Connect with us

ACTUALITATE

Ungaria joacă la ofsaid. A blocat Rusiei doar 3.000 de euro, în timp ce UE a blocat 14,5 miliarde. De partea cui e Orban?

Publicat


UE a blocat active în valoare de 14,5 miliarde de euro ale unor personalităţi ruse în cadrul sancţiunilor adoptate ca răspuns la războiul din Ucraina, dar mai multe ţări, printre care Ungaria, nu au contribuit la acest efort, a afirmat duminică comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, transmite AFP.

‘Trebuie să facem o presiune foarte puternică’ asupra Ungariei, deoarece ‘putem presupune că legăturile (sale) foarte strânse cu Rusia o împiedică să acţioneze’, a declarat Didier Reynders într-un interviu acordat postului de televiziune LCI.

Ungaria a blocat ‘cu puţin peste 3.000 de euro’ active ruseşti, a precizat el.

Premierul naţionalist Viktor Orban a întreţinut în ultimii ani legături strânse cu preşedintele rus Vladmir Putin şi această colaborare a fost menţinută în ciuda invaziei ruse a Ucrainei.

Budapesta a anunţat astfel la sfârşitul lui august un acord cu gigantul rus Gazprom pentru a primi livrări suplimentare, într-un moment în care alte ţări europene se confruntă cu o reducere bruscă a cantităţilor furnizate. Guvernul ungar cooperează şi cu conglomeratul rus Rosatom pentru construcţia a două noi reactoare nucleare.

Disputele dintre Bruxelles şi Budapesta s-au înmulţit în ultimele luni. Comisia Europeană este îngrijorată în special de corupţia care ameninţă corecta utilizare a fondurilor europene în ţară. Ea a ameninţat duminică că va priva Ungaria de 7,5 miliarde de euro finanţare dacă reformele promise de guvernul ungar nu vor fi implementate rapid.

Cele 14,5 miliarde de euro de active ruseşti blocate de Europa sunt ‘deja semnificative’, dar, din această sumă, ‘90% sunt realizate de şase state membre’, a explicat comisarul, recunoscând că mai este ‘mult de lucru cu alte (state) care fie nu au blocat nimic, fie nu au comunicat nimic’.

Printre cele mai active şase ţări, Franţa a îngheţat ‘cu puţin peste un miliard de euro’ în active, iar Belgia 3,5 miliarde de euro. Printre elevii buni se numără şi Germania, Luxemburgul, Irlanda şi Austria, potrivit lui Didier Reynders.

‘Continuăm să lucrăm pentru a cere tuturor statelor membre să pună în aplicare aceleaşi instrumente pentru a ajunge la active, nu doar la conturi bancare, iahturi, reşedinţe, ci la toate activele’, a subliniat comisarul european, evocând dificultatea de a avea acces la criptomonede şi opere de artă digitale. AGERPRES



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Expoziție de fluturi exotici vii la Grădina Botanică Cluj-Napoca. Vezi programul

Publicat

flut 2

Grădina Botanică ”Alexandru Borza” Cluj-Napoca organizează în perioada 23.09 ora 10 – 08.10 ora 16 expoziția de fluturi vii ”Petale Zburătoare – Lepkék a levegőben” care include peste 20 de specii exotice de fluturi.

”Orele de vizitare sunt astfel alese pentru ca fluturii să fie în perioada de maximă activitate. De luni până vineri, între orele 10h-13h au prioritate grupurile organizate (15-25 persoane), pe bază de programare în avans cu cel puțin o zi înaintea vizitei, la adresa:
https://calendly.com/fbg_ubb/expo_fluturi
Pentru grupurile organizate perioada de vizitare este de 20 de minute.
Ultima intrare în expoziție se face la ora 15h45”, anunță reprezentanții Grădinii Botanice.

flut 1

Aceștia fac apl la vizitatori să ia în considerare timpul de așteptare la casa de bilete și din fața serei expoziției.

”Intrarea în incinta expozițională se face pentru un număr limitat de persoane. Echipa noastră vă va îndruma în privința vizitei, astfel încât experiența să fie plăcută pentru toți cei care ne calcă pragul, asigurându-se în același timp și binele animalelor vii din expoziție”, mai arată aceștia..

Foto credit: Szőcs Izabella-Szidonia

flut 3

flut 4

 

flut 5

flut 6

flut 6

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

CTP Cluj: Se AJUSTEAZĂ programul transportului de noapte

Publicat

Compania de Transport Public Cluj-Napoca SA informează publicul călător că, începând cu data de 25.09.2023, programul transportului de noapte va fi ajustat conform fluxului de călători, după cum urmează:

Linia 5N (Str. T. Vuia – P-ta Garii)

Plecari T. Vuia: 22:50 – 23:20 – 23:50 – 00:20 – 00:50;

Plecari P-ta Garii: 22:50 – 23:20 – 23:50 – 00:20 – 00:50.

Linia 25N (Str. Unirii – Str. Bucium)

Plecari str. Unirii: 23:00 – 23:30 – 00:00 – 00:30 – 01:00;

Plecari str. Bucium: 23:00 – 23:30 – 00:00 – 00:30 – 01:00.

Linia 54N (Cart. Zorilor – Cart. Grigorescu)

Plecari Zorilor: 23:00 – 23:30 – 00:00 – 00:30 – 01:00;

Plecari Grigorescu: 23:00 – 23:30 – 00:00 – 00:30 – 01:00

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Ursul Baloo din Parcul Național Retezat. Porție zdravănă de scărpinat

Publicat

urs baloo

O porție zdravănă de scărpinat pentru un simpatic Baloo a fost surprinsă într-o filmare realizată în Parcul Național Retezat, cu ajutorul camerei de monitorizare a faunei instalată de specialiștii Romsilva.
”Scărpinatul de coaja arborilor, o imagine amuzantă pentru noi, are un dublu rol pentru urși, în primul rând scapă de paraziți și, în al doilea rând își marchează teritoriul, ceilați urși simțind imediat mirosul lăsat de alți urși pe scoarța arborilor.
Parcul Național Retezat National Park, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, este situat în sud-vestul țării, în județul Hunedoara.
Parcul Național Retezat are o suprafață de 38.047 de hectare, din care 19.988 hectare sunt păduri, 9.893 de hectare din acestea fiind în zone   de protecție strictă sau integrală.
În parc regăsim 108 specii de păsări și pot fi întâlnite 1.190 de specii de plante, din care 90 sunt specii endemice. În aria naturală protejată sunt 80 de lacuri și tăuturi, inclusiv Lacul Bucura, cel mai întins lac glaciar din țară, și Lacul Zănoaga, cel mai adânc lac glaciar din România”, arată Romsilva

Citește mai departe

EVENIMENT

Jurnalistul clujean Liviu Alexa, AMENINȚAT cu moartea. Cel care i-a VANDALIZAT mașina și-a recunoscut fapta

Publicat

liviu alexa

În mai 2019, mașina jurnalistului clujean Liviu Alexa a fost vandalizată de către interlopul Tudor Cîrje, care de altfel și-a și recunoscut fapta. Ziar de Cluj face una dintre cele mai importante dezvăluiri din ultimii ani, una care poate schimba întregul parcurs al cazului studentei moarte Gabriela Ripan, ucisă de infractorul traficant de droguri Tudor Cîrje în urma unui teribil accident de mașină.

Jurnalistul acuză poliția și procuratura de pasivitate și tergiversare în soluționarea tentativei de asasinat asupra sa de acum 4 ani, deși acesta le-a indicat în clar pe cine îl consideră vinovat. În tot acest timp, Alexa și familia sa au trăit în teroare, temându-se pentru securitatea personală.

vandalizata

Dovada pe care au prezentat-o cei de la Ziar de Cluj apare în dosarul 418 D/P/2022, ce vizează traficul de droguri al lui Cîrje și al altui interlop, Adrian Groșan. Cu toate acestea, Alexa acuză că niciun procuror clujean nu s-a sinchisit să „izoleze” această interceptare ca fiind relevantă în speța vandalizării mașinii ziaristului.

interceptare

„Liviu Alexa este în continuare sub imperiul amenințării cu moartea, așa cum rezultă chiar din spusele interceptatului Tudor Cîrje (interceptare făcuta acum câteva luni) care i-a comandat avocatei sale, Sonia Almaș, să-i „aranjeze” pe jurnalist și pe tatăl studentei moarte, omul de afaceri sucevean Vasile Ripan”, mai scrie Ziar de Cluj.

Sursa/ Foto: Ziar de Cluj

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax