Connect with us

EDUCATIE

UBB se implică în proiecte europene pentru combaterea extremismului și promovarea valorilor democratice

Publicat


Universitatea Babeș-Bolyai a anunțat implicarea în perioada 2020-2023 în două proiecte europene pentru combaterea extremismului și promovarea valorilor democratice. Acestea vor fi coordonate de prof. univ. dr. Sergiu Mișcoiu, prin Centrul de Studii Africane și Facultatea de Studii Europene, cu sprijinul Centrului pentru Cooperări Internaționale.

Proiectele se adresează atât studenților, cadrelor didactice și cercetătorilor din mediul academic, cât și formatorilor de opinie, organizațiilor non-guvernamentale, partidelor politice, autorităților locale și naționale, ca factori de decizie și implementare a politicilor publice.

Dincolo de un nou succes legat direct de câștigarea unor proiecte academice la nivel european, Universitatea Babeș-Bolyai își exprimă prin aceste două inițiative statutul de actor global la nivel internațional – statut confirmat recent prin acceptarea în GUILD, grupul exclusivist al unora din cele mai importante universități europene world-class -, contribuind aici decisiv la elaborarea de bune practici și ghiduri pentru decidenții europeni și internaționali, afirmă rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EDUCATIE

Terapia – o companie SUN PHARMA continuă să susțină învățământul dual la Cluj – Napoca cu 56 de elevi pentru anul școlar 2020-2021

Publicat

Terapia – o companie SUN PHARMA, cel mai mare producător de medicamente generice și produse OTC din România, sprijină dezvoltarea pentru formarea profesională a celei de-a doua clase de învățământ dual Ana Aslan din Cluj, din cadrul proiectului “Academia 2 în 1- Școală și Carieră”.

În acest an școlar, Terapia are în practică două clase din învățământul dual în domeniul de pregătire profesională „Chimie Industrială”, în total 56 de tineri care vor fi pregătiți pentru profesia de operator în industria de medicamente, urmând ca pe viitor compania să le asigure acestora un loc de muncă.

Prin punerea la dispoziție a resurselor informaționale și a echipamentelor necesare, elevii vor avea sansa de a opera echipamente de zeci de milioane de euro până la sfârșitul ciclului de învățământ, făcând permanent pregătire practică în cadrul laboratoarelor de specialitate și a secțiilor de producție, astfel putând fi încadrați în muncă încă din perioada de învățământ, în condițiile legii.

Pentru toată perioada de pregătire teoretică și practică, fiecare elev primește din partea companiei o bursă de 400 de lei, care se adaugă la cea 200 de lei acordată de către stat.

Totodată, Terapia – o companie SUN PHARMA a donat 50.000 RON Colegiului Tehnic “Ana Aslan”, bani care vor fi utilizați pentru achiziția de echipamente IT pentru elevii celor două clase, sprijinind astfel continuarea activităților de învățământ online, în cazul în care va fi necesar datorită contextului pandemic COVID-19. De asemenea, pentru momentul redeschiderii colegiului, după finalizarea lucrărilor de renovare, compania farmaceutică a pregătit încă 100.000 RON pentru dotarea unui laborator tehnologic menit să ajute elevii în calificarea profesională de operator în industria de medicamente.

“Sprijinirea celor 56 de tineri nu numai că ne ajută să pregătim o nouă generație de angajați pentru o industrie înalt tehnologizată, dar totodată ne îndeplinește astfel și datoria de a ține în țară tinerii care acum sunt pe băncile școlii, oferindu-le o carieră și o viață mai bună în România”, a menționat Dr. Dragoş Damian, CEO Terapia.

La începutul anului 2019, din dorința de a susține formarea competențelor necesare pentru dezvoltarea personală și profesională a tinerilor, Terapia – o companie SUN PHARMA a încheiat un parteneriat cu reprezentanții Colegiului Tehnic “Ana Aslan” vizând dezvoltarea învățământului profesional dual din Cluj.

 

Terapia – o companie SUN PHARMA, este cel mai mare producător de medicamente din România[1]. Din luna martie 2015, a devenit parte a SUN PHARMA, o organizație bazată pe cercetare şi dezvoltare care reunește 42 de situri de producție, în care se fabrică peste 2.000 de medicamente inovative, generice si OTC ce sunt distribuite în peste 100 de țări, prin implicarea a mai mult de 32.000 de angajați la nivel global.

[1] Conform Cegedim, IQVIA, unități, 2019; conform Keysfin, valoare 2019

TERAPIA

 

Citește mai departe

EDUCATIE

UTCN va avea un Centru Suport dedicat facilitării accesului entităților publice și private la proiecte și competiții CDI

Publicat

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) a semnat contractul de finanțare pentru proiectul ”CeS-UTCN – Excelență Științifică și Specializare Inteligentă prin crearea unui Centru Suport dedicat facilitării accesului entităților publice și private la proiecte/competiții CDI”, în valoare de 2.271.223,87 lei.

„Proiectul este finanțat în cadrul Programului Operațional Competitivitate, Axa prioritară 1: Cercetare, dezvoltare tehnologică și inovare (CDI) în sprijinul competitivității economice și dezvoltării afacerii, componenta 1: CENTRE SUPORT – Crearea de sinergii cu acțiunile de CDI ale programului cadru ORIZONT 2020 al Uniunii Europene și alte programe CDI internaționale.

Crearea Centrului Suport CeS-UTCN va contribui la întărirea capacității administrative a UTCN, de dezvoltare a excelenței, de consolidare a cercetării și inovării, asigurând suportul profesional necesar entităților de cercetare din UTCN să participe la competiții internaționale, în special în cadrul programului de finanțare Orizont 2020 și să depună aplicații/proiecte în cadrul competițiilor organizate la nivel european și mondial, în domenii de larg interes de tip specializare inteligentă, eco-nano-tehnologii și materiale avansate.

Perioada de implementare a proiectului este de 39 luni, iar Centrul Suport înființat va fi amenajat și dotat în spațiul existent în cadrul UTCN pe strada Emil Isac nr. 18”, se arată în comunicatul UTC-N.

Citește mai departe

EDUCATIE

Universitățile ar putea să nu mai fie închise la apariția a 3 cazuri de COVID-19

Publicat

Universitățile nu se vor mai închide la apariția a trei cazuri de persoane infectate cu COVID-19. Decizia se referă la situația apariției a trei cazuri în clădiri, ori facultăți separate din cadrul universității, ca instituție de învățământ superior.

Horia Oniță, președintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a anunțat decizia, aceasta făcând parte dintr-un ordin de ministru comun aflat la acest moment în lucru la Ministerele Educației și Sănătății.

Conform Edupedu.ro, decizia o va lua fiecare unitate de învățământ superior împreună cu direcțiile de sănătate publică. Se va ține cont în luarea deciziei de numărul de cazuri din zona respectivă, dar și de felul în care sunt împărțite clădirile din cadrul unității de învățământ superior.

„Ordinul va conține în mare parte aceleași reguli stabilite anterior, dar se vor modifica unele lucruri cum ar fi clarificări privind cazarea din cămine și modificarea acelei reguli care prevedea că la trei cazuri de coronavirus/per universitate, se va închide toată instituția de învățământ superior.

Regula aceasta nu avea nicio logică, fiindcă una este în preuniversitar când ai, în general, un singur imobil, alta este în universitar când ai mai multe facultăți împărțite în mai multe clădiri. Poți să ai și 10 imobile, ori nu are nicio logică să le închizi pe toate dacă apar trei cazuri.

Astfel, în noul ordin, este prevăzut ca la apariția a trei cazuri confirmate de coronavirus, să aibă loc o discuție cu reprezentanții direcției de sănătate publică pentru a decide, în funcție de caz, unde vor fi suspendate cursurile, fie că este vorba de facultate/imobil/grupă/universitate”, a declarat Horia Oniță.

Decizia ar urma să modifice paragraful b, de la punctul 6 din ANEXA nr. 2 a Ordinului comun de ministru nr. 5.487/1.494/2020.

Narcisa Corina Bud

Citește mai departe

EDUCATIE

Cursuri online la două clase de la Colegiul ”George Coșbuc” Cluj-Napoca. Aici au fost descoperiți elevi cu COVID

Publicat

De

Elevii din două clase de la Colegiul ”George Coșbuc” din Cluj-Napoca vor învăța online de miercuri în următoarea perioadă după ce au fost descoperite patru cazuri de elevi infectați cu coronavirus.

Conform procedurii, elevii nu au fost prezenți la școală de vineri până marți din cauza alegerilor locale, în unitate fiind amenajate secții de votare.

”La Colegiul <<Coșbuc>> oricum cursurile se desfășurau după scenariul doi, hibrid, adică și online și față în față. La cele două clase unde au fost descoperite cazuri de elevi cu COVID, 3 într-una și un elev în alta, cursurile se desfășoară online începând de miercuri”, a declarat prefectul Mircea Abrudean.

Cursurile online se desfășoară timp de 14 zile de la data descoperirii cazurilor de COVID

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate