Connect with us

ACTUALITATE

Un intelectual complex uitat. Pionier al filosofiei dreptului. A condus învăţământul superior clujean. 49 de ani de la moarte

Publicat


Eugeniu Speranţia. Un intelectual clujean complex uitat aproape de tot. Atât la Cluj, cât şi la Oradea, unde a avut contribuţii importante. La Cluj, de exemplu, din câte ştim, doar un amfiteatru al Facultăţii de Drept a UBB îi poartă numele… Deşi a fost pionier al filosofiei dreptului în România. Şi deşi a condus învăţământul din Cluj în urmă cu 100 de ani. S-a pensionat în 1949, după ce fusese atacat frecvent de comuniştii convinşi şi de comuniştii oportunişti. A murit acum 49 de ani.

Un spirit enciclopedic

Eugeniu Speranția (18 mai 1888, 11 ianuarie 1972), poet, estetician, eseist, sociolog și filosof. A fost profesor de liceu încă de când era student. În perioada 1919-1921 a fost director al învățământului superior pentru Cluj. Apoi, profesor la academia de drept din Oradea (1929-1934). Şi iar profesor la Universitatea din Cluj (1934-1949), de sociologie și filosofie de drept.

Printre altele, a contribuit cu poezii și articole la Flacăra, Vieața Nouă, Cele trei Crișuri, Românul literar, Revista celorlalți, Farul, Revue Roumaine, Luceafărul, Gând românesc, Gândirea, Steaua și Familia.

A fost lăudat de Macedonski, Densusianu, Gheorghe Bogdan-Duică, precum şi de Constantin Rădulescu-Motru, pentru contribuțiile sale la filosofie și sociologie.

Membru al Societății Scriitorilor din România, precum și al asociațiilor internaționale pentru filosofii și sociologii juridici, a luat parte la numeroase congrese din străinătate. A fost savant al mai multor discipline, un spirit enciclopedic.

În 1934, Facultatea de Drept din Oradea s-a unit cu cea din Cluj, iar colectivul profesoral s-a completat atunci cu cadre didactice de valoare, printre care şi Eugeniu Speranţia, autor al unor lucrări de referinţă în istoria filosofiei juridice, sociologie şi a logicii juridice.

*În imagine, “Fenomenul social ca proces spiritual de educaţie” (1930, arhiva Cluj24), cu dedicaţia autorului, Eugeniu Speranţia, pentru Ştefan Bezdechi (24 aprilie 1886, 25 martie 1958, Cluj), filolog şi traducător.

(MaAv)

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Electrica oferă reduceri clienților care nu au optat încă pentru un contract din piața concurențială

Publicat

Compania Electrica Furnizare a anunțat că vor fi făcute reduceri de preț utilizatorilor care nu au optat pentru un contract din piața concurențială. Reducerea va fi aplicată din 1 ianuarie şi până la momentul în care clienţii vor opta pentru un contract din piaţa concurenţială, insă nu mai târziu de finalul lunii august.

Compania oferă benevol un discount consumatorilor care doresc trecerea în piaţa concurenţială, dar nu au avut încă timpul să ia o decizie informată.

Discount-ul se aplică pentru intervalul cuprins între data de 1 ianuarie 2021 şi momentul în care aceştia optează pentru o ofertă de pe piaţa liberă, oricând până la data de 31 august 2021.

Vezi unde te poți informa

Discount-ul va reflecta diferenţa dintre preţul de serviciu universal şi preţul ofertei concurenţiale pentru care a optat consumatorul, sprijinind astfel tranziţia facilă a acestuia în piaţa concurenţială şi oferindu-i suficient timp pentru a face cea mai bună alegere”, se arată într-un comunicat emis de Electrica.

Electrica Furnizare continuă campania de informare a consumatorilor cu privire la ofertele din piaţa concurenţială, atât prin modalităţi tradiţionale, odată cu cu emiterea facturii sau în cadrul Centrelor de Relaţii cu Clienţii, cât şi în mediul online, AICI.

Sursa: agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

ESENȚIAL CLUJ24.RO/ Principalele știri din ultimele 24 de ore

Publicat

Cluj24.ro prezintă principalele 5 știri locale din ultimele 24 de ore:

Președintele CJ Cluj, Alin Tișe: Demisia lui Ludovic Orban nu e destul. Nu vreau să fie înlocuit de unul cu costume mai frumoase

Convocări la echipele naționale pentru un jucător și doi membrii din staff-ul lui U-BT

Emil Boc: Nu-mi doresc nicio funcție în PNL/ Congresul – momentul să discutăm ce e de făcut cu partidul

Vremuri disperate, măsuri disperate. Un magazin din Cluj-Napoca servește clienții „pe caiet”

VIDEO/ Asaltul CIORILOR asupra clădirii UBB. Ce ”armă” folosește Primăria Cluj-Napoca

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cum va fi vremea azi, 20 ianuarie, la Cluj

Publicat

Vremea la Cluj azi este rece cu temperaturi de iarnă. Maxima este înregistrată în jurul orei 15:00 la 1 grad Celsius, iar cerul va fi pe tot parcursul zilei acoperit de nori.  

Șansele de precipitații sunt de 70%, iar cantitatea de precipitații este de 1 litru/metrul pătrat. Vântul va sufla în medie cu 10 km/h. Pe arii restrânse vor fi și rafale de maxim 12 km/h. 

Minima este de –3 grade Celsius la ora 06:00, iar în timpul dimineții vântul suflă cu 8 km/h. 

Citește mai departe

ACTUALITATE

Comisia Europeană: Vaccinările trebuie să se accelereze. Până la vară, statele membre ar trebui să vaccineze 70% din populație

Publicat

Comisarul european al Sănătăţii îndeamnă statele membre să vaccineze 70% din populație până la vară, precizând că este nevoie ca procesul de vaccinare să se intensifice, astfel încât, 80% din angajaţii din sănătate şi din persoanele de peste 80 de ani să poată fi vaccinați până în luna martie.

Astfel, comisarul european al Sănătăţii, Stella Kyriakides, a lansat îndemnul în cadrul unei conferinţe de presă în care a fost criticată lentoarea startului campaniei de vaccinare în statele membre, comparativ cu Marea Britanie, SUA şi Israel.

Posibilitatea intreducerii certificatului de vaccinare

„Propunem ca până în martie, statele membre să fi vaccinat cel puţin 80% din angajaţii din sănătate şi din persoanele de peste 80 de ani[…] Propunem de asemenea ca, până la vară, statele membre să fi vaccinat 70% din adulţi”, a declarat şi Margaritis Schinas, vicepreşedinte al Comisiei Europene.

Totodată, comisarul european al Sănătăţii, Stella Kyriakides a mai spus că „vaccinările trebuie să se accelereze”, fiind pusă în discuție în cadrul conferinței și posibilitatea introducerii certificatelor de vaccinare necesare intrării în statele membre, după modelul lansat deja de Grecia.

Sursa: agerpres

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate