Connect with us

ACTUALITATE

Un agricultor clujean își crește plantele cu MUZICĂ. Daniel Buda: Un om pe care ar trebui să îl multiplicăm

Publicat


Eurodeputatul Daniel Buda a rămas impresionat de ferma clujeană din localitatea Vultureni, Colina Farms. Proprietarul a peste 5.600 de metri pătrați de solarii își crește plantele cu muzică.
Este vorba despre Liviu Baltă, un producător local, care a ajuns să livreze zilnic 700 de pachete de produse certificate bio. A pornit afacerea cu o suprafață mică, iar astăzi gestionează împreună cu cei 11 angajați 5.600 de metri pătrați de solarii profesionale și sere încălzite și peste un hectar în câmp.
Managementul la nivelul serelor pe care îl are este unul foarte eficient, astfel încât după fiecare cultură, urmează alta deoarece „nu ne permitem să pierdem un metru de pământ din serele încălzite”, spune acesta.
Pe marginea solarului, în loc de buruieni crește menta frumos mirositoare, iar tot acolo sunt amplasate difuzoarele pregătite să împrăștie muzica lină care generează unde cu efecte benefice asupra creșterii plantelor. Olandezii spun că 5% din sectorul de producție este obținut în serele unde plantele ascultă muzică.

Daniel Buda: un om pe care ar trebui să îl multiplicăm

„Dacă nu aș fi văzut, aș fi spus că nu există și totuși, ceva incredibil se întâmplă lângă Cluj-Napoca, acolo unde Liviu Baltă, un munte de informație și un om pe care ar trebui să îl multiplicăm, s-a încăpățânat să demonstreze că în România se poate face agricultură performantă”, a spus eurodeputatul.
În România, se produce prea puțin bio deoarece mulți au dat faliment, iar acest lucru s-a întâmplat din cauza faptului că multă lume nu a înțeles nevoile acestui sistem, dar si pe fondul birocrației excesive în absorbția fondurilor europene. „Pentru a accesa 30.000 de euro, a trebuit să îmi angajez un om 3 luni de zile”, spune Liviu Baltă.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

INIȚIATIVĂ/ Bibliotecă de beletristică și non-ficțiune pentru studenții UMF Cluj-Napoca

Publicat

De

Organizația Studenților Mediciniști (OSM) din cadrul UMF Cluj-Napoca a reușit să implementeze, alături de Biblioteca UMF, Biblioteca de beletristică și non-ficțiune, secțiune care se regășește în cadrul Bibliotecii Hasdeu.

”Această inițiativă este dedicată vouă și a pornit din dorința de a vă oferi accesul la cărți care să vă ducă și într-o altă lume decât cea medicală, să vă arate cum funcționează alte domenii, precum și să vă ajute să aveți diferite idei pe care să le puteți dezvolta ulterior. Pentru început, am achiziționat pentru voi Colecția 100 de la Adevărul”, au spus reprezentanții OSM.

În noua bibliotecă există încă 3 sectoare disponibile pentru a primi cărți prin urmare, cei care au cărți pe care deja le-au citit și doresc să le împărtășească colegilor, au posibilitatea să le doneze acestei biblioteci.

”Cum? Duceți cartea/cărțile doamnelor bibliotecar din cadrul Bibliotecii Hasdeu, spuneți că doriți să le donați pentru Biblioteca de beletristică și non-ficțiune, iar dânsele se vor ocupa de restul. Toate cărțile din această bibliotecă vor putea fi citite pe bază de împrumut, pe o perioadă determinată, folosind legitimația de Bibliotecă UMF pe care o aveți”, au conchis reprezentanții UMF Cluj-Napoca.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Accident pe strada Regele Ferdinand din Cluj-Napoca. Unui taximetrist i s-a făcut rău și a intrat în stâlpii de protecție

Publicat

Un accident de circulație a avut loc cu puțin timp în urmă pe pe strada Regele Ferdinand din Cluj-Napoca. Potrivit celor relatate de un martor, unui taximetrist i s-ar fi făcut rău, a pierdut controlul volanului și a intrat în stâlpii de protecție.

„Era alb la față. Abia stătea pe picioare”, a spus acesta.

Nimeni nu a fost rănit în urma incidentului.

Revenim cu detalii.

FOTO: Info Trafic Cluj

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

Mașină răsturnată la intrare în Gilău, dinspre Huedin

Publicat

Un accident de circulație a avut loc cu puțin timp în urmă la intrare în Gilău, dinspre Huedin.

Potrivit primelor informații, o mașină s-a răsturnat. Nimeni nu a fost rănit.

Pentru moment se circulă doar pe o bandă în zona respectivă, traficul fiind ușor îngreunat.

FOTO: Info Trafic Cluj

Citește mai departe

ACTUALITATE

Șoc pentru olteni înainte de derby-ul cu CFR Cluj. Unul dintre cei mai buni fotbaliști va lipsi

Publicat

Universitatea Craiova nu se va putea baza pe Andrei Ivan în derby-ul cu CFR Cluj de duminică, 11 aprilie, din ultima etapă a sezonului regulat.

Atacantul a suferit o ruptură musculară și va sta pe tușă aproximativ o lună.

Andrei Ivan este unul dintre cei mai valoroși fotbaliști din lotul Universității Craiova, având evoluții din ce în ce mai bune în ultima perioadă.

În aceste condiții, Elvir Koljic are șase mari să fie titularizat, revenit recent după accidentarea care l-a ținut departe de teren peste 6 luni.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate