Connect with us

EVENIMENT

FOTO. Kseniia înființează o ȘCOALĂ pentru copiii UCRAINENI la Cluj. Are nevoie de sprijin: „E un proiect educațional NECESAR”

Publicat


290075250 699315991149484 885296697701376067 n

Asociația Cluj24 și Fundația Comunitară Cluj, cu sprijinul OXFAM, lansează de la 1 iunie campania ”Cluj pentru Ucraina”, al cărei scop este prezentarea refugiaților ucraineni stabiliți în județul nostru prin articole în limbile română și ucraineană.

Kseniia Shyriaieva este o tânără refugiată din Ucraina la Cluj, care de 3 luni și jumătate este coordonator al comunității ucrainene, precum și voluntar în cadrul „All for Ukraine” (PATRIR). Împreună cu mai mulți reprezentanți ucraineni încearcă să implementeze un proiect menit să încurajeze învățământul: o școală în Cluj-Napoca, unde copiii refugiați să poată avea acces la o educație decentă, în limba ucraineană.

„Cei de la Royal School in Transylvania ne pun la dispoziție clădirea și facilitățile lor pe timpul proiectului pilot, mai exact între 4 și 29 iulie”, spune tânăra.

În acest interval, vor avea loc ore de 3 ori pe săptămână (luni, miercuri și vineri), coordonate de o echipă de profesori și voluntari din Ucraina, însumând aproximativ 40 de oameni, pe care ea a reușit să îi adune la un loc.

Rezultatele de până acum

Potrivit Kseniiei, până în data de 4 iulie s-au înregistrat 209 înscrieri din partea părinților ucraineni care au copii de la clasa I până în clasa a XI-a. Dintre acestea, 134 reprezintă numărul înscrierilor pentru perioada de testare a proiectului, adică cea din luna iulie.

„Am reușit, de asemenea, să adun părinții pe un grup de Telegram, am contactat Ambasada Ucrainei din România, dar și organizații, pentru a avea un program educațional la standarde ucrainene”, notează Kseniia.

Dacă programul se dovedește a fi o reușită, din septembrie preconizează că va avea șansa de a beneficia în continuare de clasele puse la dispoziție de către Royal School in Transylvania, dar după ora 16:15, adică atunci când elevii acesteia vor termina orele.

„Înțelegem că nu este un program potrivit pentru cei din clasele mici, fiind prea târziu, deci prea greu pentru ei, astfel că suntem deschiși oricăror sugestii.

Avem nevoie de sprijin din partea autorităților din România, implicit din Cluj-Napoca, precum și din partea asociațiilor și a companiilor, pentru a derula acest proiect social și educațional foarte necesar, de altfel”, completează tânăra.

117937502 697360627787721 8273719062664392345 n

Cum poți susține inițiativa

Susținerea presupune următoarele:

  • Finanțare pentru salariile profesorilor și persoanelor din administrația școlii (în iulie sau din septembrie)
  • Finanțare pentru materialele educaționale necesare (în iulie sau din septembrie)
  • Transport: un autobuz școlar din Florești sau din cartierul Mănăștur (în iulie sau din septembrie)
  • Finanțare pentru evenimentele culturale și școlare (în iulie sau din septembrie)

Dacă totul merge conform planului, din luna septembrie, când va demara oficial proiectul, susținerea de care acesta are nevoie presupune cele de mai jos:

  • Găsirea unui spațiu pentru o școală ce va găzdui peste 200 de copii
  • Asigurarea echipamentului și mobilierului necesar
  • Resurse umane: profesori vorbitori de limba română și engleză
  • Organizarea prânzurilor pentru copii

De asemenea, Kseniia punctează că are nevoie de sprijin privind:

  • Legalizarea proiectului
  • Acreditarea școlii de către Ministerul Educației și Science of Ukraine pentru ca elevii să primească documente oficiale care să le ateste reușitele
  • Acreditarea școlii de către instituțiile de învățământ din România
  • Mediatizarea și promovarea proiectului

Tânăra refugiată din Ucraina pune la dispoziție următoarele date de contact pentru cei care pot sprijini proiectul:

  • Număr de telefon ucrainean: +38 097 348 99 88 (cu cont pe Viber și WhatsApp)
  • Număr de telefon românesc: +40 737 914 360 (doar apeluri și mesagerie)
  • Adresă de email: ksshiryaeva1993@gmail.com
  • Cont de telegram: @ksshyriaieva

*** *** *** *** *** *** *** *** ***

Ксенія відкриває в Клужі ШКОЛУ для УКРАЇНСЬКИХ дітей. Ій потрібна підтримка: «Це НЕОБХІДНИЙ освітній проект»

Ксенія Ширяєва – молода українська біженка в Клужі, яка 3 з половиною місяці була координатором української громади, а також волонтером «Все для України» (PATRIR). Разом із кількома українськими представниками вони намагаються реалізувати проект, спрямований на заохочення освіти: школу в Клуж-Напоці, де діти біженців зможуть отримати гідну освіту українською мовою.

«Royal School в Трансільванії надає нам будівлю та її приміщення під час пілотного проекту, точніше з 4 по 29 липня», — каже молода жінка.

У цей період буде 3 години на тиждень (понеділок, середа та п’ятниця), які координуватиме команда викладачів та волонтерів з України загальною кількістю близько 40 осіб, яких їй вдалося зібрати.

За словами Ксенії, станом на 4 липня було 209 реєстрацій від українських батьків, які мають дітей від першого до 11 класу. З них 134 – це кількість записів за період тестування проекту, тобто липневий.

«Також мені вдалося зібрати батьків у Telegram-групу, я зв’язалася з посольством України в Румунії, а також з організаціями, щоб мати освітню програму за українськими стандартами», – зазначає Ксенія.

Якщо програма виявиться успішною, з вересня очікується, що вона матиме можливість продовжувати користуватися заняттями Royal School в Трансільванії, але після 16:15, тобто коли її студенти закінчать заняття.

«Ми розуміємо, що ця програма не підходить для тих, хто навчається в маленьких класах, тому що вона надто пізня, а тому надто складна для них, але ми відкриті до будь-яких пропозицій.

Нам потрібна підтримка з боку румунської влади, зокрема з боку Клуж-Напоки, а також з боку асоціацій і компаній, щоб реалізувати цей дуже необхідний соціальний та освітній проект, фактично», – додає молода жінка.

Підтримка передбачає наступне:

– Фінансування заробітної плати вчителів та адміністраторів шкіл (у липні або з вересня)
– Фінансування необхідних навчальних матеріалів (у липні або з вересня)
– Транспорт: шкільний автобус із мікрорайону Флорешть або Менештур (у липні або з вересня)
– Фінансування культурних та шкільних заходів (у липні або з вересня)

Якщо все піде за планом, з вересня, коли проект офіційно стартує, підтримка, яка ій потрібна, передбачає наступне:

– Пошук приміщення для школи, яка вміщуватиме понад 200 дітей
– Забезпечення необхідним обладнанням та меблями
– Людські ресурси: румунські та англомовні вчителі
– Організація обідів для дітей

Ксенія також зазначає, що ій потрібна підтримка щодо:

– Легалізація проекту
– Акредитація школи Міністерством освіти і науки України для отримання учнями офіційних документів про успішність.
– Акредитація школи румунськими навчальними закладами
– Медійне висвітлення та просування проекту

Для тих, хто може підтримати проект, молода біженка з України надає наступні контакти:

• Український номер телефону: +38 097 348 99 88 (з обліковим записом Viber і WhatsApp)
• Румунський номер телефону: +40 737 914 360 (лише дзвінки та повідомлення)
• Електронна адреса: ksshiryaeva1993@gmail.com
• Телеграм-акаунт: @ksshyriaieva

(Un proiect al Asociației Cluj24 și Fundației Comunitare Cluj, susținut de OXFAM)



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

BEC a înregistrat 22 de candidaturi la alegerile prezidențiale. Până acum a admis 7 și a respins 8. Ce urmează

Publicat

De

BEC a respins 8 dosare de candidatură la prezidențiale

BEC – Biroul Electoral Central, a înregistrat, până duminică, 22 de candidaturi pentru alegerile prezidențiale din luna mai.

13 au fost depuse de candidați independenți, iar membrii BEC vor analiza ultimele 7 dosare luni, 17 martie.

BEC a admis 7 și a respins 8 candidaturi la alegerile prezidențiale

Perioada pentru înregistrarea candidaturilor la alegerile prezidențiale 2025 s-a finalizat sâmbătă noaptea, la ora 24.00, potrivit calendarului electoral.

Din cele 22 de dosare de candidatură, BEC a a respins, până duminică 7 dintre acestea și a admis 8. BEC mai are de analizat încă 7 dosare, potrivit Mediafax.

Ce candidaturi au fost acceptat și care au fost respinse până acum

Nicușor Dan, Crin Antonescu, Victor Ponta, George Simion, Elena Lasconi, Lavinia Șandru, Cristian Terheș și John Ion Banu Muscel au fost validați până acum pentru alegerile din luna mai. BEC a respins candidatura Dianei Șoșoacă și a Mariei Marcu. De asemenea, au mai fost respinși Călin Georgescu, Petre Mîndru, Paul Ispas, Matei Vanea și Constantin Vieru. CCR a respins duminică seara ccontestațiile privind candidatura lui George Simion, care rămâne astfel în cursa pentru Cotroceni.

Biroul Electoral Central mai are de analizat 7 dosare de candidatură și trebuie să o facă în cel mult 48 de ore de la depunere, și nu mai târziu de 17 martie.

Miercuri, 19 martie, este ultima zi în care candidații înscriși pot depune la Biroul Electoral Central declarație pe propria răspundere pentru renunțarea la candidatură, dacă este cazul.

Ce dosare mai are de analizat BEC

Biroul Electoral Central a anunțat că va analiza luni ultimele șapte dosare de candidatură la alegerile prezidențiale. Printre acestea se numără cele ale liderei POT, Anamaria Gavrilă, a rectorului SNSPA, Remus Pricopie, dar și cea a fostului ministru al Educației, Daniel Funeriu.

Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, și-a depus candidatura la prezidențiale “după o matură chibzuință”. Remus Pricopie a transmis că dosarul lui de candidatură nu va avea liste de semnături, pentru că “prevederea nu este în conformitate cu spiritul Constituției României”.

În ceea ce o privește pe lidera POT, Anamaria Gavrilă, aceasta a spus despre candidatură că este “una de conjunctură” și că nici măcar nu recunoaște aceste alegeri “ca fiind legitime”.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Pregătirea pentru Paști în satele clujene: Multă muncă, credință și rânduială

Publicat

De

Pregătiri de Paști în satele clujene din. vechime

Postul Paștilor era însoțit în satele din zona Clujului de o serie de obiceiuri care reflectau atât pregătirea spirituală, cât și cea din gospodărie.

Femeile țeseau haine noi pentru zilele de sărbătoare, iar bărbații se ocupau de curățenia din curți și livezi,  arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj

Muncă și rânduială

Această perioadă era una de muncă intensă, dar și de rugăciune și reflecție. Pe întreaga perioadă a postului, femeile torceau, țeseau și coseau, existând credința că de Înviere fiecare persoană trebuie să îmbrace haine noi.

Munca în godspodărie se intensifica în Săptămâna Mare, atunci când curățenia devenea o preocupare esențială. Specialiștii clujeni spun că era un moment de mare forfotă, pentru că fiecare familie se străduia să întâmpine sărbătoarea într-un mediu curat și primitor.

Obiceiuri străvechi pentru o casă primitoare

Hainele de sărbătoare erau scoase din lăzi și lăițere, aerisite la soare, apoi reașezate cu grijă, între ele fiind puse crenguțe de busuioc și alte plante aromatice, arată specialiștii de la CJCPCT Cluj.

Apoi, blidele de lut și icoanele de glajă erau spălate și împodobite cu ștergare de sărbătoare. De asemenea, pavimentul casei, realizat din pământ galben, era reîmprospătat, adăugând un miros proaspăt și un aspect îngrijit gospodăriilor.

Această rânduială, transmisă din generație în generație, reflectă respectul și evlavia cu care oamenii din satele clujene se pregăteau pentru cea mai importantă sărbătoare a creștinismului. Dar chiar dacă multe dintre aceste obiceiuri s-au pierdut în timp, spiritul sărbătorii și al pregătirilor pentru Paști continuă să fie o parte importantă a identității locale.

Foto: CJCPCT – Casa familiei Cherhaț Simion și Haristina din Strâmbu, județul Cluj, construită la mijlocul secolului al XIX-lea, demolată în 2004 – arhiva personală prof. Viorel Lăcătuș.

 

Citește mai departe

EDUCATIE

Mii de elevi clujeni încep luni simularea examenului de Evaluare Națională. Cum se va desfășura testarea

Publicat

De

Simulare Evaluare Națională Cluj

Luni, 17 martie, elevii de clasa a VIII-a din județul Cluj vor susține simularea examenului de Evaluare Națională.

Notele obținute la simulare se trec în catalog, decât la solicitarea scrisă a elevului sau părintelui acestuia.

Mii de elevi clujeni încep luni simularea examenului de Evaluare Națională

Elevii clujeni de clasa a VIII-a vor începe luni ultima verificare înaintea examenului de Evaluare Națională din vară. Simularea se va desfășura la fel ca examenul propriu-zis.  Mai jos sunt câteva informații importante:

  • Probele încep la ora 9:00.
  • Accesul elevilor în săli este permis până la ora 8:30.
  • Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Calendarul probelor

Luni, 17 martie, are loc simularea probei la Limba și literatura română, marți, 18 martie are loc proba la matematică, iar iar miercuri, 19 martie, va avea loc proba la Limba și literatura maternă. Rezultatele vor fi comunicate luni, 31 martie.

Vezi AICI informații utile despre REDACTAREA lucrărilor.

Lucrările vor fi evaluate folosindu-se platforma de evaluare digitalizată.

Important:

  • Rezultatele obținute la simulare se comunică individual, nu prin afișare.
  • Ele vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ, pentru adoptarea unor măsuri care au scopul de a îmbunătăți performanțele școlare, în perspectiva examenelor din vara acestui an.
  • Rezultatele obținute la simulare nu se trec în catalog. În situația în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați.

De asemenea, Ministerul Educației precizează că subiectele și baremele se vor publica în fiecare zi, după încheierea fiecărei probe, la ora 15:00, AICI.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Șeful VIP Guard Security și agenții săi, amenințați după scandalul din fața BT Arena. Urmează plângere penală

Publicat

De

scandal

Administratorul firmei VIP Guard Security din Cluj-Napoca și agenții săi de pază care au fost implicați în scandalul de duminică dimineață din fața BT Arena au primit amenințări telefonice din partea a doi bărbați, unul fiind rudă cu tânărul recalcitrant care este cercetat penal pentru ultraj după ce a lovit un jandarm.

Unul dintre bărbații care a trecut la amenință după incident, a spus despre agenți: ”Le rup coloana la fiecare pe rând, fi-mi-ar scârbă de viitorul lor și de sănătatea lor, dacă au copii și dacă nu au îi sechestrez” și ”Trecem peste Cristos și peste Dumnezeu trecem”.

Celălalt l-a amenințat direct pe șeful firmei, Lucian Bot: ”De pun mâna pe tine, fiecare oscior ți-l rup. Poți să suni și la Jandarmerie și la Poliție, tot osciorul ți-l rup. (…) De eram acolo numa caschete săreau în aer, făceam și pușcărie pentru niște grași”.

Lucian Bot a declarat pentru Cluj24 că va depune luni o plângere penală pentru amenințare, cerând instituțiilor abilitate să îi identifice pe cei doi bărbați și să îi tragă la răspundere.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate