Connect with us

ACTUALITATE

Teatrul Național Cluj-Napoca testează actorii anti-COVID cu bani din sponsorizări

Publicat


Actorii  Teatrului Național Cluj-Napoca vor fi testați anti-COVID după ce managerul Mihai Măniuțiu, a reușit să facă rost de sponsorizări. Măsura vine după ce Ministerul Culturii a transmis că testarea cade în sarcina conducerii instituției.

Măniuțiu a declarat pentru Cluj24.ro că el, personal, și-a făcut testul pentru a nu pune în primejdie pe altcineva.

,,Ce am făcut eu a fost să obțin sponsorizări la două firme și cu banii de la cele două sponsorizări pentru teatru voi cumpăra testele scurte, adică acele teste de sânge în care apar anticorpii, sunt la fel de ușor de făcut ca un test de glicemie pe care îl faci acasă și îți spui dacă ai infecția acută în organism sau ai avut. Vom avea curând aceste teste și toți cei  care vor fi implicați într-o repetiție își vor face acest test dacă apare cumva că au sau avut vreo infecție în organism vor trebui să își facă și testul Real Time-PCR. Asta urmăresc, asta voi face eu în primă fază.

Am înțeles răspunsul ministrului, dar deocamdată se testează masiv, iar 130 de oameni ori 400 de lei este imposibil, acești bani nu există’’, a spus managerul Teatrului Național Cluj-Napoca.

Îndemn la prudență

Managerul instituției consideră că banii acum trebuie să meargă în special în linia întâi, la cadrele medicale.

,,Noi sfătuim oamenii să fie extrem de prudenți, să nu își pună colegii în pericol, să reducă la maximum întâlnirile. Eu, de exemplu mă văd și cu directorul pe Zoom, nu ne întâlnim în același birou.

Sunt sigur că nu are de unde să facă rost Ministrul Culturii.  Să ne înțelegem că este vorba de sume foarte mari pentru o testare consecventă a tuturor angajaților din toate teatrele. Această sumă în momentul acesta pe criză de sănătate pe care o traversăm trebuie să meargă în linia întâi și noi trebuie să fim extrem de prudenți și să nu creăm focare’’, a precizat Mihai Măniuțiu.

Răspunsul ministrului, o formă politicoasă de a spune că nu sunt bani

Acesta susține că folosirea bugetului pentru teste PCR ar însemna, practic, anularea bugetelor pentru producția spectacolelor oricum ar fi ele, iar bugetul este pentru a produce evenimente culturale.

”Chiar dacă am avea voie să luăm banii de la  producție și să îi ducem la teste PCR asta ar însemna anularea activității noastre ceea ce eu nu aș face, să folosesc bugetul doar pentru teste PCR. Este un moment dificil, o să îl traversăm. Nu am crezut nicio clipă «da, sigur deblocăm nu știu câte zeci de milioane și le trimitem la teatre pentru teste», nu, pentru că nu suntem linia întâi’’, este părerea managerului.

Politicienii, mincinoși

Actorul Dan Chiorean a declarat la rândul său că nu îl miră și nu îl surprinde absolut deloc răspunsul Ministerului Culturii, pentru că întotdeauna politica în România este pe principiul că ”da, vom face” și când este vorba să se întâmple ceva, răspunsul este ”dar știți, acuma nu se poate, dar am luat măsuri”.

”Adică vorbe goale. Din ’90 încoace eu m-am săturat de toată clasa politică, sunt niște mincinoși ordinari și aruncă pisica întotdeauna dintr-o parte într-alta. Dacă și-ar fi dorit să găsească o soluție, sunt convins că ar fi găsit. Noi suntem singura țară care, prin gura ministrului Sănătății și a președintelui României, spunem că nu este recomandabilă testarea.

Noi suntem întotdeauna singura țară cea mai deșteaptă. Mi se pare firesc ca medicii să fie testați, dar și oriunde mai sunt comunități, ca să meargă mai departe economia, să nu se întrerupă și să nu ne surprindă cum ne surprinde iarna.

După atâtea luni încă ne surprind lucruri. Dacă chiar și-ar fi dorit ar fi putut găsi niște fonduri. Bineînțeles că se pot găsi soluții, totul este la Guvern, la factorul decizional’’, a spus actorul.

Cultura lăsată la urmă

Dan Chiorean a menționat că întotdeauna cultura este lăsată pe ultimul plan.

,,Adevărul este că nu sunt bani pentru așa ceva, noi, cultura, mă mir că mai sunt oameni pe care îi interesează pentru că mentalitatea este «bine, bine actor actor, dar zi-mi cu ce te ocupi». Nu doare pe nimeni dacă în cultură sunt sau nu bani, gândiți-vă la perioada aia când jocurile de noroc erau deschise și teatrele erau închise.

Dacă întrebați un politician o să vă dea niște explicații sterile și absolut infantile și cretine încât eu nu mai am răbdare, abia îmi duc stresul ăsta de pandemie, acuma să mai duc și stresul de așa politicieni.. ’’, a precizat Dan Chiorean.

Urmează un lockdown după alegeri

Actorul consideră că managerul Teatrului Național Cluj-Napoca procedează foarte bine că își ia toate măsurile de precauție astfel încât să nu fie create premise pentru infectarea actorilor.

”Dacă nu avem PCR-ul, haideți să fac să ne protejăm noi unii pe alții.

Sunt lucruri pe care și în timpul repetițiilor am încercat să le punem în practică, distanțarea socială, purtăm mască pe unde mergem prin teatru, totul este foarte bine gândit și cu strictețe făcut, dezinfectări peste dezinfectări și așa mai departe. Nu există nu pot, dar asta este o chestie de politică guvernamentală, o treabă pe care nu noi cei care suportăm sau ne bucurăm de deciziile guvernanților, o decidem.

Concret, în cazul teatrului, Mănuțiu ne-a spus clar că s-a făcut rost de sponsorizare, acuma ce să vezi, nu există pe piață, s-au terminat aceste teste”, mai arată Chiorean.

Acesta acuză că alegerile și interesele politice sunt mai importante pentru guvernanți.

,,Mă uit la țările din jur și Organizația Mondială de Sănătate spune că trebuie să testați, noi nu, facem românește, adică până la alegerile parlamentare care trebuie neapărat acum să fie, cu dinții vor trage politicienii să se întâmple acuma și președintele României a spus clar că acuma trebuie să fie în decembrie și se vor întâmpla alegerile în decembrie, apoi după alegeri după ce se validează tot, vom intra cred eu în lockdown.

Cu siguranță în luna martie se va spune că nu mai sunt bani, iar ce a fost atunci pe vremea lui  Emil Boc și a lui Traian Băsescu va fi o amintire frumoasă, din punct de vedere financiar, sper să nu se întâmple’’, a conchis Dan Chiorean.

Petiție cu 1500 de semnături

Actrița Ilinca Manolache a lansat în 14 octombrie o petiție online prin care actorii cer teste Real-Time PCR pentru a facilita interacțiunea și desfășurarea spectacolelor și a repetițiilor din cadrul teatrelor și instituțiilor de spectacole.

Petiția a adunat peste 1500 de semnături.

Dana Coțovanu

 

 

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

GALERIE FOTO/ Feerie de lumini la Cluj-Napoca. Vezi cum arată iluminatul festiv de iarnă

Publicat

De

Primarul Emil Boc a aprins marți seară, de Ziua Națională, iluminatul festiv de sărbătorile de iarnă în Cluj-Napoca ajutat de trei copilași în Piața Unirii.

Edilul a postat mai multe fotografii care surprind o feerie de lumini în zona centrală a orașului și nu numai.

”Dragi clujeni, sper că iluminatul deschis marți să vă aducă un pic de optimism și să trecem mai repede peste această perioadă atât de dificilă!”, a spus Emil Boc.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Vaccinul anti-COVID Pfizer/ BioNTech va primi aviz până la finalul lui decembrie, anunță Agenţia Europeană pentru Medicamente

Publicat

De

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat marţi că vaccinul anti-Covid, dezvoltat de companiile Pfizer și BioNTech, va primi sau nu undă verde pentru comercializare cel mai târziu pe 29 decembrie. 

EMA va organiza luna aceasta o reuniune extraordinară unde ar urma să dea aviz pozitiv sau negativ comercializării vaccinului împotriva COVID-19, dezvoltat de companiile germană BioNTech şi americană Pfizer, transmite AFP.

„Dacă informaţiile prezentate sunt suficient de solide pentru a trage o concluzie în ce priveşte calitatea, siguranţa şi eficacitatea vaccinului, EMA îşi va finaliza evaluarea în cadrul unei reuniuni extraordinare prevăzute să aibă loc cel mai târziu pe 29 decembrie”, a afirmat într-un comunicat agenţia europeană.

Și compania Moderna a depus cerere de autorizare în regim de urgență pentru vaccinul anti-Covid

O singură companie a mai solicitat autorizarea de comercializare pe piaţa Uniunii Europene pentru vaccinul său, Moderna, aceasta aşteptând o decizie cel târziu pe 12 ianuarie 2021, potrivit sursei citate. Reprezentanții Moderna au anunţat că rezultatele complete ale ultimului studiu clinic au confirmat o eficienţă de 94,1% a vaccinului său anti-COVID-19 şi va depune cererea de autorizare în regim de urgenţă atât la Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din SUA, precum şi la Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), demersurile fiind deja în curs.

Cu două săptămâni în urmă, vaccinul anti-COVID-19 al celor de la compania americană Moderna era declarat eficient în proporție de 95%, conform datelor preliminare. Nicio formă gravă a bolii nu a apărut în grupul de participanţi care au fost vaccinaţi.

Sursa: AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cum va fi vremea azi, 2 decembrie, la Cluj   

Publicat

De

Vremea la Cluj azi este rece cu temperaturi de iarnă. Maxima este înregistrată în jurul orei 15:00 la -2 grade Celsius, dar cerul va fi predominant senin pe tot parcursul zilei. 

Șansele de precipitații și cantitatea de precipitații vor fi 0. Vântul va sufla în medie cu 5 km/h. Pe arii restrânse vor fi și rafale de maxim 20 km/h.

Minima este de -10 grade Celsius la ora 06:00, iar numărul de ore cu soare este 7.

 

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cioloș: USRPLUS nu va cere niciodată posturi în administraţia publică “de împărţit pe sinecuri”

Publicat

De

Copreşedintele USR PLUS, Dacian Cioloş, afirmă că alianţa pe care o reprezintă nu va cere niciodată posturi în administraţia publică “de împărţit pe sinecuri” şi nici nu va accepta astfel de practici din partea vreunui partener de guvernare.

“USR PLUS nu va cere niciodată posturi în administraţia publică de împărţit pe sinecuri, dar nici nu o să accepte ca un partener de guvernare, oricare ar fi el, să facă lucrurile astea şi atunci evident că este acolo o teamă. Gândiţi-vă, oameni buni, că putem începe să facem nişte lucruri normale într-o societate cu bun-simţ. (…) Sunt lucruri pe care le-am început în 2016 şi care trebuie continuate pentru ca românii să recâştige încrederea în stat.

Va trebui în primul rând transparenţă, claritate şi predibilitate în deciziile care se iau. Va trebui profesionalizată administraţia publică, va trebui redusă birocraţia drastic prin digitalizare şi informatizare, va trebui dată o perspectivă clară mediului antreprenorial”, a declarat Cioloş marţi, la o dezbatere electorală online alături de candidaţii Alianţei USR PLUS din regiunea Transilvaniei la alegerile parlamentare Claudiu Mureşan, Oana Murariu (Cluj), George Căţean şi Adrian Wiener.

Nu se majorează taxe și impozite

Dacian Cioloş, propunerea de premier a Alianţei USR PLUS, a dat asigurări că nu există intenţia de a majora taxe sau impozite, ci dimpotrivă, unul dintre angajamentele asumate fiind eliminarea taxelor pe valoarea salariului minim.

Adrian Wiener, candidat al Alianţei USR PLUS Arad la Camera Deputaţilor, s-a pronunţat pentru descentralizarea fiscală şi decizională a sistemului sanitar şi creşterea progresivă a finanţării medicinei de familie, iar Oana Murariu, candidată a Alianţei USR PLUS Cluj la Camera Deputaţilor, a arătat că proiectul său este eficientizarea sistemului judiciar în România, prin degrevarea instanţelor de judecată.

Sursa: AGERPRES

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate