ADMINISTRAȚIE
Străzile paralele cu Calea Baciului, folosite de șoferi drept rute ocolitoare. Locuitorii cer restricționarea accesului

Locuitorii din zona Calea Baciului trag un semnal de alarmă: mai multe străzi lăturalnice au devenit rută ocolitoare pentru șoferii care vor să evite traficul de pe artera principală. Clujenii cer intervenția autorităților pentru a restricționa accesul.
Locuitorii de pe străzile Secarei, Grâului și Orzului, din zona Calea Baciului, sunt revoltați din cauza traficului intens care „le-a invadat” străzile în ultimele luni. Potrivit unei sesizări de pe platforma MyCluj, aceste străzi au devenit o rută alternativă pentru șoferii care vor să evite aglomerația de pe Calea Baciului.
Aceștia solicită Primăriei limitarea accesului și semnalizarea corespunzătoare a intrărilor pe aceste străzi, astfel încât să fie rezervate exclusiv riveranilor.
„De vreo 2 luni zona Strazilor Secarei, Graului si Orzului, zona de case, foarte retrasă, a devenit intens traficata spre oroarea locatarilor din aceste zone linistite. Traficul care ajunge imediat bara la bara s-a dezvoltat ca alternativa la Calea Baciului: cei care vin dinspre Baciu urca pe Valea Seacă, Secarei, Grâului și Orzului ca să evite aglomeratia de pe cele doua benzi. Drumurile acestea sunt doar niste ulite practic, nu pot suporta traficul nou. Vă rugăm insistent toți locatarii afectati ai cartierului să limitati și semnalizati corespunzator intrarea pe aceste strazi dinspre Strada Valea Seaca pe Strada Secarei ca acces strict pentru RIVERANI. Adaug si o poza cu traseul pt claritate. Va rugam sa interveniti pana nu e prea tarziu si ajungem la congestii”, semnalează un locuitor.
Sesizarea figurează ca fiind „în lucru” pe platforma MyCluj.
FOTO: Arhivă
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


România trece în noaptea de sâmbătă spre duminică la ora de vară. Orarul de vară se aplică până în ultima duminică a lunii octombrie (27). CFR Călători a anunțat că, începând de duminică, 30 martie 2025, în activitatea de transport feroviar se va trece la ora oficială de vară, ora 3.00 devenind ora 4.00.
În România, ora de vară este corelată cu orarul de vară practicat în statele Uniunii Europene (UE). Ora oficială de vară, ora Europei Orientale la care trece ţara noastră în noaptea de sâmbătă spre duminică, a fost introdusă în România pentru prima dată în 1932. Până în 1939, a funcţionat în fiecare an, între prima duminică din aprilie, ora 00.00, şi prima duminică din octombrie, ora 01.00 (ore locale). Între anii 1941 şi 1979 nu s-a mai folosit ora de vară.
Azi trecem la ORA de vară. Ora 3.00 devine ora 4.00
În 1979, România a semnat Convenţia fusurilor orare, iar, în 1997, prin Ordonanţa nr. 20 privind stabilirea orarului de vară şi a orei oficiale de vară pe teritoriul României, la art (1) se precizează că: „În cadrul orarului de vară se stabileşte ora oficială de vară, decalată cu o oră în avans faţă de ora Europei Orientale, aplicabilă din ultima duminică a lunii martie, ora 3.00, care devine ora 4.00, până la ultima duminică a lunii octombrie, ora 4.00, care devine ora 3.00”.
Schimbările de oră în Europa sunt sincronizate. Conform legislaţiei UE actuale, ora de vară începe în ultima duminică a lunii martie şi se încheie în ultima duminică a lunii octombrie. Ţările participante sunt Uniunea Europeană (UE), inclusiv Bulgaria, Franţa, Germania, Italia, Polonia şi Spania, precum şi majoritatea celorlalte state, inclusiv Regatul Unit al Marii Britanii, Norvegia şi Elveţia. Cea mai mare parte a Ucrainei şi-a avansat ceasurile pentru DST, cu excepţia zonelor ocupate de Rusia. Ţările europene care nu schimbă ora sunt Rusia, Islanda şi Belarus. Unele ţări au revenit la ora iniţială, în timp ce altele au preferat să rămână continuu la ora de vară. Schimbarea orei nu este însă simultană în toate ţările, din cauza diferenţei de fus orar.
„Între staţiile de frontieră cu țările vecine, trenurile vor circula după graficele din mersul de tren în vigoare”
Trecerea la ora de vară nu modifică mersul trenurilor în vigoare, circulaţia se va efectua conform orarului prevăzut în mersul trenurilor.
Trenurile operate de CFR Călători vor circula după ora actuală (de iarnă) până în noaptea de 29/30 martie la ora 3.00, care va deveni ora 4.00. După ora 4.00, trenurile vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora oficială de vară.
Trenurile operate de CFR Călători aflate în circulație după ora 3.00, care devine ora 4.00, își vor continua mersul până la stația de destinație, iar în cazul în care orele de plecare ale acestor trenuri se suprapun cu orele normale de plecare în intervalul orar 4.00 – 5.00, trenurile vor pleca în ordinea rangului.
Având în vedere că şi în ţările vecine trecerea la ora de vară se face în aceeaşi zi de duminică, 30 martie 2025, între staţiile de frontieră cu țările vecine, trenurile vor circula după graficele din mersul de tren în vigoare.
EVENIMENT
Nouă transporturi AGABARITICE se vor deplasa la noapte pe șosele din România. Unul vizează și Clujul

Nouă transporturi agabaritice se vor deplasa pe șosele din România în noaptea de sâmbătă spre duminică. Unul dintre ele va ajunge la Cluj.
Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române informează că sâmbătă, nouă transporturi agabaritice se vor deplasa pe următoarele trasee:
Nouă transporturi AGABARITICE se vor deplasa la noapte pe șosele din România. Unul vizează și Clujul
– Sibiu – A1 SB – DN 1 – DN 7 – Boița; începând cu ora 20.00, se vor deplasa 4 transporturi formate din câte un camion cu lungimea de 48 metri și masa totală de 116 tone; pe același traseu, începând cu ora 3.00 (30.03.2025), se vor deplasa încă patru transporturi formate din câte un camion cu lungimea de 48 metri și masa totală de 116 tone.
– PTF Nădlac – A1 – DN 68A – A1 – A10 – A3 – DN 1F – Cluj-Napoca; începând cu ora 22.00, se va deplasa 1 transport format dintr-un camion cu masa de 111 tone.
Transporturile vor fi însoțite de echipaje de poliție rutieră.
EVENIMENT
Genoa oferă 7 MILIOANE de euro pentru Louis Munteanu, atacantul lui CFR Cluj. Ce spune Varga

Calcio Online anunță că transferul lui Louis Munteanu, atacantul CFR-ului, la Genoa s-ar putea face în schimbul sumei de 7 milioane de euro.
„Dan Șucu, acționarul majoritar de la Genoa, vrea să aducă încă un compatriot în Liguria. În ianuarie, au fost puține variante de transfer pentru postul de atacant, dar pe parcursul următoarei ferestre de transferuri clubul ar putea face o ofertă pentru atacantul care în prezent este golgheterul României.
Genoa oferă 7 MILIOANE de euro pentru Louis Munteanu, atacantul lui CFR Cluj. Ce spune Varga
Vorbim despre Louis Munteanu, care joacă la CFR Cluj. Fotbalistul în vârstă de 22 de ani a arătat că simte poarta foarte bine și ar putea face pasul la Genoa pentru o sumă de aproximativ 7 milioane de euro. Munteanu este atacant central, dar, la nevoie, poate evolua bine și în cele două flancuri”, au scris italienii, citați de GSP.
„7 milioane de euro? E bătaie de joc suma aia! Eu am șapte propuneri pentru Louis Munteanu, iar acestea sunt din top 5 campionate ale Europei. Deocamdată, ne concentrăm pe lupta pentru câștigarea campionatului. O să vedem la vară, în perioada de mercato, ce se va întâmpla și cu Louis Munteanu, pentru că important este ca și el să fie mulțumit”, a spus Nelu Varga, pentru ProSport.
„26 de meciuri pentru CFR Cluj în Superliga”
În acest sezon, Louis Munteanu a jucat 26 de meciuri pentru CFR Cluj în Superliga, reușind să marcheze 20 de goluri.
De la transferul la CFR Cluj, Munteanu și-a crescut cota de piață cu 1,7 milioane de euro. Valora 1,8 milioane în luna iunie, iar cota lui a ajuns la 3,5 milioane după ultima actualizare.
Are un singur meci pentru echipa națională, cel de debut, bifat pe 12 octombrie 2023, în remiza cu Belarus, scor 0-0, din preliminariile Euro 2024. În schimb, a adunat 17 meciuri și 5 goluri pentru naționala de tineret.
Andrea Pinamonti, Vitinha, Jeff Ekhator, Caleb Ekuban și Mario Balotelli sunt în acest moment atacanții din lotul lui Genoa, cu care Munteanu ar urma să se lupte pentru postul de titular.
În ciuda prestațiilor foarte bune în tricoul ardelenilor, Louis Munteanu nu a fost convocat de Mircea Lucescu pentru dubla din luna martie, lucru care a produs foarte multe discuții în contradictoriu în fotbalul românesc.
„CFR l-a transferat definitiv în schimbul a 2,3 milioane de euro”
Dacă transferul s-ar materializa, Louis ar fi la a doua experiență în Italia. Între 2020 și 2024 a aparținut de Fiorentina, însă nu a jucat niciun meci pentru echipa mare a violeților, fiind împrumutat în două rânduri la echipa lui Gică Hagi.
Format la LPS Vaslui și la Academia Hagi, Louis Munteanu a făcut pasul afară la 18 ani, în septembrie 2020, când Fiorentina l-a transferat de la Viitorul, actuala Farul, cu 1,7 milioane de euro.
N-a jucat niciun minut la prima echipă a italienilor, fiind rezervă neutilizată în 15 meciuri. Practic, Munteanu evoluat în Peninsulă doar la Fiorentina Primavera, echipa U19, unde a bifat 40 de apariții, 13 goluri și 4 pase decisive.
Cât timp a fost în acte fotbalistul Fiorentinei, italienii l-au împrumutat de două ori pe Louis Munteanu la Farul. Vara trecută, CFR l-a transferat definitiv în schimbul a 2,3 milioane de euro.
EVENIMENT
Alin Tișe (PNL Cluj): Cele 3 partide care îl susțin pe Antonescu nu trebuie să aibă decât soluția victoriei în primul tur

Președintele Consiliului Județean Cluj, liberalul Alin Tișe, a transmis, sâmbătă, un mesaj politic tranșant legat de alegerile prezidențiale și de candidatul coaliției guvernamentale, Crin Antonescu.
Tișe a declarat la conferința de presă susținută alături de Antonescu și lideri ai PNL, PSD și UDMR, după mitingul din Piața Unirii că pentru el nu există locul 2 pentru candidatul comun al coaliției de la guvernare.
”Eu cred că cele trei partide care îl susțin pe Crin Antonescu nu trebuie să aibă decât soluția victoriei în primul tur. Pentru cele 3 partide nu există locul 2 în turul 1. Cred că cele 3 partide au forța și puterea pentru a-și susține candidatul, iar pentru mine, personal, nu există locul 2.
Eu cred că acest capital pe care îl avem va fi primul în turul 1, pentru mine nu există locul 2.
Turul 1 este esențial și locul 1 este esențial”, a spus Tișe.