Connect with us

EVENIMENT

„U” Cluj, club de fotbal privat? Emil Boc: Posibil, dar nu discutăm cu oricine

Publicat


boc u cluj (2)

Nu este exclus ca „U” Cluj să devină club privat de fotbal, a arătat primarul Emil Boc, însă doar dacă investitorul este „credibil” și cu gânduri serioase.

Întrebat la podcastul Contraste dacă va deveni vreodată „U” Cluj club de fotbal privat, primarul Emil Boc a răspuns că nu este exclus, dacă un investitor credibil își va arată interesul pentru club. Edilul a arătat însă că nu stă la discuții cu oricine.

„Un investitor credibil”

El a amintit despre revenirea cu greu a clubului din Liga a IV-a, arătând că acesta a renăscut din „propria cenușă”.

„Dacă va fi vreodată un investitor credibil, să știm că brandul „U” este în siguranță și cu parcurs european, posibil, dar nu discutăm cu oricine care nu are gânduri foarte serioase. Am salvat brandul acesta, a trebuit să mergem în Liga a IV-a ca să îl salvăm. Am trecut prin asta în 2016, am revenit de acolo, din propria cenușă, ca pasărea Phoenix”, a declarat Emil Boc, la Cluj24.

„U” Cluj nu a fost divizat

Primarul Clujului a sublilniat totodată că la Cluj s-a reușit păstrarea clubului, spre deosebire de Craiova sau Timișoara, exprimându-și convingerea că „U” Cluj se va situa de acum înainte pe culmile succesului.

„Noi nu am divizat clubul. Uitați-vă la Craiova, sunt două, uitați-vă la Steaua – două, uitați-vă la Timișoara – două. Noi am reușit să păstrăm integral și unic brandul „U”, chiar dacă a trebuit să mergem până în fundul iadului și să revenim de acolo. Și iată că am fost în doi ani consecutivi la poarta consacrării. Am bătut la poarta Cupelor Europene anul acesta, anul trecut, la poarta Cupei României. (…)

În următorii ani, Clujul va câștiga la pas competiții europene. Din păcate, nici acum nu a fost să fie, pentru că echipa aceasta merita. Eu le mulțumesc pentru efortul uriaș, fabulos pe care l-au făcut”, a mai spus edilul.

„Joc cu mandatul pe masă”

Într-o notă glumeață, Emil Boc a mărturisit că nu e „slab” la penaltiuri și că, dacă ar avea șansa, ar executa o lovitură la poartă pentru „U” „cu mandatul de primar pe masă”.

„Nu sunt slab la penaltiuri, am și montaj de execuții pe Youtube, inclusiv cu Stelea. Eu îmi asum, când mai ajungem într-o finală de aceasta, mă legitimați și pe mine, mă introduceți în minutul 119 și 35 de secunde, ca să pot executa o lovitură de la 11 metri și îmi dați mie ultima lovitură să o execut. Și joc cu mandatul de primar pe masă”, a glumit primarul.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Liderul USR Cluj, Oana Murariu, aleasă în noul Birou Național al partidului, după Congres

Publicat

De

Oana Murariu

Noua președintă a USR, Elena Lasconi, este și candidatul partidului la președinția României la alegerile din acest an. Decizia a fost luată cu o majoritate covârșitoare, de 94,32%, de către delegații participanți la acest final de săptămână la Congresul USR de la București.

Cu această ocazie a fost votată și noua componență a Biroului Național (BN) al USR, structura executivă de conducere a partidului. Aproape 200 de candidați au concurat pentru cele 24 de locuri din BN, deputatul Oana Murariu, președinta USR Cluj, reușind să obțină susținerea colegilor din țară pentru a face parte din noua formulă de conducere a partidului.

Componența noului Biroului Național al USR

●        Armand Clotilde-Marie-Brigitte

●        Baciu Cristian-Mihai

●        Bogdan Horia-Daniel

●        Coliban Allen

●        Costescu Anisia-Georgiana

●        Dinică Silvia-Monica

●        Drăgoescu Cezar-Mihail

●        Echert Adrian

●        Fritz Dominic Samuel

●        Gârbacea Florin-George

●        Ion Stelian-Cristian

●        Mălureanu Liviu

●        Mihaiu Radu-Nicolae

●        Miruță Radu-Dinel

●        Moșteanu Liviu-Ionuț

●        Murariu Oana

●        Năsui Claudiu-Iulius-Gavril

●        Nistor Andrei

●        Prună Cristina-Mădălina

●        Stanciu-Viziteu Lucian-Daniel

●        Tanasă Ștefan

●        Țoiu Oana-Silvia

●        Vasile-Voiculescu Vlad

●        Wiener Adrian

Mai aproape de oameni

”Este extrem de important că organizația USR Cluj va fi reprezentată în Biroul Național al USR. Vom putea să punem astfel umărul activ și să avem un cuvânt de spus într-un moment de intrare pe un nou drum pentru USR.

Ne dorim să venim și mai aproape de oameni și de agenda lor și să ne poziționăm ca o alternativă de succes la actuala guvernare PSDNL, în pregătirea alegerilor prezidențiale și legislative din acest an”, subliniază Oana Murariu, deputată și președinta organizației USR Cluj.

Alegerea noilor membri ai Biroului Național al USR survine după ce, în urmă cu doar câteva zile, Elena Lasconi a fost aleasă prin votul membrilor partidului drept președintă a USR.

Pregătiți de alegeri

Odată cu finalizarea procesului de alegere a noii echipe de conducere, USR intră în linie dreaptă cu pregătirea partidului pentru cele două runde electorale rămase din acest an.

”În timp ce alții vorbesc de mutat și schimbat din nou datele alegerilor în funcție de calculele lor electorale, USR se întoarce o dată în plus către oameni, cu lideri noi și cu și mai multă energie și determinare.

Întreg partidul se va ralia în susținerea Elenei Lasconi într-un moment crucial nu doar pentru viitorul USR, ci și pentru intrarea României pe calea reformelor adevărate, prin care oamenii obișnuiți să fie aduși în centrul politicilor publice, nu camarilele de partid și specialii”, adaugă Oana Murariu.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Incendiu de cauciuri în Câmpenești. Pompierii au localizat flăcările

Publicat

incendiu

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin, duminică dimineață, pentru stingerea unui incendiu care a cuprins o stivă de cauciucuri dintr-o gospodărie situată în localitatea Câmpenești, comuna Apahida.

”La fața locului au ajuns două autospeciale pentru stingerea incendiilor și, preventiv, un echipaj SMURD.

Echipajele operative au localizat flăcările, astfel încât nu există pericol de extindere, se lucrează pentru lichidarea tuturor focarelor”, precizează pompierii de la ISU Cluj.

Aceștia vor cerceta și cauzele care dus la izbucnirea focului.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Business a la Cluj. Horațiu Trif: Negustoria am avut-o în SÂNGE. Ulterior, am aflat că mai am și altceva în sânge

Publicat

trif

Un proverb arab spune „Când cumperi un lucru, gândeşte-te dacă îl vei mai putea vinde vreodată”. E, altfel spus, chintesența comerțului, a negustoriei. Cluj24 și-a propus să scoată la lumină primele afaceri post-decembriste din Cluj. Despre cum au pornit și mai ales, cum au supraviețuit până în ziua de azi.

Horațiu Trif este clujean de pe Canalul Morii, cum spune el. Născut în 1972, a făcut școala gimnazială la Bob, apoi liceul la Barițiu. Se autodefinește negustor. „Nu mă pot considera neapărat un om de afaceri. E prea pompos spus. Negustor mi se potrivește cel mai bine, pentru că asta am făcut de când mă știu, negustorie. Negustoria am avut-o dintotdeauna în sânge. Ulterior, am aflat că mai am și altceva în sânge”.

trif

FOTO. Business a la Cluj. Horațiu Trif: Negustoria am avut-o în SÂNGE. Ulterior, am aflat că mai am și altceva în sânge

I se trage de la bunicul din partea mamei, Petru Haneș. „Bunicul a pornit afacerile cumpărând în 1942 casele astea de pe Iuliu Maniu și Bolyai Janos de la niște evrei. Erau 4 frați dar doar 3 au convenit vânzarea. Lipsa celui de-al patrulea a fost salvarea bunicului, că după 45 comuniștii nu i le-a confiscat, neavând contactul celui de-al treilea frate, emigrat pe undeva, știe sfântu’ pe unde, cred că prin Argentina…

Bunicul a pornit o afacere cu băuturi, avea o crâșmă deschisă pe Regina Maria, azi Eroilor, fostul restaurant Bulevard. N-avea școală deloc, abia știa să semneze, avea în schimb avocat care se ocupa de tot ce însemna acte. La naționalizare, în 48, i-au luat tot și pe el l-au trimis la canal. După doi ani de muncă silnică, la întoarcerea de acolo, nu s-a mai putut angaja decât ca paznic. Vezi Doamne, element contrarevoluționar, dușman al poporului, cum să aibă el propria afacere”, spune Horațiu.

trif

„Am început să confecționăm mărțișoare din sâmburi de piersică”

Părinții erau oameni simpli. Mama funcționară la o farmacie, tata tehnician tot în domeniul farmaceutic. „Amândoi aveau spirit antreprenorial, eram 4 copii și nu prea ne-ajungeau două salarii. Așa că ne-am apucat, toată familia, să mai scoatem un ban în plus. Am început să confecționăm mărțișoare din sâmburi de piersică, apoi niște coliere din lemn, hippiote, care erau atunci la modă, pe care le vindeam vara pe litoral. Făceam strictul necesar ca să stăm la mare în acea perioadă. De atunci am început-o eu cu negoțul”, spune zâmbind Horațiu.

A terminat liceul în 1991, după care a dat la psihologie unde a căzut cu brio. A studiat managementul artei la una dintre primele facultăți particulare din România, „Mnemosyna”. Facultatea n-a fost acreditată, în cele din urmă iar Horațiu nu și-a mai luat licența.

trif

„Eu deja lucram, o ajutam pe mama cu ce avea nevoie prin consignația pe care și-o deschisese. În 1992, tata a înființat o firmă în care eu eram „șăful” alături de un alt asociat. Vindeam de toate, ce prindeam. Vorba aia, ace, brice și carice… Funcționa bine micul trafic de frontieră, aveam marfă din Turcia, Bulgaria, Ungaria, luată de la en-grosiști din București. Faptul că aveam spațiu la stradă era un avantaj. În 94 am zis stop și i-am pus în vedere asociatului să iasă din firmă, având în vedere că eu mă ocupam de toate”, mai spune Horațiu.

„Făceam și distribuție de budinci”

Din 1997 a făcut un curs de doi ani, administrarea întreprinderii, la FSEGA. În acest timp, închiriase spațiul de pe colț unei firme cu 7 asociați. După cîțiva ani, firma respectivă s-a mutat și a venit o alta. Dezvoltându-se, și aceasta a plecat.

„Până în 2000 am avut un magazin la stradă cu electronice, la vreo 30mp. Erau la modă casetofoanele, televizoarele noi sau second-hand din Germania, Daewoo, Panasonic, Philips, lumea era înnebunită după mărcile astea. Făceam și distribuție de budinci, trimise de o rudă din Germania. Mi-am făcut rețea în Zalău și Târgu Mureș, dădeam prin alimentare. Oportunitatea s-a ivit în momentul în care firma de pe colț s-a mutat. Atunci am decis să-mi mut eu business-ul acolo. Era mai mare, mai aerisit… Mama n-a fost de acord, din chirie ieșeau bani frumoși, însă tata, cu nasul lui fin pentru afaceri, m-a încurajat”, spune Horațiu.

trif

Toate afacerile le-a făcut de atunci doar împreună cu soția Sorina. A început să-și diversifice gama de electronice, a luat marca Sony în distribuție și afacerea prospera. Apariția mall-urilor în Cluj a însemnat și începutul sfârșitului pentru micii comercianți. Marile branduri aveau deja magazinele proprii iar micii distribuitori s-au făcut și mai mici, până au ieșit de pe piață.

„Na ce să mă fac? Ce să mai vând? Era încă la modă acel TIBCO de la București, care se ținea anual, cu bunuri de larg consum. Hop și eu acolo, să caut oportunități. Iau o carte de vizită de la fabrica de instrumente muzicale „Hora” din Reghin. Chitare, viori, din astea… Așa am început eu afacerea cu instrumente muzicale”, spune Horațiu.

„Colaborarea cu Yamaha mi-a schimbat în bine comportamentul”

Businessul de nișă era în fază incipientă în anii 2000. Îți trebuia curaj și o bună cunoaștere a pieții ca să te-apuci de așa ceva. „Nu știu să cânt la niciun instrument. Poate puțin, la pian. Și asta pentru că tata a avut strălucita idee de a cumpăra un pian cu coadă pe care l-a înghesuit într-una din cele două camere în care locuiam 6 persoane”, spune, zâmbind, Horațiu.

Aflându-se în vizită la Frankfurt Musikmesse, are primul contact cu Yamaha, divizia muzicală. japonezii își schimbasera optica în ceea ce privește distribuția, nu mai alegeau un distribuitor unic pe țară ci mai mulți. Așa a ajuns să aibă în portofoliu produsele Yamaha.

„Colaborarea cu Yamaha mi-a schimbat în bine comportamentul. Aflându-mă într-o excursie pe la fabricile lor din China și Japonia, am învățat și eu să fiu punctual, calitate care-mi lipsea cu desăvârșire. Asta pentru că nu-mi doream să fiu abandonat pe undeva, prin Asia, pentru că am pierdut autocarul”, spune Horațiu.

trif

Criza din 2008 nu a însemnat, culmea, moartea afacerii. Din contră, vânzările de instrumente muzicale și accesorii au crescut. „Erau în vogă talent-show-urile la TV și toată lumea avea nevoie de o chitară, o muzicuță, microfoane, boxe etc. Nu pot spune că m-am îmbogățit, dar mi-am asigurat un trai decent din această negustorie. Partea asta a afacerii a lăsat în umbră comerțul cu electronice, a devenit locomotiva în vânzări”, mai spune Horațiu.

Dezvoltarea comerțului online a venit cu probleme pentru firma lui Horațiu. „Toate firmele și-au făcut magazine online. Marii producători, dau exemplu Thomann, din Germania, cei mai mari din Europa, și-au dezvoltat foarte mult divizia online. Prețurile de pe site-ul lor sunt, binînțeles, mai mici decât ce am eu în magazin, pentru că am și eu un adaos ca să pot trăi.

„Cel mai bine vândut produs în Cluj sunt ukulelele”

Neavând un volum mare de vânzări, sau cel puțin nu într-atât de mare încât să primesc un discount de la ei, normal că mă surclasează la preț. Atunci, mă pomenesc cu clientul care zice că nu-i dau produsul mai ieftin, că pe site-ul fabricantului se vinde cu atâta? Și-atunci, ce să fac, mai las din preț dacă vreau să vând”, zice Horațiu.

trif

Pe lângă Yamaha, în magazinul lui Horațiu mai găsești clape Kawai și Roland, chitare Martin sau Fender, microfoane și căști Sennheiser, produse Neumann Berlin ori GEWA.

„Cel mai bine vândut produs în Cluj sunt ukulelele. Am vândut sute în ultima perioadă. Chitarele clasice merg bine, alea electrice mai greu, instrumente de suflat am mai vândut… Cel mai bine merg vânzările din septembrie până la final de an. Cea mai proastă perioadă e la început de an până prin martie”, spune Horațiu.

Are 9 angajați, pe care i-a păstrat și în perioada pandemiei, pentru că nu-și permitea să piardă oamenii gata specializați în acest domeniu. „Cum să-i dau afară? Împreună am trăit momente plăcute și mai puțin plăcute. Suntem o mare familie aici. Cum văd dezvoltarea businessului? Păi, nicicum. Nu am nicio viziune, din păcate. Eu mă simt blocat. Poate fiul meu să vină cu un suflu nou. Are înclinație spre partea asta digitală și ar putea să dezvolte negustoria asta. Ne-a omorât dl.Boc cu șantierul ăsta. De atâta timp se lucrează și tot nu e gata. Auziți cum taie încă pietrele? Unii negustori au abandonat din cauza asta. Eu încerc să supraviețuiesc…”, mai spune, cu un zâmbet trist, Horațiu.

trif

„Toată viața mea e ca o sinusoidă”

Am ales în titlu o formulare care se vrea lămurită: „Negustoria am avut-o în sânge. Ulterior, am aflat că mai am și altceva în sânge”. Ce vrea să însemne asta?

„Am avut, încă am, probleme medicale grave. Până acum am supraviețuit. În 2005 am fost diagnosticat cu o boală de sânge cronică, metaplazie mieloidă cu mielofibroză, foarte rară, incurabilă, splina și ficatul mărite, din astea… Am făcut transplant de celule stem, cu multe aventuri, drumuri în Germania, ferească sfântu’… Greu de găsit un donator compatibil, găsit apoi răzgândit, cum spuneam, aventuri. Boala intră în regresie, apoi revine cu simptome din ce în ce mai grave. Așa că toată viața mea e ca o sinusoidă: când sus, când jos… Și asta mi-a afectat negustoria. Dar încerc să nu dau vina pe ea”, spune, zâmbind, Horațiu.

De ce plâng chitarele? Păi poate că s-au emoționat la povestea de viață a lui Horațiu sau, pur și simplu, a căzut niște condens pe ele… Le puteți atinge, testa, admira, alături de alte câteva zeci de instrumente, în magazinul lui Horațiu Trif. Unde e? Hai că știți… E de ani buni acolo și Horațiu speră să mai urmeze niște ani, deși nu părea prea optimist în interviu. dar asta mi-a spus-o off the record…

 

Citește mai departe

EVENIMENT

NOUTATE. În ce condiții polițiștii sunt obligați să testeze șoferii dacă au consumat alcool sau droguri. Poate fi a doua testare

Publicat

De

Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în scopul creşterii siguranţei rutiere, adoptată recent de Guvern, instituie situaţii obiective în care poliţistul este obligat să efectueze testarea conducătorilor auto pentru alcool sau droguri, a declarat Alexandru Popa, reprezentant al Direcţiei Rutiere.

Potrivit unei declaraţii transmise, Agerpres, situaţiile în care poliţistul este obligat să efectueze testarea conducătorilor auto sunt următoarele: în vehicul sunt observate recipiente ce pot conţine băuturi alcoolice, care prezintă urme de consum sau substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive; a săvârşit în mod repetat, în ultimii trei ani, contravenţia prevăzută la art. 102 alin. (3) lit. a) ori a fost condamnat pentru cel puţin una dintre infracţiunile prevăzute la art. 336, art. 3361, art. 337 sau art. 338 din Codul Penal, infracţiunile prevăzute de Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri ori infracţiunile prevăzute de Legea nr. 194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.

A doua testare

Potrivit lui Alexandru Popa, un alt aspect nou introdus privind testarea conducătorilor de vehicule este instituirea posibilităţii persoanei testate de a solicita poliţistului rutier o a două testare după 15 minute, dar nu mai mult de 20 de minute de la primul test, în cazul în care concentraţia aerului expirat a fost de până la 0,10 mg/L alcool pur în aerul expirat. El a adăugat că valoarea juridică prezintă rezultatul celei mai mici concentraţii de alcool pur în aerul expirat.

Retragerea permisului

Instituirea măsurii retragerii permisului de conducere până la data primirii rezultatului analizei  mostrelor biologice în cazul persoanelor care refuză sau nu pot să se supună testării în vederea verificării consumului de băuturi alcoolice sau substanţe psihoactive, precum şi condiţionarea restituirii permisului de conducere reţinut în cazul infracţiunilor prevăzute de art. 336, art. 3361 sau art. 337 din Codul penal de realizarea, în prealabil, a unei evaluări medicale de către titularul acestuia, pentru prevenirea repetabilităţii faptelor de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a substanţelor cu efecte psihoactive, constituie alte modificările aduse prin OUG privind siguranţa rutieră, a afirmat Alexandru Popa.

Importanța imaginilor video

Alte modificări sunt reglementarea posibilităţii de a dispune imobilizarea vehiculului atunci când un conducător de vehicul refuză sau nu poate să se supună testării în vederea stabilirii prezenţei în organism a alcoolului sau a substanţelor psihoactive, iar conducerea acestuia nu poate fi asigurată pe loc de o altă persoană şi posibilitatea ca determinarea prezenţei în organismul unei persoane a substanţelor psihoactive să poată fi realizată şi în cadrul laboratoarelor de specialitate ale IGPR acreditate sau în unităţile sanitare publice acreditate şi autorizate.

Alexandru Popa a adăugat că printre modificările aduse de OUG privind siguranţa rutieră se mai regăsesc cele privind abilitarea Poliţiei Române de a prelucra datele de monitorizare a traficului rutier colectate de administratorii drumurilor publice de interes judeţean şi local cu ajutorul mijloacelor tehnice instalate pe drumurile pe care le administrează, precum şi extinderea capacităţii de constatare a contravenţiilor la regimul circulaţiei pe drumurile publice, în sensul instituirii unui mecanism prin care participanţii la trafic pot transmite sesizări cu privire la posibile situaţii de condus agresiv, surprinse în înregistrări video sau audio-video.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax