ACTUALITATE
Un premiu care poartă numele clujeanului Mircea Cîmpeanu, oferit anual la Festivalul de Folclor din Zakopane, Polonia

Începând din acest an, în cadrul Festivalului-Concurs Internaţional de Folclor Montan din Zakopane, Polonia, unul dintre cele mai importante din Europa, a fost instituit un premiu special, în amintirea regretatului etnomuzicolog clujean Mircea Cîmpeanu.
Premiul „In memoriam Mircea Cîmpeanu”, cel care în perioada 2012-2019 a făcut parte din juriul acestui prestigios festival, a fost acordat pentru prima dată în acest an, în august, în cadrul celei de-a 54-a ediții a festivalului.
Un premiu care poartă numele clujeanului Mircea Cîmpeanu, oferit anual la Festivalul de Folclor din Zakopane, Polonia
Premiul „In memoriam Mircea Cîmpeanu” a revenit grupului polonez „Turnie”, pentru revitalizarea patrimoniului cultural material și imaterial sub formă de instrument muzical, bazat pe cercetările de teren sau de arhivă.
Astfel, grupul polonez a fost premiat pentru prezentarea în competiția internațională, în cadrul ritualului colindatului, a unui fluier reconstruit pe baza unor surse din secolul al XIX-lea, potrivit reprezentanților Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj.
Considerat unul dintre cele mai mari festivaluri folclorice din Europa, Festivalul-Concurs Internaţional de Folclor Montan din Zakopane- Polonia, o pitorească staţiune montană din Munţii Tatra, reprezintă un bun prilej pentru ţările participante de a-şi prezenta valorile culturii naţionale şi tradiţionale, semnificative pentru zonele de provenienţă, drept modele de urmat pentru tânăra generaţie.
Citește și: FOTO. Păstrătorii de tradiții din Orman, Cluj, s-au întors cu premii și trofeul Festivalului Internațional din Zakopane, Polonia
De asemenea, volumul „Mircea Cîmpeanu – Viitorul trecutului, studii și cercetări de folclor vocal-instrumental din Transilvania”, editat de CJCPCT și apărut la editura „Tradiții clujene” a instituției, la finalul anului 2022, a fost donat recent de instituția de cultură clujeană Bibliotecii Publice Regionale din Cracovia, alături de alte albume de fotografii și cărți în limba română și engleză.
Cartea cuprinde valoroase materiale de cercetare ale regretatului etnomuzicolog clujean Mircea Cîmpeanu, prezentate cu ocazia numeroaselor participări la simpozioane și colocvii naționale și internaționale, rezultate ale muncii de teren desfășurate pe parcursul a 15 ani.
Donarea de carte a avut loc cu prilejul expoziției „Tradiții Vii” vernisată la Biblioteca Publică Regională din Cracovia, care prezintă 18 obiceiuri, practici și meșteșuguri din România, dintre care 9 au fost înscrise de UNESCO pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității. Expoziția „Tradiții Vii” poate fi vizitată de publicul polonez până în data de 12 septembrie 2023.
Manifestarea face parte din proiectul „MĂRIȘENII – proiect de coeziune locală și promovare internațională a patrimoniului cultural imaterial din România”, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, derulat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj.
Dr. Mircea Cîmpeanu a realizat documentarea pentru acordarea de șapte titluri de „Tezaure Umane Vii” în Cluj
Dr. Mircea Cîmpeanu, renumit etnomuzicolog și cercetător, a trecut la cele veșnice pe 9 noiembrie 2021, la vârsta de 62 de ani. A fost angajat al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, ca șef birou cercetare-conservare cultură tradițională, dar și membru în Comisia Națională de Salvgardare a Patrimoniului Cultural Imaterial din Cadrul Ministerului Culturii, unde a avut realizări remarcabile.
În cadrul Centrului, activitatea sa impresionantă a inclus o vastă și susținută cercetare pe teren, inițierea și coordonarea unor proiecte de cercetare și schimburi culturale, înregistrări audio și video, participări la conferințe și colocvii naționale și internaționale și membru marcant în juriul a numeroase festivaluri.
În urma miilor de ore de cercetare pe care le-a efectuat în teren, realizând înregistrări ale folclorului instrumental și vocal tradițional din județul Cluj, a rezultat o selecție de 50 de CD-uri pentru arhiva muzicală a instituției, dar și numeroase filme documentare.
Totodată, în perioada 2012-2020, a realizat documentarea către Comisia Națională de Salvgardare a Patrimoniului Cultural Imaterial din Cadrul Ministerului Culturii a șapte titluri de „Tezaure Umane Vii” din județul Cluj.
În același timp a introdus în Inventarul Patrimoniului Cultural Imaterial „Horitul, horile şi horitorii din Câmpia Transilvaniei” și ,,Vioara cu goarnă din zona Bihor–tehnici de construcție și utilizare, repertorii muzicale și interpreți”.
Foto: CJCPCT Cluj – Dr. Mircea Cîmpeanu, alături de membrii juriului – Zakopane 2016
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
CFR Cluj învinge Universitatea Craiova după lovituri de departajare și se califică în semifinala Cupei României

CFR Cluj a întâlnit joi, acasă, echipa Universitatea Craiova, în ultima partidă din sferturile de finală ale Cupei României la fotbal. Un meci foarte disputat în Gruia care a fost „tranșat” doar în urma loviturilor de departajare.
CFR Cluj a reușit să câștige partida, cu 1-1 după prelunguri și 5-3 la penalty-uri și să se califice în semifinală.
Peste 5.300 de suporteri au fost în tribune pe stadionul Dr. Constantin Rădulescu din Cluj-Napoca.
Echipele de start
CFR Cluj: Hindrich – Camora, Graovac, Sinyan, Abeid – Djokovic, Emerllahu, Fică – Nkololo, Postolachi, Kamara Rezerve: Popa, Ilie, Bolgado, Șfaiț, Păun, L.Munteanu, Korenica, Simao, Tachtsidis
Antrenor: Dan Petrescu
CS Universitatea Craiova: Lung Jr. – Mora, Zajkov, Badelj, Ndong – Mekvabishvil, Screciu – Căpățînă, Houri, Baiaram – Lukic Rezerve: Stoian, Bană, Lopez, Păcurar, Bancu, Barbu, Maldonadu, Mitriță, Safira
Antrenor: Mirel Rădoi
Jucătorii s-au dezlănțuit în a doua repriză
În prima repriză, oltenii au avut o posesie superioară, însă nu s-a tras niciun șut spre poartă.
Repriza a doua a fost, însă, mai animată. Universitatea Craiova a deschis scorul printr-un gol marcat, în minutul 50, de Ștefan Baiaram. Nu a durat mult până când clujenii au egalat. În minutul 59, Mohammed Kamaraa adus egalarea pentru CFR Cluj.
În minutul 63, Emerllahu a avut o ocazie excelentă de a duce CFR în avantaj, dar mingea a trecut pe lângă poartă. Louis Munteanu a ratat, în minutul 90, șansa de închide meciul. La 1-1 după timpul regulamentar de joc s-a intrat în prelungiri.
CFR Cluj a ratat în minutul 111 o mare ocazie de a înscrie prin Păun. La finalul reprizelor de prelungire scorul a rămas neschimbat, așa că s-a trecut la lovituri de departajare.
Meciul, tranșat la loviturile de departajare
CFR Cluj înscrie prin Emerllahu. 1-0
Anzor egalează pentru universitatea Craiova. 1-1
Tachtsidis înscrie și el. 2-1
Lukic marchează și el. 2-2
Korenica bagă mingea în poartă. 3-2
Căpățînă ratează pentru Craiova. 3-2.
Păun înscrie. 4-2
Baiaram reușește și el să înscrie. 4-3
Luis Munteanu înscrie golul victoriei. 5-3 pentru CFR Cluj.
Celelalte echipe calificate în semifinale sunt Farul Constanța, FC Hermannstadt și Rapid.
CFR Cluj și Universitatea Craiova se vor întâlni din nou luni, 7 aprilie, de la ora 20.30 în play-off.
Foto: Universitatea Craiova

Echipa de studenți a UTCN a câștigat, joi, locul 1 la concursul de simulare a cutremurelor care s-a desfășurat la Universitatea Berkeley din California, SUA. La competiție au participat echipe de la 53 de universități din întreaga lume.
Clujenii au construit macheta din lemn de balsa a unui zgârie nori, denumit OKI-Zai, care a rezistat la două simulări de cutremure la Seismic Design Competition și a primit cel mai bun punctaj din partea juriului competiției.
Echipa UTCN este formată Cosmin Chiforescu (căpitan), Horațiu Arion, Diana Derșidan, Petra Marcu, Miruna Maxim, Ștefania Oltianu, Eduard Pînzaru, Shamaiel Shamal, Ștefan Barabulă, Andreea Șoplea, Ioana Trisciuc și Maria Trușcă, fiind îndrumată de Andrei Mureșan, Bianca Bologa, Paula Bosi, Robert Teodorescu, Victor Mitea și de profesorii coordonatori Ovidiu Prodan și Paul Moldovan.
Vom reveni cu detalii.
EVENIMENT
Mircea Abrudean, în Granada: România rămâne un partener responsabil în promovarea valorilor democratice în regiunea Mediteranei

Președintele Senatului, clujeanul Mircea Abrudean, participă la la Forumul privind Viitorul Mediteranei de la Granada.
Abrudean spune că țara noastră va continua să contribuie activ la consolidarea cooperării euro-mediteraneene.
Mircea Abrudean, în Granada: România rămâne un partener responsabil
Forumul privind Viitorul Mediteranei de la Granada a fost inaugurat, joi, în prezența Majestății Sale Regele Felipe al Spaniei. Acesta reunește timp de câteva zile lideri din 41 de state din regiunea Euro-Mediteraneană.
“România rămâne un partener responsabil în promovarea valorilor democratice în regiunea Mediteranei și va continua să contribuie activ la consolidarea cooperării euro-mediteraneene. Am reafirmat acest angajament, în contextul în care dezbaterile au vizat teme majore precum stabilitatea, securitatea și dezvoltare comună.
Am susținut, de asemenea, că, mai ales în vremurile actuale complicate, dialogul și colaborarea rămân esențiale pentru construirea unui viitor pașnic și prosper. La fel de important, conștientizarea rolului esențial al generațiilor tinere și de ce una dintre prioritățile noastre cheie trebuie să fie educația. Investim în tineri, investim pe termen lung”, a transmis Mircea Abrudean.
În marja forumului, președintele Senatului a participat la ceremonia „Grădina Păcii”, alături de președinții parlamentelor și șefii de delegații, la care au fost plantați măslini.
“Plantarea măslinilor nu este doar un gest simbolic, ci reflectă nevoia de a cultiva, prin efort susținut, relații durabile între națiuni, bazate pe încredere și respect reciproc”, a spus Mircea Abrudean.
EDUCATIE
În pragul Zilei Internaționale a Romilor, romii au SEMNAT protocolul de colaborare cu IȘJ Cluj

Partida Romilor Pro-Europa Cluj a semnat un protocol cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj, în pragul Zilei Internaționale a Romilor, care este pe 8 aprilie.
„Scopul acordului de parteneriat îl constituie reglementarea colaborării în vederea implementării și derulării proiectului ”Școala, o șansă pentru copiii romi” – SOS COPIII ROMI, a schimbului de informații și diseminarea rezultatelor obținute în cadrul acestuia precum și creșterea participării școlare a copiilor și elevilor de etnie romă.
De ziua lor, romii au SEMNAT protocolul de colaborare cu IȘJ Cluj
Din partea Partidei Romilor Pro Europa Cluj a semnat Dragoș Roșianu, președintele organizației de tineret, iar din partea IȘJ Cluj, Marinela Marc, inspector școlar general.
„Este o campanie educațională derulată de Partida Romilor și ISJ Cluj de care prevede înscrierea copiilor de etnie romă în învățământul preșcolar și în clasa pregătitoarele și pentru admiterea elevilor romi în învățământul liceal pe locurile speciale în anul școlar 2025– 2026.
În pragul Zilei Internaționale a Romilor, romii au SEMNAT protocolul de colaborare cu IȘJ Cluj
Scopul campaniei este creșterea participării școlare a copiilor și elevilor de etnie romă prin activități de informare, consilieri și orientare școlară.
De asemenea, vor fi derulate activități extrașcolare pentru prevenirea violenței în școli, a căsătoriilor timpurii și pentru promovarea diversității etnice.
S-a încheiat un protocol de colaborare pe o perioadă de un an, prin care se urmărește stimularea participării elevilor de etnie romă la acţiunile şi activităţile de informare, consiliere şi orientare şcolară, cuprinse în Campania educaţională.
Obiective:
– Identificarea elevilor de etnie romă din clasele a VIII-a, din şcolile gimnaziale de pe raza județului Cluj, în vederea informării, consilierii şi orientării acestora pentru admiterea în licee şi şcoli profesionale pe locurile speciale alocate romilor este un alt obiectiv al protocolului.
– Responsabilii celor două instituții vizează și informarea cadrelor didactice, a părinţilor de etnie romă şi a elevilor despre calendarul admiterii în învăţământul liceal şi în învăţământul profesional de stat.
– Furnizarea de informaţii cu privire la documentele necesare întocmirii dosarului de admitere, broşura admiterii cu numărul de locuri pentru fiecare unitate de învăţământ, emisă de IȘJ Cluj
– Informaţii despre rutele educaţionale care pot fi urmate, profilurile de pregătire, condiţiile de admitere, data limită până la care trebuie depuse dosarele elevilor de etnie romă, data şi locul în care se va desfăşura şedinţa publică de repartizare a candidaţilor romi pe locurile speciale
– Informarea elevilor şi părinţilor de etnie romă privind modalitatea de subvenţionare de către stat a costurilor pentru elevii care frecventează învăţământul profesional”, comunică Partida Romilor.
Mai mult de atât, Protocolul prevede:
– menținerea posturilor de Director adjunct pentru romi în cadrul școlii Gimnaziale Traian Dârjan și Școala Poiana Turda, iar în funcție de nevoile școlilor cu număr ridicat de elevi romi și solicitările comunității rome conform legi 198/2023 aprobarea de noi posturi de Director
– creșterea numărului de Mediatori școlari în școlile cu nr semnificativ de romi
– asigurarea predării limbii materne rromani în urma solicitărilor părinților rromi
– asigurarea predării în limba maternă rromani în funcție de solicitările părinților romi
– cât și programul a două șansa
– în același timp, acțiunile și activitățile prevăzute în Strategia Guvernului României de incluziune a cetățenilor români aparținând minorității romilor pentru 2021-2027”, a transmis președintele organizației de tineret a Partidei Romilor Pro Europa Cluj, Dragoș Roșianu.