Connect with us

EVENIMENT

Un incendiu a cuprins o casă şi două anexe gospodăreşti

Publicat


stingere incendiu casa cojocna

Un incendiu care a izbucnit, duminică, în Dej, a cuprins o casă şi două anexe gospodăreşti.

„Pompierii din cadrul Detașamentului Dej intervin în aceste momente la un incendiu care se manifestă la două anexe gospodărești și la acoperișul unei case din localitatea Cetan, comuna Vad. Până acum nu sunt anunțate persoane care să solicite îngrijiri medicale. Acționăm la fața locului cu trei autospeciale cu apă și spumă. Intervenția este în dinamică.
Incendiul este în mare lichidat. Pompierii sting ultimele focare, apoi va urma procesul de decopertare a casei. La o primă estimare, suprafața afectată este de aproximativ 300 mp. Nu sunt persoane care să solicite îngrijiri medicale.
O femeie care a suferit atac de panică este evaluată de paramedicii SMURD. Din fericire, nu există alte probleme”, informează ISU Cluj.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

De ce e mai avantajos să ai o bicicletă față de o mașină?

Publicat

1 (4)

Fie că mergem cu ea în fiecare dimineață la muncă, facem trasee montane la sfârșit de săptâmână sau o luăm cu noi în competiții sportive, bicicleta a devenit în ultimii ani un lucru indispensabil pentru cei care vor să fie mai activi și să aibă grijă de mediu. În timp ce vânzările de bicilete sunt într-o continuă creștere, și marile orașele din România se adaptează trendului, oferind pasionaților de ciclism piste moderne, unde să pedaleze în voie.

Chiar dacă este mai ieftină și mai ușor de întreținut, statisticile arată că mai puțin de 10% dintre români preferă bicicleta, față de peste 50%, care folosesc, în schimb, mașina personală. Totuși, bicicliștii adevărați spun că libertatea pe care ți-o oferă cele două roți este incomparabilă confortului unui automobil. Descoperă mai jos ce face din umila bicicletă nu doar o alternativă a transportului, ci o alegere mai inteligentă pentru viața modernă.

Sănătate și relaxare

Mersul pe bicicletă reprezintă un antenament excelent, atât pentru corp, cât și pentru minte. Pedalând, reducem colesterolul, îmbunătățim respirația, circulația sângelui și bătăile inimii, tonifiem mușchii picioarelor și ai spatelui și putem ameliora durerile cauzate de artrită. Mai mult decât atât, efortul eliberează în corp serotonină (hormonul feircirii), care ne va ajuta să fim mai calmi și să scăpăm de stres. De asemenea, mișcarea favorizează un somn bun și odihnitor.

Economisești timp și bani

goto 1

Combustibil, întreținere, asigurare, taxe de parcare… – poți să uiți de ele! Fiind unul dintre cele mai ieftine mijloace de transport, bicicleta nu doar că te ajută să economisești bani, ci și timp. Nu vei mai rămâne blocat în trafic, îți vei găsi cu ușurință un loc de parcare oriunde ai merge și, în plus, poți explora orașul, plimbându-te fără grijă pe cele mai înguste străzi și trasee pitorești. Bonus: Nu o să-ți pierzi niciodată permisul!

Conectivitate și implicare în comunitate

Traseele locale cu bicicleta, plimbările în grup și evenimentele de ciclism oferă numeroase oportunități de a intra în legătură cu persoane care au aceeași pasiune, lărgindu-ți astfel cercul de prieteni și  promovând, în același timp, un stil de viață activ și sănătos. De asemenea, te poți implica în activități sportive, motivându-i pe cei din jurul tău să-ți urmeze exemplul și să pedaleze cot la cot cu tine.

Hai pe două roți la GOTO! E gratis!

Dacă ești din Cluj și ai o bicicletă, ceea ce o să îți spunem o să te facă să o folosești mai des.

La GOTO Parking, aflată în incinta Aeroportului Internațional „Avram Iancu” parcarea este absolut gratuită atât pentru biciclete, cât și pentru mopede, scutere sau motociclete. Așadar, dacă următorul tău drum la aeroport va fi ”pe două roți”, stai fără grijă. Îți garantăm monitorizare video permanentă, pază și iluminat pe timp de noapte, pentru ca vehiculul tău să rămână în siguranță.

Dacă totuși alegi mașina personală, trebuie să știi că, pe lângă sistemul modern de securitate, avem stații de încărcare pentru automobilele electrice, dar și numeroase posibilități de plată: prin aplicația yeParking, cu ajutorul codului QR afișat în parcare, dar și la punctul de plată din incinta GOTO Parking sau la automate. Tarifele le poți găsi pe site-ul nostru: gotoparking.ro.

Indiferent că la vii la GOTO Parking pedalând sau în confortul propriei mașini, noi vom avea grijă de vehiculul tău, oricâte roți ar avea acesta.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Fată de 16 ani din Cluj-Napoca, dispărută de patru zile de acasă. Dacă o vedeți, sunați la 112 sau la Poliție

Publicat

cătinaș daria

Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată la data de 26 septembrie  în jurul orei 13.00, despre faptul că minora Cătinaș Daria-Maria, în vârstă de 16 ani, din municipiul Cluj-Napoca a plecat la data de 24 septembrie, în jurul orei 15.30 de la domiciliu pentru a participa la o petrecere organizată cu prilejul unei căsătorii, în Cluj-Napoca și nu a revenit până în prezent.

Semnalmente – înălțime aproximativă 1.75 m, greutate – 100 de kilograme, păr lung, creț.

La momentul plecarii era îmbrăcată cu o rochie lungă, albastră, crăpată pe picior.

Persoanele care pot furniza orice informaţii despre minoră sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit 112!

cătinaș daria

Citește mai departe

EVENIMENT

Accident între un autoturism și o motocicletă în Cluj-Napoca. O femeie, extrasă de pompieri din mașina avariată

Publicat

De

accident masina motocicleta

Un accident de circulație în care au fost implicate un autoturism și o motocicletă a avut loc în urmă cu puțin timp pe strada Septimiu Albini din Cluj-Napoca.

Cel puțin două persoane au fost rănite.

Accident între un autoturism și o motocicletă în Cluj-Napoca. O femeie, extrasă de pompieri din mașina avariată

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin la accident. La fața locului s-au deplasat două autospeciale cu modul de descarcerare și un echipaj SAJ.

Aceștia au găsit atât mașina, cât și motocicleta avariate. Pompierii au acționat pentru evacuarea unei femei din autoturismul avariat și pentru a acorda primul ajutor calificat persoanelor implicate în accident.

De asemenea, conducătorul motocicletei este consultat de către echipajul SAJ și urmează să se stabilească dacă va fi transportat la spital.

UPDATE

Potrivit ISU Cluj, motociclistul a fost transportat la spital de către echipajul SAJ.

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Comuna din Cluj care vrea să devină Smart Village. Locuitorii din Cojocna au strâns fonduri pentru un proiect de telemedicină

Publicat

De

cojocna smart village fundatia civitas
În ultimul an, comuna Cojocna din județul Cluj și-a dezvoltat o administrație smart în cadrul unui proiect lansat de Fundația Civitas pentru Societatea Civilă. 
Proiectul cu titlul „Parteneriat pentru dezvoltarea administrației inteligente în comuna Cojocna” s-a desfășurat pe o perioadă de 14 luni, timp în care autoritățile comunei au fost familiarizate cu conceptul de „Smart Village” și au căutat soluții inovatoare pentru a îmbunătăți viața locuitorilor comunei.

Comuna din Cluj care vrea să devină Smart Village. Locuitorii din Cojocna au strâns fonduri pentru un proiect de telemedicină

În 2022, în România au fost identificate 147 de comune care aveau în curs de implementare unul sau mai multe proiecte Smart Village, o creștere de 300% comparativ cu 2021, când s-au identificat doar 59 de comune care implementau astfel de proiecte, conform „Radiografiei Smart Village în România”, studiu realizat de Vegacomp Consulting.
România are 2.685 de comune în care locuiește aproximativ 44% din populația țării. Aceste  comune însumează 13.285 de sate, respectiv o medie de cinci sate pe comună.
„Zonele rurale sunt deseori insuficient deservite, iar comuna Cojocna nu este o excepție. Prima inițiativă smart pe care am dezvoltat-o împreună își propune să vină cu o soluție inteligentă la o problemă privind nevoile de bază ale locuitorilor comunei și anume accesul limitat la serviciile de sănătate.
Proiectul își propune să asigure servicii de telemedicină pentru familiile din comună, astfel încât ele să poată avea acces rapid la consultații și prescripții medicale. Locuitorii au lansat și o campanie de crowdfunding pe platforma Creștem Idei pentru a-și finanța proiectul-pilot. Puteți vedea și susține campania lor online AICI.
Este o inițiativă necesară și ne bucurăm că proiectul nostru a creat contextul în care ea să apară”, spune Andreea Suciu, managerul proiectului

Platformă digitală pentru plăți

Pe lângă serviciile de telemedicină, în cadrul proiectului desfășurat de Fundația Civitas în parteneriat cu Primăria Cojocna, autoritățile locale vor dezvolta o platformă digitală, care va permite realizarea de plăți și va include servicii de registratură online, astfel încât acest proceduri să devină mai simple și rapide pentru locuitorii comunei.
În cadrul proiectului Parteneriat pentru dezvoltarea administrației inteligente în comuna Cojocna, peste 40 de reprezentanți ai comunei Cojocna au participat la un training despre conceptele Smart, au făcut vizite de studiu în Ciugud, un Smart Village exemplu din România, și au participat la cursuri de facilitator comunitar. După o serie de consultări publice, comuna a selectat și va implementa cele două inițiative smart menționate.
Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020 și are o valoare totală de peste 416.000 de lei, din care peste 346.600 reprezintă contribuția UE.
Scopul proiectului este de a formula și promova dezvoltarea inteligentă la nivelul comunității Cojocna prin crearea Fondului de Dezvoltare Locală, dezvoltarea unui mecanism de implicare a organizațiilor neguvermamentale și a cetățenilor în comunitate și în procesul de luare a deciziilor (cetățenie activă) și identificarea de inițiative smart pentru dezvoltarea administrației inteligente în comuna Cojocna.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax