acționează prin reducerea poftei de mâncare, însă experții atrag atenția asupra unor riscuri.

Cercetările arată că până la o treime din greutatea pierdută nu este grăsime, ci masă „fără grăsime”, adică mușchi și oase. Această pierdere este similară cu cea observată în diete drastice sau după intervenții chirurgicale bariatrice.

Mușchii și oasele joacă un rol crucial în sănătatea generală. Mușchii ajută la controlul glicemiei, iar o masă musculară scăzută poate crește riscul de diabet de tip 2. Oasele, la rândul lor, sunt esențiale pentru activitățile zilnice, iar pierderea masei osoase poate crește riscul de fracturi.

Dezechilibru în organism

Deși mecanismele exacte ale pierderii de masă fără grăsime nu sunt pe deplin înțelese, se presupune că totul se datorează unui dezechilibru între descompunerea și refacerea proteinelor musculare și a masei osoase.

Pentru a menține masa musculară și osoasă în timpul tratamentului cu medicamente GLP-1, experții recomandă o dietă bogată în proteine și exerciții fizice, în special antrenamente de rezistență.

Activități simple, precum urcatul scărilor sau mersul rapid, pot contribui, de asemenea, la păstrarea masei musculare.

Citește mai departe

EVENIMENT

Bărbat din Cluj-Napoca, reținut de polițiști. A produs un accident având o alcoolemie uriașă și permisul auto suspendat

Publicat

Cluj accident

Polițiștii din cadrul Biroului Rutier au dispus, joi, măsura reținerii față de un bărbat de 59 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe și conducerea unui vehicul pe drumurile publice având dreptul de a conduce suspendat.

”În fapt, la data de 24 decembrie a.c., în jurul orei 18.40, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca au fost sesizați, prin apel 112, despre producerea unui accident rutier soldat cu pagube materiale, pe strada Donath, din municipiu.

Ca urmare a apelului, bărbatul a fost interceptat în trafic de către un echipaj al Biroului pentru Centru Universitar, fiind testat cu aparatul etilotest de către polițiștii din cadrul Biroului Rutier, reieșind valoarea de 1,34 mg/l alcool pur în aerul expirat, ulterior fiind condus la o unitate medicală pentru prelevarea de mostre biologice.

Totodată, în urma verificărilor efectuate de către polițiștii a reieșit faptul că, bărbatul de 59 de ani, avea dreptul de a conduce suspendat.

În baza probatoriului administrat, la data de 26 decembrie a.c., polițiștii au dispus măsura reținerii, pentru 24 de ore, acesta fiind condus într-un Centru de Reținere și Arestare Preventivă”, arată IPJ Cluj.

În continuare se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe și conducerea unui vehicul pe drumurile publice având dreptul de a conduce suspendat.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Soluțiile unui clujean pentru traficul din oraș: transport public gratuit și taxă pentru mașinile care intră în Cluj-Napoca

Publicat

traficul

Un clujean propune două soluții care, crede acesta, ar rezolva una dintre cele mai mari probleme ale municipiului Cluj-Napoca, dar și a Floreștiului, și anume traficul rutier. 

”Traficul se poate fluidiza in zona Clujului prin introducerea gratuității pe toate liniile de transport public. În paralel, la fel de important, sa se introducă o taxă pentru vehiculele care intra în Cluj , in mod automat prin camere video.

Modelele exista deja in alte tari și sunt o rezolvare buna”, crede Eugen.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Eurodeputatul Daniel Buda, la lucru cu furca în mână de Crăciun, la o fermă de vaci. Mesaj pentru fermierii români

Publicat

Buda

Președintele PNL Cluj, eurodeputatul Daniel Buda, a dat, de Crăciun, costumul de Bruxelles pe hainele de fermier și a pus mâna pe furcă, lucrând la ferma de vaci a familiei din județul Sălaj. 

”25 decembrie, ziua de Crăciun, o zi ca oricare alta pentru fermieri”, a spus Buda, care este vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală a Parlamentului European.

Eurodeputatul a transmis și un mesaj fermierilor români: ”Fermierii, cei pentru care Crăciunul și sărbătorile sunt doar o altă zi de muncă. Ei sunt un exemplu de dedicare și responsabilitate. Cunoaștem sacrificiul vostru și vă suntem recunoscători”.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate