Connect with us

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Centrul de tranzit pentru REFUGIAȚI din Gara Cluj-Napoca. Mâncare, internet, spații de joacă pentru COPII

Publicat


La Centrul de tranzit din gara Cluj-Napoca, asociația „O masă caldă” și câțiva colaboratori stau la dispoziția refugiaților ajunși în Cluj-Napoca, oferindu-le locuri de dormit, mese calde, pachete, produse pentru animale, bebeluși, precum și de igienă. Nu lipsesc nici spațiile de joacă pentru copii, iar eforturile clujenilor au emoționat o mamă din Odessa ajunsă vineri după-amiază în gară.

„Prima încăpere este sala de așteptare, unde rămân doar cei care sunt între două trenuri sau care ajung noaptea și au cazare în Cluj-Napoca. Își lasă bagajele, apoi merg să mănânce o supă caldă sus”, spune Raimonda Boian, coordonator general, pentru Cluj24.

Sala de așteptare numără zeci de paturi pentru refugiați, iar dincolo de ușă se află depozitul, la care au contribuit numeroase firme.

„Era un spațiu părăsit. Am beneficiat de ajutorul celor de la Luna Cleaning, care au dezinfectat și igienizat toată zona.

Rafturile sunt tari, țepene, prinse în perete pentru a evita accidentele. Producătorii de mobilier Marlex ni le-au închiriat fără costuri.

Am încheiat contracte cu Albalact și Caroli pentru brânzeturi și salamuri, plătite de asociația <<O masă caldă>>. Cu Dorsan am încheiat un contract pentru iaurturi cu fructe de copii, apă minerală și plată, pe care tot asociația o plătește.

Colaborăm și cu La Casa, de la care cumpărăm pâine proaspătă în fiecare zi”, explică aceasta.

Voluntarii s-au gândit și la bebeluși, astfel că în depozit se află, de asemenea, toate cele necesare pentru ei.

Cercetașii României ajută echipa în administrarea depozitului și în pregătirea pachetelor pentru refugiați. Acestea conțin alimente, printre care salam, pâine și un fruct, șervețele umede și uscate, dezinfectant și o sticlă de apă.

Salubrizarea e asigurată de Rosal. Firma de servicii de curățenie a adus tomberoane, iar noaptea ridică deșeurile.

Animalele nu au fost neglijate

O încăpere din depozit este destinată hranei pentru necuvântătoare, iar la baie există și o litieră cu nisip pentru pisici. Animalele care sunt bolnave beneficiază de asistență medicală la cabinetul veterinar „Happy Pets” de pe strada Corneliu Coposu, cu sprijinul Asociației pentru protejarea animalelor „NUCA”.

„Se oferă gratuit tot ce e nevoie, inclusiv partea de vaccin pentru străinătate, carnete de sănătate, pașapoarte și așa mai departe”, precizează Raimonda.

Chiuvetă cu apă caldă instant

Mai departe se află bucătăria, pentru care s-a achiziționat o chiuvetă cu apă caldă instant.

„Am încropit-o ca să putem găti rapid. Avem tot ce e nevoie pentru mesele calde”, completează Boian.

Baia este dotată cu produse de igienă în dreptul cărora sunt puse afișe ce încurajează refugiații să se aprovizioneze cu lucrurile de care au nevoie.

Lacrimi de recunoștință de la refugiați

La etaj, se află sala de mese, unde pe lângă supele calde, refugiații se pot servi cu orice doresc, sau chiar să-și prepare propriile sandwich-uri.

Două mame au venit cu copiii lor, iar una dintre ele s-a emoționat văzând implicarea voluntarilor.

„Erau foarte stresate de la drum. Mi-a spus că de prima dată când le-am întâmpinat în tren, a fost surprinsă de organizarea și primirea noastră.

Până acum au trebuit să se deplaseze singure și să caute bilete neștiind limba, a zis că nu dorește nimănui să treacă prin astfel de situații și că este foarte recunoscătoare pentru tot ajutorul”, a povestit translatorul Corina Caravasili pentru Cluj24.

Mamele au plecat cu copiii din Odessa după ultimul bombardament, iar soții au rămas în țară.

„La început era dureros să interacționăm cu ucrainenii, încă este emoționant, dar acum știm să fim mai eficienți și să le oferim informațiile necesare fără a-i stresa.

Toți sunt recunoscători, ne mulțumesc pentru mesele calde și pentru că îi primim”, completează aceasta.

Vorbitorii de ucraineană/rusă din oraș s-au mobilizat din prima zi în care au ajuns refugiații în Gara din Cluj-Napoca și asigură permanența, cu schimbul, asistându-i pe refugiați din momentul în care coboară din tren, până se urcă în următorul, mobilizarea fiind demnă de admirat.

În restaurantul improvizat pentru refugiați sunt și boluri cu mâncare pentru animalele lor de companie.

Copiii cer pacea prin desene

Lângă sala de mese, a fost amenajat un spațiu dedicat mamelor cu copii, vârstnicilor și persoanelor bolnave, unde ucrainenii se pot relaxa, iar copiii se pot bucura de spațiile de joacă.

„După-masă vin voluntari care se ocupă de ei, le fac jocuri și le propun diverse activități distractive”, punctează Raimonda.

Copiii au făcut desene, iar majoritatea conțin mesaje despre Ucraina și dorința lor de a scăpa de război.

copii

copii 2

whatsapp image 2022 03 18 at 9.58.11 pm

 

Parola de la internet care conectează oamenii

O altă facilitate pusă la dispoziția refugiaților este conexiunea la internet. Voluntarii s-au asigurat că aceștia păstrează legătura cu apropiații cu ajutorul serviciilor Vodafone.

Parola rețelei de wi-fi este sugestivă: Free Ukraine.

Afișe despre accesul la internet și alte informații utile au fost puse pe toți pereții.

Oamenii din spatele cortinei

Echipa de la Centrul de tranzit e constituită din mai mulți coordonatori care aduc voluntari în funcție de flux. Refugiații nu vin dimineața, prin urmare, activitatea începe la prânz.

„Eu cu Larisa suntem coordonatori generali și facem schimb de ture, astăzi e tura ei. E avocat, dar face și voluntariat.

Primul care vine, însă, este George Jiglău, care verifică stocurile, apoi vine Bogdan, coordonatorul turei de zi, care se pregătește pentru primul tren, de la 14:30.

”Tura de noapte, între orele 20:00 și 02:00, e preluată de echipa maghiară, coordonată de Edina, Orsi și Miși. Bucătăria mobilă este preluată de Dan și Szilard”, explică ea.

De punctul de prim ajutor se ocupa Colegiul Farmacistilor care, în perioada de vârf a traficului, a fost completat de Caravana cu Medici. De asemenea, este foarte importantă colaborarea cu conducerea Gări Cluj-Napova și Poliția TF.

Într-o săptămână au venit sute de ucraineni, iar în afara perioadelor aglomerate, numărul celor care trec prin centrul de tranzit este între 60 și 90 de persoane.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Un bărbat din Gherla are nevoie de ajutor. A fost diagnosticat cu tumoră la femur și trebuie să strângă URGENT bani de operație

Publicat

De

tudor calapod

Tudor Calapod, un bărbat în vârstă de 37 de ani din Gherla, are nevoie de ajutor. Acesta trebuie operat de urgență și nu are banii necesari.

Tudor Calapod locuiește în Gherla și a fost diagnosticat cu o tumoare la nivel intra-osos/femur, care necesită intervenție chirurgicală urgentă.

Un bărbat din Gherla are nevoie de ajutor

„Procedurile presupun înlăturarea tumorii și implementarea în interior a unei proteze speciale. Toate aceste intervenții ajung la totalul unei sume de 20.000 de euro.

Având în vedere că trebuie sa mă operez în ianuarie 2023, nu am posibilitate să adun această sumă. Fapt pentru care, fac acest apel umanitar. Cei care puteți și doriți să mă ajutați, vă sunt recunoscător!

Am speranța că prin sprijinul dumneavoastră să îmi pot realiza cu bine operatia”, este apelul bărbatului.

 

tudor calapod1

tudor calapod2

Cei care doresc să îl ajute pe Tudor pot face donații:
Nume titular conturi: Tudor Calapod
RON – RO34BTRL01301201Z20854XX
EURO – RO37BTRLEURCRT00Z2085401

Citește mai departe

CULTURA

„Nu uita că eşti român”. Clujeanul Aurel Tămaş, concert de Ziua Naţională, sub patronajul Ambasadei României în Spania

Publicat

De

Îndrăgitul interpret de muzică populară Aurel Tămaş va susţine un concer în Spania, de Ziua Naţională a României.

Clujeanul Aurel Tămaş, concert în Spania, de Ziua Naţională

„Un nou eveniment organizat cu prilejul marcării Zilei Naţionale a României va avea loc la 3 decembrie cu participarea îndrăgitului artist al muzicii tradiţionale româneşti Aurel Tămaş alături de Orchestra Băndaşii, Corul Corona al Jandarmeriei Braşov şi Formaţia Melodic din Făgăraş.

Evenimentul artistic este organizat de Asociaţia de Femei Rază de Soare, sub înaltul patronaj al Ambasadei României în Regatul Spaniei, în parteneriat cu Primăria oraşului Alcala de Henares.

Locaţie: Sala Pabellon Municipal Demetrio Lozano (Av. Virgen del Val 63, Alcala de Henares).

Când?: Sâmbătă, 3 decembrie, la ora 18.00.

Intrarea este liberă.

„Nu uita că eşti român”

Interpret de seamă al cântecului popular ardelenesc, Aurel Tămaş este un artist, un om al muzicii populare şi al muzicii uşoare care umple sălile de concerte şi aduce bucurie şi voie bună în inimile românilor de pe toate meridianele lumii. Născut într-o familie tradiţional ardelenească în Borşa, judeţul Cluj, interpretul se mândreşte cu numeroase premii la Festivaluri Internaţionale.

Spectacolul, care poartă titlul „Nu uita că eşti român”, urmăreşte să îi determine pe conaţionalii din Spania să se simtă mai aproape de România, de patria mamă, de cultura şi valorilor noastre istorice. Evenimentul va fi moderat de renumitul umorist ardelean Sorin Tănase. Corul „Corona” al Jandarmeriei din Braşov este un grup virtuos care prin vocile care îl compun trezeşte conştiinţe, înalţă şi mângâie suflete, aduce în această perioadă mesajul colindelor şi alină dorul sărbătorilor petrecute în vremea copilăriei”, anunţă Ambasada României în Regatul Spaniei.

Citește mai departe

EVENIMENT

Lovitură pentru chiriașii din Cluj. Familii cu copii și studenți, „tăiați” de la plafonarea facturilor la energie din ianuarie

Publicat

De

Noua Lege a energiei, care ar trebui să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2023, va lovi în chiriași. Practic, un proprietar va avea prețul pafonat doar pentru o locuință, nu și pentru altele pe care le dă în chirie. Astfel, se așteaptă ca în marile centre universitare, cum este și Clujul, anul să înceapă cu probleme la plata facturilor.

Nu doar studenții care stau în chirie la Cluj-Napoca, ci și familii cu copii vor avea probleme începând din ianuarie. Aceștia vor fi nevoiți să plătească prețul neplafonat la enengie electrică, respectiv preţul maximal de 1,3 lei pe kilowatt/oră.

Lovitură pentru chiriașii din Cluj

Problema a fost adusă în vizor de Alexandra Oană, consilier USR în Consiliul Local Cluj-Napoca.

„Coaliția PSD-PLN a decis că proprietarii care dețin mai multe locuințe pot beneficia de plafonarea facturilor la energie doar pentru o locuință. Celelalte achită facturile la prețul neplafonat.

Cu alte cuvinte, proprietarul va avea prețul plafonat la domiciliu și preț de piață la celelalte imobile, iar chiriașii vor ajunge să plătească un preț uriaș pentru energie. Și asta în mijlocul iernii deoarece noua lege a energiei va intra în vigoare de la 1 ianuarie, 2023.

USR a încercat printr-un amendament să corecteze ordonanța de urgență 119 și să elimine aceste nedreptăți. Am propus ca fiecare român să beneficieze de un preț plafonat pe primii 255 kWh indiferent de consum sau de numărul de proprietăți. Propunerea noastră a fost însă respinsă de coaliția toxică PSD-PNL.

Din păcate, problemele cu facturile la energie de abia acum încep pentru marile centre studențești, precum Cluj, Timișoara, Iași sau București”, arată Alexandra Oană.

Ce soluții au chiriașii

Potrivit noii legi a energiei, clienţii vulnerabili vor putea plăti cel mai mic tarif, doar dacă depun o declarație pe proprie răspundere la furnizor. De asemenea, cei care au două sau mai multe case trebuie să precizeze, tot prin declaraţii pe propria răspundere, pentru care dintre adrese preferă preţul plafonat.

Astfel, prețul de 0,68 sau 0,80 de lei, în situaţia în care consumă mai puţin de 100 respectiv 255 de kilowaţi, va putea fi plătit pentru o singură proprietate. Pentru restul locuinţelor ar trebui să plătească preţul maximal de 1,3 lei.

Cu alte cuvine, chiriaşii vor putea să plătească un preț plafonat, doar vor trebui să înregistreze pe numele lor contractele pentru furnizarea energiei, iar acest lucru se va putea face doar cu acordul proprietarului scrie Pro Tv.

Ca să intre în vigoare, Legea mai trebuie promulgată de şeful statului.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Tineri surprinși cu MOTOARE și ATV-uri în Făget. E arie PROTEJATĂ. Organizație de Mediu: „Fenomenul, greu de controlat”

Publicat

moto2

Mai mulți tineri au fost surprinși cu motoare și ATV-uri în pădurea Făget, care e Sit Natura 2000, deci arie protejată.

Off-roadul e interzis în Făget, dar asta nu îi împiedică pe tineri să se urce pe motociclete sau ATV-uri și să dea „o tură” prin pădure.

Mai mulți tineri au fost surprinși în acest weekend pe motociclete și în ATV și a fost anunțată Poliția.

Tineri surprinși cu motoare și ATV-uri în Făget. E arie protejată

Organizația pentru Protecția Mediului și Combaterea Braconajului – OPMCB Cluj a făcut publice imaginile surprinse de martori în pădure și au alertat poliția. Aceștia spun că este vorba de un fenomen și că e greu de controlat.

„În misiunile Jandarmeria Cluj au fost identificați adesea indivizi care spuneau că nu cunosc legea, că nu știau prea bine care sunt restricțiile într-o arie protejată, că avertismentele repetate nu au ajuns la urechile lor, dar și reacții precum <<nu îmi puteți voi da atâtea amenzi câte pot eu plăti>>, <<de ce nu va luați de cine taie pădurile?>>”, arată cei de la OPMCB Cluj .

OUG 57/2007 interzice accesul vehiculelor în păduri, arii protejate, fără acordul scris al gestionarului acelor zone – lucru aproape imposibil dacă se respecta legea.

moto1

„Așadar, fie ca mergi pe câmp peste culturile fermierilor, fie ca mergi in pădurea Romsilva, încalci legea. Nu te obligă nimeni să-ți achiziționezi un asemenea vehicul dacă știi ca nu ai unde sa îl folosești. Nu exista scuze!”, au mai arătat reprezentanții organizației.

Aceștia îi încurajează pe clujenii care sunt martori la aceste incidente să ]i filmeze pe cei  care încalc legea, dar să rămână calmi și să anunțe Jandarmeria sau poliția, chiar dacă motocicliștii „pleacă repede de la fața locului”.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax