Connect with us

EVENIMENT

FOTO. Kseniia înființează o ȘCOALĂ pentru copiii UCRAINENI la Cluj. Are nevoie de sprijin: „E un proiect educațional NECESAR”

Publicat


290075250 699315991149484 885296697701376067 n

Asociația Cluj24 și Fundația Comunitară Cluj, cu sprijinul OXFAM, lansează de la 1 iunie campania ”Cluj pentru Ucraina”, al cărei scop este prezentarea refugiaților ucraineni stabiliți în județul nostru prin articole în limbile română și ucraineană.

Kseniia Shyriaieva este o tânără refugiată din Ucraina la Cluj, care de 3 luni și jumătate este coordonator al comunității ucrainene, precum și voluntar în cadrul „All for Ukraine” (PATRIR). Împreună cu mai mulți reprezentanți ucraineni încearcă să implementeze un proiect menit să încurajeze învățământul: o școală în Cluj-Napoca, unde copiii refugiați să poată avea acces la o educație decentă, în limba ucraineană.

„Cei de la Royal School in Transylvania ne pun la dispoziție clădirea și facilitățile lor pe timpul proiectului pilot, mai exact între 4 și 29 iulie”, spune tânăra.

În acest interval, vor avea loc ore de 3 ori pe săptămână (luni, miercuri și vineri), coordonate de o echipă de profesori și voluntari din Ucraina, însumând aproximativ 40 de oameni, pe care ea a reușit să îi adune la un loc.

Rezultatele de până acum

Potrivit Kseniiei, până în data de 4 iulie s-au înregistrat 209 înscrieri din partea părinților ucraineni care au copii de la clasa I până în clasa a XI-a. Dintre acestea, 134 reprezintă numărul înscrierilor pentru perioada de testare a proiectului, adică cea din luna iulie.

„Am reușit, de asemenea, să adun părinții pe un grup de Telegram, am contactat Ambasada Ucrainei din România, dar și organizații, pentru a avea un program educațional la standarde ucrainene”, notează Kseniia.

Dacă programul se dovedește a fi o reușită, din septembrie preconizează că va avea șansa de a beneficia în continuare de clasele puse la dispoziție de către Royal School in Transylvania, dar după ora 16:15, adică atunci când elevii acesteia vor termina orele.

„Înțelegem că nu este un program potrivit pentru cei din clasele mici, fiind prea târziu, deci prea greu pentru ei, astfel că suntem deschiși oricăror sugestii.

Avem nevoie de sprijin din partea autorităților din România, implicit din Cluj-Napoca, precum și din partea asociațiilor și a companiilor, pentru a derula acest proiect social și educațional foarte necesar, de altfel”, completează tânăra.

117937502 697360627787721 8273719062664392345 n

Cum poți susține inițiativa

Susținerea presupune următoarele:

 • Finanțare pentru salariile profesorilor și persoanelor din administrația școlii (în iulie sau din septembrie)
 • Finanțare pentru materialele educaționale necesare (în iulie sau din septembrie)
 • Transport: un autobuz școlar din Florești sau din cartierul Mănăștur (în iulie sau din septembrie)
 • Finanțare pentru evenimentele culturale și școlare (în iulie sau din septembrie)

Dacă totul merge conform planului, din luna septembrie, când va demara oficial proiectul, susținerea de care acesta are nevoie presupune cele de mai jos:

 • Găsirea unui spațiu pentru o școală ce va găzdui peste 200 de copii
 • Asigurarea echipamentului și mobilierului necesar
 • Resurse umane: profesori vorbitori de limba română și engleză
 • Organizarea prânzurilor pentru copii

De asemenea, Kseniia punctează că are nevoie de sprijin privind:

 • Legalizarea proiectului
 • Acreditarea școlii de către Ministerul Educației și Science of Ukraine pentru ca elevii să primească documente oficiale care să le ateste reușitele
 • Acreditarea școlii de către instituțiile de învățământ din România
 • Mediatizarea și promovarea proiectului

Tânăra refugiată din Ucraina pune la dispoziție următoarele date de contact pentru cei care pot sprijini proiectul:

 • Număr de telefon ucrainean: +38 097 348 99 88 (cu cont pe Viber și WhatsApp)
 • Număr de telefon românesc: +40 737 914 360 (doar apeluri și mesagerie)
 • Adresă de email: ksshiryaeva1993@gmail.com
 • Cont de telegram: @ksshyriaieva

*** *** *** *** *** *** *** *** ***

Ксенія відкриває в Клужі ШКОЛУ для УКРАЇНСЬКИХ дітей. Ій потрібна підтримка: «Це НЕОБХІДНИЙ освітній проект»

Ксенія Ширяєва – молода українська біженка в Клужі, яка 3 з половиною місяці була координатором української громади, а також волонтером «Все для України» (PATRIR). Разом із кількома українськими представниками вони намагаються реалізувати проект, спрямований на заохочення освіти: школу в Клуж-Напоці, де діти біженців зможуть отримати гідну освіту українською мовою.

«Royal School в Трансільванії надає нам будівлю та її приміщення під час пілотного проекту, точніше з 4 по 29 липня», — каже молода жінка.

У цей період буде 3 години на тиждень (понеділок, середа та п’ятниця), які координуватиме команда викладачів та волонтерів з України загальною кількістю близько 40 осіб, яких їй вдалося зібрати.

За словами Ксенії, станом на 4 липня було 209 реєстрацій від українських батьків, які мають дітей від першого до 11 класу. З них 134 – це кількість записів за період тестування проекту, тобто липневий.

«Також мені вдалося зібрати батьків у Telegram-групу, я зв’язалася з посольством України в Румунії, а також з організаціями, щоб мати освітню програму за українськими стандартами», – зазначає Ксенія.

Якщо програма виявиться успішною, з вересня очікується, що вона матиме можливість продовжувати користуватися заняттями Royal School в Трансільванії, але після 16:15, тобто коли її студенти закінчать заняття.

«Ми розуміємо, що ця програма не підходить для тих, хто навчається в маленьких класах, тому що вона надто пізня, а тому надто складна для них, але ми відкриті до будь-яких пропозицій.

Нам потрібна підтримка з боку румунської влади, зокрема з боку Клуж-Напоки, а також з боку асоціацій і компаній, щоб реалізувати цей дуже необхідний соціальний та освітній проект, фактично», – додає молода жінка.

Підтримка передбачає наступне:

– Фінансування заробітної плати вчителів та адміністраторів шкіл (у липні або з вересня)
– Фінансування необхідних навчальних матеріалів (у липні або з вересня)
– Транспорт: шкільний автобус із мікрорайону Флорешть або Менештур (у липні або з вересня)
– Фінансування культурних та шкільних заходів (у липні або з вересня)

Якщо все піде за планом, з вересня, коли проект офіційно стартує, підтримка, яка ій потрібна, передбачає наступне:

– Пошук приміщення для школи, яка вміщуватиме понад 200 дітей
– Забезпечення необхідним обладнанням та меблями
– Людські ресурси: румунські та англомовні вчителі
– Організація обідів для дітей

Ксенія також зазначає, що ій потрібна підтримка щодо:

– Легалізація проекту
– Акредитація школи Міністерством освіти і науки України для отримання учнями офіційних документів про успішність.
– Акредитація школи румунськими навчальними закладами
– Медійне висвітлення та просування проекту

Для тих, хто може підтримати проект, молода біженка з України надає наступні контакти:

• Український номер телефону: +38 097 348 99 88 (з обліковим записом Viber і WhatsApp)
• Румунський номер телефону: +40 737 914 360 (лише дзвінки та повідомлення)
• Електронна адреса: ksshiryaeva1993@gmail.com
• Телеграм-акаунт: @ksshyriaieva

(Un proiect al Asociației Cluj24 și Fundației Comunitare Cluj, susținut de OXFAM)

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Incendiu mare în Gheorgheni. O hală a ars complet. Pompierii clujeni au limitat extinderea focului

Publicat

De

Un incendiu a izbucnit, vineri, în localitatea clujeană Gheorgheni.

„Pompierii din cadrul Detașamentelor 1 și 2 Cluj-Napoca intervin în aceste momente pentru stingerea unui incendiu care a cuprins o hală cu o suprafață de cca 300mp din localitatea Gheorgheni, comuna Feleacu.

În momentul sosirii la fața locului pompierii au găsit hala cuprinsă în totalitate de flăcări și exista pericolul de a se extinde la vecinătăți.

Se acționează cu un dispozitiv mărit de intervenție, constituit din patru autospeciale pentru stins incendii, o autoscară, o mașină suport logistic și, preventiv, un echipaj SAJ. Nu au fost persoane care să solicite consult medical până în prezent, iar extinderea flăcărilor a fost limitată de către echipajele prezente la locul incendiului”, informează ISU Cluj.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Clujul Verde. 9 milioane de euro în Parcul Feroviarilor. Boc: clujenii vor beneficia de un nou spațiu verde de calitate

Publicat

De

clujul verde

Primarul Emil Boc arată că investiţia din Parcul Feroviarilor, de 9 milioane de euro, va asigura clujenilor un spaţiu verde de calitate.

Clujul Verde – investiție de 9 milioane de euro: Parcul Feroviarilor – 5,3 hectare în proces de modernizare

clujul verde 4

„Lucrările continuă la Parcul Feroviarilor pentru reamenajarea integrală a suprafeței de 5,3 ha. În proiectul „Revitalizarea și activarea Parcului Feroviarilor din municipiul Cluj-Napoca” sunt prevăzute 4 obiective de investiții:

– Obiectiv 1. Reabilitare Parcul Feroviarilor – 53.457 mp – desființare corp C1, construire pavilioane, sistem irigații, sistem iluminat public, mobilier urban, reconfigurare alei

clujul verde 2

– Obiectiv 2. Amenajare Strada Parcul Feroviarilor – 8.496 mp
– Obiectiv 3. Amenajarea malurilor râului Someș – 2.906 mp
– Obiectiv 4. Realizare pasarele pietonale peste râul Someș – 4.421 mp”, arată primarul Emil Boc.

Spaţiu verde de calitate

„Prin acest proiect clujenii vor beneficia de un nou spațiu verde de calitate. Amenajarea presupune un nivel ridicat de biodiversitate, oferind un cadru propice atât pentru floră cât și pentru faună temporară. În acest sens, vegetația existentă va fi suplimentată prin plantarea a 535 noi arbori, 3686 arbuști din specii de foioase și 1258 arbuști din specii de conifere.

clujul verde 3

În ceea ce privește zonele de relaxare, promenadă și alte activități, proiectul cuprinde zone de fitness și locuri de joacă pentru copii, mobilieru urban modern – atât în zona parcului, cât și în zona malurilor Someșului – (bănci, coșuri de gunoi, cuburi ș.a.), instalarea de cișmele, sistem de irigații automatizat și rastele pentru biciclete la cele două intrări principale din parc. Sistemul de iluminat va fi modernizat cu tehnologie LED.

clujul verde

Strada Parcul Feroviarilor va căpăta o nouă imagine în urma modernizării fiind cuprinsă în proiect amenajarea de piste de biciclete care să le ofere bicicliștilor o conexiune rapidă, sigură și comodă prin interconectarea rețelei de piste de biciclete din oraș. Totodată sunt prevăzute stații de încărcare pentru biciclete și trotinete electrice.

Pentru facilitarea accesului pietonal și velo în parc și în zona de promenadă și relaxare de-a lungul malurilor Someșului se construiesc două pasarele pietonale peste râu, din oțel și beton, care vor putea fi utilizate inclusiv de persoanele cu dizabilități locomotorii. Valoarea lucrărilor este de 43.999.114,63 lei cu TVA, iar termenul de finalizare este decembrie 2023″, mai arată Emil Boc.

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Proiect IMPACT în comuna Iara. Voluntarii au vopsit garduri ale vârstnicilor și porțile bisericii

Publicat

De

iara 2

Tinerii din comuna clujeană Iara au făcut voluntariat, cursuri tematice, întâlniri cu consilierii locali și un eveniment cultural sportiv.

Un grup de tineri de la Iara au reușit să finalizeze un proiect finanțat prin fonduri SEE cu obiectiv principal de a implica un număr de 35 de tineri și alti membrii ai comunității în activității de coeziune socială.

“Ne-am dorit ca după o perioada de pandemie în care relațiile între oameni s-au răcit să redăm tuturor speranța că lucrurile vor reveni la normal iar cea mai buna modalitate de a face acest lucru a fost prin întâlniri, dezbateri, voluntariat și evenimente festive la care au participat oameni din toată comunitatea din Iara”, a spus Gabriel Todoran, președintele Asociației Ecologice Valea Arieșului (Noi suntem IMPACT Iara!)

iara

În cadrul întâlnirilor tematice cei 35 de tineri participanți au selectat probleme și nevoi din comunitate și au realizat o prezentare care a conținut și soluții la acestea. Prezentarea a fost discutată și dezbătută la o ședință de consiliu local, urmărind ridicarea barierelor între cetățeni și dezidentii locali.

Acțiuni de voluntariat

Mai apoi cei 35 de tineri cât și copiii de la Școala Iara au participat la acțiuni de voluntariat în satele comunei în care au vopsit și recondiționat garduri pentru persoane vârstnice, porți ale lăcașelor de cult sau locuri de joacă pentru copii. Tot copiii de la Școala Iara au participat la cinema în aer liber iar problematicele din filmele vizionate au fost dezbătute împreună cu dezidenti locali.

Toată informația teoretică și practică a fost sintetizată de echipa de proiect într-un Manual de implicare civică care a fost împărțit membrilor comunității, bibliotecii și școlii în număr de 500 de exemplare.

iara 3

i

Evenimente sportive

Proiectul s-a încheiat cu un eveniment desfășurat în inima comunei, în Parcul Mare, dedicat comunității la care au participat peste 400 de oameni. S-au desfășurat evenimente sportive pentru copii, s-au premiat tinerii implicați iar comunitatea s-a bucurat de muzica și voie bună.

“Pentru noi acest proiect a fost o foarte mare provocare, cred că ne-am depășit niște limite de care nici acum nu suntem conștienți că le-am depășit. Am reușit într-un an de zile printre restictii să mobilizăm copiii și tineri în acțiuni pe care acum vrem să le facem rutină și poate un exemplu pentru alte comunități rurale din țară.

Am învățat că opiniile diferite sunt constructive cât timp există dialog, că sunt multe probleme într-o comunitate rurală dar acestea au și soluții iar în următorii ani ne dorim să construim și mai mult împreună cu oameni din comunitate, cu Școala Iara, cu istituțiile publice și private din comună” , a mai spus Gabriel Todoran.

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia).

Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile.

Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia.

 

 

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Un camion încărcat cu lemne a luat FOC la ieșirea din Cluj spre Vâlcele

Publicat

pompieri incendiu bun

UPDATE:

„Intervenție pentru stingerea unui incendiu care a cuprins un autocamion pe raza localității Vâlcele.

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit pentru stingerea flăcărilor ce au cuprins un autocamion ce se deplasa pe E60, la intrare în localitatea Vâlcele, încărcat cu trunchiuri de brad.

În momentul sosirii la fața locului echipajul autospecialei a găsit cabina autocamionului cuprinsă în totalitate de flăcări, ce erau pe punctul de a se extinde la lemnele încărcate pe remorcă și la combustibilul din rezervorul autocamionului.

Intervenția promptă a pompierilor a limitat extinderea flăcărilor mai departe de limitele în care au fost găsite, fiind distrus numai capul tractor autocamionului.
Nu au fost persoane care să solicite consult medical, iar cauza probabilă a fost o defecțiune a camionului”, informează ISU Cluj.

 

Un incendiu la un autocamion încărcat cu lemne a avut loc vineri la ieșirea din Cluj-Napoca spre Vâlcele.

 

Pompierii intervin pentru stingerea focului.

Vom reveni cu detalii.

Video: Info Trafic Cluj-Napoca

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate