Connect with us

EDUCATIE

STUDIU. Situația UCRAINENILOR din Cluj. Cu ce se confruntă REFUGIAȚII și ASOCIAȚIILE. Soluții pentru INTEGRARE

Publicat


whatsapp image 2022 09 30 at 3.11.40 pm

Gabriel Todoran, coordonatorul la nivel local al programului finanțat de OXFAM, a găzduit un eveniment în jurul studiului în premieră al lectorului doctor antropolog Oana Ivan, despre strămutații ucraineni din Cluj, la cererea Fundației Comunitare Cluj. Studiul a fost realizat în cadrul unui proiect finanțat de OXFAM GB, coordonat la nivel național de Federația Fundațiile Comunitare din România și administrat la nivel local de Fundația Comunitară Cluj, al cărei scop este să fie un lider în stimularea schimbării sociale colaborative și incluzive, conectând nevoile cu resursele din județ pentru a îmbunătăți calitatea vieții locuitorilor.

„Când a început războiul din Ucraina ne gândeam că în câteva zile lucrurile se vor rezolva. Nu ne imaginam că este posibil să avem de-a face cu amenințări cu bomba nucleară atât de aproape de graniță și că vom găzdui pe termen lung oameni fugiți din calea războiului.

Însă dacă legat de bomba nucleară nu avem prea multe de făcut – acolo responsabilitatea revine altor actori – în problema refugiaților ne putem implica fiecare dintre noi. Doar să știm cum stau lucrurile”, a precizat Elena Nicolae, coordonator comunicare Fundația Comunitară Cluj.

La întâlnire au fost prezente și două dintre organizațiile implicate direct în criza acestora la nivel local: PATRIR și O masă Caldă, ale căror reprezentanți au împărtășit experiența lor în ceea ce privește lucrul cu ucrainenii.

whatsapp image 2022 09 30 at 3.10.28 pm

Integrarea ucrainenilor pe piața muncii. Hubul pentru refugiați

Referitor la integrarea acestora pe piața muncii, s-a dezbătut problema cererii și ofertei din cadrul unui site special realizat pentru ei.

„A existat o platformă dedicată ucrainenilor, pentru a putea să posteze anunțuri dacă își caută job, dar și pentru angajatorii care vor să recruteze refugiați. A fost ceva ce s-a considerat necesar, dar pus în practică, s-a constatat că nu era așa. Oamenii nu au prea folosit platforma.

Mai degrabă au fost contactate companiile din Cluj care sunt administrate de șefi ucraineni, care au pus la dispoziție posturi pentru compatrioți”, a menționat Raimonda Boian, din partea O masă Caldă.

Cei de la PATRIR au punctat că, pe strada Napoca 25, există un hub creat pentru refugiați, Ukraine House, care și-a deschis porțile în data de 28 septembrie și care a fost vizitat de numeroși ucraineni.

„Aceștia primesc consiliere psihologică, dar și legală, cursuri și ateliere gratuite, având acces și la o bibliotecă”, au spus reprezentanții PATRIR.

În data de 8 octombrie se va deschide și un Hub Internațional. Află mai multe cu un click aici.

308174704 10159612057061693 7168000360487197172 n

308468482 106891158852011 4410227243663578258 n

Integrarea socio-culturală a ucrainenilor. Școala pentru copiii refugiați

Online s-a alăturat și Kseniia Shyriaieva, o tânără ucraineancă din Dnipro ce s-a refugiat la Cluj la câteva săptămâni după izbucnirea războiului, care a spus mai multe despre experiența sa în orașul transilvan, dar și despre importanța evenimentelor sociale în oraș pentru compatrioții săi.

„Noi deja ne simțim ca acasă aici, oamenii din Cluj sunt foarte atenți la nevoile noastre și le suntem recunoscători pentru primire. În ceea ce privește integrarea noastră din punct de vedere social, cele mai eficiente sunt evenimentele mai restrânse, în cadrul cărora să interacționăm cu românii. Altfel, la evenimente mari, participanții stau, de obicei, retrași”, a punctat Kseniia.

O metodă eficientă în acest sens este și școala pentru ucraineni pe care a înființat-o, deoarece copiii se împrietenesc de la vârste mici, în ciuda barierelor lingvistice. Cei de la Royal School in Transylvania au pus la dispoziție, în acest sens, clădirea și facilitățile instituției pe timpul proiectului pilot, mai exact între 4 și 29 iulie, iar cum numărul de participanți a depășit așteptările, s-a constatat că nevoia unei astfel de școli este foarte mare, astfel că au acceptat să o ajute pe Kseniia și de la începutul anului școlar, pentru ca cei mici să își continue activitatea educațională până când vor putea fi reînscriși în instituțiile de învățământ Ucraina.

„Copiii merg la UA School deja, totul decurge foarte bine. Avem profesori ucraineni, dar și români, care au venit ca voluntari, cu scopul de a-i ajuta pe elevi să învețe româna și engleza”, a adăugat Kseniia.

Citește și FOTO. Kseniia înființează o ȘCOALĂ pentru copiii UCRAINENI la Cluj. Are nevoie de sprijin: „E un proiect educațional NECESAR”

298828382 1151363982387381 6791056155312167011 n

Concluziile studiului

Oana Ivan a prezentat un studiu referitor la situația ucrainenilor din Cluj-Napoca pe care a documentat-o timp de o lună.

„Datele încă nu sunt precise, ci orientative. Un astfel de studiu necesită aproximativ 3 luni, dar fiind o situație de criză, am accelerat procesul de documentare pentru a înțelege concret nevoile ucrainenilor ajunși la noi în oraș”, a susținut aceasta.

Studiul s-a concentrat pe contextul în care ucrainenii au ajuns la Cluj, pe profilul demografic și valorile lor culturale, urmând ca la sfârșit să propună soluții pentru o integrare mai eficientă a acestora în oraș.

Dacă între februarie și aprilie ucrainenii ajungeau în Cluj-Napoca pentru un adăpost temporar, mâncare și transport, din aprilie până în prezent, aceștia au fost nevoiți să găsească soluții în ceea ce privește jobul, educația și sănătatea, dat fiind că războiul i-a condiționat să mai stea, pe o perioadă nedeterminată, departe de casă.

Profil demografic și valori culturale

În cadrul studiului, toți ucrainenii au fost de acord cu faptul că singura diferență între ei și români este cunoașterea limbii române.

„Românii sunt ca noi, au un stil de viață asemănător și pun familia și educația pe primul loc”, a fost una dintre ideile conturate în urma intervievării ucrainenilor.

Pe lângă familie și educație, ucrainenii mai consideră ca fiind importante: relațiile cu prietenii, sporturile, vizitarea orașelor, activitățile de relaxare precum gătitul, yoga, make-up-ul, toate acestea contribuind pozitiv la bunăstarea lor mentală pe timp de război, conform studiului.

whatsapp image 2022 09 30 at 3.11.00 pm

Soluții pentru integrare

În contextul integrării socio-economice a ucrainenilor ajunși la Cluj, familiile clujene și asociațiile au jucat un rol important. Printre soluțiile identificate s-au numărat: mobilizarea prin mesaje, organizarea de ateliere și cursuri interactive axate pe nevoile lor (în loc de cursuri standard de română și engleză, să se organizeze cursuri lingvistice potrivite situațiilor cu care se confruntă – dialog la magazin, în instituții, și așa mai departe) contactarea influencerilor, vizitarea fabricilor și companiilor care au posturi libere, susținere logistică pentru antreprenori și financiară pentru cei cu o situație precară, dar încurajarea copiilor să petreacă timp unii cu ceilalți.

„Sprijinul pe termen lung e toxic. Oamenii au nevoie să simtă că pot contribui, nu să primească totul de la români”, a fost o idee exprimată atât de români, cât și de ucraineni, în cadrul studiului.

În plus, refugiații se confruntă cu statutul de victimă și cu dependența. Nefiind în țara natală, depind de disponibilitatea și amabilitatea românilor pentru a se angaja, pentru a-și înscrie copiii la școală, etc.

De cealaltă parte, asociațiile se confruntă din ce în ce mai mult cu rasismul.

„Primesc multe comentarii răutăcioase de la oameni revoltați că se fac lucruri pentru ucraineni, astfel că trebuie schimbată perspectiva din susținere record în susținere asistată, fiindcă 90% dintre ucraineni s-ar descurca. Acest tip de susținere presupune distribuirea ocazională de alimente și de bani.

În prezent, cea mai eficientă soluție pentru a combate acest fenomen este organizarea de evenimente restrânse, unde să participe activ atât români, cât și ucraineni, pentru a diminua statutul de victimă, anxietatea socială, dar și pentru ca ucrainenii să dobândească noi contacte în țară, astfel încât să aibă acces mai ușor la informații, oferte de angajare și așa mai departe. Aici intervin și asociațiile precum O masă Caldă sau inițiativele instituțiilor ca PATRIR, care facilitează asigurarea resurselor și informarea, două exemple relevante fiind distribuirea alimentelor la centrul de tranzit din Cluj-Napoca, respectiv hubul PATRIR de pe strada Napoca 25, menționat anterior.

Citește și VIDEO FOTO. Centrul de tranzit pentru REFUGIAȚI din Gara Cluj-Napoca. Mâncare, internet, spații de joacă pentru COPII

 

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

ACCIDENT în Apahida. Două tinere au fost transportate la spital

Publicat

Un accident a avut loc, sâmbătă, la Apahida, jud. Cluj. A fost implicată o singură mașină. Pompierii au intervenit cu o autospecială și o ambulanță. Două tinere au fost transportate la spital.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut pe strada Libertății din comuna Apahida. În accident a fost implicat un singur autoturism și nu au existat victime încarcerate. Două tinere de aproximativ 23 și 16 ani sunt evaluate de echipajele medicale și vor fi transportate la spital. La misiune iau parte o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

1 aprilie, Ziua Păcălelilor. Cum poți face o FARSĂ reușită și când poți avea GHINION dacă păcălești pe cineva

Publicat

smiley

Pe 1 aprilie, în fiecare an, este marcată Ziua Păcălelilor, numită și Ziua păcălitului sau Ziua nebunilor (April Fools’ Day). Este o zi în care se fac farse, iar toată lumea păcăleşte pe toată lumea, scrie Alba24.ro.

În această zi, copiii le joacă farse părinţilor sau bunicilor, descreţindu-le frunţile, adulţii îi păcălesc la rândul lor pe cei mici când aceştia se aşteaptă mai puţin, prietenii şi colegii îşi fac unii altora glume, care mai de care mai amuzante.

Nu de puţine ori, chiar şi companiile iau parte la această tradiţie, prin diverse campanii ingenioase, toate cu un singur scop: provocarea zâmbetelor – de surpriză, pe chipurile celor păcăliţi şi de satisfacţie, în cazul păcălitorilor.

Originea sărbătorii

Nu se cunoaşte exact când a apărut Ziua Păcălelilor, însă această sărbătoare prezintă asemănări cu alte obiceiuri tradiţionale din diverse colţuri ale lumii, marcate de farse şi veselie. Unii cred că această zi celebrează „farsele” pe care le joacă natura capricioasă în această perioadă a anului.

Alţii susţin că ar avea legătură cu Holi, tradiţie indiană celebrată la sfârşitul iernii printr-un mare festival anual, sau cu Hilaria, un festivalul al veseliei din Roma Antică, ţinut în timpul echinocţiului de primăvară.

Cea mai veche referire cunoscută la Ziua păcălelilor se regăseşte în povestea „Nun’s Priest’s Tale” de Geoffrey Chaucer din anii 1390.

Tradiţia Zilei păcălelilor de 1 aprilie are rădăcini care se pierd în vechime. Din timpuri străvechi, popoare din Europa au celebrat Anul Nou în jurul datei echinocţiului de primăvară. Însă, odată cu stabilirea datei de 1 ianuarie ca primă zi a anului, cei care uitau de schimbare au devenit victime ale glumelor sau farselor, conform site-ului timeanddate.com.

Unii istorici consideră că acest obicei este originar din Franţa, pornind de la mutarea zilei de Anul Nou de la 1 aprilie la 1 ianuarie, odată cu adoptarea calendarului gregorian, în secolul al XVI-lea. Cei care au continuat să celebreze Anul Nou pe 1 aprilie în loc de 1 ianuarie erau numiţi ”păcăliţii de aprilie”.

O altă poveste plasează mai exact originile acestei sărbători în Edictul lui Roussillon (1564, Franţa), care decreta că prima zi a Anului Nou, sărbătorită până atunci de Paşti, se muta pe 1 ianuarie. Sărbătoarea Paştilor, cu o dată variabilă, se întâmpla să aibă loc adesea în aprilie, astfel că ”păcăliţii de aprilie” au devenit cei care au păstrat tradiţia celor două sărbători în această lună, potrivit dictionary.com.

Când poți avea ghinion dacă faci farse

În Marea Britanie şi Canada, farsele de Ziua internaţională a păcălelilor – ”Fool’s Day” – se fac până la amiază, după acest moment al zilei considerându-se că poartă ghinion să mai faci farse. Oricine uită această regulă devine chiar el ”April Fool”.

În Franţa, Belgia, Olanda, Italia şi zonele unde se vorbeşte franceza din Canada şi Elveţia, tradiţia de 1 aprilie este cunoscută ca ”Poisson d’Avril” (”peşte de aprilie”).

Farse celebre

De-a lungul timpului, Ziua Păcălelilor a fost prilejul, pentru media dar şi pentru persoane, să realizeze şi să răspândească ştiri menite să inducă în eroare cititorul, prietenii, ba chiar şi necunoscuţii, momente care au rămas consemnate în istorie.

A fost realizat un clasament al celor mai reuşite farse, iar pe primul loc s-ar afla întâmplarea petrecută în anul 1993 când primăria oraşului Koln (Germania) ar fi dat o lege potrivit căreia cei care practicau jogging-ul se supuneau regulii unui maxim de viteză de 6 km/h, în caz contrar urmând a fi amendaţi. Restricţia de viteză ar fi fost impusă pentru a nu deranja veveriţele din parcul central al oraşului, care se aflau în perioada împerecherii.

– În perioada Primului Război Mondial, un aviator francez a aruncat deasupra unei tabere germane ceva asemănător unei bombe, iar nemţii au fugit spre adăposturi. Văzând că „bomba” nu explodează, aceştia s-au apropiat şi au văzut o minge de fotbal, pe care francezul scrisese „April Fool”

– În anul 1950, o televiziune olandeză anunţa că turnul înclinat din Pisa s-a prăbuşit

– În anul 1952, doi adolescenţi au predat unei secţii de poliţie din Londra un dosar găsit într-o staţie de autobuz şi care aparent conţinea schiţele unui dispozitiv atomic. Oamenii legii a intrat imediat în alertă şi au informat autorităţile, de la guvern la Camera Comunelor, despre posibila pierdere a unor secrete nucleare. După ce schiţele au fost examinate de fizicieni, care au spus că nu înţeleg despre ce e vorba, misterul a fost rezolvat de un prieten al celor doi tineri care a dezvăluit că aşa zisul dispozitiv nuclear era de fapt … o maşinărie de făcut cârnaţi

– Cinci ani mai târziu, la 1 aprilie, BBC difuzează o ştire de trei minute în care se spune că la o fermă din Elveţia s-au obţinut recolte record de spaghetti şi arătau imagini cu tăieţei recoltaţi din copaci. Informaţia a fost atât de credibilă încât unii au cerut detalii legate de plantaţie şi au întrebat de unde ar putea cumpăra puieţi

– În 1962, în Suedia emitea o singură televiziune, care transmitea în alb-negru. De ziua păcălelilor, expertul tehnic al staţiei, Kjell Stensson, le-a spus privitorilor cum pot vedea color: „Tot ce trebuie să faceţi este să puneţi pe ecran o pereche de colanţi”. Astfel, mii de telespectatori au luat parte la această farsă, cautând colanţi prin casă şi decupându-i, pentru a vedea, în sfârşit, imagini color

– În 1965, o publicaţie daneză anunţa că a fost adoptată o lege prin care toţi câinii din Copenhaga vor fi vopsiţi în alb, iar astfel şoferii îi vor vedea mai bine pe stradă şi vor evita producerea de accidente

– În 1 aprilie 1976, în timpul unui interviu la postul de radio BBC 2, astronomul Patrick Moore a anunţat că, la ora 9:47, va avea loc un eveniment astronomic „unic în viaţă”. Planeta Pluto urma să se deplaseze în spatele planetei Jupiter, iar acest fenomen urma să reducă forţa atracţiei gravitaţionale pe Pământ. Moore le-a spus ascultătorilor că dacă vor sări în acel moment, vor simţi că plutesc. Imediat după momentul anunţat, sute de oameni au susţinut că s-a întâmplat exact astfel cum a prezis Moore, iar o femeie a declarat chiar că a plutit prin cameră

– În 1980, postul TV britanic BBC a anunţat că ceasul Big Ben va fi înlocuit cu unul electronic, care ar fi fost mult mai precis decâ vechiul ceas cu sistem mecanic. O mulţime de cetăţeni şi-a exprimat protestul în legătură cu această decizie, iar o altă mare parte dintre oameni au întrebat chiar de unde se pot cumpăra bucăţi din vechiul Big Ben

– În anul 1995, Ziarul „Irish Times” a anunţat că celebrul Disneyland negociează cu guvernul rus în privinţa achiziţionării trupului lui Lenin în vederea expunerii lui, cu tot cu mausoleu, în parcul de distracţii din Paris

– La 1 aprilie 1998, Burger King anunţa lansarea unui nou produs special – burger-ul pentru stângaci. În aceeaşi zi, Revista „New Mexicans for Science and Reason” publica un articol în care era anunţată decizia statului american Alabama care urma să schimbe valoarea numărului Pi din 3,14159, considerată „necreştină”, în 3,0, un număr care ar fi „conform cu Biblia”

– Un an mai târziu, site-ul muzical Wall of Sound publica un material conform căruia cântăreaţa Britney Spears are, de fapt, 28 de ani în loc de 17. Dezvăluirea venea după ce diva pozase provocator pentru coperta revistei Rolling Stone. Pentru a fi credibil, articolul era foarte „documentat”. Spre exemplu era dezvăluit adevăratul nume al lui Spears, Belinda Sue Spearson, născută în West Baton Rouge la 7 august 1970, absolventă a liceului Robert E. Lee. Foştii colegi de clasă erau citaţi în articol pentru a confirma vârsta cântăreţei. Consecinţa? Sute de oameni au sunat la casa de discuri a lui Britney, pentru a se lămuri dacă povestea e reală sau nu

– Anul 2002 a adus o nouă minciună gogonată: un raport atribuit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii susţinea că blondele naturale vor dispărea în următoarele două secole. Desigur OMS a negat ulterior existenţa unui astfel de raport

– În 2007, site-ul „Lebanon Circle”, desinat pasionaţilor de magie, a postat o imagine cu o creatură care semăna cu o zână, precizând că a fost descoperită de un bărbat care îşi plimba câinele în apropiere de un vechi drum roman din Derbyshire. Zeci de mii de vizitatori au dorit să vadă cu ochii lor creatura, însă proprietarul site-ului avea să mărturisească, la scurtă vreme, că totul a fost o farsă

– În anul 2008 acelaşi post BBC lansa un documentar care făcea referire la pinguini zburători

– La 1 aprilie 2009, Oficiul elveţian de turism lansa un videoclip care dezvăluia de ce sunt atât de curaţi munţii lor, totul datorându-se muncii neîntrerupte a gunoierilor montani care spălau până şi pietrele murdărite de păsări. Se preciza că fără munca gunoierilor stâncile ar fi fost treptat erodate şi munţii ar dispărea! Milioane de oameni au urmărit clipul şi 30 de mii dintre ei au făcut şi testul online pentru a vedea dacă au calităţile necesare pentru a deveni gunoier montan. Mai mult, datorită cererii publicului, compania de transport de cablu Brunni a început chiar să ofere cursuri pentru toţi cei care doreau să cureţe munţii Elveţiei

– În anul 2011, celebrul lanţ de magazine Ikea anunţa lansarea unui scaun pentru câini

– În 2013, publicaţia Daily Express afirma că din cauza austerităţii, Palatul Buckingham a început să închirieze celebrul „Apartament Belgian” cu preţul de 10.000 de lire sterline pe noapte, iar oaspeţii vor putea să ia micul dejun alături de familia regală şi vor putea să mănânce orice şi oricât, dar nu au voie să se atingă de colecţia regală de vinuri.

– În 2014, Căile Ferate din Franţa (SNCF) a afişat pe panoul călătoriilor sale, orare şi rute fictive, iar aplicaţia Google maps a oferit acces la o hartă în care puteau fi văzuţi mii de Pokemoni.

– Tot în 2014, de 1 aprilie, publicaţia The Telegraph anunţa că „Lira Salmond”, fabricată de o monetărie aparţinând actorului Sean Connery, urma să intre în circulaţie la 1 aprilie 2015, iar tabloidul The Sun a publicat un articol în care afirma că regina Elisabeta a II-a şi-a dat acordul pentru exploatarea gazelor de şist în grădinile Palatului Buckingham.

Secretul unei farse reușite

Pentru o farsă reuşită de Ziua păcălelilor secretul constă în planificarea minuţioasă. În plus, trebuie să fiţi primul care o duce la îndeplinire, pentru că păcăleala îşi pierde farmecul dacă altcineva v-o ia înainte.

Odată făcută o farsă, toţi ceilalţi vor fi în alertă, iar elementul surpriză se va pierde.

Pentru a avea mai multe şanse la o păcăleală reuşită este bine să aveţi aliaţi. Atenţie, însă! Cu cât sunt mai multe persoane implicate, cu atât creşte riscul de a fi descoperiţi înainte ca planul să fie dus la bun sfârşit, potrivit Agerpres.

Superstiții legate de păcălelile de 1 aprilie

– Se spune că este bine să faci farsele înainte de ora prânzului, pentru că altminteri vei avea ghinion tot anul.
– Cei care nu tolerează sau nu gustă cu umor farsele vor avea şi ei ghinion.
– Se mai spune că, dacă o fată frumoasă reușește să te păcălească, trebuie să o iei de nevastă sau măcar să fii prietenul ei.
– Să te căsătorești la 1 aprilie nu e foarte indicat: bărbatul însurat în această zi va fi sub papucul nevestei până la sfârșitul vieții.
– Copiii născuți la 1 aprilie vor avea noroc pe aproape toate planurile, dar ar face bine să se ferească de jocurile de noroc, care le vor ruina viața

Idei de păcăleli și farse

– Pe 1 Aprilie poți să pui în cutia poștală a prietenilor o scrisoare tipărită și ștampilată prin care să-i anunți că vor fi deconectați de la rețeaua electrică sau gaz pentru reparații.

– Dacă prietenii au mașină, poți sa le faci extrem de ușor o fars; pune un anunț „DE VANZARE”. Dacă vrei sa fie sunat des, alege un prieten cu o mașină tare și pune un preț ridicol de mic.

– Umple toată casa cu pahare de unică folosință pline de apă

– Meniu ”exclusivist” de 1 aprilie –   Ia o bucata de carton, dă-o prin ou și prin pesmet, apoi pune totul în tigaie. După ce s-a prăjit, îți poţi servi prietenii cu „delicatesa” respectivă. Iar la desert pregătește un “desert delicios”. Mere glazurate din cepe!

– Dă săpunul cu lac de unghii transparent

– Lipește ouăle dintr-un cofrag cu lipici.

– Pune-ţi o perucă cu o tunsoare pe care nu ai purta-o niciodată şi aşteaptă prietenul/soțul/iubitul acasă

– Sună-l şi, foarte grăbită, explică-i că mama ta se va muta la voi pentru câteva luni, pentru că are niște probleme de sănătate şi trebuie să îi fii alături

– Lipește o bucată mică de scotch pe senzorul de la telecomandă

– Lipește un post-it mic pe senzorul mouse-ului de la calculator

– Îmbracă scaunul de la birou în folie alimentară de aluminiu – un design inovator

– Înlocuiește pozele pe care le are pe birou cu pozele șefului (pentru coleg)

– Biscuiți cu cremă. Pune pastă de dinți în loc de cremă, între doi biscuiți

– Pune broccoli pe băț și învelește-l astfel încât să arate ca o acadea

– Bile de piure de cartofi în loc de înghețată, asezonat cu sos barbeque

– La școală, ai grijă cui te gândești să-i faci păcăleli! Sunt foarte multe persoane care nu gustă glumele și care ar putea reacționa urât. Mai mult decât atât, riști să te spună părinților sau chiar profesorilor!

– În privința profesorilor, încearcă să nu faci glume care ar putea să-i facă să se simtă ofensați. Cel mai important este să faci farse doar profesorilor care știi că nu s-ar supăra!

Citește mai departe

EVENIMENT

Alertă Cod Galben de inundații în Cluj și în alte județe, până luni

Publicat

inundatii 1

O atenţionare Cod galben de inundaţii pentru râuri din 12 bazine hidrografice, valabilă până luni la amiază, a fost emisă de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), conform Agerpres.

Potrivit hidrologilor, până luni la ora 12:00, pe râurile din bazinele hidrografice: Someşul Mare – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Bistriţa Năsăud), Someşul Mic – bazin amonte Ac. Gilău (judeţele Bihor şi Cluj), Crasna (judeţele Sălaj şi Satu Mare), Crişul Negru (judeţele Bihor şi Arad), Crişul Alb (judeţele Hunedoara şi Arad), Arieş – bazin amonte S.H. Baia de Arieş şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Baia de Arieş (judeţele Alba şi Cluj), Mureş – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Târnava (judeţele Alba, Sibiu, Hunedoara şi Arad), Bega – bazin amonte S.H. Topolovăţ (judeţul Timiş), Timiş – bazin amonte S.H. Lugoj (judeţele Caraş Severin şi Timiş), Pogăniş – bazin amonte Ac. Cadar Duboz, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera (judeţele Caraş Severin şi Timiş) şi Cerna – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Gorj şi Caraş Severin) se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale Cotelor de atenţie.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele râuri din judeţele Bihor, Arad, Timiş şi Caraş Severin, precizează INHGA.

Sursa: Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

UTA –„U” Cluj, 2-0. Elevii lui Sabău PIERD 3 puncte importante în deplasare la Arad

Publicat

339256468 2057484894457896 9106084729078724503 n

UTA și „U” Cluj s-au întâlnit sâmbătă, 1 aprilie, pe Arena Francisc Neuman din Arad pentru a disputa partida din a doua etapă a play-out-ului din Superliga de fotbal a României. Arădenii au învins cu 2-0 prin golurile marcate de Postolachi (min.23) și Miloșevici (min.26).

Echipele de start:

UTA Arad: Kucher – Vukcevic, Chindriș, Benga, Roger – Batha, Anton – Postolachi, Ubbink, Pop – Milosevic

REZERVE: Iacob – Bautista, Benzar, Dobrescu, Hoxhallari, Keșeru, Otele, Steau, Willie

ANTRENOR: Laszlo Balint

„U” Cluj: Gorcea – Martic, Pitian, Miron, Chipciu – Oancea, Simion, Bic, Remacle – Gomes, Tescan

REZERVE: Iliev – Balan, Filip, Goranov, Haita, Ilie, Ispas, Nistor, Stoica

ANTRENOR: Ioan Sabău

ARBITRU: Sorin Costreie

„U” Cluj pierde în deplasare împotriva celor de la UTA Arad

Prima repriză a fost controlată de gazde, jucătorii clujeni nereușind să se apropie prea mult de poarta apărată de Kucher. Prima ocazie a partidei a venit în mintul 23 când UTA a ieșit la atac prin fundașul lateral de origine braziliană, Roger care a centrat periculos, iar Postolachi a lovit balonul perfect reușind să îl învingă pe Gorcea cu o lovitură de cap trimisă la colțul scurt

Cu toate că fanii prezenți la meci așteptau replica universității, în continuare gazdele au fost cele care au atacat prin același Roger care a trimis o centrare în careu pentru Postolachi, dar acesta a trimis un șut ratat care a ajuns cu șansă la Milosevic, acesta reia cu capul și îl învinge pe Gorcea.

Prima ocazie a celor de la „U” a venit în minutul 37 când Simion a trimis o centrare perfectă pentru Pitian care reia balonul cu capul, dar mingea trece pe lângă poarta apărată de Kucher, iar scorul primei reprize a rămas 2 la 0 pentru UTA Arad.

Repriza secundă a început în forță pentru oaspeți, căpitanul universității, Alexandru Chipciu a oferit o pasă lungă care l-a servit excelent pe Gomes, acesta reușind să marcheze, dar golul a fost anulat din cauza poziției neregulamentare în care se afla atacantul celor de la „U”.

Elevii lui Sabău au continuat să forțeze prin șutul trimis de Remacle în urma unui corner, dar portarul arădenilor, Kucher a avut o intervenție de mare portar și a păstrat poarta intactă. tot a O nouă ocazie a celor de la „U” a venit în minutul 62 când Simion a trimis un șut plasat dinafara careului, dar Kucher a scos balonul în ultimul moment de sub transversală.

Ultima șansă a partidei a venit în minutul 90+2, căpitanul universității a pătruns excelent în centru și a trimis un șut puternic de la aproximativ 30 de metri, dar Kucher a făcut o partidă perfecta și a păstrat scorul din prima repriză, 2 la 0 în favoarea gazdelor, care după acest succes ajung la 17 puncte, deasupra locurilor retrogradabile, în timp ce clujenii răman momentan pe poziția a treia în play-out-ul Superligii cu 20 de puncte.

Cosmin Olaru

Foto: Facebook FC Universitatea Cluj

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax