Connect with us

ECONOMIE

Tânără de 27 de ani, decedată la birou. Acuzații grave de hărțuire și stres, în compania MDPI România, la birourile din Cluj

Publicat


O tânără de 27 de ani a decedat în birourile companiei MDPI România din București, după ce a suferit un infarct. Incidentul a stârnit un val de acuzații din partea angajaților, inclusiv de la Cluj, care denunță climatul toxic și abuziv în care lucrează.

O tânără de 27 de ani a făcut infarct la locul de muncă şi a murit. Tânăra a avut un prim leşin, la începutul zilei de muncă, dar şefii au refuzat să cheme o ambulanţă sau să îi dea drumul acasă, spun martorii, citați de Știri pe surse. Incidentul vine după ce, recent, o tânără de 33 de ani din Timișoara, angajată a companiei Atos, și-ar fi pus capăt zilelor din cauza presiunilor făcute de conducerea companiei la care lucra.

Val de nemulțumire în rândul angajaților, inclusiv din Cluj

Potrivit unui articol publicat de consultantul Doru Șupeală pe blogul său, mai mulți angajați ai companiei și-au exprimat, sub protecția anonimatului, nemulțumirile legate de volumul uriaș de muncă și comportamentul abuziv al managerilor, atât din România, cât și din sediile centrale din Elveția și China.

„Toate aceste mărturii explică decesul tinerei de 27 de ani prin climatul stresant, volumul uriaș de muncă, managementul terorizant și comportamentul agresiv, brutal și iresponsabil al conducătorilor acestei companii, atât al celor din România, dar mai ales al celor de la centru, din China și Elveția. MDPI este, fără putință de tăgadă, un angajator criminal”, arată Doru Șupeală, consultant de marketing, management și business.

Foto de la biroul din Cluj al MDPI, din The Office

Acuzații grave la adresa conducerii companiei

Evenimentul tragic a scos la iveală acuzații grave, inclusiv practici abuzive, lipsa de respect față de legislația locală și o cultură organizațională bazată pe supunere și obediență față de deciziile managementului chinez. Mărturiile descriu un mediu de lucru marcat de micro-management, presiune constantă și lipsa de empatie, care au contribuit la deteriorarea sănătății mentale și fizice a angajaților.

„În linii mari, managementul din România privește pasiv problemele angajaților și permite managementului din China* (pentru că acolo de fapt, se iau deciziile) un control exagerat și nejustificat asupra activității angajaților din România.

Relația dintre managementul din China și (toate) birourile pe care le vedeți listate pe site-ul MDPI nu e neapărat una de colaborare și armonie ci supunere și obediență.

Veți observa pe site-ul lor că MDPI are sediul central in Basel, Elveția, dar managementul de acolo nu are în sine vreo putere de decizie, maxim ce pot face este să negocieze (aparent sau nu). Directorul este un cetățean chinez care conduce din Basel, dar toate “ordinele” sunt trimise către China, iar apoi, prin China se «distribuie» către fiecare secțiune task-urile zilnice (valabil pentru România și toate celelalte birouri din lume)”, se arată într-unul dintre mesajele primite de Doru Șupeală.

Foto de la biroul din Cluj al MDPI, din The Office

Probleme grave, denunțate la MDPI Cluj

Mărturia unui angajat al companiei, care nu a dorit să își divulge identitatea, scoate la lumină o serie de probleme grave care afectează atât climatul de lucru, cât și sănătatea mentală a angajaților.

El arată, în scrisoarea publicată de Doru Șupeală, că biroul din România, la fel ca celelalte birouri MDPI din lume, nu are autonomie reală, iar deciziile majore sunt luate de managementul din China, iar acestea sunt impuse fără discuții sau negocieri, indiferent de legile sau reglementările din Europa sau România.

Un exemplu al acestei rigidități a fost decizia luată acum doi ani, când angajaților li s-a transmis că trebuie să se întoarcă la birou după pandemia COVID sau să demisioneze.

Managerii locali din Cluj și București, „pasivi și obedienți”

O altă problemă majoră este pasivitatea și obediența managerilor locali, atât din Cluj, cât și din București. Aceștia nu își asumă inițiativa de a lupta împotriva nedreptăților sau de a proteja sănătatea mentală a angajaților, preferând să-și apere propriile interese.

În plus, noțiunea de sănătate mentală este un concept abstract pentru managementul din China, care controlează zilnic activitatea angajaților din România. În această structură de micro-management, fiecare pas este monitorizat printr-un sistem complex de liste și rapoarte, ceea ce duce la o epuizare constantă a tuturor celor implicați.

Presiuni puse pe angajați pentru a lucra peste program

O altă problemă majoră este prioritizarea cantității în detrimentul calității. Managementul chinez pune presiune pe publicarea unui număr cât mai mare de articole științifice, fără a acorda atenția necesară calității acestora.

De asemenea, angajații sunt presați să lucreze peste program, deși acest lucru nu este cerut în mod oficial. Totuși, cei care nu reușesc să finalizeze toate sarcinile la timp sunt criticați, ceea ce îi determină să dedice mai mult timp și energie pentru a-și îndeplini sarcinile.

„Îmi exprim o imensă îngrijorare asupra faptului că nu ne protejăm proprii oameni în propria țară.

Îmi exprim o imensă îngrijorare asupra faptului că o companie internațională cu rădăcini adânci în doctrina comunistă încearcă (și pare să reușească) să implementeze reguli și proceduri imorale pe care le utilizează într-o țară lipsită de libertate reală și drepturi”, se mai arată în mesajul angajatului.

„Simțeam că este posibil să mor la birou”

O altă mărturie a unui fost angajat afirmă: „Mulțumesc lui Dumnezeu că mi-a dat putere și înțelepciune și am plecat de la MDPI. Simțeam că este posibil să mor la birou, iar lor nu le păsa deloc de treaba asta.

Departamentul HR nu face nimic pentru oameni și pentru a îi proteja, ci doar acoperă managementul, încălcarea legislației și abuzurile. Când am plecat, deja făceam munca a cel puțin patru oameni. În cel mai pur stil chinezesc de abuz și distrugere psihică. Sper ca această tragedie să fie un wake-up call pentru toți. Abuzurile trebuie să înceteze!!!”.

„Ce au făcut inspectorii ITM București și ITM Cluj, la MDPI?”

Doru Șupeală subliniază în articolul său că este necesară o anchetă serioasă și transparență din partea instituțiilor statului, precum Inspectoratul Teritorial de Muncă, pentru a preveni repetarea unor astfel de tragedii.

„Poate de data asta decidenții politici de la vârf își dau seama că trebuie să facă o curățenie generală în instituțiile statului, care nu își fac datoria și și-au abandonat practic cetățenii.

Ce au făcut inspectorii ITM București și ITM Cluj, la MDPI?

Ce au făcut inspectorii ITM Timișoara, la firma Atos?

Vedem tot mai clar rezultatele «muncii» lor”, arată Șupeală, pe blogul său.

Cifră de afaceri de 65 milioane de lei

Potrivit Termene.ro, compania MDPI Open Access Publishing Romania SRL a fost înființată în 2019 și are un număr de 399 de angajați. În 2o23, compania a raportat o cifră de afaceri de 65.165.353 lei și profit de 2.398.021 lei.

MDPI România are pe rol un dosar înregistrat la Tribunalul Cluj, Secția mixtă de contencios administrativ și fiscal, de conflicte de muncă și asigurări sociale, înregistrat la 12 iunie 2023, având ca obiect o contestație a deciziei de concediere.

Cu ce se ocupă MDPI

Potrivit site-ului propriu, MDPI este o companie pionier în domeniul publicării academice open access (cu acces liber) care sprijină comunitățile academice din 1996. Cu sediul în Basel – Elveția, MDPI are misiunea de a promova schimbul științific deschis în toate formele și în toate disciplinele.

MDPI este în serviciul cercetătorilor din întreaga lume pentru a oferi acces gratuit la cele mai recente cercetări științifice. Tot conținutul publicat de MDPI este distribuit prin licența Creative Commons Attribution License (CC BY).

MDPI publică în prezent peste 400 de reviste științifice, printre care Molecules, Sensors, IJMS, Marine Drugs, Energies și alte reviste de renume internațional. Pentru a vedea factorii de impact actuali pentru revistele MDPI (conform Rapoartelor de Citare a Jurnalelor), vă rugăm să vizitați pagina de anunțuri aici.

Revistele MDPI sunt susținute de peste 295.000 de oameni de știință care împărtășesc misiunea, valorile și angajamentul nostru de a furniza servicii de înaltă calitate pentru autorii care aleg să publice cu noi.

MDPI are birouri în întreaga lume: Beijing, Wuhan, Tianjin și Nanjing (China), Barcelona (Spania), Belgrad și Novi Sad (Serbia), Cluj-Napoca și București (România), Manchester (Marea Britanie), Tokyo (Japonia), Bangkok (Thailanda), Toronto (Canada), Cracovia (Polonia), Singapore (Singapore) și Seul (Rep. Coreea), și a publicat cercetările a peste 330 000 de autori, jurnalele având peste 25 milioane de vizualizări lunare ale paginilor web.

În România, MDPI a deschis până în prezent două birouri în cele mai apreciate orașe și centre universitate din țară: Cluj-Napoca (2019) și București (2020), având peste 350 de angajați.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




1 Comentariu

1 Comentariu

  1. popescu

    octombrie 20, 2024 la 2:11 am

    Tot insistati in articol cu CHINA… ce se intampla in aceasta companie este o practica CAPITALISTA . Se intampla in tot Vestul, mai ales in lumea Anglo-Saxona … Caci PROFITUL inainte de toate. Este vorba de COMPANII PSIHOPATE unde CEO este totalitarist… e O PRACTICA ‘NORMALA’ IN CORPORATII CAPITALISTE !!!!!! . Nu mai aruncati cu noroi in CHINA… de vina sunt MANAGERII ROMANI… punct…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Asfalt turnat azi, spart mâine. Săpături reluate pentru a șasea oară în același loc, pe strada Septimiu Albini

Publicat

Un locuitor din cartierul Gheorgheni reclamă, pe platforma MyCluj, că pe strada Septimiu Albini a fost săpată o groapă, spune el, de cel puțin cinci ori în decursul acestui an. Astăzi, se lucrează din nou exact în același perimetru.

Potrivit sesizării, lucrările par să urmeze un tipar: se sapă, se repară, se toarnă asfalt. Apoi se revine… cu o nouă săpătură. Cazul cel mai recent, turnarea unui strat proaspăt de asfalt urmată a doua zi de o nouă intervenție, i-a stârnit acestuia suspiciuni privind calitatea reparațiilor și modul de utilizare a fondurilor publice.

„Pe strada Septimiu Albini nr. 58 lângă trecerea de pietoni se execută în mod repetat o groapă pentru a repara ceva. Doresc să vă informez despre disconfortul și suspiciunile generate de intervențiile repetate efectuate în zona menționată anterior. În cursul acestui an, am constatat că s-a săpat o groapă în același loc de nu mai puțin de cinci ori. Această frecvență ridicată a lucrărilor ridică serioase semne de întrebare cu privire la calitatea reparațiilor efectuate anterior și la eficiența utilizării fondurilor publice. Considerăm inacceptabil faptul că aceeași porțiune de drum necesită intervenții atât de dese. Mai mult, vă aduc la cunoștință că, în urma uneia dintre intervențiile recente, s-a turnat asfalt nou în zonă, pentru ca a doua zi să se sape din nou exact în același loc”, se arată în sesizarea trimisă prin aplicația MyCluj.

Cetățeanul solicită explicații din partea autorităților cu privire la motivul real al acestor intervenții recurente și cere măsuri pentru ca lucrările efectuate să fie durabile: „Această succesiune de evenimente denotă o lipsă flagrantă de coordonare și o gestionare defectuoasă a lucrărilor. Astăzi, 23 aprilie 2025, am observat că au început din nou lucrări de săpătură în același perimetru”.

Deocamdată, Primăria nu a oferit un răspuns, sesizarea figurând ca fiind „în lucru”.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

VIDEO. Centru de Excelență al unei companii americane, deschis la Cluj. Dezvoltă echipamente de colectare sticle reciclabile

Publicat

De

centru

Compania americană Envipco, lider global în soluții avansate de reciclare, a inaugurat, miercuri, Centrul de Excelență în Inginerie din România, la Liberty Technology Park din Cluj-Napoca. Inginerii români de aici vor juca un rol esențial în proiectarea, testarea și optimizarea tehnologiilor din spatele echipamentelor Reverse Vending Machines (RVM) Envipco, care permit colectarea automată a ambalajelor reciclabile, în special a recipienților de băuturi din plastic, sticlă și aluminiu.

Noul centru extinde rețeaua globală de centre de cercetare și dezvoltare a companiei și consolidează poziția emergentă a României ca hub de inovație în reciclare și economie circulară.

Hub strategic de cercetare și dezvoltare

Centrul din Cluj-Napoca va funcționa ca un hub strategic de cercetare și dezvoltare (R&D), sprijinind implementarea și extinderea rapidă a sistemelor de garanție-returnare (SGR) în întreaga Europă.

Inginerii români vor juca un rol esențial în proiectarea, testarea și optimizarea tehnologiilor din spatele echipamentelor Reverse Vending Machines (RVM) Envipco, care permit colectarea automată a ambalajelor reciclabile.

Simon Bolton, CEO Envipco Global, a declarat că ceea ce se construiește la Cluj nu este doar un centru de cercetare și dezvoltare, ”ci o platformă de co-creație între echipele din Europa și SUA”.

”România are un rol important în viitorul reciclării inteligente”, a spus  Bolton, care a apreciat succesul campaniei de reciclare demarat în România prin RetuRo, concretizat prin sute de milioane de recipiente colectate.

Bogdan Purcherea, Manager Envipco România, a declarat la rândul său că s-a decis investiția în România pentru că aici s-a găsit ”talent, viziune și o energie extraordinară pentru schimbare”.

”Centrul de Excelență din Cluj reflectă angajamentul nostru de a inova împreună cu comunitățile locale pentru a construi un viitor sustenabil în Europa și dincolo de ea”, a precizat Purcherea.

Andrew Keene, CTO Envipco, a completat că tehnologiile dezvoltate la Cluj vor sprijini tranziția către modele circulare în piețele europene, noul centru fiind un pas important pentru democratizarea reciclării prin inovație.

”Noi proiectăm, construim și distribuim aceste echipamente de colectare a ambalajelor reciclabile. Au și sisteme de securitate pentru a preveni fraudele”, a explicat Keene.

Clujul, pol al inovației

Compania Envipco este în prezent singurul producător de RVM-uri care deține atât o unitate de producție, la Sebeș, cât și un Centru de Excelență, la Cluj-Napoca, cele două investiții subliniind importanța strategică a României în planul european al companiei.

Centrul de la Cluj este așteptat să accelereze adaptarea tehnologică a soluțiilor Envipco pentru piețele europene-cheie, aflate în plin proces de implementare a sistemelor SGR.

Potrivit oficialilor americani, a fost ales Cluj-Napoca pentru deschiderea noului centru , deoarece orașul este considerat un pol în expansiune al inovației, cu acces la specialiști de top în inginerie și IT, infrastructură modernă și conexiuni excelente cu restul Europei.

Aceștia estimează că la Centrul de Excelență în Inginerie de la Cluj-Napoca vor fi angajate, inițial, 10 – 12 persoane, în domeniile IT și inginerie, iar până la sfârșitul lui 2026, se intenționează angajarea a aproximativ 20-25 de specialiști.

Astfel, se caută ingineri, analiști de procese de business, dezvoltatori Power BI și profesioniști cu experiență în cercetare și dezvoltare.

Investiția în Centrul de Excelență de la Cluj-Napoca se va ridica la 5 milioane euro în următorii ani și include infrastructura fizică, software-ul, instrumentele R&D și pregătirea personalului.

Compania americană colaborează cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN).

Despre Envipco

Envipco, prezentă în mai multe țări din întreaga lume, este un lider recunoscut în dezvoltarea și operarea echipamentelor Reverse Vending Machines (RVM) – sisteme tehnologice automatizate pentru colectarea recipientelor de băuturi.

Compania deține mai multe brevete pentru sistemele RVM, inclusiv pentru marcarea ambalajelor pentru returnarea garanției, identificarea tipului de material, compactare și contabilizare.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

AVERTIZARE cod galben pentru județul Cluj. Vijelii, ploi însemnate cantitativ și grindină

Publicat

De

Vijelii și grindină la Cluj

Administrația Națională de Meteorologie a emis o nouă avertizare de instabilitate atmosferică pentru tot județul Cluj pentru ziua de miercuri, 23 aprilie.

Vor fi ploi însoțite de descărcări electrice, iar vântul va bate cu putere.

Vijelii, ploi însemnate cantitativ și grindină la Cluj

Avertizarea Cod Galben este valabilă miercuri, 23 aprilie, între orele 12.00 și 23.00, anunță meteorologii.

Vor fi o perioadă cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, care va avea rafale de 50 – 60 de kilometri pe oră, vijelii și căderi de grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20 – 25 de litri pe metru pătrat și izolat de peste 40 de litri pe metru pătrat.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Petiție pentru lărgirea centurii în jurul localității Apahida. Traficul a crescut semnificativ pe direcția Gherla-Dej

Publicat

Petiție lărgire drum de centură la Apahida

O petiție online a fost deschisă de un locuitor din comuna Apahida, care cere lărgirea centurii în zona acestei localități.

În petiția semnată deja de peste 300 de persoane, la ora publicării acestei știri, se arată că traficul pe centura Vâlcele-Apahida a crescut semnificativ, iar o mare parte dintre mașini ajung pe drumul principal din localitate.

Petiție pentru lărgirea centurii în jurul localității Apahida

În petiția adresată primarului Cristina Belce, se arată că este necesară lărgire drumului de centură în jurul Apahidei.

”În ultima perioadă, observăm o creștere semnificativă a traficului din direcția Gherla-Dej, iar o parte din acest trafic ajunge pe drumul principal din Apahida. Prin suplimentarea numărului de benzi de pe DN 1C (strada principală din Apahida), veți încuraja și mai mult trafic dinspre Gherla – Jucu să tranziteze comuna, iar acest fapt va avea un impact negativ asupra siguranței, zgomotului și poluării din comuna noastră”, se arată în petiție.

”Lărgirea drumului principal din Apahida nu reprezintă o soluție”

Tot acolo se menționează faptul că traficul intens produce deja neplăceri pentru locuitorii din zonă. ”Lărgirea drumului principal nu reprezintă soluția optimă pentru a gestiona acest volum crescut de trafic – care de altfel este un trafic generat de persoanele din exteriorul comunei care fac naveta către Cluj-Napoca”, atrage atenția autorul petiției.

Astfel, semnatarii petiției cer Primăriei ”să inițieze demersurile necesare pentru grăbirea implementări proiectului de lărgire a drumului de centură ocolitoare a Apahidei și realizarea drumului de legătură dintre centură și drumul înspre Reghin, eliminând astfel și aglomerația la trecerea cu calea ferată”.

Inițiatorul petiției solicită, de asemenea, urgentarea conectării parcului industrial Nervia la centură, un proiect spune el, care ar putea elimina o mare parte din aglomerație cauzată de traficul generat de parcul industrial.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate