EVENIMENT
STUDIU: Mai mult de 90% dintre români își planifică o vacanță în această vară
Valul 3 al pandemiei nu oprește dorința românilor de a călători. Peste 90% dintre ei vor să își planifice o vacanță în această vară. Pensiunile și hotelurile rămân cele mai căutate.
Confom unui studiu realizat în luna martie de către platforma de rezervări hoteliere Travelminit.ro, vaccinarea va avea un impact pozitiv asupra deciziei de a călători în România.
În contextul în care tot mai mulți români sunt vaccinați, iar imunitatea nou dobândită ar putea duce la scăderea ratei de infectare, hotelierii din România se pregătesc pentru un nou sezon de vacanțe.
Un sfert dintre respondenți au o rezervare fermă sau sunt în faza de a rezerva o vacanță pentru perioada următoare. Cei mai mulți dintre români (90%) preferă să își planifice din timp concediile și achită pachetul de vacanță cu cel puțin o lună înainte de data sosirii.
Pensiunile și hotelurile rămân printre cele mai căutate tipuri de unități de cazare, însă la mare căutare sunt și unitățile mici, precum cabane, case de vacanțe, camping, apartamente etc. Cei mai mulți dintre românii care vor să își rezerve vacanțe caută opțiuni pentru concedii petrecute la mare (28%), fiind îndeaproape urmate de concediile petrecute la munte sau în zone liniștite și retrase (42,5), în stațiuni balneare care oferă pachete de tratamente sau sejururi de tip city break.
Printre factorii cei mai importanți în rezervarea unei vacanțe este flexibilitatea rezervărilor
Alte facilități pe care le caută românii pentru vacanțele de vară sunt pachetele cu mese incluse sau posibilitatea de a servi masa, unitatea de cazare să aibă servicii de relaxare incluse, precum piscină exterioară, ciubăr sau să permită desfășurarea de activități în aer liber, prețuri accesibile, situarea într-o zonă retrasă de aglomerație, precum și respectarea standardelor de igienizare.
Majoritatea românilor respondenți (47%) vor să aloce pentru o vacanță în perioada următoare un buget mediu de 100-200 lei/cameră/noapte, 24% vor opta pentru unități de cazare unde prețul mediu per noapte este cuprins între 200 și 300 lei, în timp ce 26% dintre români preferă să aloce un buget mediu de peste 300 lei/camera/noapte.
Cei mai mulți turiști vor opta pentru vacanțe cuprinse între 5-7 zile (38%), în timp ce doar 19% dintre români vor să aloce mai multe de 7 zile concediului de relaxare.
Peste 50% dintre respondenți vor călători alături de familie, în timp ce aproape 30% plănuiesc să aibă o vacanță în cuplu, iar 18% cu un grup de prieteni.
Studiul a fost realizat pe un eșantion de 900 de persoane din România, în perioada 17 – 22 martie.
(sursa: Mediafax)
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Sabău („U” Cluj), înaintea meciului cu FCSB: De ce să nu putem obține trei puncte? Joacă echipa de pe PRIMUL loc cu campioana
Universitatea Cluj o întâlnește pe FCSB duminică, pe Cluj Arena, în primul meci al returului Superligii de fotbal. Antrenorul clujenilor, Ioan Ovidiu Sabău, a prefațat întâlnirea.
„De ce să nu putem să obținem trei puncte? De ce să nu credem? Totuși, avem un parcurs bun. Trebuie să arătăm foarte bine, pentru că trebuie să recunoaștem, întâlnim echipa cea mai în formă, cu un lot numeric și valoros. Au jucători care au calitate, s-a investit foarte mult, este echipa cea mai în formă și poate și cea mai valoroasă din Liga 1. Cu toate că au unele absențe, totuși rămâne un lot competitiv. Au și încredere după jocul cu Midtjylland.
Sabău („U” Cluj), înaintea meciului cu FCSB: De ce să nu putem obține trei puncte? Joacă echipa de pe PRIMUL loc cu campioana
Bîrligea e un jucător bun, un atacant agresiv, care pleacă bine pe spații. Nu se da bătut niciodată, e puternic, e un atacant în formă. Mai sunt și alți jucători importanți acolo, nu e singurul pericol. Oricare intră, poate să facă diferența dacă e lăsat și dacă are o echipă foarte bună de tranziție, după care recuperează și pleacă pe contraatac. Știm că se bazează pe calitățile lor individuale, majoritatea realizărilor vin din calitățile lor. Sunt capabili să scoată om din joc în duelurile unu la unu și să finalizeze. Sunt o echipă cu calitate.
E clar că ne așteaptă un joc dificil, trebuie să fim în formă. Pentru a face față unui astfel de joc, din punct de vedere fizic, mental, trebuie să fii capabil să alergi, să ai curajul să te lupți cu ei. Nu merge cu jumătăți de măsură. Nu merge să intri timid în fața a 20-25.000 de spectatori, joci acasă până la urmă. În același timp, am niște jucători care au o maturitate. Au experiență, au jucat astfel de meciuri, nu putem să ne gândim că vom avea jucători timizi sau că va fi încărcătură și presiune prea mare. Nu trebuie să existe așa ceva la un astfel de joc”, a analizat antrenorul „Șepcilor roșii”.
„Trebuie să menținem rețeta câștigătoare de până acum”
„E un adversar bun, dar jucăm acasă. Joacă echipa de pe primul loc cu echipa campioană. Noi avem un obiectiv foarte clar. Am făcut lucruri frumoase până astăzi, sau până după meciul cu Farul, în acest tur de campionat, dar gata, s-a terminat, noi nu ne-am îndeplinit niciun obiectiv. Asta trebuie să înțeleagă jucătorii. Ce am făcut până acum, e frumos. Au primit ceea ce meritau: bani, aprecieri, respectul oamenilor, suporterilor noștri și nu numai. Trebuie să uităm ce s-a întamplat. Lucrurile bune pe care le-am făcut să continuăm să le facem. Cum zic de fiecare dată, ca să obții rezultate, trebuie tot timpul să fii capabil să o iei de la capăt. Să fii motivat, să nu te mulțumești cu puțin, să te respecți pe tine ca jucător, să îți dorești mult.”
„Atunci când te relaxezi și ai pierdut două sau trei jocuri, te duci în cap”
„Avem un obiectiv clar, calificarea în play-off. Este o diferență foarte mică de puncte. Nu avem voie și nu avem motive să fim relaxați, cum le-am transmis și în vestiar ieri și alaltăieri. Am experiență și am trăit atâtea experiențe de genul în care atunci când te relaxezi și ai pierdut două sau trei jocuri, te duci în cap. E foarte greu să gestionezi astfel de situații, iar noi trebuie să prevenim. Până în momentul de față, am gestionat foarte bine. Am arătat că am înțeles că suntem o echipă matură și că nu avem voie să ne relaxăm. De aceea am și avut continuitate.
Și pentru mine e foarte important ca mesajul să fie clar și să fie înțeles de fiecare dintre jucători și să nu ne admirăm prea mult, să nu avem prea multă încredere în noi și să uităm ce ne-a adus la acest nivel și de ce am reușit să fim pe primul loc. Am pregătit foarte bine jocurile, am fost foarte modești, am tratat cu respect adversarul și am alergat foarte mult, ne-am bătut pentru fiecare minge, fiecare punct.”
„Nu avem suspendat niciun jucător”
Sabău a confirmat revenirea după accidentare a lui Silaghi și validitatea întregului lot în vederea partidei de duminică.
„Nu avem suspendat niciun jucător. La limită sunt, cu trei cartonașe galbene, dar nu avem niciun jucător suspendat pentru jocul de duminică. Silaghi a început să se antreneze. Încet, încet, își va reveni”, a completat tehnicianul „studenților”.
„Va fi mult mai dificil returul. Preocuparea mea nu se îndreaptă atât spre adversari, cât teama să nu se relaxeze jucătorii mei. Aici e toată problema, pentru că am demonstrat că putem fi o echipă. Să nu obosim, asta e teama mea. Să nu credem că doar intrând în teren, practic obiectivul este realizat. Nu avem voie să ne păcălim. Trebuie să fie tot timpul prezenți mai mult mental decât fizic.
Jucătorii trebuie să înțeleagă că pot rămâne în istoria acestui club. Asta e foarte important, să nu joace doar pentru banii pe care îi iau. Cel mai important pentru un sportiv de performanță este să-și îndeplinească niste obiective și să rămână în istorie. Pot rămâne în istoria acestui club, ceea ce este foarte foarte important. Dacă ei înțeleg, atunci vor trata fiecare moment din antrenament și din joc 100%”, a conchis Sabău.
Sursa: FCUCluj
CLUJ24 TV
VIDEO. Radu Constantea: Așteptăm 23-24.000 de oameni la meciul cu FCSB. Arată forța brandului ”U” Cluj
Președintele ”U” Cluj, Radu Constantea, vorbește în podcastul Constraste de pe Cluj24, realizat ed Florin Danciu, despre parcursul extraordinar de până acum al echipei de fotbal, care a terminat turul campionatului din postura de campioană de toamnă, dar și despre speranțele legate de viitoarele meciuri din Superligă.
În ceea ce privește derby-ul cu FCSB de duminică de pe Cluj Arena, Radu Constantea a estimat că la meci sunt așteptați 23-24.000 de suporteri clujeni, care arată forța brandului ”U” Cluj.
”Sunt convins că dacă echipa va ajunge în play-off, și sigur, play-offul se va disputa undeva în perioada martie-mai, când vremea va fi mult mai benefică pentru spectatori, din perspectiva de a participa la meciuri, o să avem meciuri cu casa închisă. Adică 27-28.000”, a spus Constantea.
Cea mai bună perioadă, pe primul loc în clasament
Acesta a precizat că actuala perioadă este foarte bună pentru echipă dacă ne uităm în istorie din perspectiva clasării.
”N-a mai fost niciodată ca Universitatea Cluj, după un tur de sezon, să se claseze pe primul loc. Dar, în același timp, suntem conștienți că încă nu ne-am realizat nimic și mai sunt 15 etape. Obiectivul nostru este să ne calificăm în play-off și vom încerca să ne atingem prima oară acest obiectiv.
Până la urmă, e o presiune și pe noi, din perspectiva asta, a obiectivului. Și dacă vom reuși să îl atingem cât mai repede, va fi benefic atât între echipă cât și pentru starea jucătorilor. Luăm pas cu pas și încercăm să ne concentrăm pe atingerea acestui obiectiv”, a menționat președintele ”U” Cluj.
Sponsori, branduri puternice
Radu Constantea a explicat că finanțarea clubului este asigurată, parțial, 28-29%, din bugetul local al municipiului Cluj-Napoca, iar restul provine din zona privată.
”Cred că astăzi depășim pe sezon undeva peste 2,5 milioane de euro din sponsorizări, brand-uri puternice, listate la bursă, brand-uri internaționale.
Adică cumva am reușit să convingem companii și oameni importanți din zona de business să se alăture acestui proiect de comunitate, adică fără să-și asume din perspectivă financiară în totalitate finanțarea clubului sau să devină acționar sau principal finanțator și să reușim să ne consolidăm”, a subliniat Constantea, care a adăugat că, anul precedent, ”U” Cluj a mai încasat 1,5 milioane de euro din drepturile TV.
Acesta a reitetat că obiectivul său, pe care l-a declarat în 2017-2018, ar fi ca Universitatea Cluj și toate echipele din Liga 1 și din Liga 2 să nu mai beneficeze de nicio finanțare publică.
”U” Cluj și CFR, proiecte total diferite
În ceea ce privește relația cu clubul rival din oraș, CFR Cluj, Radu Constantea spune că este una bazată pe respect, în condițiile în care, până la urmă, rivalitatea sportivă ajută ambele echipe.
”Suntem proiecte total diferite și mă refer la partea de finanțare. Adică noi ne identificăm în totalitate cu comunitatea. La ei a fost o infuzie masivă de capital în toți acești ani.
La ei a început în perioada 2003 -2004, când Pazskany Arpad a decis să investească la CFR.
Clubul s-a dezvoltat și au avut niște rezultate foarte bune cu infuzii de capital foarte mari în fiecare perioadă în care a activat. Și sigur, în sensul ăsta mă refer, că e vorba de proiecte diferite pentru că noi nu avem aceste infuzii. Noi încercăm să ne construim un buget din patru structuri de venituri.
Și atunci, sigur, și evoluția e mult mai treptată din perspectivă fotbalistică, adică a evoluției sportive a rezultatului. Pentru că, neavând o infuzie foarte mare de capital, e greu să faci achiziții de jucători”, a mai spus președintele ”U” Cluj.
EVENIMENT
Dan Petrescu (CFR Cluj), după meciul cu Dinamo: Un egal e MERITAT. E prima dată când ni se dă o decizie pro la VAR
După egalul, 1-1, obținut vineri seara de CFR Cluj pe terenul lui Dinamo, antrenorul clujenilor, Dan Petrescu, s-a arătat mulțumit de rezultat, pe care-l consideră echitabil, dar mai puțin mulțumit de programul încărcat și de accidentările jucătorilor săi.
„Au fost agresivi, noi nu am fost. Am făcut 2 schimbări la pauză și s-a echilibrat meciul, a fost mincinos scorul la pauză. A fost un rezultat echitabil. Un egal e meritat e un punct important, dar era mai bine dacă Michael înscria și el. Era terminat după meci.
Dan Petrescu (CFR Cluj), după meciul cu Dinamo: Un egal e MERITAT. E prima dată când ni se dă o decizie pro la VAR
Mă îngrijorează, în prima repriză nu am arătat bine, dar avem meci în trei zile, nu prea avem ce să facem, ne așteaptă un meci incredibil de greu la Galați. Am văzut golul la video și mă gândeam «Doamne ferește să îl anuleze». Dar au analizat la VAR, e prima dată când ni se dă decizie pro. În luna noiembrie parcă suntem mai norocoși. Nu am putut lucra azi de dimineață și asta s-a văzut.
Am dat multe goluri în sezonul acesta, dar am și luat multe, suferim în apărare. A fost o perioadă grea, azi dimineață, trei jucători erau incerți. Lui Camora i-a fost rău, de aia l-am și schimbat. Pe Louis Munteanu l-a durut spatele. Vreau să fac echipa și mi se spune că îi doare aia, aia. Jucătorii de atac ne-au lipsit.
Sunt 12 echipe care o să se lupte pentru play-off, toate sunt acolo. Nimeni nu se gândește la play-off. Toți au jucători buni. Vedem ce se întâmplă la iarnă”, a declarat Dan Petrescu, la finalul partidei.
CFR Cluj va disputa luni restanța cu Oțelul, în deplasare, având lotul decimat de accidentări.
EVENIMENT
CTP Cluj: Se PRELUNGEȘTE programul unor linii, duminică seara, după finalul meciului „U” – FCSB. Care sunt acestea
Compania de Transport Public Cluj-Napoca S.A. informeaza publicul calator ca, in data de 10 noiembrie 2024, pentru a permite spectatorilor sa se deplaseze de la Cluj Arena spre domiciliu dupa incheierea meciului de fotbal FC Universitatea Cluj – FCSB, programul de transport public va fi prelungit in intervalul orar 23:00–23:45 pe linia de autobuz 30 (Cart. Grigorescu – Str. A. Vlaicu), liniile de troleibuze 6 (Str. Bucium – Str. A. Vlaicu), 25 (Str. Bucium – Str. Unirii) si liniile de tramvai 101 (Str. Bucium – P-ta Garii) si 102 (Str. Bucium – Bd. Muncii).
De asemenea, reamintim calatorilor ca pot utiliza si liniile de noapte 25 N (Str. Unirii – Str. Bucium), 54 N (Cart. Zorilor – Cart. Grigorescu), respectiv 5 N (P-ta Garii – Str. T. Vuia) ale caror programe pot fi consultate pe site-ul companiei www.ctpcj.ro si in aplicatia de mobil Tranzy.