ACTUALITATE
Taifunul COVID-19 pe pieţele aurului şi petrolului. Povestea metalului cel mai strălucitor
O nouă incursiune în lumea principalelor „monede” ale omenirii. După episodul legat de petrol, urmează aurul. Ne ghidează Prof.univ.dr. Ioan Lumperdean.
Aurul, banii și coronavirusul. O mască plânge, o mască râde…
În aceste zile pe piețele internaționale am avut parte de turbulențe economice care au cuprins în vâltoarea lor petrolul și aurul. Am văzut cu destulă ușurință cotațiile istorice ale petrolului și aurului. În timp ce primul a suferit pierderi semnificative, cel de al doilea a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu. Două ipostaze, două măști (că tot suntem în perioada obligativității acestora), una care plânge alta care râde. Rămân oamenii, (investitori, operatori economici și consumatori) care se comportă rațional sau instinctual și subiectiv, ca în toate perioadele instabile economic, social, politic și pandemic. Incertitudini izolaționiste și sanitare amplifică frica pentru ziua de mâine. Din reflex, ca totdeauna în istorie, cei mai mulți oameni sunt preocupații de banii și bunurile lor. În vremuri de instabilitate economică, chiar dacă este relativă și parțială, apare ”fuga” spre repere și însemne monetare mai puternice și mai puțin vulnerabile, garantate de emitenți/jucători monetari și economici cu forță și prestigiu pe majoritatea piețelor. Dar, când apar nedumeriri, temeri și întrebări deținătorii valorilor monetare se orientează și/sau spre aur. Este fenomenul care s-a înregistrat, cu mici fluctuații în luna aprilie. Oare este bine?
Metalul cel mai strălucitor
Aurul are propria sa istorie. O istorie indisolubil legată de istoria geologică și umană a Planetei. În ”măruntaiele” Terrei se găsesc numeroase minerale sub formă solidă, fluidă sau gazoasă. Oamenii le-au descoperit, natural sau antropic, și le-au utilizat spre simpla cunoaștere, contemplare sau pentru, folosință, luptă și apărare.
Metalele au fost materia primă pentru confecționarea uneltelor și armelor, locuințelor dar și pentru exprimarea bogăției și poziției comunitare de cei care le dețineau. Alegerea acestora s-a dovedit a fi extrem de dificilă. În dispută s-au aflat, pe de- o parte, cuprul, bronzul, fierul, plumbul, zincul, iar pe de altă parte, metalele preţioase: aurul şi argintul. Au învins cu dificultate ambele, deși s-au substituit, s-au concurat, s-au completat și s-au combinat (amalgamat), au conviețuit separat ori împreună.
Aurul a fost de cele mai multe ori cu un pas înainte, poziție care o deține din cele mai vechi timpuri până astăzi. Motivele preeminenței sunt multe, deși unele sunt valabile și pentru argint: păstrarea neştirbită a valorii de-a lungul timpului; aceeaşi omogenitate fizică, naturală, aceeaşi puritate, indiferent de locul de extracţie: Africa de Sud, Europa, Orient sau America; divizibilitate, fără pierderi de substanţă sau de valoare; flexibilitate și maleabilitate, astfel încât dintr-o uncie de aur (28,3495 gr) se poate realiza un fir lung de 90 km, iar în aliaj cu cuprul se ajunge la 1.800 km, adică distanţa Atena- Paris, iar dintr-o foaie extrem de subțire din aur (0,00015 mm) se ”îmbracă” rachetele, navetele, și stațiile cosmice împotriva radiațiilor solare ; încorporează o valoare mare într-un volum mic; este relativ uşor de transportat, de păstrat și depozitat; îngreunează (dar nu exclude în totalitate) mijloacele şi metodele de falsificare; este considerat, de unii oameni sau de unele comunităţi, cu însuşiri supranaturale magico-religioase. Datorită acestei ultime însușiri, dar și datorită strălucirii sale a apărut și denumirea latină a metalului galben: aurum, prin asocierea cu numele zeiței romane Aurora, care potrivit mitologiei antice era considerată zeița dimineților însorite. De la aurum provine și simbolul ”Au” din tabelul lui Mendeleev recunoscut în întreaga lume.
De la strălucire la trebuință
Spuneam în textul despre petrol că acesta este rege. Un rege care a apărut și și-a impus poziția dominantă datorită numeroaselor sale utilizări. Probabil, de aceea a și fost numit ”aurul negru”. Atunci cum să-i spunem aurului – aur ? Poate ”regele strălucitor” sau ”regele Soare” (cum i se spunea lui Ludovic al XIV-lea al Franței) în antiteză cu ”regele negru”. Indubitabil este strălucitor, este căutat, este păstrat, depozitat și comercializat și are și el multiple, diverse și nebănuite folosințe. Prima și poate cea mai veche utilizare a fost cea a exprimării bogăției și puterii sociale prin bijuteriile și obiectele confecționate din aur. Meșteșugarii angrenați în aceste activități se legitimau și funcționau într-un cerc social relativ restrâns, cu poziții speciale față de restul comunității. Erau de cele mai multe ori în proximitatea celor bogați sau/și a celor care dețineau puterea. Uneori erau ei înșiși și bogați și puternici. De reținut, că străvechiul meșteșug al aurarilor/bijutierilor s-a transmis de-a lungul timpului fără prea multe sau radicale schimbări, chiar dacă au apărut perfecționări, inevitabile, sub presiunea tehnicilor și tehnologiilor moderne. Uneori, o bijuterie din antichitatea egipteană, orientală, greco-romană sau precolumbiană nu putea fi deosebită de cea confecționată în secolele XIX-XX sau XXI.
Aurul şi argintul s-au aflat și la baza sistemelor monetare. Din aceste metale s-au ”bătut”, s-au emis primele monede lenticulare, sub formă de disc asemănătoare cu cele din zilele noastre. A fost o adevărată revoluție în economie cu implicații majore și de durată în societate.
Potrivit lui Herodot, prima monedă a fost bătută în micul regat elen, din Asia Mică, Lydia, de către regele Gyges (687-650 î.Hr.), în jurul anului 670 î.Hr. Este posibil ca primatul monedelor de metal, sub formă de disc, să fi aparţinut altor oraşe greceşti din Asia Mică sau din Grecia continentală şi insulară. În fapt, poate că este mai puţin important care din aşezările greceşti a inventat însemnul monetar ce a făcut o îndelungată şi necontestată carieră din antichitate până în zilele noastre. Relevant este faptul că în această zonă geografică s-au creat, în secolul al VII-lea î.Hr., o dată cu înflorirea şi expansiunea economiei şi civilizaţiei greceşti, condiţiile pentru naşterea monedei. Relevant este faptul că oamenii acestor locuri au înţeles utilitatea şi importanţa unui echivalent monetar universal, stabil, bun la toate, uşor de transportat, de manevrat şi păstrat. Monedele regelui Gyges aveau o greutate de 14,5 gr. şi erau confecţionate dintr-un aliaj, electrum, format din aur (73%) şi argint (27%). A fost, probabil, prima conciliere monetară dintre cele două metale.
Drumurile aurului, prin istorie și cu istoria nu au fost lipsite de tensiuni, nemulțumiri, jafuri, războaie, trădări, bogăție și sărăcie, invidie, egoism și multe altele. Dar, avantajele economice, sociale, tehnice și psiho-comportamentale acceptate tacit sau declarativ, de către oameni i-au asigurat și multiple și solide utilizări. Aurul este folosit ca materie primă în echipamentele telefonice și de telecomunicații, în computere, în instrumente, aparate și mijloace de protecție medicale (inclusiv în cele folosite pentru protejarea de coronavirus), în proteze dentare și articulare, în îmbrăcăminte, în costumele astronauților, în industria auto, în construcții edilitare moderne, veselă, bibelouri, rame de ochelari și tablouri și în multe altele. Poate, la fel ca și în cazul petrolului, dacă am încerca să ne dispensăm de obiectele care au în componența lor aur, ar trebuii să renunțăm la foarte multe din ele. În computerul și telefonul nostru se află o incredibilă realitate geologică. Conștientizăm aceasta? Se spune, de către specialiști, că realitate geologică este finită și că într-un viitor nu prea îndepărtat ar fi necesară o altă abordare în ceea ce privește exploatarea și valorificarea bogățiilor minerale oferite de Terra. Există și opinii despre posibilitatea călătoriilor spre alte planete și galaxii, prin care oamenii viitorului ar rezolva deficitul mineral. Sau a unei călătorii spre centrul pământului (Jules Verne) pentru a aduce la suprafață aceste minerale. Se mai spune, apropo de aur, că în forma sa lichidă acesta ar fi din abundență în straturile din apropierea ”miezului” Pământului, iar dacă ar ieși la suprafață, printr-o erupție puternică partea superioară a Planetei albastre ar devenii strălucitoare datrorită unui strat de aur, subțire, de doi centimetri. Dar, cei care avansează astfel de idei, își i-au măsuri de precauție repetând mereu: dacă, dacă, dacă…Deocamdată suntem în registrele unor opinii contrafactuale și julesverniene.
Aurul: obsesisa bogăției, prosperității și siguranței
Desigur, cei mai mulți dintre noi, atunci când ne gândim sau auzim de aur, când folosim o bijuteria preferată și srălucitoare rămânem prizonierii mesajului exprimării prin și cu ajutorul aurului a bogăției și poziționării economice, sociale și instituționale, a siguranței și stabilității în vremuri mai mult sau mai puțin prospere. Pasiunea și preocuparea pentru aur vine nu numai de la utilitățile sale practice ci și de la nevoia conservării și transmiterii valorii prin păstrare și schimb. Aceste funcții, au fost reduse treptat începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea până la deomonetizarea oficială, prin acțiunea ințiată de SUA după 1960 și modificarea statutului Fondului Monetar Internațional în 1978. Cu toate acestea aurul își păstrează valoarea intrinsecă și rămâne o formă de plasament și recunoaștere în perioade de stabilitate și prosperitate dar și în cele de incertiudine economică. Statele, operatorii economici, privați și publici, și subiecții sociali de pe toate meridianele Globului investesc, cumpără și vând metale prețioase sub forma lingourilor, monedelor, medaliilor, bijuteriilor, obiectelor ornamentale și de cult etc. Rezervele de aur sunt depuse sau în gestiunea băncilor națioanle și comerciale, iar depozitele sunt reglementate prin lege. Tot prin lege se stabilește locația depozitării interne și externe, ponderea, securizarea retragerea și/sau completarea acesteia. Aurul inspiră încredere, iar statele îl păstrează și-l apără Deși astăzi are o altă importanță și poziție, în comparație cu perioada anterioară anului 1978, rezerva de aur a statelor este menținută, dorită, apărată și puternic securizată. Luptă pentru dobândirea și redobândirea ei, în limite legale și posibile face parte din politica statelor și a băncilor centrale. Exemplul cel mai elocvent este cel al tezaurului României trimis la Moscova în timpul Primului Război Mondial și care nu a fost returnat niciodată în întregime, cu toate preocupările și insistențele părții române. Revenirea prin tranșele din anii din anii 1935, 1956 și 2008 a unor obiecte de patrimoniu și obiecte din aur nu au rezolvat subiectul diplomatic sensibil dintre România și Rusia.
Aurul este marfă și este tranzancționat sub diferite mărimi și standarde pe piețe, în cantității și la prețuri generate de cerere și ofertă, de acțiunile speculative dar și de opțiunile psihologice și comoprtamental-subiective ale oamenilor. Din cele mai vechi timpuri, în timpul crizelor economice s-au generat masive cumpărări de metal prețios. În anii 1970, instabilitatea piețelor petroliere (de care am vorbit în episodul anterior) au avut loc numeroase tranzacții aflate sub impulsul voluntar-emoțional al oamenilor. În 1973 în Europa s-au cumpărat 390 de tone de aur, iar în lume 578. Datele sunt estimative datorită discreției jucătorilor din și de pe piețe. În anii care au urmat operatorii bancari și comerciali, publici și privați au încercat să recumepere sau să recupereze aurul particularilor, mai ales că perioadele de relansare economică oferau, de data aceasta, o altă paradigmă emoțională, cea a unei relative stabiltăți. Dar, vorba lui Einstein: totul este relativ!!!
În timpul crizei din anii 2007-2009 o altă febră pe piața internațională a aurului. Același resorturi emoționale și subiective, la aceiași sau la o altă cohortă generațională. ”Șocul prețului aurului” a fost atenuat printr-o declarației convingătoare, a reputatului economist american Nouriel Roubini, care a scris pe contul său de twitter: ”Aurul este o bulă hiperbolizată ce nu va mai dura mult timp.” Prețul aurului a luat-o ”la vale” și piața… s-a recalibrat. Competent și persusiv, prin pozițiile sale (absolvent și profesor al unor prestigioase universității europene și americane, membru în bordul FMI și Banca Mondială, înalt funcționar în Sistemul Rezervei Federale și consilier la Casa Albă în timpul administrației Carter) Nouriel Roubini a încercat să-și consolideze mesajul într-o carte publicată în 2010, tradusă și în limba română: Economia crizelor. Curs fulger despre viitorul finanțelor: ”Încercați să faceți abstracție de vedeta mediatică Roubini… și veți descoperi un economist lucid și studios, care își cunoaște bine obiectul de studiu și are toate instrumentele să-l înțeleagă”. Într-o tălmăcire lucidă și echilibrată: nu reacționați euforic și exuberant în perioadele de performanță economică sau pesimist în cele de contracții și depresiuni economice.
Contrafort în vremuri potrivnice
În conștientul și subconștientul oamenilor se cristalizează și se recristalizează opțiuni și acțiuni generate de fapte, evenimente și procese contradictorii. Pe de-o parte năzuțuința pentru consum și prosperitatea cotideană, iar pe de altă parte cea a siguranței zilei de mâine. Un echilibru între bine și rău, între frumos și urât, între optimism și pesimist, între firesc și catastrofic este aproape imposibil de realizat. Revin la ideea că totul este relativ. Baleând între aceste extreme, oamenii au tezaurizat aurul, l-au ascuns cu discreție și speranță pentru vremuri mai bune, mai așezate. Tezaurul de la Pietroasa sau celebrele brățări dacice și multe alte comori, din întreaga lume, și-au așteptat descoperitorii (legali sau ilegali) sute și chiar mii de ani. Multe tezaure monetare încorporează monede (bani) din epocii diferite. Este limpede că ele s-au constituit prin contribuția mai multor generații. Însă ”nu vremile sunt sub om, ci bietul om sub vremuri” (Miron Costin), iar cele ascunse cu precauției, în vremuri de restriștie sau mai puțin potrivnice, au rămas în ”banca” tăcută a pământului.
Aurul în capcană versus capcana aurului
Criza de astăzi generată de pandemia coronaviruslui a prins economia în capcana ei. Aurul rămâne și el captiv ca majoritatea bunurilor, mărfurilor și serviciilor. Reacția, oarecum firească, a fost creșterea prețului pe toate piețele, iar vânzătorii și cumpărătorii au intrat în capcana deschisă de noua febră a aurului. O febră care ține într-o stare febrilă economia mondială, cu reacții și îngrijorări firești. Disparitățile și difernențele de pe piețe se situează în siajul unor comportamente tradiționale, dar și moderne. Este evidentă tentația și tendința de-a cumpăra aur de către particularii din țările în curs de dezvoltare: Indonezia, Tailanda, India și alte țării din Asia dar și de pe alte continente. Nici țării dezvoltate sau emergente, inclusiv din România, nu au fost ocolite. Tranzacțiile licite sunt însoțite de certificate de autenticitate (emise de băncile centrale, trezorerii sau alți emitenți legali cu descrierile și specificitățile necesare: tipul (monedă, medalie, lingou, plachetă etc), aliajul, titlul, greutatea, diametrul (în cazul monedelor și medaliilor) valorare nominală (pentru monedelor cu putere circulatorie) calitatea (proof), tirajul și anul emisiunii. Cumpărătorii consideră că așa își pun la adăpost economiile și fac față unor posibile fenomene inflaționiste. Parțial au dreptate, dar nu trebuie să ignorăm că după dobândirea metalului prețios, deținătorii trebuie să-l pună la adăpost, în locuri numai de ei știute sau în bănci. În ambele cazuri, valoarea este imobilizată și inactivă. Depunerea în bănci este certificată prin documente, iar dacă acestea au putere circulatorie și tranzacțională atribuțiile și avatarurile banilor fictivi sunt preluate și de acestea. Neîncrederea în bani se menține și se amplifică. Mai mult, piața este lipsită de lichidități, iar banii ”sângele care irigă sistemul economic” (Paul Samuelson) devin bani toxici și scumpi. Se știe din istoria economiei că relansarea economică s-a aflat, de obicei, sub semnul banilor ieftini. Operatorii tranzacțiilor aurifere, percep comisioane la depunere și/sau retragere. Prin depozitarea aurului retragerea și transmiterea valorii este mai dificilă și uneori costisitoare. Opiniile exprimate de unii consumatori, în aceste zile, că prețul negativ al petrolului înseamnă o ieftinire a benzinei și că totul va fi bine, sunt păguboase. După cum păguboase și nechibzuite sunt și cele referitoare la prețul aurului. Ambele situații exprimă incertitudinile și turbulențele economice.
Prof.univ.dr. Ioan Lumperdean
citeşte şi:
Ce face coronavirusul cu petrolul şi aurul. Profesorul clujean Ioan Lumperdean explică
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Procesul “pliantelor false”. PNL trebuie să plătească daune și să prezinte scuze publice USR Cluj. Decizia este executorie
Apelul în procesul pliantelor false răspândite de PNL s-a încheiat, anunță reprezentanții USR.
Procesul a privit distribuirea, de către doi membri PNL, de pliante cu însemnele Alianței USR PLUS.
Procesul “pliantelor false”. PNL trebuie să plătească daune și să prezinte scuze publice USR Cluj. Decizia este executorie
După apel, decizia instanței este fără echivoc.
Astfel, s-a menținut soluția următoare: “Instanța obligă în solidar pârâţii la publicarea într-un cotidian de răspândire naţională timp de 1 zi, pe cheltuiala acestora, a prezentei hotărâri la rămânerea definitivă, precum şi a unui comunicat de presă prin intermediul căruia pârâţii să prezinte scuze publice pentru încălcarea drepturilor mai sus indicate”.
De asemenea, PNL trebuie să achite daune morale și cheltuielile de judecată.
“PNL a încălcat legea”
Acum 5 ani Cristian Ciuta, liderul Tineretului Național Liberal (TNL) Cluj și un alt membru PNL, Alexandru Piticar, au fost prinși în timp ce distribuiau pliante false cu însemnele Alianței USR PLUS în timpul orelor de serviciu.
“Liderii PNL Cluj, în frunte cu Daniel Buda, președintele PNL Cluj, au declarat atunci că cei doi au fost sancționați cu excluderea din partid.
Cinci mai târziu, nu numai că nu au fost excluși, dar Alexandru Piticar e referent în Primăria Cluj-Napoca, iar Cristian Ciuta își va prelua curând al doilea mandat consilier județean PNL.
Deja este dincolo de orice îndoială că PNL a încălcat legea ca organizație și, mai mult, de ani buni de zile răsplătește participanții la această ilegalitate cu funcții și bani din buzunarul cetățenilor” , arată reprezentanții USR Cluj.
USR cere excluderea din PNL a lui Alexandru Piticar și a lui Cristian Ciuta
USR solicită expres PNL să își achite voluntar obligațiile și să prezinte scuzele publice la care a fost obligat judiciar.
De asemenea, USR cere excluderea din PNL, pe bune de această dată, a lui Alexandru Piticar și a lui Cristian Ciuta, precum și demisia lui Daniel Buda din funcția de președinte al PNL Cluj, cel care a girat și nepedepsit nici până astăzi încălcarea legii.
“Pentru PNL nu mai înseamnă mare lucru concepte precum onoare, legalitate și onestitate și singurele lucruri ce contează sunt funcțiile la care speră după alegeri, care vor hrăni familiile, clientela și apropiații lor. De acum înainte, este momentul ca cetățenii să spună un NU hotărât acestui sistem și să oprească risipa, batjocura și ilegalitățile,” a transmis Oana Murariu (foto), președinta USR Cluj.
EVENIMENT
Clujul, mai SCUMP decât Bucureștiul. Câte SALARII te costă un apartament de două camere într-un oraș din Europa
Cluj-Napoca este un oraș mai scump decât Bucureștiul. Situația se repetă și în alte state în care există orașe mai scumpe decât capitalele. Anvers, Tel Aviv, Munchen, Milano și Barcelona, sunt câteva dintre ele, se arată în Deloitte Property Index.
Conform HotNews, care a analizat prețurile pe metru pătrat construit și salariile din țările europene, România nu e o țară scumpă, deși există mari diferențe între prețurile din diferitele orașe.
Clujul, mai SCUMP decât Bucureștiul. Câte SALARII te costă un apartament de două camere într-un oraș din Europa
În nici măcar unul dintre cele 69 de orașe europene luate în considerare în sondajul Deloitte, nu s-a înregistrat un preț mediu de tranzacție mai mic decât 1.000 EUR pe metru pătrat.
Prețurile cele mai mici pe metru pătrat au fost înregistrate în Patra (1.203 EUR/mp; Grecia), Niš (1.373 EUR/mp; Serbia), Brașov (1.618 EUR/mp; România), Győr (1.621 EUR/mp; Ungaria), și Banja Luka (1.622 EUR/mp; Bosnia și Herţegovina).
În România ai nevoie să lucrezi în medie 82 de luni pentru un apartament cu două camere de 55 mp. Adică sub 7 ani. În Portugalia sau Elveția ai nevoie de peste 13 ani.
Mulți români care caută să-și cumpere un apartament ezită își pună în aplicare planul de achiziție, așteptând fie scăderi ale dobânzilor la creditele bancare, fie o scădere a pieței imobiliare care să ducă la ieftinirea locuințelor.
Piaţa finanţărilor ipotecare noi în lei a crescut în prima jumătate a anului, potrivit datelor Băncii Naționale, dar bună parte din volumul creditelor ipotecare noi reprezintă de fapt refinanţări/rescadenţări ale unor împrumuturi anterioare.
„Ca idee, Bucureștiul e pe la 6,5 ani. Clujul pe la 11 ani… Înainte de criza din 2008, de acea prăbușire a prețurilor la imobiliare, eram undeva la 22-23 de ani. Ca să vă faceți așa o idee față de alte țări, cred că prin China îți ia vreo 40 de ani să-ți iei o casă, iar Centrul Europei e pe la 14 ani de muncă necesari pentru a achiziționa o locuință. Deci, la noi încă par destul de ieftine”, explică Ciprian Dascălu, economistul-șef al BCR.
„În Cluj, (…) sunt necesari aproximativ 11 ani pentru achiziția unei locuințe”
El mai precizează că în România, prețurile la imobiliare au crescut mai lent, iar salariile au crescut mult mai rapid. „Și din această perspectivă, dacă ne uităm la prețul locuințelor, putem considera că la noi încă sunt ieftine”.
În ceea ce privește timpul necesar achiziționării unei locuințe cu 2 camere (55 mp), fără a lua în calcul cheltuielile de subzistență sau economisirea și fără sprijin financiar de la bănci, cel mai ridicat nivel al indicatorului este înregistrat în județul Cluj, unde sunt necesari aproximativ 11 ani pentru achiziția unei locuințe.
Acestea sunt concluziile unui capitol din Raportul de Stabilitate publicat de Banca Națională, care arată cum se poziționează România pe piața imobiliară comparativ cu țările din jur.
Pentru achiziția unei locuințe de 55 mp fără a contracta un credit imobiliar sunt necesari aproximativ 12 ani în Viena, aproape 18 ani în Praga și în jur de 15 ani în Budapesta și Varșovia, mai arată datele BNR.
În contrast, în județe precum Giurgiu, indicatorul nu depășește valoarea de șase ani.
Preturile/ mp în cateva orașe din Europa
Probleme persistente pe piața imobiliară rezidențială din România sunt reprezentate de disparitățile în plan regional în ceea ce privește cererea și oferta de bunuri imobiliare și de gradul redus de incluziune și intermediere financiară în regiunile mai puțin dezvoltate ale țării. Aceste probleme urmează asimetria în dezvoltarea economică de la nivelul regiunilor.
Un sfert din totalul tranzacțiilor imobiliare sunt în București. Încă aproximativ 28 la sută din tranzacții se concentrează în principalele centre regionale din țară, respectiv: Cluj, Brașov, Timiș, Constanța și Iași.
În București și Timișoara activele imobiliare rezidențiale sunt subevaluate, în timp ce în Cluj-Napoca și Brașov, sunt supraevaluate, iar în Constanța sunt corect evaluate, arată Banca Centrală, potrivit unui raport al BNR.
Costurile de tranzacționare sunt moderate în România și se află între 4,4-10,2 la sută pentru cumpărător
Cel mai redus număr al tranzacțiilor se constată în județele Giurgiu, Teleorman, Covasna, Olt sau Sălaj (sub 0,6 la sută din numărul tranzacțiilor au loc în fiecare dintre aceste județe). O proporție importantă din tranzacțiile de unități individuale sunt finanțate prin credit bancar (circa 38 la sută).
Costurile de tranzacționare sunt moderate în România și se află între 4,4-10,2 la sută pentru cumpărător și includ: taxa de timbru, taxele notariale și taxa de înregistrare și între 3 la sută și 6 la sută pentru vânzător.
Cele mai mari costuri de tranzacționare sunt înregistrate în Franța, Malta sau Belgia, însă în Bulgaria, Cehia sau Polonia costurile de tranzacționare a bunurilor imobiliare sunt inferioare celor consemnate în România.
EVENIMENT
Contestația depusă de Diana Șoșoacă la CCR a fost respinsă. NU poate candida la prezidențiale
Judecătorii CCR au respins, luni, contestația depusă de Diana Șoșoacă.
Aceasta a contestat decizia de neînregistrare a candidaturii sale la alegerile prezidențiale.
Contestația depusă de Diana Șoșoacă la CCR a fost respinsă. NU poate candida la prezidențiale
Judecătorii de la Curtea Constituțională a României au respins contestația depusă de Diana Șoșoacă cu unanimitate de voturi.
“În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, (…) cu unanimitate de voturi a respins contestația formulată de doamna Iovanovici – Șoșoacă Diana împotriva neînregistrării candidaturii doamnei Diana Iovanovici-Șoșoacă la alegerile pentru Președintele României din anul 2024”, se arată într-un comunicat de presă.
Judecătorii CCR au respins şi sesizările privind candidaturile Elenei Lasconi şi lui Marcel Ciolacu, dar și mai multe contestaţii ale unor candidaţi care au reclamat că BEC le-a fost respins dosarul de candidatură.
Diana Șoșoacă nu poate candida la Președinția României, după ce Biroul Electoral Central (BEC) a respins și a doua candidatură depusă de europarlamentar.
Decizia de duminică a fost atacată la CCR.
Primul dosar de candidatură a fost respins sâmbătă de judecătorii CCR.
Foto: Arhivă
EVENIMENT
OPINIE. Florin Danciu (Cluj24): Principala BENEFICIARĂ a acestei prostii a Curții Constituționale este chiar Diana Șoșoacă
Aflat, luni, ca invitat în emisiunea lui Ciprian Aron de pe Prima News, jurnalistul Cluj24 Florin Danciu a analizat ultimele evenimente de pe scena politică românească, cu predilecție excluderea Dianei Șoșoacă din cursa electorală pentru Cotroceni.
„Principala beneficiară a acestei prostii a Curții Constituționale este chiar Diana Șoșoacă. Ea avea oricum șanse minime să ajungă președinte, iar această mediatizare excesivă și victimizare a domniei sale s-ar putea să-i aducă voturi partidului SOS România. Să nu ne mirăm dacă se va ajunge la un număr format din două cifre după alegerile parlamentare.
OPINIE. Florin Danciu (Cluj24): Principala BENEFICIARĂ a acestei prostii a Curții Constituționale este chiar Diana Șoșoacă
Rămâne de văzut cum se vor împărți voturile alegătorilor. Mă cam îndoiesc că dna Șoșoacă va putea muta aceste voturi cu mâna. Ele ar putea ajunge și la Elena Lasconi, la Mircea Geoană, poate chiar la George Simion. În ultima vreme, ea a apăsat foarte mult pe pedala radicalizării în ideea că-și va strânge electoratul pentru partid cu aceste mesaje. Practic, prin această decizie a Curții Constituționale, partidul SOS România a primit un boost de încredere, o pală de vânt în pânze.
Faptul că Parchetul General s-a sesizat în legătură cu mesajele și simbolurile legionare promovate de Diana Șoșoacă nu va face decât să-i ambiționeze electoratul să meargă la vot. Asta dacă nu cumva se va lua decizia ca nici partidul SOS România să nu mai poată participa la vot. Ar însemna mutarea jocului într-o zonă necontrolabilă”, a comentat jurnalistul Florin Danciu.