EVENIMENT
FOTO. Kseniia înființează o ȘCOALĂ pentru copiii UCRAINENI la Cluj. Are nevoie de sprijin: „E un proiect educațional NECESAR”

Asociația Cluj24 și Fundația Comunitară Cluj, cu sprijinul OXFAM, lansează de la 1 iunie campania ”Cluj pentru Ucraina”, al cărei scop este prezentarea refugiaților ucraineni stabiliți în județul nostru prin articole în limbile română și ucraineană.
Kseniia Shyriaieva este o tânără refugiată din Ucraina la Cluj, care de 3 luni și jumătate este coordonator al comunității ucrainene, precum și voluntar în cadrul „All for Ukraine” (PATRIR). Împreună cu mai mulți reprezentanți ucraineni încearcă să implementeze un proiect menit să încurajeze învățământul: o școală în Cluj-Napoca, unde copiii refugiați să poată avea acces la o educație decentă, în limba ucraineană.
„Cei de la Royal School in Transylvania ne pun la dispoziție clădirea și facilitățile lor pe timpul proiectului pilot, mai exact între 4 și 29 iulie”, spune tânăra.
În acest interval, vor avea loc ore de 3 ori pe săptămână (luni, miercuri și vineri), coordonate de o echipă de profesori și voluntari din Ucraina, însumând aproximativ 40 de oameni, pe care ea a reușit să îi adune la un loc.
Rezultatele de până acum
Potrivit Kseniiei, până în data de 4 iulie s-au înregistrat 209 înscrieri din partea părinților ucraineni care au copii de la clasa I până în clasa a XI-a. Dintre acestea, 134 reprezintă numărul înscrierilor pentru perioada de testare a proiectului, adică cea din luna iulie.
„Am reușit, de asemenea, să adun părinții pe un grup de Telegram, am contactat Ambasada Ucrainei din România, dar și organizații, pentru a avea un program educațional la standarde ucrainene”, notează Kseniia.
Dacă programul se dovedește a fi o reușită, din septembrie preconizează că va avea șansa de a beneficia în continuare de clasele puse la dispoziție de către Royal School in Transylvania, dar după ora 16:15, adică atunci când elevii acesteia vor termina orele.
„Înțelegem că nu este un program potrivit pentru cei din clasele mici, fiind prea târziu, deci prea greu pentru ei, astfel că suntem deschiși oricăror sugestii.
Avem nevoie de sprijin din partea autorităților din România, implicit din Cluj-Napoca, precum și din partea asociațiilor și a companiilor, pentru a derula acest proiect social și educațional foarte necesar, de altfel”, completează tânăra.
Cum poți susține inițiativa
Susținerea presupune următoarele:
- Finanțare pentru salariile profesorilor și persoanelor din administrația școlii (în iulie sau din septembrie)
- Finanțare pentru materialele educaționale necesare (în iulie sau din septembrie)
- Transport: un autobuz școlar din Florești sau din cartierul Mănăștur (în iulie sau din septembrie)
- Finanțare pentru evenimentele culturale și școlare (în iulie sau din septembrie)
Dacă totul merge conform planului, din luna septembrie, când va demara oficial proiectul, susținerea de care acesta are nevoie presupune cele de mai jos:
- Găsirea unui spațiu pentru o școală ce va găzdui peste 200 de copii
- Asigurarea echipamentului și mobilierului necesar
- Resurse umane: profesori vorbitori de limba română și engleză
- Organizarea prânzurilor pentru copii
De asemenea, Kseniia punctează că are nevoie de sprijin privind:
- Legalizarea proiectului
- Acreditarea școlii de către Ministerul Educației și Science of Ukraine pentru ca elevii să primească documente oficiale care să le ateste reușitele
- Acreditarea școlii de către instituțiile de învățământ din România
- Mediatizarea și promovarea proiectului
Tânăra refugiată din Ucraina pune la dispoziție următoarele date de contact pentru cei care pot sprijini proiectul:
- Număr de telefon ucrainean: +38 097 348 99 88 (cu cont pe Viber și WhatsApp)
- Număr de telefon românesc: +40 737 914 360 (doar apeluri și mesagerie)
- Adresă de email: ksshiryaeva1993@gmail.com
- Cont de telegram: @ksshyriaieva
*** *** *** *** *** *** *** *** ***
Ксенія відкриває в Клужі ШКОЛУ для УКРАЇНСЬКИХ дітей. Ій потрібна підтримка: «Це НЕОБХІДНИЙ освітній проект»
Ксенія Ширяєва – молода українська біженка в Клужі, яка 3 з половиною місяці була координатором української громади, а також волонтером «Все для України» (PATRIR). Разом із кількома українськими представниками вони намагаються реалізувати проект, спрямований на заохочення освіти: школу в Клуж-Напоці, де діти біженців зможуть отримати гідну освіту українською мовою.
«Royal School в Трансільванії надає нам будівлю та її приміщення під час пілотного проекту, точніше з 4 по 29 липня», — каже молода жінка.
У цей період буде 3 години на тиждень (понеділок, середа та п’ятниця), які координуватиме команда викладачів та волонтерів з України загальною кількістю близько 40 осіб, яких їй вдалося зібрати.
За словами Ксенії, станом на 4 липня було 209 реєстрацій від українських батьків, які мають дітей від першого до 11 класу. З них 134 – це кількість записів за період тестування проекту, тобто липневий.
«Також мені вдалося зібрати батьків у Telegram-групу, я зв’язалася з посольством України в Румунії, а також з організаціями, щоб мати освітню програму за українськими стандартами», – зазначає Ксенія.
Якщо програма виявиться успішною, з вересня очікується, що вона матиме можливість продовжувати користуватися заняттями Royal School в Трансільванії, але після 16:15, тобто коли її студенти закінчать заняття.
«Ми розуміємо, що ця програма не підходить для тих, хто навчається в маленьких класах, тому що вона надто пізня, а тому надто складна для них, але ми відкриті до будь-яких пропозицій.
Нам потрібна підтримка з боку румунської влади, зокрема з боку Клуж-Напоки, а також з боку асоціацій і компаній, щоб реалізувати цей дуже необхідний соціальний та освітній проект, фактично», – додає молода жінка.
Підтримка передбачає наступне:
– Фінансування заробітної плати вчителів та адміністраторів шкіл (у липні або з вересня)
– Фінансування необхідних навчальних матеріалів (у липні або з вересня)
– Транспорт: шкільний автобус із мікрорайону Флорешть або Менештур (у липні або з вересня)
– Фінансування культурних та шкільних заходів (у липні або з вересня)
Якщо все піде за планом, з вересня, коли проект офіційно стартує, підтримка, яка ій потрібна, передбачає наступне:
– Пошук приміщення для школи, яка вміщуватиме понад 200 дітей
– Забезпечення необхідним обладнанням та меблями
– Людські ресурси: румунські та англомовні вчителі
– Організація обідів для дітей
Ксенія також зазначає, що ій потрібна підтримка щодо:
– Легалізація проекту
– Акредитація школи Міністерством освіти і науки України для отримання учнями офіційних документів про успішність.
– Акредитація школи румунськими навчальними закладами
– Медійне висвітлення та просування проекту
Для тих, хто може підтримати проект, молода біженка з України надає наступні контакти:
• Український номер телефону: +38 097 348 99 88 (з обліковим записом Viber і WhatsApp)
• Румунський номер телефону: +40 737 914 360 (лише дзвінки та повідомлення)
• Електронна адреса: ksshiryaeva1993@gmail.com
• Телеграм-акаунт: @ksshyriaieva
(Un proiect al Asociației Cluj24 și Fundației Comunitare Cluj, susținut de OXFAM)
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Un incendiu a izbucnit, vineri, la un grajd din localitatea clujeană Băișoara. Focul ar fi pornit de la scânteile unui aparat de sudură. Nimeni nu a fost rănit.
„Pompierii din cadrul Detașamentului Turda intervin la un incendiu care a distrus un grajd din localitatea Băișoara. La fața locului acționează atât echipajul de la Garda de Intervenție Băișoara, cât și o autospecială trimisă de la Turda. Până la sosirea pompierilor, proprietarul a reușit să scoată animalele și să le adăpostească în alt loc.
Flăcările s-au manifestat pe o suprafață de 150 mp, fiind lichidate. În interior s-au aflat scule electrice, material lemnos și baloți de fân. În aceste momente, pompierii înlătură efectele negative ale incendiului. Cel mai probabil, acesta a pornit de la scânteile produse de un aparat de sudură.
Până acum nu sunt persoane care să solicite îngrijiri medicale”, a transmis ISU Cluj.
EVENIMENT
VIDEO. Un CERB tânăr a ieșit la „spa”. Imagini RARE suprinse în Munții Apuseni. E perioada BONCĂNITULUI

Un cerb tânăr și „nervos”, în perioada boncănitului, face un adevărat spectacol într-o pădure a Parcului Natural Apuseni. Imaginile au fost surprinse de o cameră de monitorizare a faunei.
Perioada de împerechere, numită și boncănitul cerbului, debutează în septembrie și se încheie în octombrie, în funcție de altitudine și climă, rataă specialiștii Romsilva, care au și postat imaginile pe Facebook.
Cerbul tânăr își trece coarnele prin noroi, după care se tolănește cu totul în baltă.
Un CERB tânăr a ieșit la „spa”. Imagini RARE suprinse în Munții Apuseni. E perioada BONCĂNITULUI
Cerbii își anunță prezența în timpul boncănitului prin mugete puternice, prin care încearcă să-și intimideze adversarii, intensitatea mugetelor fiind și un indiciu al poziției masculului în ierarhie.
În timpul boncănitului, cerbii se luptă între ei folosindu-și coarnele puternice, dezvoltate de-a lungul verii, pentru a-și asigura supremația asupra cârdurilor de ciute.
Pădurile din Parcul Natural Apuseni asigură faunei toate condițiile de hrană, adăpost și liniște, necesare unui habitat sănătos.
Parcul Natural Apuseni, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, are o suprafață de 76.064 de hectare, în zona Munților Apuseni, pe teritoriul județelor Cluj, Bihor și Alba, din acestea 50.793 fiind păduri.
Zona Munților Apuseni, în care se află Parcul Natural Apuseni, a fost inclusă de presitigiosul post de televiziune CNN în topul celor mai frumoase locuri din Europa, iar Comisia Europeană a acordat Parcului Natural Apuseni în 2009 titlul „Destinație Europeană de Excelență” în cadrul proiectului EDEN.
Video credit: Mircea Susman, Parcul Natural Apuseni

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, vineri, la Cluj, în cadrul şedinţei Consiliului Reprezentanților Unionali (CRU) al Uniunii, că formţiunii sale îi este mai bine acum, când nu este la guvernare, alături de PSD şi PNL şi a criticat modul în care este condusă ţara.
„Din iunie, situaţia nostră s-a schimbat în politica internă românească, pentru că suntem în opoziţie şi nu avem nicio vină. Socialiştii şi liberalii au spus că este mai bine fără voi. Nu ştiu dacă este mai bine fără noi, dar după trei luni şi eu spun că, da, într-adevăr, este mai bine fără voi. Am început să ne obişnuim cu această nouă situaţie şi încet-încet ne dăm seama că dacă pornim de la ceea ce se întâmplă în ţară, într-adevăr ne este mai bine fără ei.
Din păcate, nu doar situaţia naostră s-a schimbat, ci şi situaţia în ţară. Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în ultimele trei -patru luni, atunci în primul rând putem spune hotărât că dezvoltarea, investiţiile s-au încetinit. Acest lucru este foarte prost, atât pentru administraţiile pubice, pentru ţară , pentru economie, eu nu ştiu pentru cine este bine, nu ştiu de ce s-au încetinit investiţiile pubice.
Vedem că incertitudinile sunt din ce în ce mi multe şi mai mari, imprevizibilul creşte, numărul improvizaţiilor creşte şi procsul decizional pare să fie haotic”, a declarat Kelemen Hunor în faţa membrilor CRU.
La Cluj-Napoca a avut loc, vineri, şedinţa CRU în cadrul căreia, printre altele, a fost ales președintele Consiliului Reprezentanților Unionali, președintele executiv al Uniunii și vicepreședinții executivi.
EVENIMENT
FOTO. Se demolează primul bloc construit ILEGAL la Cluj-Napoca. Este al țeparului Traian Ianson/ Onuc. Locuitorii se opun

Primăria Cluj-Napoca urmează să demoleze, luni, primul bloc construit ilegal în oraș, fiind, astfel, pusă în executare o sentință definitivă a instanței. Locatarii se opun și cer stoparea/ amânarea demolării pe motiv că vor rămâne pe drumuri în pragul iernii.
Este vorba despre blocul de pe strada Miko Imre nr. 12-14 din cartierul Bună Ziua, construit de țeparul imobiliar Traian Floarea Ianson, care și-a schimbat numele în Traian Onuc.
Acesta a fost arestat la începutul anului 2023 pentru înșelăciune, alături de un complice, Pavel Jașcău, dar a fost plasat în luna iulie sub control judiciar de către Tribunalul Cluj.
Ianson/Onuc este trimis în judecată de Judecătoria Cluj-Napoca pentru acuzațiile de înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,
Țeparul ar fi înșelat peste 500 de persoane cărora le-a promis apartamente în diferite blocuri construite ilegal, grav fiind și faptul că a încheiat, pe aceeaşi locuinţă, mai multe antecontracte de vânzare -cumpărare.
Ianson/ Onuc ar fi încasat peste 3 milioane de euro.
Locuitorii zonei au fost înștiințați de Primăria Cluj-Napoca să își mute mașinile parcate pe stradă în intervalul 8-16 în care se vor derula operațiunile de demolare a blocului.
Locatarii cer stoparea/ amânarea demolării
Locatarii blocului C3 de pe str. Miko Imre nr. 14, primul care va fi demolat, se opun acțiunii pe motiv că urmează să rămână fără casă în pragul iernii.
”Deja este organizare de șantier pentru pregătirea demolării blocului C3 începând cu ziua de luni. Cerem stoparea/amânarea acestei demolări pentru că sunt locatari care locuiesc în această clădire și urmează să rămână pe drumuri.
În acest bloc există două persoane care au făcut parte dintr-un proces colectiv și au câștig de cauză cu drept de întabulare a imobilelor, dar acest aspect nu contează pentru executorul judecătoresc”, a spus administratorul blocului.
Primăria Cluj-Napoca a transmis că, în acest caz, exista o sentința definitiva care va fi pusă in executare după obținerea acordului executorului judecătoresc.
”În Cluj-Napoca nimeni nu este mai presus de lege”, au precizat reprezentanții primăriei.