Connect with us

ACTUALITATE

Studiu: Omicron se transmite mai uşor, dar nu provoacă forme grave. Noua variantă ar putea avea în componenţă și un alt virus

Publicat


Varianta Omicron a Covid-19 se răspândește rapid. Cercetătorii au nevoie de mai multe săptămâni pentru studii mai aprofundate, dar din cele făcute până acum, se pare că Omicron ar avea în componență fragmente dintr-un alt virus și provoacă forme mai ușoare de boală.

Varianta Omicron a virusului care provoacă Covid-19 a dobândit probabil cel puţin una dintre mutaţiile sale prin preluarea unui fragment de material genetic de la un alt virus, posibil unul care provoacă răceala comună, potrivit celui mai recent studiu.

Această secvenţă genetică nu apare în nicio versiune anterioară a coronavirusului, numit SARS-CoV-2, dar este omniprezentă în multe alte virusuri, inclusiv în cele care provoacă răceala comună, precum şi în genomul uman, au precizat cercetătorii.

Prin preluarea acestui fragment special, Omicron ar putea să pară „mai uman”, ceea ce l-ar ajuta să se sustragă de la atacul sistemului imunitar, a declarat Venky Soundarararajan, de la compania de studiere a datelor, care a condus studiul.

Acest lucru ar putea însemna că virusul se transmite mai uşor, dar provoacă forme mai uşoare de boală sau simptomatice. Acestă presupunere va primii un răspuns cel mai probabil în câteva săptămâni când analizele complete ale noii tulpini vor fi gata, potrivit Reuters.

Celulele din plămâni şi din sistemul gastro-intestinal pot găzdui simultan coronavirusul SARS-CoV-2 şi răceală comună, potrivit unor studii anterioare. O astfel de coinfecţie pregăteşte terenul pentru „recombinare virală”, un proces în care două virusuri diferite din aceeaşi celulă gazdă interacţionează în timp ce se înmultuesc, generând un virus ce are materialul genetic de la ambii „părinţi”.

Vaccinarea e importantă

Această nouă mutaţie ar fi putut să apară pentru prima dată la o persoană infectată cu ambii agenţi patogeni, atunci când o versiune a SARS-CoV-2 a preluat secvenţa genetică de la celălalt virus, potrivit studiului.

Aceeaşi secvenţă genetică apare de mai multe ori într-unul dintre virusurile care provoacă răceli la oameni – cunoscut sub numele de HCoV-229E – şi în virusul imunodeficienţei umane (HIV) care provoacă SIDA, a spus Soundararajan.

Africa de Sud, unde Omicron a fost identificat pentru prima dată, are cea mai mare rată de infectare cu HIV din lume, care slăbeşte sistemul imunitar şi creşte vulnerabilitatea unei persoane la infecţiile cu virusuri şi alţi agenţi patogeni.

Noile descoperiri subliniază cât de important este ca oamenii să se vaccineze.

„Trebuie să vă vaccinaţi pentru a reduce şansele ca alte persoane, care sunt imunocompromise, să întâlnească virusul SARS-CoV-2”, a spus Soundararajan.

Sursa: Mediafax



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Compania de Apă Someș răspunde celor din Dezmir lăsați fără apă: Este o problemă de supraconsum pentru grădinărit și udat peluze

Publicat

dezmir

Compania de Apă Someș a găsit explicația pentru lipsa de apă reclamată de locuitorii satului Dezmir și spune că este vorba despre supraconsum în anumite ore din cauza folosită apei în alte scopuri decât cele casnice, cum ar fi grădinărit, sere sau udat peluze.

”Astfel, în Dezmir, între anumite ore, se furnizează fie apă cu presiune scăzută fie după un program, în funcție de disponibilitatea rezervoarelor de acumulare.

Sistemul de alimentare cu apă este proiectat după anumite norme și realizat tehnic după aceste norme. Drept dovadă, când nu sunt probleme cu canicula, nu sunt probleme de alimentare cu apă.

Nu avem, încă citirile de contoare, dar după modelul anilor trecuți în astfel de situații, consumul era crescut de la dublu până la 113 ori, ceea ce înseamnă un consum foarte mare.

Sigur că unii cetățeni spun că nu folosesc apă la grădini și evită să o folosească, dar cei mai mulți consumă.

Nu este normal ca dimineață, în primele 3 ore, să se consume toată apa din rezervoare.

Cert este că există un supraconsum care face ca în 3 ore să dispară toată apa acumulată peste noapte”, a spus purtptorul de cuvânt al Companiei de Apă Someș, Lucian Croitoru.

Acesta a precizat că Compania de Apă Someș are în vedere soluții de optimizare a sistemului, dar a precizat că niciun sistem nu va putea face față la supraconsum.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Caz revoltător la Cluj. Bărbat pus sub control judiciar după ce a agresat sexual o fetiță de 13 ani, într-un magazin

Publicat

De

Fetiță agresată sexual la Cluj

Un bărbat de 64 de ani a fost pus sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, după ce a agresat o fetiță de 13 ani.

Bărbatul a prins-o pe copilă și a vrut să o sărute pe gură, ziua în amiaza mare, într-un magazin din Ceanu Mare.

Bărbat pus sub cotrol judiciar după ce agresat sexual o fetiță

Potrivit reprezentanților Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda, marți, 17 iunie, procurorul de caz a pus în mișcare acțiunea penală față de inculpatul S.A., sub aspectul comiterii infracțiunii de agresiune sexuală săvârșită asupra unui minor.

Potrivit procurorilor, cu o zi înainte, la ora 11.00, în timp ce se afla într-un magazin din Ceanu Mare, inculpatul S.A., în vârstă de 64 de ani, a oprit și a împins o minoră, în vârstă de 13 ani, într-un colț al încăperii, blocându-i scăparea cu brațul, după care a prins-o cu o mână de talie și cu cealaltă de bărbie și a încercat să o sărute pe gură, însă aceasta a întors capul și a sărutat-o pe obraz.

Cotrol judiciar pentru bărbatul de 64 de ani

Marți, procurorul a propus judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Turda luarea măsurii arestării preventive, pe o perioadă de 30 zile, față de inculpatul S.A., aflat în stare de reținere. Judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Turda a respins, însă, propunerea parchetului, dispunând față de inculpat măsura preventivă a controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Alunecări de teren la Răchițele din cauza ploilor. Intervenție de urgență pentru degajarea drumului

Publicat

De

Alunecare de teren la Răchițele

O intervenție de urgență a fost necesară în noapte de marți spre miercuri, pe drumul județean DJ 108C, în localitatea Răchițele, din cauza căderilor masive de precipitații.

S-a intervenit de urgență pentru degajarea drumului.

Alunecări de teren la Răchițele din cauza ploilor

Consiliul Județean Cluj a anunțat că, în urma ploilor abundente, o porțiune de drum din Răchițele a fost afectată de alunecări de teren și aluviuni aduse de pe versanți și de pe drumurile laterale.

Ca urmare, s-a acționat în regim de urgență pentru degajarea carosabilului și restabilirea circulației.

Intervenția a fost finalizată cu succes în cursul nopții, între orele 17.00 și 03.00, cu sprijinul mai multor utilaje și al echipelor de muncitori ai operatorului de întreținere din zonă. În prezent, traficul rutier se desfășoară în condiții normale.

Foto: CJ Cluj

 

Citește mai departe

EVENIMENT

„U” Cluj va juca împotriva unei echipe din Armenia în Conference League!

Publicat

De

u cluj

Universitatea Cluj – FC Ararat-Armenia, în preliminariile Conference League! Adversara clujenilor a terminat pe locul 2 în campionatul din Armenia, dar s-a despărţit recent de antrenorul Vardan Minasyan, pe care l-a înlocuit cu Tulipa (52 de ani), fost internaţional portughez. 

Meciul tur FC Ararat-Armenia – Universitatea Cluj va avea loc la Yerevan, joi, 24 iulie.

Returul se va disputa la Sibiu, tot joi, în data de 31 iulie.

Niciuna dintre echipe nu poate juca acasă

Deşi a aşteptat 53 de ani să revină în cupele europene, Universitatea Cluj e nevoită să-şi joace meciurile considerate pe teren propriu la Sibiu, din cauza pregătirilor pentru festivalul Untold care ocupă întreg centrul Clujului. Vestea şi mai proastă pentru alb-negri este că nici în cazul în care trec de echipa din Armenia, nu vor putea juca în turul următor pe Cluj Arena, tot din cauza Untold.

FC Ararat‑Armenia își dispută meciurile interne la Yerevan Football Academy Stadium, cu o capacitate de 1.428 locuri, însă pentru meciurile europene (precum Conference League) joacă la Vazgen Sargsyan Republican Stadium (denumit și Republican Stadium) din Yerevan, care are o capacitate de aproximativ 14.400 locuri

Citeşte şi „Boemie şi Picamăre. Amintiri de la ultima participare a lui U Cluj în Cupele Europene, acum 53 de ani”

Vezi ce amicale va disputa „U” în cantonamentul din Cehia

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate