Connect with us
Advertisement

EVENIMENT

Atenție, ȘOFERI! Restricții de circulație pe A3. Se TOARNĂ asfalt

Publicat


a3 1

Direcția Regională de Drumuri și Poduri Cluj atrage atenția șoferilor că se toarnă covor asfaltic pe A3 în data de 18 iulie 2024.

„Restricții de circulație în data de 18.07.2024, intervalul orar 08:00 – 18:00 pe A3, km 51+000, calea 2 (sensul Nădășelu-Turda), banda II și Nodul Rutier Gilău, breteaua A și breteaua B, județul Cluj.

Atenție, ȘOFERI! Restricții de circulație pe A3. Se TOARNĂ asfalt

Se efectuează lucrări de așternere a mixturilor asfaltice.

Circulația spre Turda va fi deviată pe la Nodul Rutier Nădășelu.

Vă rugăm să circulați cu prudență în zona lucrărilor și să respectați semnalizarea rutieră”, scrie pe pagina de Facebook a DRDP Cluj.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

POLITICA

George Simion: „Vrem, prin planul Simion, ca România să fie țara turismului”

Publicat

simion

Președintele AUR, George Simion, a prezentat, vineri, planul de măsuri pentru domeniul turismului. Liderul AUR a declarat că România trebuie să fie țara turismului, având toate atuurile necesare.

„Vrem, prin planul Simion, ca România să fie țara turismului. Putem face acest lucru. 98% din firmele de turism au capital românesc. Cu toate acestea avem numai 2 milioane de turiști anual, turiști străini, pe când românii anul trecut au plecat 3.500.000 în străinătate pentru turism, din care un milion numai în Turcia.

Asta este imaginea actuală a turismului românesc. Unul din șapte români muncesc în sectorul de turism sau Horeca. (…) Cu siguranță antreprenorii români în multe zone excelează prin creativitate, prin inventivitate și dacă sunt lăsați să-și desfășoare activitatea cum trebuie, vor realiza performanță pentru ei și asta înseamnă implicit performanță pentru România”, a spus George Simion.

Adaptarea vacanțelor școlare

Candidatul AUR la alegerile prezidențiale a enunțat măsurile cuprinse în Planul Simion.

„Avem măsuri specifice domeniului turistic. Modificăm și adaptăm vacanțele școlare în funcție de sezonul turistic. Oferim prime de incoming în cuantum de 10 euro per turist, dacă acel turist stă minim 3 nopți cazat într-o unitate hotelieră”, a precizat liderul AUR.

Acesta a subliniat că aceste măsuri, la fel ca și măsurile din alte domenii pe care liderul AUR le-a prezentat, despre gospodăria țărănească, despre reindustrializare, despre transport, se găsesc și în alte programe de guvernare, dar care nu au fost pus în aplicare niciodată.

„Venind încoace, am citit programul de guvernare din 2021 al Coaliției PSD-PNL-UDMR, ca să-mi fac temele corespunzător.

Aceleași prime de incoming au fost promise de ministrul Cadariu și de guvernul Ciucă – Ciolacu. Erau într-un cuantum mai mare și cu o durată mai mare. Doar că domnul Cadariu nu cunoștea domeniul.

El a vrut să fie contabil. A fost contabil până l-a luat domnul Flutur de acolo, de la Suceava, de unde era domnia sa contabil și scria Bucovina din oi, și l-a parașutat în fruntea unui minister care avea de toate și secretari de stat, și sediu mare, și nu a făcut nimic domnul Cadariu și nu s-au implementat aceste prime de incoming.

Și nici celelalte măsuri. Chiar îmi venea să sun, era prea șocant pentru mine. Dar chiar nici una din aceste măsuri care au fost puse în programul de guvernare cu care a venit coaliția PSD-PNL-UDMR nu a fost implementată? Nu”, a afirmat președintele AUR.

Dezvoltarea infrastructurii

Pe lângă aceste măsuri specifice, liderul AUR a mai spus că Planul Simion prevede chestiuni care țin de infrastructură.

„Marea majoritatea turiștilor astăzi vin pe cale rutieră. De aceea, autostrada A2 trebuie legată urgent și trebuie urgentată legarea sudului litoralui de autostrada A2 și continuarea autostrăzii. De aceea, toate lucrările de infrastructură rutieră trebuie finalizate, pentru că altfel vorbim degeaba de turism dacă nu avem infrastructură.

(…) Trebuie să găsim și alte căi de a ajunge la destinație. Aeroportul Tuzla trebuie dezvoltat. Și dacă ne referim numai la această parte a litoralului, trebuie să avem o conectare maritimă a tuturor stațiunilor de pe litoral și de asemenea trebuie să dezvoltăm porturi la Dunăre. Iar Delta trebuie făcută mai accesibilă celor care își doresc să ajungă” a adăugat George Simion.

Liderul AUR a spus că în Planul Simion a fost adăugat un program intitulat „Săptămâna Istorică”, ce ține de identitatea națională și vizează inclusiv recuperarea unei părți din copiii români care se nasc peste hotare.

Săptămâna Istorică

„Săptămâna Istorică realizată primăvara și toamna, în principalele situri arheologice și în principalele locuri de bătălie în care românii au triumfat.

De la Sighetul Marmației de la Memorialul Rezistenței Anticomuniste, până la Mausoleul de la Mărășești și la Cetatea Marii Uniri, fiecare copil din clasa întâi până la a 12-a trebuie să vadă cu ochii lui, pentru că altfel își va învăța istoria neamului său.

Pentru asta ne trebuie bani. Pentru asta antreprenorii trebuie lăsați în pace. O altă măsură care se numără printre cele 200 de măsuri din Planul Simion este reducerea la un control de fond pe an a companiilor românești”, a declarat președintele AUR.

Ministrul Murad

George Simion a precizat că nimeni nu mai încearcă să-i încurajeze și nimeni nu mai vine cu politici favorabile mediului privat.

„De când a murit PNL-ul, strivit de greutatea PSD-ului, zona aceasta antreprenorială a rămas fără reprezentare politică. Și tocmai de aceea, la fel cum am făcut și în celelalte domenii, fac un apel către antreprenorii români să se reprezinte ei pe ei și să ne dea oameni din mijlocul lor care să-i conducă, nu pe contabilul Cadariu.

(…) De aceea, propunerea noastră ca ministru și om care să preia frâiele turismului românesc este Mohammad Murad, un specialist, un om care chiar a lucrat în domeniu, un om care chiar știe cu ce se mănâncă acest domeniu”, a adăugat liderul AUR.

Prezentarea Planului Simion pentru turism a avut loc în Stațiunea Olimp, din județul Constanța, pe malul Mării Negre.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Curtea de Apel Cluj: Aplicațiile InfoDosar și FisaDosar rămân funcționale

Publicat

Palatului de Justiție

Curtea de Apel Cluj a anunțat că aplicațiile InfoDosar și FisaDosar, care urmau să fie dezafectate începând cu 15 septembrie 2024, vor rămâne funcționale.

Curtea de Apel Cluj a anunțat astăzi că aplicațiile InfoDosar și FisaDosar vor continua să funcționeze pentru justițiabili și avocați până la noi dispoziții.

Procesul de înrolare în domeniul just.ro, suspendat

Decizia vine în urma unei hotărâri emise de Comisia nr. 3 judecători – Digitalizare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, care a suspendat procesul de înrolare a calculatoarelor și serverelor instanțelor în domeniul just.ro și a solicitat revenirea la situația anterioară înrolării.

„În data de 31.07.2024, Curtea de Apel Cluj a anunțat prin COMUNICAT DE PRESA că, din 15.09.2024 aplicațiile InfoDosar și FisaDosar vor fi oprite/dezafectate și nu vor mai funcționa și că totodată, începând cu aceeași dată va deveni funcțională la nivelul Curții de Apel Cluj aplicația DEN.

În data de 23.08.2024 Comisia nr. 3 judecători – Digitalizare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât suspendarea procesului de înrolare a calculatoarelor și serverelor din instanțele de judecată, precum și a conturilor judecătorilor în domeniul just.ro, precum și revenirea la situația anterioară înrolării, pentru situațiile în care acest demers a fost deja început sau finalizat”, a transmis Curtea de Apel Cluj.

Curtea de Apel Cluj a suspendat implementarea aplicației Dosar Electronic Național

Această schimbare de direcție a fost formalizată prin Decizia nr. 94/29.08.2024, emisă de Președintele Curții de Apel Cluj, ca urmare a solicitării Președintelui Consiliului Superior al Magistraturii.

Astfel, Curtea de Apel Cluj a suspendat implementarea aplicației Dosar Electronic Național (DEN), care trebuia să devină funcțională din 15 septembrie 2024, și menține operaționale aplicațiile InfoDosar și FisaDosar până la noi dispoziții.

„La data de 28.08.2024, Președintele Consiliului Superior al Magistraturii a solicitat conducerilor instanțelor să emită decizii corespunzătoare pentru punerea în aplicare a celor hotărâte de către Comisia nr. 3 judecători – Digitalizare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

Drept urmare, în acord cu cele mai sus expuse și în vederea punerii în aplicare a hotărârii Comisiei nr. 3 judecători – Digitalizare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, Președintele Curții de Apel Cluj a emis Decizia nr. 94/29.08.2024.

Ca o consecință a acestei decizii, inclusiv oprirea/dezafectarea aplicațiilor InfoDosar și FisaDosar va fi suspendată, acestea urmând să rămână funcționale în aceleași condiţii ca și până în prezent și până la noi dispoziții”, se mai arată în comunicat.

Anunțul vine la doar o lună după ce Curtea de Apel Cluj informase publicul că aplicațiile InfoDosar și FisaDosar vor fi înlocuite de Dosarul Electronic Național, care urma să devină noul standard pentru consultarea electronică a dosarelor.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Prima zi de Jazz in the Park. Daoud revine la Cluj, pe scena din Parcul Etnografic

Publicat

De

jazz

Trupa franceză Daoud, câştigătoare a Jazz in the Park Competition 2024, a revenit, vineri, în prima zi a festivalului Jazz in the Park și a urcat pe scena din Parcul Etnografic ”Romulus Vuia” Cluj-Napoca.

Organizatorii festivalului au precizat că francezii şi-au câştigat locul în lineup-ul festivalului prin modul creativ, aproape absurd, în care combină jazzul clasic cu multe influenţe variate, de la hip-hop, house italian sau alte aspecte de jazz modern.

Pe altă scenă a evoluat Kinga Głyk din Polonia, cunoscută ca un rising star în lumea jazzului european.

Ca mulți tineri din ziua de azi, ea a căpătat faimă internațională începând să facă coveruri spectaculoase la bass pe care le urca pe Youtube, iar în scurt timp a început să facă turnee în toată lumea.

Norzeatic & Qinta Spartă

Publicul a vibrat și pe muzica celor de la Norzeatic & Qinta Spartă, headlinerul român din acest an.

Într-o super colaborare cu Jazz in the Park, Norzeatic, la origine artist hip-hop, a strâns un super grup de români, printre care îi amintim pe Tavi Scurtu, Electric Brother, Albert Tajti cu care a închis scena Backyard în ziua de vineri”.

 

 

 

Citește mai departe

EDUCATIE

Protecția Consumatorilor controlează piața rechizitelor și uniformelor școlare înaintea începerii anului școlar

Publicat

rechizitelor

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) derulează, în perioada premergătoare începutului noului an școlar, o serie de acțiuni de verificare a modului în care este respectată legislația în domeniu, la comercializarea rechizitelor și uniformelor școlare, la nivelul întregii țări.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) derulează, în perioada premergătoare începutului noului an școlar, o serie de acțiuni de verificare a modului în care este respectată legislația în domeniu, la comercializarea rechizitelor și uniformelor școlare, la nivelul întregii țări, pentru a supraveghea piața de profil, în cel mai aglomerat moment al său din an, potrivit Mediafax.

Magazine autorizate

„Este foarte important pentru toți consumatorii, mai ales pentru părinții, care în această perioadă achiziționează rechizite sau uniforme școlare pentru copii, să fie foarte atenți la caracteristicile și etichetele acestora, și să facă aceste cumpărături din magazine autorizate și raioane specializate pentru a evita achiziționarea unor produse care ar putea să pună în pericol sănătatea copiilor.

Uneori un preț exagerat de mic poate ascunde anumite probleme legate de calitatea produselor, acestea putând fi contrafăcute, spune Sebastian Hotca, președintele interimar al ANPC.

Instituția transmite că părinții trebuie spă fie atenți la achiziționarea rechizitelor, uniformelor școlare și a altor produse textile necesare școlarilor.

Nereguli anii trecuți

În urma acțiunilor de control desfășurate în anii trecuți, comisarii ANPC au identificat la comercializare produse neconforme, printre care rechizite (carioci, pixuri, radiere) fără traducerea în limba română a elementelor de caracterizare, – uniforme școlare fără etichete de produs care să conțină principalele elemente de identificare și caracterizare (lipsa compoziție fibroasă și instrucțiuni de întreținere), ghiozdane școlare fără etichete care să conțină principalele elemente de identificare și caracterizare.

De asemenea, erau seturi de markere colorate având data durabilității minimale depășită, acuarele fără documente de calitate, blocuri de desen la care s-a constatat că nu respectau condițiile declarate în sensul că pe copertă se declara că au 20 file de A4 iar în urma verificărilor efectuate s-a constatat că produsul conținea 10 file/A4 albe si 1 fila roz, caiete de matematică la care s-a constatat că nu respectau condițiile declarate, în sensul ca pe copertă se declara că au 96 file de A4 iar în urma verificărilor efectuate s-a constatat ca produsul conținea 85 file/A4.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax