Connect with us

EDUCATIE

STUDIU. Situația UCRAINENILOR din Cluj. Cu ce se confruntă REFUGIAȚII și ASOCIAȚIILE. Soluții pentru INTEGRARE

Publicat


whatsapp image 2022 09 30 at 3.11.40 pm

Gabriel Todoran, coordonatorul la nivel local al programului finanțat de OXFAM, a găzduit un eveniment în jurul studiului în premieră al lectorului doctor antropolog Oana Ivan, despre strămutații ucraineni din Cluj, la cererea Fundației Comunitare Cluj. Studiul a fost realizat în cadrul unui proiect finanțat de OXFAM GB, coordonat la nivel național de Federația Fundațiile Comunitare din România și administrat la nivel local de Fundația Comunitară Cluj, al cărei scop este să fie un lider în stimularea schimbării sociale colaborative și incluzive, conectând nevoile cu resursele din județ pentru a îmbunătăți calitatea vieții locuitorilor.

„Când a început războiul din Ucraina ne gândeam că în câteva zile lucrurile se vor rezolva. Nu ne imaginam că este posibil să avem de-a face cu amenințări cu bomba nucleară atât de aproape de graniță și că vom găzdui pe termen lung oameni fugiți din calea războiului.

Însă dacă legat de bomba nucleară nu avem prea multe de făcut – acolo responsabilitatea revine altor actori – în problema refugiaților ne putem implica fiecare dintre noi. Doar să știm cum stau lucrurile”, a precizat Elena Nicolae, coordonator comunicare Fundația Comunitară Cluj.

La întâlnire au fost prezente și două dintre organizațiile implicate direct în criza acestora la nivel local: PATRIR și O masă Caldă, ale căror reprezentanți au împărtășit experiența lor în ceea ce privește lucrul cu ucrainenii.

whatsapp image 2022 09 30 at 3.10.28 pm

Integrarea ucrainenilor pe piața muncii. Hubul pentru refugiați

Referitor la integrarea acestora pe piața muncii, s-a dezbătut problema cererii și ofertei din cadrul unui site special realizat pentru ei.

„A existat o platformă dedicată ucrainenilor, pentru a putea să posteze anunțuri dacă își caută job, dar și pentru angajatorii care vor să recruteze refugiați. A fost ceva ce s-a considerat necesar, dar pus în practică, s-a constatat că nu era așa. Oamenii nu au prea folosit platforma.

Mai degrabă au fost contactate companiile din Cluj care sunt administrate de șefi ucraineni, care au pus la dispoziție posturi pentru compatrioți”, a menționat Raimonda Boian, din partea O masă Caldă.

Cei de la PATRIR au punctat că, pe strada Napoca 25, există un hub creat pentru refugiați, Ukraine House, care și-a deschis porțile în data de 28 septembrie și care a fost vizitat de numeroși ucraineni.

„Aceștia primesc consiliere psihologică, dar și legală, cursuri și ateliere gratuite, având acces și la o bibliotecă”, au spus reprezentanții PATRIR.

În data de 8 octombrie se va deschide și un Hub Internațional. Află mai multe cu un click aici.

308174704 10159612057061693 7168000360487197172 n

308468482 106891158852011 4410227243663578258 n

Integrarea socio-culturală a ucrainenilor. Școala pentru copiii refugiați

Online s-a alăturat și Kseniia Shyriaieva, o tânără ucraineancă din Dnipro ce s-a refugiat la Cluj la câteva săptămâni după izbucnirea războiului, care a spus mai multe despre experiența sa în orașul transilvan, dar și despre importanța evenimentelor sociale în oraș pentru compatrioții săi.

„Noi deja ne simțim ca acasă aici, oamenii din Cluj sunt foarte atenți la nevoile noastre și le suntem recunoscători pentru primire. În ceea ce privește integrarea noastră din punct de vedere social, cele mai eficiente sunt evenimentele mai restrânse, în cadrul cărora să interacționăm cu românii. Altfel, la evenimente mari, participanții stau, de obicei, retrași”, a punctat Kseniia.

O metodă eficientă în acest sens este și școala pentru ucraineni pe care a înființat-o, deoarece copiii se împrietenesc de la vârste mici, în ciuda barierelor lingvistice. Cei de la Royal School in Transylvania au pus la dispoziție, în acest sens, clădirea și facilitățile instituției pe timpul proiectului pilot, mai exact între 4 și 29 iulie, iar cum numărul de participanți a depășit așteptările, s-a constatat că nevoia unei astfel de școli este foarte mare, astfel că au acceptat să o ajute pe Kseniia și de la începutul anului școlar, pentru ca cei mici să își continue activitatea educațională până când vor putea fi reînscriși în instituțiile de învățământ Ucraina.

„Copiii merg la UA School deja, totul decurge foarte bine. Avem profesori ucraineni, dar și români, care au venit ca voluntari, cu scopul de a-i ajuta pe elevi să învețe româna și engleza”, a adăugat Kseniia.

Citește și FOTO. Kseniia înființează o ȘCOALĂ pentru copiii UCRAINENI la Cluj. Are nevoie de sprijin: „E un proiect educațional NECESAR”

298828382 1151363982387381 6791056155312167011 n

Concluziile studiului

Oana Ivan a prezentat un studiu referitor la situația ucrainenilor din Cluj-Napoca pe care a documentat-o timp de o lună.

„Datele încă nu sunt precise, ci orientative. Un astfel de studiu necesită aproximativ 3 luni, dar fiind o situație de criză, am accelerat procesul de documentare pentru a înțelege concret nevoile ucrainenilor ajunși la noi în oraș”, a susținut aceasta.

Studiul s-a concentrat pe contextul în care ucrainenii au ajuns la Cluj, pe profilul demografic și valorile lor culturale, urmând ca la sfârșit să propună soluții pentru o integrare mai eficientă a acestora în oraș.

Dacă între februarie și aprilie ucrainenii ajungeau în Cluj-Napoca pentru un adăpost temporar, mâncare și transport, din aprilie până în prezent, aceștia au fost nevoiți să găsească soluții în ceea ce privește jobul, educația și sănătatea, dat fiind că războiul i-a condiționat să mai stea, pe o perioadă nedeterminată, departe de casă.

Profil demografic și valori culturale

În cadrul studiului, toți ucrainenii au fost de acord cu faptul că singura diferență între ei și români este cunoașterea limbii române.

„Românii sunt ca noi, au un stil de viață asemănător și pun familia și educația pe primul loc”, a fost una dintre ideile conturate în urma intervievării ucrainenilor.

Pe lângă familie și educație, ucrainenii mai consideră ca fiind importante: relațiile cu prietenii, sporturile, vizitarea orașelor, activitățile de relaxare precum gătitul, yoga, make-up-ul, toate acestea contribuind pozitiv la bunăstarea lor mentală pe timp de război, conform studiului.

whatsapp image 2022 09 30 at 3.11.00 pm

Soluții pentru integrare

În contextul integrării socio-economice a ucrainenilor ajunși la Cluj, familiile clujene și asociațiile au jucat un rol important. Printre soluțiile identificate s-au numărat: mobilizarea prin mesaje, organizarea de ateliere și cursuri interactive axate pe nevoile lor (în loc de cursuri standard de română și engleză, să se organizeze cursuri lingvistice potrivite situațiilor cu care se confruntă – dialog la magazin, în instituții, și așa mai departe) contactarea influencerilor, vizitarea fabricilor și companiilor care au posturi libere, susținere logistică pentru antreprenori și financiară pentru cei cu o situație precară, dar încurajarea copiilor să petreacă timp unii cu ceilalți.

„Sprijinul pe termen lung e toxic. Oamenii au nevoie să simtă că pot contribui, nu să primească totul de la români”, a fost o idee exprimată atât de români, cât și de ucraineni, în cadrul studiului.

În plus, refugiații se confruntă cu statutul de victimă și cu dependența. Nefiind în țara natală, depind de disponibilitatea și amabilitatea românilor pentru a se angaja, pentru a-și înscrie copiii la școală, etc.

De cealaltă parte, asociațiile se confruntă din ce în ce mai mult cu rasismul.

„Primesc multe comentarii răutăcioase de la oameni revoltați că se fac lucruri pentru ucraineni, astfel că trebuie schimbată perspectiva din susținere record în susținere asistată, fiindcă 90% dintre ucraineni s-ar descurca. Acest tip de susținere presupune distribuirea ocazională de alimente și de bani.

În prezent, cea mai eficientă soluție pentru a combate acest fenomen este organizarea de evenimente restrânse, unde să participe activ atât români, cât și ucraineni, pentru a diminua statutul de victimă, anxietatea socială, dar și pentru ca ucrainenii să dobândească noi contacte în țară, astfel încât să aibă acces mai ușor la informații, oferte de angajare și așa mai departe. Aici intervin și asociațiile precum O masă Caldă sau inițiativele instituțiilor ca PATRIR, care facilitează asigurarea resurselor și informarea, două exemple relevante fiind distribuirea alimentelor la centrul de tranzit din Cluj-Napoca, respectiv hubul PATRIR de pe strada Napoca 25, menționat anterior.

Citește și VIDEO FOTO. Centrul de tranzit pentru REFUGIAȚI din Gara Cluj-Napoca. Mâncare, internet, spații de joacă pentru COPII

 

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Marcel Ciolacu: România va deveni un hub regional de Cercetare și Inovare. Investiții în domenii strategice (PE)

Publicat

Marcel Ciolacu

Candidatul PSD la Președinția României, Marcel Ciolacu, pregătește un set de măsuri pentru transformarea țării astfel încât să devină un actor important la nivel european și un hub regional de Cercetare și Inovare prin punerea în valoare a cercetării, inovării și dezvoltarea competențelor avansate.

Astfel, potrivit candidatului social-democrat la prezidențiale, dezvoltarea competențelor în știință, tehnologie, inginerie și matematică presupune alocarea a 400 de milioane de euro pentru formarea de specialiști în domeniile STIM, formarea cadrelor didactice, accesul la resurse educaționale, laboratoare, echipamente, parteneriate între companii de tehnologie și universități, inclusiv laboratoare mobile pentru zonele defavorizate.

”România va deveni un hub regional de Cercetare și Inovare. Ne propunem dezvoltarea unei Agenții de Inovare care să acorde granturi IMM-urilor care dezvoltă inovație deep-tech și care colaborează cu o entitate de cercetare, finanțarea derulându-se etapizat, proporțional cu gradul de dezvoltare al întreprinderii.

De asemenea, urmărim finanțarea de programe de accelerare și incubare pentru companiile care vor să aplice la acceleratorul NATO – DIANA”, a precizat Marcel Ciolacu.

Candidatul PSD a explicat că o altă măsură vizează marile companii, care vor fi stimulate să își înființeze divizii de cercetare și dezvoltare R&D în România, prin următoarele tipuri de facilități fiscale: creșterea deducerii cheltuielilor de cercetare din impozitul pe profit la 150%, în 3 ani, și la 200%, în 5 ani; acordarea unui credit fiscal pentru investiții în cercetare, în valoare de până la 30% din cheltuielile eligibile; garanții pentru credite de cercetare.

Cercetare de vârf

”Programul Cercetare de Vârf în Domenii Strategice prevede alocarea a 600 de milioane de euro din fonduri europene și de la bugetul de stat pentru cercetarea în domeniile strategice privind inteligența artificială, securitatea cibernetică, tehnologiile cuantice, sistemele autonome, fizica laserelor, plasmei și radiației, tratamentul cancerului, a bolilor cardiovasculare și a altor patologii grave, adaptarea la schimbările climatice, tranziția verde și digitală sau genomică.

Totodată, se susține proiectul strategic ELI-N, dar și a programelor HUB Român de Hidrogen și Noi Tehnologii, Platforma Națională de Tehnologii și Semiconductori, DANUBIUS-RI, ALFRED și HUB Român de Inteligență Artificială”, a explicat Marcel Ciolacu.

Acesta s-a arătat impresionat de Institutul de Inteligență Artificială, primul din România, care este construit de Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN), al cărui șantier l-a vizitat recent.

CMF 31240010

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. ACCIDENT în Cluj-Napoca. Un autoturism și un motociclu IMPLICATE. Tânăr dus la spital

Publicat

accident

Un accident a avut loc, marți, la intersecția străzilor Oltului și Siretului, în Cluj-Napoca. Au fost implicate un autoturism și un motociclu. Conducătorul acestuia din urmă, un tânăr de 23 de ani, a fost dus la spital.

„La data de 19 noiembrie a.c., în jurul orei 12.20, polițiștii au fost sesizați despre un accident rutier produs la intersecția străzilor Oltului și Siretului.

accident

FOTO. ACCIDENT în Cluj-Napoca. Un autoturism și un motociclu IMPLICATE. Tânăr dus la spital

Conform primelor cercetări efectuate la fața locului, s-a constatat că o femeie, de 40 de ani, care circula cu autoturismul înspre strada Dunării, ar fi intrat în coliziune cu un motociclu, condus de un tânăr de 23 de ani.

În urma coliziunii a rezultat rănirea tânărului.

Testările cu aparatul etilotest au indicat rezultate negative”, a transmis IPJ Cluj.

Conform ISU Cluj, tânărul a fost transportat la spital, conștient și cooperant.

Foto: Info Trafic jud. Cluj, IPJ Cluj

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Dan Tarcea: „Cârtițele pentru metroul din Cluj vin în decembrie, este o realitate”. Când ar urma să înceapă săpăturile?

Publicat

cartita

Cârtițele care vor săpa tunelurile pentru metroul de la Cluj vor ajunge în Portul Constanța în decembrie, a anunțat viceprimarul Dan Tarcea.

Viceprimarul Dan Tarcea a declarat că lucrările la proiectul metroului din Cluj se desfășoară conform planului, iar „cârtițele” care vor săpa tunelurile sunt deja pe drum spre România.

„Este o realitate. Le spun celor care sunt sceptici să verifice tracker-ul de la navă, să vadă că cârtițele sunt pe drum și vin înspre România. Ele vor ajunge în luna decembrie în portul Constanța, după care vor fi încărcat pe TIR-uri, pe un transport agabaritic și vor ajunge în Cluj”, a declarat viceprimarul la Ziua Live.

Când ar urma să înceapă săpăturile?

După sosirea utilajelor la Cluj, urmează o perioadă necesară pentru montarea acestora, înainte de începerea efectivă a săpăturilor. Viceprimarul a explicat că, în acest moment, se lucrează la pregătirea terenului.

„Din momentul în care vor ajunge în Cluj, estimarea este că două luni și jumătate, trei luni sunt necesare pentru montare, după care vor intra la săpătura efectivă. În acest moment, se lucrează la pregătirea terenului, pentru ca aceste cârtițe să poată intra la săpătură. Nu vor intra de la prima stație, ci de la a doua stație, pentru că de la prima la a două stație, metroul va merge la suprafață, deci lucrurile merg în direcția bună”, a mai arătat Tarcea.

Proiectul are finanțarea asigurată

Dan Tarcea a mai spus că Guvernul României a virat deja 288 de milioane de euro, bani care au fost utilizați pentru plata constructorului și pentru exproprieri.

„Am tot discutat de finanțare, acest proiect are finanțare, noi am încasat de la Guvernul României 288 de milioane de euro, bani care au fost deja plătiți către constructor și pentru exproprieri. Nu sunt probleme cu proiectul metroului”, a transmis viceprimarul.

Citește mai departe

EVENIMENT

Cod GALBEN de vânt puternic și informare de ninsori în toată țara

Publicat

iarna viscol

ANM a emis marți două avertizări importante care anunță vreme severă în România. O informare de vreme rea valabilă până sâmbătă seara anunță ploi și ninsori. Totodată, un cod galben de vânt puternic emis pentru miercuri estimează rafale de până la 80 km/oră.

Informarea meteo va fi în vigoare de miercuri, ora 10, până sâmbătă la ora 20. Vor fi precipitații în toate regiunile. În Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și în Dobrogea va ploua și pe arii restrânse vor fi și precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. În restul regiunilor pe parcursul zilei de miercuri vor fi ploi, apoi vor predomina ninsorile.

Cod GALBEN de vânt puternic și informare de ninsori în toată țara

La munte va ninge și local se va depune strat de zăpadă consistent.

Se vor acumula cantități de precipitații de 15…25 l/mp, iar cu precădere în vest și la munte, pe arii restrânse acestea vor depăși 30 l/mp.

Local și temporar vor fi intensificări ale vântului în toate regiunile, cu viteze în general de 50…60 km/h. La munte, rafalele vor depăși 70 km/h, iar cu precădere în zona înaltă a Carpaților Meridionali, în noaptea de joi spre vineri (21/ 22 noiembrie) și pe parcursul zilei de vineri (22 noiembrie) vor fi rafale de peste 90 km/h, viscolind ninsoarea și spulberând zăpada.

Administrația Națională de Meteorologie a instituit cod galben pentru miercuri, de la ora 10 la ora 20. Vântul va avea intensificări în Banat, Crișana, Maramureș, local în Transilvania, în nord-vestul Moldovei și pe litoral, cu viteze în general de 55…65 km/h.

La munte vor fi rafale de 70…80 km/h, iar la altitudini mari, cu precădere în Carpații Occidentali și în nordul Carpaților Orientali vor depăși 90 km /h.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax