Connect with us

EVENIMENT

FOTO. Kseniia înființează o ȘCOALĂ pentru copiii UCRAINENI la Cluj. Are nevoie de sprijin: „E un proiect educațional NECESAR”

Publicat


290075250 699315991149484 885296697701376067 n

Asociația Cluj24 și Fundația Comunitară Cluj, cu sprijinul OXFAM, lansează de la 1 iunie campania ”Cluj pentru Ucraina”, al cărei scop este prezentarea refugiaților ucraineni stabiliți în județul nostru prin articole în limbile română și ucraineană.

Kseniia Shyriaieva este o tânără refugiată din Ucraina la Cluj, care de 3 luni și jumătate este coordonator al comunității ucrainene, precum și voluntar în cadrul „All for Ukraine” (PATRIR). Împreună cu mai mulți reprezentanți ucraineni încearcă să implementeze un proiect menit să încurajeze învățământul: o școală în Cluj-Napoca, unde copiii refugiați să poată avea acces la o educație decentă, în limba ucraineană.

„Cei de la Royal School in Transylvania ne pun la dispoziție clădirea și facilitățile lor pe timpul proiectului pilot, mai exact între 4 și 29 iulie”, spune tânăra.

În acest interval, vor avea loc ore de 3 ori pe săptămână (luni, miercuri și vineri), coordonate de o echipă de profesori și voluntari din Ucraina, însumând aproximativ 40 de oameni, pe care ea a reușit să îi adune la un loc.

Rezultatele de până acum

Potrivit Kseniiei, până în data de 4 iulie s-au înregistrat 209 înscrieri din partea părinților ucraineni care au copii de la clasa I până în clasa a XI-a. Dintre acestea, 134 reprezintă numărul înscrierilor pentru perioada de testare a proiectului, adică cea din luna iulie.

„Am reușit, de asemenea, să adun părinții pe un grup de Telegram, am contactat Ambasada Ucrainei din România, dar și organizații, pentru a avea un program educațional la standarde ucrainene”, notează Kseniia.

Dacă programul se dovedește a fi o reușită, din septembrie preconizează că va avea șansa de a beneficia în continuare de clasele puse la dispoziție de către Royal School in Transylvania, dar după ora 16:15, adică atunci când elevii acesteia vor termina orele.

„Înțelegem că nu este un program potrivit pentru cei din clasele mici, fiind prea târziu, deci prea greu pentru ei, astfel că suntem deschiși oricăror sugestii.

Avem nevoie de sprijin din partea autorităților din România, implicit din Cluj-Napoca, precum și din partea asociațiilor și a companiilor, pentru a derula acest proiect social și educațional foarte necesar, de altfel”, completează tânăra.

117937502 697360627787721 8273719062664392345 n

Cum poți susține inițiativa

Susținerea presupune următoarele:

 • Finanțare pentru salariile profesorilor și persoanelor din administrația școlii (în iulie sau din septembrie)
 • Finanțare pentru materialele educaționale necesare (în iulie sau din septembrie)
 • Transport: un autobuz școlar din Florești sau din cartierul Mănăștur (în iulie sau din septembrie)
 • Finanțare pentru evenimentele culturale și școlare (în iulie sau din septembrie)

Dacă totul merge conform planului, din luna septembrie, când va demara oficial proiectul, susținerea de care acesta are nevoie presupune cele de mai jos:

 • Găsirea unui spațiu pentru o școală ce va găzdui peste 200 de copii
 • Asigurarea echipamentului și mobilierului necesar
 • Resurse umane: profesori vorbitori de limba română și engleză
 • Organizarea prânzurilor pentru copii

De asemenea, Kseniia punctează că are nevoie de sprijin privind:

 • Legalizarea proiectului
 • Acreditarea școlii de către Ministerul Educației și Science of Ukraine pentru ca elevii să primească documente oficiale care să le ateste reușitele
 • Acreditarea școlii de către instituțiile de învățământ din România
 • Mediatizarea și promovarea proiectului

Tânăra refugiată din Ucraina pune la dispoziție următoarele date de contact pentru cei care pot sprijini proiectul:

 • Număr de telefon ucrainean: +38 097 348 99 88 (cu cont pe Viber și WhatsApp)
 • Număr de telefon românesc: +40 737 914 360 (doar apeluri și mesagerie)
 • Adresă de email: ksshiryaeva1993@gmail.com
 • Cont de telegram: @ksshyriaieva

*** *** *** *** *** *** *** *** ***

Ксенія відкриває в Клужі ШКОЛУ для УКРАЇНСЬКИХ дітей. Ій потрібна підтримка: «Це НЕОБХІДНИЙ освітній проект»

Ксенія Ширяєва – молода українська біженка в Клужі, яка 3 з половиною місяці була координатором української громади, а також волонтером «Все для України» (PATRIR). Разом із кількома українськими представниками вони намагаються реалізувати проект, спрямований на заохочення освіти: школу в Клуж-Напоці, де діти біженців зможуть отримати гідну освіту українською мовою.

«Royal School в Трансільванії надає нам будівлю та її приміщення під час пілотного проекту, точніше з 4 по 29 липня», — каже молода жінка.

У цей період буде 3 години на тиждень (понеділок, середа та п’ятниця), які координуватиме команда викладачів та волонтерів з України загальною кількістю близько 40 осіб, яких їй вдалося зібрати.

За словами Ксенії, станом на 4 липня було 209 реєстрацій від українських батьків, які мають дітей від першого до 11 класу. З них 134 – це кількість записів за період тестування проекту, тобто липневий.

«Також мені вдалося зібрати батьків у Telegram-групу, я зв’язалася з посольством України в Румунії, а також з організаціями, щоб мати освітню програму за українськими стандартами», – зазначає Ксенія.

Якщо програма виявиться успішною, з вересня очікується, що вона матиме можливість продовжувати користуватися заняттями Royal School в Трансільванії, але після 16:15, тобто коли її студенти закінчать заняття.

«Ми розуміємо, що ця програма не підходить для тих, хто навчається в маленьких класах, тому що вона надто пізня, а тому надто складна для них, але ми відкриті до будь-яких пропозицій.

Нам потрібна підтримка з боку румунської влади, зокрема з боку Клуж-Напоки, а також з боку асоціацій і компаній, щоб реалізувати цей дуже необхідний соціальний та освітній проект, фактично», – додає молода жінка.

Підтримка передбачає наступне:

– Фінансування заробітної плати вчителів та адміністраторів шкіл (у липні або з вересня)
– Фінансування необхідних навчальних матеріалів (у липні або з вересня)
– Транспорт: шкільний автобус із мікрорайону Флорешть або Менештур (у липні або з вересня)
– Фінансування культурних та шкільних заходів (у липні або з вересня)

Якщо все піде за планом, з вересня, коли проект офіційно стартує, підтримка, яка ій потрібна, передбачає наступне:

– Пошук приміщення для школи, яка вміщуватиме понад 200 дітей
– Забезпечення необхідним обладнанням та меблями
– Людські ресурси: румунські та англомовні вчителі
– Організація обідів для дітей

Ксенія також зазначає, що ій потрібна підтримка щодо:

– Легалізація проекту
– Акредитація школи Міністерством освіти і науки України для отримання учнями офіційних документів про успішність.
– Акредитація школи румунськими навчальними закладами
– Медійне висвітлення та просування проекту

Для тих, хто може підтримати проект, молода біженка з України надає наступні контакти:

• Український номер телефону: +38 097 348 99 88 (з обліковим записом Viber і WhatsApp)
• Румунський номер телефону: +40 737 914 360 (лише дзвінки та повідомлення)
• Електронна адреса: ksshiryaeva1993@gmail.com
• Телеграм-акаунт: @ksshyriaieva

(Un proiect al Asociației Cluj24 și Fundației Comunitare Cluj, susținut de OXFAM)Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Chris Norman, fostul vocalist al trupei britanice Smokie, concertează în vară la Cluj-Napoca

Publicat

De

chris norman

Chris Norman, cea mai populară voce a trupei Smokie concertează în această vară la Cluj-Napoca. “Living Next Door To Alice”, “I’ll Meet You At Midnight” sau “Midnight Lady” se vor auzi la BT Arena.

Vocea inconfundabilă a trupei britanice Smokie din anii ‘70 revine în România și va susține un show la Cluj-Napoca. Concertul va avea loc pe 15 iunie 2023, de la ora 20.00.

YouTube video

Chris Norman, fostul vocalist al trupei britanice Smokie, concertează în vară la Cluj-Napoca

Chris Norman a devenit celebru în anii ‘70, fiind primul solist al formației Smokie.

Primul lor album, “Pass It Around”, a fost lansat în 1975, dar primul hit, “If You Think You Know How To Love Me” a venit abia un an mai târziu. Piesa a ajuns No1 în majoritatea țărilor europene. Au urmat hituri precum “Don’t Play Your Rock’n’roll To Me”, “I’ll Meet You At Midnight”, “Needles And Pins” sau “Living Next Door To Alice”

Chris Norman a fost influențat încă din copilărie de muzicieni precum Elvis Presley, Little Richard, The Beatles, The Rolling Stones sau Bob Dylan. A debutat pe scenă la începutul anilor ‘70, dar succesul a venit alături de trupa Smokie. În 1978 a înregistrat un duet cu Suzi Quatro, “Stumblin’ In”, piesă ce avea să ajungă până pe locul 4 și dincolo de ocean, în Billboard Hot 100.

Anii ‘80 au venit cu oportunitatea unei cariere solo care a debutat cu un super hit, “Midnight Lady”. Piesa a fost un succes, s-a vândut în mai bine de 1 milion de exemplare, iar în Germania a stat 6 săptămâni pe primul loc. Au urmat piese precum “Some Hearts Are Diamonds” “Fearless Hearts” sau Broken Heroes”.

În 1994, Chris Norman a primit distincția „Starul video internațional al anului” de la CMT Europe pentru videoclipurile „Jealous Heart”, „The Growing Years” și „Red Hot Screaming Love”. În același an, Chris Norman a format o nouă trupă și a plecat în turneu pentru prima dată în ultimii șase ani.

Anii 2000 au venit cu participări la numeroase festivaluri și emisiuni de televiziune, cea mai cunoscută fiind “Comeback Show” de la televiziunea germană, unde a interpretat “Stumblin’ In” în duet cu C.C. Catch.

În decembrie 2021, a lansat noul său album numit „Just A Man”, pe care l-a scris și înregistrat împreună cu vechiul său mentor și prieten Mike Chapman ca producător.

Artistul va încânta publicul cu hituri precum “Living Next Door To Alice”, “Mexican Girl”, “Stumblin’ In”, “I’ll Meet You At Midnight” sau “Midnight Lady”, te așteptăm pe 15 iunie 2023 la BT Arena din Cluj Napoca.

Biletele se găsaesc pe iabilet.ro și costă între 100 și 500 de lei

 

Citește mai departe

EVENIMENT

ACCIDENT la Săndulești, județul Cluj. Mașină RĂSTURNATĂ

Publicat

Un accident a avut loc, sâmbătă seara, la Săndulești, în jud. Cluj. Un autoturism s-a răsturnat în afara părții carosabile.

ISU Turda a intervenit cu o autospecială de descarcerare și o ambulanță.

În autoturism se afla un singur bărbat care a refuzat transportul la spital.

Sursa: ISU Cluj

Citește mai departe

EVENIMENT

Campanie de DONARE de SÂNGE la Turda. RECOMPENSE pentru cei care prin acest gest ajută oameni în nevoie

Publicat

De

Luni, 10 aprilie, va avea loc o nouă campanie de donare de sânge la Turda. Punctul de recoltare va fi amenajat în incinta Colegiului Tehnic de pe strada Piața Basarabiei numărul 48, anunță reprezentanții Primăriei Turda.

Programul recoltărilor este de la 8.15 pâna la ora 13.00.

Campanie de donare de sânge la Turda. Recompense pentru cei care prin acest gest ajută oameni în nevoie

Primăria anunță că donatorii vor fi recompensați cu analize medicale – care se efectuează la cerere (grupa sanguină, Rh, hemoleucogramă, hepatita B/C, HIV, HTLV sau analize biochimice); un card cu valoarea de 67 lei., adeverință pentru o zi liberă de la locul de muncă sau de la universitate, dar și o adeverință de 50% reducere pentru un abonament pe mijloacele de transport în comun.

Cine poate dona sânge?

La campania de donare sunt invitate persoanele cu vârste între 18 și 60 de ani. Greutatea pentru femei trebuie să fien între între 55 și 100 de kilograme, iar pentru bărbați, între 60 și 110 kilograme.

Important . Cei care donează sânge trebuie:

 • să nu sufere de boli cronice (diabet, cancer, ciroză hepatică, boli autoimune, alte boli infecțioase, etc.);
 • să nu aibă alergii severe (cele sezoniere, minore nu sunt criteriu de excludere);
 • să nu fi suferit intervenții chirurgicale majore în ultimele 6 luni, operații minore în ultimele 3 luni sau intervenții stomatologice mici în ultimele 7 zile;
 • să nu fie sub vreun tratament medicamentos (excepție: anticoncepționalele, suplimentele alimentare precum vitaminele și mineralele, de exemplu vitamina C și Zinc);
 • să nu se fi tatuat și să nu își fi pus piercing în ultimele 6 luni;
 • femeile să nu fie în perioada menstruală (sau cu câteva zile înainte sau după);
 • să nu consume alcool cu 48 de ore înaintea donării.

Donatorii trebuie să aibă asupra lor cartea de identitate.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

ACCIDENT în Apahida. Două tinere au fost transportate la spital

Publicat

Un accident a avut loc, sâmbătă, la Apahida, jud. Cluj. A fost implicată o singură mașină. Pompierii au intervenit cu o autospecială și o ambulanță. Două tinere au fost transportate la spital.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut pe strada Libertății din comuna Apahida. În accident a fost implicat un singur autoturism și nu au existat victime încarcerate. Două tinere de aproximativ 23 și 16 ani sunt evaluate de echipajele medicale și vor fi transportate la spital. La misiune iau parte o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax