ACTUALITATE
Ce face coronavirusul cu petrolul şi aurul. Profesorul clujean Ioan Lumperdean explică
O fascinantă călătorie în lumea principalelor „monede” ale omenirii: petrolul şi aurul. În epoca noului coronavirus. Ghidul călătoriei este Prof.univ.dr. Ioan Lumperdean.
Petrolul, aurul și coronavirusul. Filme de ieri și de azi…
În anii 1978, 1980 și 1981, prin sfidarea opțiunilor teziste, Dan Pița oferea publicului românesc o trilogie cinematografică western: Profetul, aurul și ardelenii; Artista, dolarii și ardelenii și Pruncul, petrolul și ardelenii. Pe lângă frumusețea idilică a întâmplărilor din America anilor 1880, mesajele subliminale sau supraliminale au fost construite în jurul aurului, banilor și petrolului.
Este limpede că existența sau nonexistența acestora au produs efecte favorabile și/sau nefavorabile oamenilor. Situația de pe piețele internaționale, convulsiile și turbulenţele economice generate de actuala pandemie ne-a oferit ocazia de a pune într-o triplă relație: petrolul, aurul și coronavirusul.
Filmul nostru încearcă o proiecție în trecut și prezent dar și în viitor pentru a surprinde unele din unele fenomenele economice generate și aflate sub semnul premptoriu și arbitrar al coronavirusului. Și pentru că am optat pentru film, prima serie, după fireasca introducere în subiect, va fi despre despre petrol.
Turbulențe pe piețe
Petrolul numit de multă vreme ”aurul negru”, dar și ”aurul strălucitor” au cunoscut în ultima săptămână cotații istorice pe piețele din întreaga lume. Primul prin implozie, iar cel de-al doilea prin explozie. Sunt efectele contracțiilor economice planetare datorită coronavirusului. Fenomenele erau predictibile, dacă analizăm tabloul economic din zile noastre și, desigur dacă apelăm la literatura economică, mai veche sau mai nouă.
Turbulențele economice nu sunt fenomene noi, le regăsim în istoria economiei din cele mai vechi timpuri, cu intensități diferite și forme de manifestare de la o epoca la alta la nivel micro macro sau mondoeconomic. Este adevărat că sintagma a fost pusă în circulație de Alan Greenspan, legendarul fost preşedinte al Rezervei Federale, printr-o lucrare sugestiv intitulată Era turbulențelor. Aventuri într-o lume nouă.
Autorul a văzut și a trăit multe experiențe în îndelungata sa activitate de bancher și finanțist: crize, deficite comerciale, bancare și fiscale, șocuri petroliere, dificultăți în finațarea unor proiecte civile și militare și multe altele. S-a simțit îndeptăițit, după o viață trăită, în lumea exclusivistă și elitară a finațelor americane, să-și depene amintirile și să-și spună cuvântul despre ”mersul economiei globale” în secolul XXI. A produs astfel multe neliniști și dileme mai ales că mesajul său era tulburător: fragilitatea și vulnerabilitatea economiei globale.
Mulți l-au considerat arhitectul crizei financiare din perioada 2007 – 2009. La opiniile și opțiunile sale s-a revenit în aceste în aceste zilele: bankingul în perioada coronavirusul nu sunt transparenţa sau estimările, ci capacitatea de reacţie rapidă, scrie Daniel Moss, editorialist la Bloomberg.
Philip Kotler, considerat creatorul marketingului modern și John A. Casione, expert în problemele economiei globale au adâncit subiectul turbulențelor economice într-o lucrare, la fel de cunoscută și citată: Management și marketing în era turbulențelor.
Astăzi în vâltoarea pandemiei, Planeta se află într-o nouă turbulență economică. Încă nu ne aflăm într-o criză severă, deși nu este departe, iar turbulențele nu fac altceva decât să o anunțe și să o configureze. În mass media, dar și în lucrări scrise de analiști/reprezentanți de marcă din câmpul științelor socio-economice se vorbește insistent și de marele uragan care a venit sau vine în viața economică.
Cotațiile bursiere, din ultima vreme, la țiței/petrol și aur sunt anticipative și îngrijorante și s-au transmis cu viteze seismice și ciclonice în economia mondială. Nu dorim să facem o trecere în revistă a indicatorilor și indicilor prin care, în expresie numerică, pot fi surprinse aceste fenomene. Accesarea site-urilor este la îndemâna celor care doresc să se informeze și să facă comparații cu realitățile și tendințele de pe piețe.
De ce petrolul?
Am răspunde simplu: pentru că este rege, un rege care domină uneori (sau de cele mai multe ori) tăcut, dar și presant violent, mistic, imperturbabil și nonconformist viața oamenilor de mai multe secole. Să nu uităm că încă din antichitate, de pe vremea ”focurilor sacre” petrolul a însemnat lumină, mister, venerație, miracol, energie și mișcare.
Epoca modernă l-a poziționat, datorită puterilor, calităților, avantajelor și dezavantajelor sale în eternitate, chiar dacă mulți i-au prezis nu numai ascensiunea ci și decăderea. Și iată că eternul și fascinatul petrol a rămas în picioare s-a mișcat cu oamenii și printre omeni, în timp de pace și de război le-a făcut viața mai ușoară sau mai grea, le-a facilitat cunoașterea și înțelegere lumii și a naturii ca un adevărat rege care nu poate fi detronat. În ultima vreme a pierdut din ”atribuțiile regale” datorită altor surse energetice și minerale, a unor proteste și mișcări ecologiste, a preocupărilor spre și pentru înlocuitori naturali și sintetici.
Dar, o simplă analiză a acestor fenomene economice, sociale, tehnice, ecologice ne dezvăluie apetența unor oamenilor mai mult spre ceea ce se dorește și mai puțin spre ceea ce este!!! Mulți dintre semenii noștri sunt fascinați de ”centrul imaginii” fără să vadă mesajelor secundare ale acesteia.
Aproape tot ceea ce înseamnă civilizația de astăzi însemnă civilizația petrolului. Petrolul se găsește în benzină, uleiuri, vopsele, mase plastice, computere, telefoane, căști, rame pentru ochelari, mașini, avioane, covoare asfaltice, îmbrăcăminte, mobilier, stilouri și pixuri, medicamente și multe multe altele.
În 2004 familia doctorului Mark Foster (specialist în chimia polimerilor) a decis să scoată din casă bunurile care aveau ca materie primă hidrocarburile. Opțiune dificilă, constatând cu stupoare că rămâneau cu casa goală și fără unele obiecte de care depindea viața lor cotidiană și confortabilă.
Am reflectat și eu la acestă situație. Pentru a scrie acest text trebuie să folosesc tastatura și computerul care încorporează, pe lângă alte materii prime (inclusiv aur) și hidrocarburi, iar în casa mea și la locul de muncă se mai găsesc multe astfel de alte bunuri. M-am gândit și mă gândesc dacă aș putea renunța la ele? Oare cei care doresc ”detronarea regelui” ar renunța la computer, telefon mobil ca să nu mai vorbim de automobil, șosele asfaltate și alte facilități? Desigur, întrebarea este retorică.
Nu trebuie să eludăm ideea unui mediu natural și prietenos, nu trebuie să exagerăm ”siluirea” acestuia ci să găsim soluții, mai mult sau mai puțin confortabile, fezabile și durabile. Vorbim mult și facem relativ puțin despre economia și dezvoltarea durabilă.
Cel puțin deocamdată. În lungul drum al petrolului de la explorările geologice și până la produsul finit și mărfurile care l-au încorporat s-au realizat uriașe rețele economice și tehnice, care au cuprins în orbita lor uriașe resurse umane și financiare. Investitorii, producătorii, transportatorii, distribuitorii și în cele din urmă consumatorii știu (percep) mai mult sau mai puțin existența întregului ”lanț trofic” care a cuprins în păinjenișul său oameni și teritorii.
Situația este asemănătoare cu vechiului drum al mătăsii, care apropia și depărta oamenii, le oferea locuri de muncă, bani, mărfuri, haine, poziții sociale și economice etc, dar și tensiuni, turbulențe, crize, războaie. Este imposibil să se renunțe la petrol, pentru că este indisolubil legat de noi, de viața noastră. Oferta energetică tradițională sau complementară nu poate ”alunga” de pe piețe și din viața oamenilor petrolul. Mai ales că noi zăcăminte, tehnici de extracție și tehnologii de transport și valorificare au fost perfecționate, inventate, inovate.
Să mai avem în vedere că petrolul înseamnă putere în spațiul geopolitic, geoeconomic și chiar geocultural. Rămâne marea dilemă: până când? Turbulențele din această lună, datorită prețului negativ afișat în săptămâna trecută au generat opinii intersante, unele pesimiste care anunțau chiar sfârșitul istoriei petrolului. Puțin cam exagerat și cu puternic iz jurnalistic, chiar dacă utilizarea cunoscutei sintagme (Sfârșitul istoriei și ultimul om) a sociologului și politologului american (de origine niponă) Francis Fukuyama rămâne tentantă.
De altfel, multe din opiniile exprimate în 1991, (inspirate de destrămarea sistemelor comuniste) rămân într-o cheie emoțional-proiectivă care vor fi sau nu vor fi valiadate de istoria viitorului (Jacques Attali). Rămâne de văzut și reflectat mai ales că Fukuyama a mai ”aruncat” piatra și spre Viitorul nostru postum: consecințe ale revoluției biotehnologice.
Cum și de ce s-a ajuns aici?
Un răspuns ”de urgență” că tot suntem într-o astfel de ”stare” pare extrem de simplu. Dacă facem o analiză, pe verticală și orizontală în istoria și economia petrolului o să ajungem la răspunsuri și la o diagnoză mai cuprinzătoare. Într-o primă abordare ne dăm seama că blocarea, contracția, restrângerea economiei din cauza coronavirusului a contribuit la dezechilibre majore între cerere și ofertă.
Nonconsumul a generat o ”abundență” a stocurilor înmagazinate în depozite, tancuri petroliere, conducte, spații pentru rafinare etc. Dar să nu uităm că operatorii din domeniu au fost mai reținuți în restrângerea producției Argumentul suprem: este dificil să oprești și să pornești instalațiile extractive.
O motivație oarecum îndreptățită dar relativă, dacă ne aducem aminte de evenimente mai îndepărtate cum au fost cele două războaie mondiale sau mai apropiate, precum războaiele din Golf ori din alte regiuni petroliere de pe glob. Oprirea și pornirea unor instalații nu se mai face astăzi ca în secolele XIX-XX ci prin mijloace automatizate puse în mișcare de computere și programe sofisticate. Unele țări (Rusia, China, Venezuela, Arabia Saudită și alte țări din Golf), care și-au organizat, în ultima vreme, preponderent economia în funcție de resursele naturale, rămân într-o expectativă relativă și rezervată față de fluctuațiile de pe piețe și încearcă să-și conserve fragilul avantaj competitiv oferit de resursele pe care le dețin.
Uriașe capitaluri, cu și de identități diverse sunt investite în exploatațiile și activitățile petrolifere de tot Globul. Intersante înțelegeri transnaționale cu eludarea interselor geopolitice, geoeconomice, geostrategice și militare sunt încheiate, tacit sau la vedere, în acest sens. O trilaterală SUA, Rusia, Arabia Saudită a trecut în stand by vechile dispute și a hotărât să colaboreze in fața acestor provocări. Ceilalți producători se vor alinia cu rapiditate la vechea și noua situație.
O simplă incursiune în istoria petrolului ne arată că de multe ori producători au făcut ”front comun” în stabilirea strategiilor și prețurilor pe piețele mai mult sau mai puțin volatile. Istoria a înregistrat mai multe astfel situații. În 1927-1928 (înainte de Marea Criză) datorită unei supraproducții piața mondială a trecut prin așa-numitul ”război al prețurilor” care s-a încheiat cu un acord între mari producători, numit și acordul ”partidei de vânătoare” de la Deterding (Scoția) unde reprezentații marilor producători s-au întâlnit pentru vânătoare și controlul piețelor ”aurului negru”.
În anii 1970 a apărut o nouă tensiune pe piețe generată de mai multe fenomene: criza din agricultura mondială, modificarea curenţilor oceanici, speculaţii de amploare pe principalele pieţe de mărfuri, instabilitatea pieţelor valutare. Acestea, dar și alte evenimente politice și militare (războaiele din Golf, revoluția islamică, tensiunile sociale din America Latină) au condus la așa numitele ”șocuri petroliere” caracterizate prin creșteri de prețuri și înțelegeri între operatorii din economia petrolieră. Începe era petrolului scump care a marcat istoria omenirii în ultimile decenii.
Prețurile au oscilat, între așa-zisele minime și maxime istorice datorită conjuncturilor economice, demografice, sociale și politice, programelor eco-economice și încercărilor de optimizare a eficienței. Trebuie să mai precizăm că între 2003-2020 prețul petrolului a cunoscut scăderi și fluctuații și atunci nu era… pandemie. Supraoferta Arabiei Saudite, care are cea mai mare influență in cadrul OPEC, prin care se intenționa diminuarea ponderii de pe piețe a producătorilor de petrol scump, cum este SUA, a dus la mai multe scăderi ale prețului petrolului.
Să ne mai aducem aminte de programul ambițios (al SUA, Uniunea Europeană) pentru surse energetice alternative care să diminueze dependența de petrolul OPEC și altor producători incomozi, program care se implementeză cu dificultate din mai multe motive, dar poate, mai pregnant, datorită celor care au investit masiv în economia petrolieră… de pretudindeni.
Ce înseamnă prețul negativ al petrolului?
Se știe din teoria, istoria și practica economică că atunci când o marfă se vinde la un preț negativ echilibrele economice sunt distorsionate. Indubitabil situația de astăzi este sub impactul coronavirusului, dar și al unor trenduri care le regăsim în anii anteriori. Așa cum aproape toate fenomenele economice sunt rezultatul unor cauze mai vechi sau mai noi. S-a afirmat, mai mult sau mai puțin realist, despre o premieră în economie, despre recordul istoric sau despre prăbușirea piețelor și cea mai mare pierdere din istoria economiei. În realitate astfel de fenomene încordate, turbulente și distorsionate au mai fost în îndelungata istorie a omenirii.
Proprietarii, producătorii și deținătorii de capital, agenții economici și factorii de decizie publică și privată au încercat, uneori au și reușit, prin măsuri, acțiuni și strategii mai mult sau mai puțin insistente, corecte și etice să elimine sau să diminueze efectele negative al acestor fenomene. Se știe că orice activitate economică este rezultatul factorului uman, care acționează în piață, obiectiv sau subiectiv, în funcție de cerere și ofertă.
Nu există producție fără consum și consum fără producție. ”O societate nu poate înceta să producă, tot așa cum nu poate înceta să consume”. Ne place sau nu este un adevăr, chiar dacă a fost exprimat de Karl Marx, și de care nu se poate face abstracție. Desigur între producție și consum există schimbul, iar prin ”jocurile schimbului” (Fernand Braudel) există economia de piață, imperfectă, constrângătoare, discontinuă, atractivă, amăgitoare, prietenoasă sau răzbunătoare.
Este economia pentru care oamenii au optat și chiar s-au jertfit. Prețurile sunt rezultatul pieței, dar pot fi și cel al intervențiilor administrativ-etatiste, prin reglementări și dereglementări conjuncturale sau opțiuni politice, sociale, economice, ideologice etc. Prețurile negative sunt tot rezultatul pieței, desigur al unei piețe supuse unor factori perturbatori. În astfel de situații producătorii optează pentru așa zisa plată a consumatorilor și nu pentru primirea de la acești a recompenselor bănești pentru marfa vândută.
În timpul calamităților sociale, războaielor, epidemiilor, crizelor economice producătorii/comercianții au abandonat sau au cedat de bună voie mărfurile fără să solicite nimic în schimb. Jocul economic nu mai era joc!!! Uneori, cu un cinism mai mult sau mai puțin etic, mărfurile au fost distruse, arse, aruncate în mare în scopul restabilirii echilibrelor economice. În timpul Marii Crize din anii 1929-1933, multe produse (cereale, carne, fructe, ouă, uleiuri, haine etc) au luat drumul distructiv al echilibrului economic. Aceasta în condițiile în care mulți oamenii erau șomeri și fără resurse existențiale. Este totuși interesant că economia petrolieră a fost mai puțin afectată în acei ani dramatici.
Am văzut și eu astfel de situații la prima mea vizită în Grecia. O țară cu livezi întinse de citrice și măslini avea prețuri ridicate, aproape de ceea ce aveam noi, în România, la mărfurile generate de aceste culturi (fructe, dulciuri, uleiuri etc). Am fost informat că erau lăsate în paragină unele exploatații și distrugerea benevolă a culturilor. Scopul păstrarea echilibrelor economice pe piața internă și europeană.
O ușoară tendință de creștere
Informațiile ”de ultimă oră” ne spun că după scăderea dramatică din săptămâna anterioară se constată o ușoară recuperare, cu aproximativ, 7% a prețului petrolului Brend. Se pare că tentația Arabiei Saudite, cel mai mare producător de ţiţei din lume, de a scădea preţurile pentru exporturile sale s-a mai atenuat.
Dar aceste tendințe pot fi detectate și de trecerea de la o săptămână la alta când sunt suspendate, firesc, ședințele bursiere. În 1929 după „joia neagră“ din 24 octombrie a urmat o ușoară acalmie de weekend pentru ca la în 29 octombrie prin ”marţea neagră” să se ajungă la prăbușirea halucinantă a piețelor.
Nu trebuie să neglijăm, astăzi, îngrijorărilor existente pe piaţă din cauza propagării rapide a coronavirusului. Un reper important în acest sens este și prețul aurului. Dar, despre aur și importanța sa în trecutul, prezentul și viitorul economiei într-un serial (text) viitor.
Prof.univ.dr. Ioan Lumperdean
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Marcel Ciolacu, candidatul PSD la Preșidenția României a obținut duminică, în primul tur de scrutin, cele mai multe voturi, potrivit exit poll-rilor.
Acesta este creditat cu 25% din voturile exprimate în țară.
Marcel Ciolacu, PSD: Votul românilor a fost unul pentru echilibru şi stabilitate
Votul românilor a fost pentru echilibru şi stabilitate, precum şi pentru lucrurile care contează, a declarat, duminică, candidatul PSD la alegerile prezidenţiale, Marcel Ciolacu. “Le mulţumesc tuturor românilor care au ieşit astăzi la vot. A fost un semnal clar că democraţia în România este puternică şi mă bucur că votul s-a desfăşurat fără incidente majore, mai ales că în acest moment sunt şi prim-ministru al României. (…) Votul lor a fost un vot pozitiv pentru echilibru şi stabilitate, pentru lucruri care contează”, a afirmat Ciolacu, conform Agerpres.
Potrivit acestuia, un lucru este extrem de clar: “în spatele rezultatelor obţinute de fiecare dintre candidaţi sunt românii, indiferent de opţiunea lor politică”.
Foto: Facebook
Votarea s-a încheiat la Cluj-Napoca. La ora 21.00, în jud. Cluj votaseră 57,38% din cetățenii cu drept de vot.
Prezența la urne este puțin mai redusă ca în urmă cu 4 ani, când până la ora 21.oo votaseră 59,20% dintre locuitorii județului.
Prezența la vot în județul Cluj la închiderea secțiilor de votare
În Cluj-Napoca, până la ora 21.00 au votat 66,16% dintre locuitorii cu drept de vot. Acum 4 ani, prezența la vot la ora 21.00 era de 69,01%.
În județul Cluj au votat și 77.890 de persoane pe liste suplimentare.
ALEGERI PREZIDENȚIALE. Clujenii au VOTAT. Prezența la urne la finalul zilei
La nivel național, prezența la vot a fost de 52,40%. Numărul celor care au votat până la ora 21.00, inclusiv în diaspora, este de 10.234.415.
EVENIMENT
EXIT POLL. Marcel Ciolacu și Elena Lasconi s-ar putea înfrunta în turul II. Călin Georgescu, marea surpriză
Potrivit exit poll-ulului prezentate la ora 21.oo de CURS, Marcel Ciolacu, candidatul PSD la Președinția României. Acesta este urmat, în funcție de numărul de voturi de Elena Lasconi și candidatul independent Călin Georgescu.
Exit poll-ul nu cuprinde, însă, și voturile românilor din diaspora.
Potrivit exit poll-urilor, Marcel Ciolacu a obținut cele mai multe voturi, respectiv 25%. Pentru cea de a doua poziție, lupta este strânsă. Astfel, Elena Lasconi, candiratul USR, a obținut 18% din voturi, iar independentul Călin Georgescu a primit 16% din voturile exprimate în țară.
George Simion, candidatul AUR, are, potrivit primelor sondaje la ieșirea de la urne 15% din voturile românilor.
Nicolae Ciucă – PNL, are 14% din voturi, iar Mircea Geoană, care a candidat independent, are 5% din voturi.
Prezența la vot, mai mare decât în turul I, dar și turul II al alegerilor prezidențiale din 2019
La ora 21.oo, votaseră 52,42% dintre alegători .
În anul 2019, în primul tur al alegerilor prezidențiale prezența la vot a fost de 47,66 %.
S-a depășit inclusiv prezența la vot din turul II al alegerilor prezidențiale din 2019, când prezența a fost de 49,87 %.
În 2014, în primul tur au fost prezenţi la urne 9.723.232 de cetăţeni cu drept de vot, ceea ce a însemnat o prezenţă de 53,18%.
În ceea privește județul Cluj, în 2019, în primul tur al alegerilor prezidențiale, din 10 noiembrie, prezența la vot a fost de 59,20%.
Atunci au fost pe liste 608.661 de alegatori, iar pe liste permanente au votat 282.852 de persoane. 74.768 de români au votat la Cluj pe liste suplimentare în primul tur din 2019.
EVENIMENT
Reclamații PSD Cluj privind alegerile: Aglomerație nejustificată în interiorul secțiilor de votare. Crește riscul de fraude
PSD Cluj și-a exprimat îngrijorarea profundă față de comportamentele neconforme înregistrate în mai multe secții de votare din județ, atât în mediul urban, cât și în mediul rural la alegerile prezidențiale de duminică și susține că aceste nereguli pun sub semnul întrebării respectarea normelor legale și corectitudinea procesului electoral.
Printre cele mai grave situații semnalate se numără aglomerație nejustificată în interiorul unor secțiil de votare.
”În mai multe secții, s-a constatat prezența simultană a unui număr de votanți mult peste cel permis de lege, care prevede că în interior pot fi doar atâția alegători câte cabine de vot sunt disponibile. Această aglomerație îngreunează supravegherea operațiunilor electorale, crescând riscul unor fraude și încălcând normele privind organizarea procesului de vot”, arată PSD Cluj.
Urnă mobilă cu dosar penal
De asemenea, reprezentanții PSD din secțiile de votare au raportat cazuri în care urna mobilă a fost scoasă din secție fără a fi însoțită de un reprezentant al Ministerului Afacerilor Interne (M.A.I.), caz în care a și fost întocmit un dosar penal
”Aceste comportamente nu doar că încalcă legea, dar creează și un climat de neîncredere în procesul electoral. PSD Cluj a sesizat deja organele competente, inclusiv Inspectoratul de Poliție al Județului Cluj și Biroul Electoral Central, pentru investigarea acestor nereguli și aplicarea sancțiunilor legale corespunzătoare.
Cerem autorităților să intervină de urgență pentru a asigura corectitudinea procesului electoral, să elimine neregulile semnalate și să protejeze dreptul fundamental al cetățenilor de a-și exprima votul într-un cadru legal și sigur. Vom monitoriza îndeaproape situația și vom continua să raportăm orice comportament neconform pentru a asigura integritatea procesului electoral”, precizează PSD Cluj.