Connect with us

EVENIMENT

UPDATE. Bărbat de 77 de ani, lovit de mașină în Piața Lucian Blaga din Cluj-Napoca. A trecut strada pe „roșu”

Publicat


Accident pe șantier în Cluj-Napoca

Un bărbat în vârstă de aproximativ 70 de ani a fost lovit de mașină, vineri dimineață, în Piața Lucian Blaga din Cluj-Napoca, anunță ISU Cluj

La fața locului au intervenit de urgență echipajele medicale pentru a acorda îngrijiri victimei. Potrivit ISU Cluj, vârstnicul este conștient și cooperant, urmând să fie transportat la spital pentru investigații suplimentare.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit în urmă cu puține momente la un accident rutier petrecut pe strada Napoca din municipiul Cluj-Napoca. Echipajele noastre au fost solicitate să acorde îngrijiri medicale de urgență unui pieton accidentat. Mai exact, este vorba despre un bărbat de aproximativ 70 de ani, conștient și cooperant, care va fi transportat la spital. La misiune au luat parte două echipaje de pompieri pentru a asigura zona, respectiv o ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă”, a transmis ISU Cluj.

Deocamdată, nu sunt circumstanțele în care s-a petrecut accident.

Vom reveni cu detalii.

UPDATE

Traficul în toată zona de centru a Clujului este puternic afectat, formându-se cozi de mașini, vineri dimineață.

UPDATE

Polițiștii au fost sesizați în jurul orei 08.00, cu privire la accidentulo rutier produs în Piața Lucian Blaga.

Din cercetările preliminare, polițiștii au constatat că un bărbat de 77 de ani, din Cluj-Napoca, ar fi traversat pe marcajul pietonal, însă pe culoare roșie a semaforului, moment în care a fost accidentat de un autoturism, condus de o un bărbat de 36 de ani, care se deplasa înspre strada Napoca.

În urma evenimentului, a rezultat rănirea bărbatului de 77 de ani, fiind transportat la unitatea medicală pentru îngrijiri de specialitate.

Testările cu aparatul etilotest au indicat rezultate negative.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




1 Comentariu

1 Comentariu

  1. AdiS

    martie 28, 2025 la 8:36 am

    A trecut pe roșu.
    Mă mir că trăiește, a fost un impact violent.
    Moral sunt de vină și tinerii care au trecut cu 4-5 secunde tot pe roșu din partea opusă.
    Nenea i-a văzut și a riscat și el, dar fiind în vârstă, nu a avut viteza necesară să treacă.
    Mașina de pe prima bandă l-a văzut, a frânat, dar cel de pe banda a doua l-a luat din plin.
    Mențiune specială pentru SUV-urile care sunt din ce în ce mai populare în România.
    Ambele mașini erau SUV-uri, și pe banda 1 și pe 2.
    E relevant deoarece vizibilitatea șoferului de pe banda dreaptă a fost redusă de mamutul de pe banda stângă. Plus, la impact sunt foarte neprietenoase cu pietonii SUV-urile.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Paște 2025: Ce zile LIBERE vor avea angajații și elevii

Publicat

saptamana muncă

În 2025, Paștele ortodox și cel catolic cad în aceeași zi, adică pe 20 aprilie. Este un real motiv de bucurie pentru credincioși, dat fiind faptul că se vor putea bucura de Învierea Domnului împreună, în același timp.

Cu ocazia Paștelui, legislația din domeniul muncii susține că toți angajații au dreptul la o vacanță formată din câteva zile liberele, timp în care să se odihnească și să serbeze Învierea Domnului.

Paște 2025: Ce zile LIBERE vor avea angajații și elevii

Cu ocazia Paștelui, în 2025 vor fi următoarele zile libere:

– 18 aprilie (Vinerea Mare);
– 20 aprilie (prima zi de Paște);
– 21 aprilie (a doua zi de Paște).

La aceste zile se adaugă și 19 aprilie, adică Sâmbăta Mare. Astfel, angajații se vor bucura de patru zile libere de Paște în 2025. În acest interval, fiecare poate fie să plece într-o excursie, fie să petreacă timp cu familia și prietenii sau doar să se odihnească și să meargă la slujbele oficiate cu ocazia Învierii Domnului.

Nu toți angajații din toate domeniile vor avea libere cele patru zile menționate anterior. Este posibil ca cei ce lucrează în domeniul turismului, al sănătății sau unele sectoare industriale să aibă un program diferit.

În ceea ce îi privește pe elevi, aceștia se vor bucura de o perioadă și mai lungă de stat acasă. Potrivit structurii anului școlar 2024 – 2025, aprobată prin ordinul ministrului Educației, vacanța elevilor va avea loc între 18 și 27 aprilie 2025. Copiii se vor bucura de zece zile libere, urmând să se întoarcă la școală pe 28 aprilie.

Anul acesta, Paștele ortodox și cel catolic va fi serbat în aceeași zi, respectiv pe 20 aprilie. Este un lucru rar ca Învierea Domnului să pice în aceeași zi și asta pentru că cele două sărbători sunt calculare pe baza unor calendare diferite. Ne referim la cel gregorian pentru catolici și cel iulian pentru ortodocși.

Guvernul a decis: se face punte de 1 Mai

Și 1 Mai este liber de la stat, iar în 2025 această zi pică într-o joi. Ca atare, Guvernul a decis să se facă punte, iar ziua de 2 mai să fie și ea liberă. Astfel, românii care lucrează în sistemul public se vor putea bucura de alte patru zile libere. Această zi va fi recuperată până la finalul lunii mai.

Recuperarea orelor de muncă pierdute se va face prin prelungirea programului de lucru în instituțiile publice, fără acordarea de timp liber compensatoriu. Mai exact, beneficiarii zilei de 2 mai vor fi nevoiți să lucreze mai mult în zilele ce urmează pentru a recupera ziua liberă, fără a mai fi adăugate alte beneficii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Ce categorie de români vulnerabili poate beneficia de SPRIJINUL de la stat

Publicat

plic bani
O categorie de români vulnerabili va primi un ajutor financiar de 1.200 de lei lunar, sumă ce le va acoperi o parte din cheltuielile esențiale.

Familiile monoparentale vor primi un ajutor financiar în valoare de până la 1.200 de lei, fiind vorba despre o categorie vulnerabilă în fața costurilor de trai tot mai mari. Dat fiind faptul că un singur părinte face față greu întreținerii unui copil sau chiar mai mulți, statul român le vine în ajutor cu sume de bani diferențiate, scrie Fanatik.

Ce categorie de români vulnerabili poate beneficia de SPRIJINUL de la stat

Prin familie monoparentală ne referim la familiile în care copiii locuiesc doar cu unul dintre părinți ca urmare a unui divorț sau a decesului unuia dintre aceștia. Această categorie este definită și prin Legea nr. 292/2011 privind asistența socială, la art. 22, al. (5) astfel: „termenul familie monoparentală desemnează familia formată din persoană singură și copilul/copiii aflați în întreținere și care locuiesc împreună cu aceasta”.

Prin persoană singură se înțelege persoana care:

– este necăsătorită și nu se află într-o relație de uniune consensuală (concubinaj);
– este văduvă (dovedit prin certificat de deces);
– este divorțată (dovedit prin hotărâre judecătorească/procedură notarială de divorț);
– al cărei soţ/soție este declarat/declarată dispărut/disparută prin hotărâre judecătorească;
– al cărei soţ/sotie este arestat/arestată preventiv pe o perioadă mai mare de 30 de zile sau execută o pedeapsă privativă de libertate şi nu participă la întreţinerea copiilor (dovedit prin document emis de unitatea în care se execută pedeapsa, în care să se precizeze perioada detenției);
– nu a împlinit vârsta de 18 ani şi se află în una dintre situaţiile prevăzute la lit. a)-e);
– a fost numită tutore sau i s-au încredinţat/dat în plasament unul/mai mulţi copii şi se află în una dintre situaţiile prevăzute la lit. a)-c), cu excepţia asistentului maternal profesionist.

Cum sunt oferite ajutoarele de la stat

Ajutorul este împărțit în funcție de venitul mediu lunar pe membru de familie și de numărul de copii. În cazul unui venit per/membru de până în 200 de lei inclusiv, se vor acorda:

– 300 lei pentru familia cu un copil;
– 600 lei pentru familia cu 2 copii;
– 900 lei pentru familia cu 3 copii;
– 1.200 lei pentru familia cu 4 sau mai mulți copii.

Pentru familiile monoparentale cu venituri cuprinse între 201 lei și 530 lei inclusiv se oferă:

– 200 lei pentru familia cu un copil;
– 400 lei pentru familia cu 2 copii;
– 600 lei pentru familia cu 3 copii;
– 800 lei pentru familia cu 4 sau mai mulți copii.

Începând cu ianuarie 2024, alocația pentru susținerea familiei și ajutorul social au fost înlocuite cu venitul minim de incluziune (VMI). Acest ajutor este finanțat de la bugetul de stat și destinat familiilor monoparentale și persoanelor singure care se află într-o situație vulnerabilă.

Pentru a beneficia de venitul minim de incluziune sunt necesare următoarele acte ce urmează a fi depuse la Direcția Generală de Asistență Socială (DGASPC) de pe raza localității unde se află domiciliul sau scanate pe adresa de mail registratura@dgas.ro:

– date de contact valabile: număr de telefon, adresă e-mail;
– acte de identitate părinte și copii;
– istoric de domiciliu pentru titularul cu Carte de Identitate provizorie;
– adeverință de stare civilă emisă de Serviciul de stare civilă din cadrul Evidenței populației;
– adeverință de la penitenciar pentru soțul/concubinul/tatăl copiilor privind data reținerii și data eliberării (dacă este cazul);
– documente/declarație privind domiciliul și/sau adresa de reședință;
– documente privind veniturile: talon extras de cont pensie, alocație copii, pensie alimentară, adeverință de venit salarial lunar, document privind alte venituri realizate/încasate.

Citește mai departe

ECONOMIE

ANALIZĂ. Semne PROASTE pentru economie și leu

Publicat

România, aproape de categoria junk

Semnele de stagflație (fenomen caracterizat printr-o creștere economică redusă, cu o inflație mare și un șomaj ridicat) pe care le arată economia românească, premergătoare intrării în recesiune, pot pune presiune pe leu și îngreunează eforturile BNR care folosește cursul de schimb drept principal instrument în lupta cu prețurile.

În cadrul unui recent interviu, preşedintele interimar Ilie Bolojan a afirmat că economia României a intrat în stagnare şi are nevoie de măsuri rapide pentru evitarea recesiunii.

ANALIZĂ. Semne PROASTE pentru economie și leu

Creșterea ofertei comerciale de valută a coborât cursul euro la începutul săptămânii la un minim al ultimelor două luni de 4,9754 lei. Următoarele ședințe au adus o creștere a cotațiilor la 4,976 – 4,978 lei, astfel că media de vineri a fost stabilită la 4,9773 lei.

Piața monetară a avut o evoluție ușor descendentă la nivel săptămânal. Vineri, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019 s-a oprit la 5,90%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a stagnat la 5,98%, iar cel la 12 luni la 6,06%.

Statul s-a împrumutat joi cu 500 milioane lei, valoare identică cu cea a emisiunii de titluri de stat cu scadența în mai 2035, pentru care a acceptat să plătească o dobândă medie anuală de 7,47%. Vineri, Trezoreria a atras suplimentar încă 75 milioane lei pentru aceeași scadență, pentru care a acceptat același randament mediu anual.

Euro a avut o evoluție descendentă, pe fondul marcărilor de profit și a atins un joi un minim de 1,0733 dolari. Vineri, creșterea de 0,4% în februarie a indicelui preţurilor pentru cheltuielile de consum personal (PCE) din Statele Unite, în timp ce rata anuală a inflaţiei de bază a urcat la 2,8%, a inversat pariurile, iar euro a urcat la 1,0764 – 1,0845 dolari, pentru a închide peste Ocean la 1,0827 dolari. În piața locală, cursul monedei americane a crescut la nivel săptămânal de la 4,5865 la 4,6187 lei.

„Prețul gramului de aur a urcat de la 453,2378 lei la 456,5018 lei”

Rezerva Federală a menținut la jumătatea acestei luni dobânda de referință la 4,25 – 4,50%, după un ciclu de reduceri în 2024 care a însumat un punct procentual. Prudența arătată de Fed vine în contextul incertitudinilor generate de majorarea tarifelor vamale de către administrația Trump.

Săptămâna trecută, majorarea ofertei de monedă elvețiană, considerată drept un refugiu în perioadele geopolitice și economice complicate, a ridicat cursul acesteia de la 5,2076 la 5,2332 lei. La rândul ei, lira sterlină a urcat de la 5,9493 la 5,9795 lei.

Prețul gramului de aur a urcat de la 453,2378 lei, record atins joi, la unul nou de 456,5018 lei. Evoluția se datorează atât aprecierii monedei americane cât și a faptului că metalul galben a atins un nou maxim istoric de 3.083,10 dolari/uncie, mai mult cu circa 40% față de sfârșitul lui martie 2024.

Uncia a depășit pragul psihologic de 3.000 dolari la jumătatea acestei luni, atât investitorii instituţionali cât şi cei privaţi dorind să-și protejeze portofoliile împotriva turbulenţelor economice.

Majorarea vânzărilor din piața cripto a coborât bitcoin la sfârșitul săptămânii la 82.200 – 83.500 dolari. Ethereum s-a depreciat la rândul său la 1.810 – 1.850 dolari.

Analiza cuprinde perioada 17 – 21 martie

Radu Georgescu

Citește mai departe

EVENIMENT

Totdeauna lângă cei aflați în NEVOIE. APPV Cluj nu îi uită nici anul acesta de Paște pe PENSIONARII cu venituri mici

Publicat

pensionari

Ca în fiecare an, Asociația Pensionarilor și a Persoanelor Vârstnice (APPV) din județul Cluj va fi alături, în perioada Paștilor, de pensionarii cu venituri mici.

„Asociația Pensionarilor și a Persoanelor Vârstnice (APPV) din județul Cluj anunță că, în ultima ședință a organizației, a luat decizia să participe la colecta organizată  în perioada 4-6 aprilie de „Banca pentru alimente Cluj”.

Ce înseamnă asta?

Seniorii vor fi prezenți în magazinul Lidl de pe strada Aurel Vlaicu (vizavi de supermarketul Leroy Merlin) și la magazinul Penny de pe strada Dâmboviței din cartierul Mărăști.

Clienții sunt invitați să ofere un dar în coșul de colectă  pentru cei cu venituri mici, ca să poată avea cele cuvenite pe masa de Paște.

 

Totdeauna lângă cei aflați în NEVOIE. APPV Cluj nu îi uită nici anul acesta de Paște pe PENSIONARII cu venituri mici

Produsele dăruite de clujenii generoși vor ajunge la membrii asociației cu cele mai mici pensii și, în special, la seniorii care sunt nedeplasabili.

La final, trebuie să  vă spunem că  în 15 aprilie va avea loc un spectacol de muzică populară organizat de orchestra APPV, împreună cu Fanfara Veteranilor și Grupul APPV Cluj, cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca. Evenimentul se va desfășura la Cinematograful „Dacia”, din Mănăștur.

Organizatorii se așteaptă ca spectacolul „Învierea Domnului la seniori” să aibă mulți respondenți și îi invită pe toți membrii asociației, dar nu numai pe ei, să participe la eveniment. Intrarea este liberă.

afis

Despre Asociația Pensionarilor și a Persoanelor Vârstnice din județul Cluj (APPV – CLUJ)

Obiectivul Asociației este să obțină, să promoveze și să apere drepturile pensionarilor și ale persoanelor vârstnice.

Pentru îndeplinirea obiectivelor sale Asociația își propune realizarea de activități, printre care:

– obținerea, apărarea și promovarea drepturilor legitime ale pensionarilor și ale persoanelor vârstnice în raport cu instituțiile administrației locale și centrale; – organizarea și desfășurarea de întâlniri pentru informarea și consilierea membrilor pe teme de interes comun;

– organizarea și desfășurarea de programe recreative, culturale, sportive, pentru sănătate și de formare pentru membrii noștri și familiile acestora;

– realizarea de facilitați și servicii de natură financiară, socială, medicală și altele pentru membrii;

– acțiuni de încurajare și participare a persoanelor vulnerabile/ vârstnice la activitățile de consiliere și mediere cu sprijin din partea unor ONG-uri/instituții/ cabinete specializate;

– sprijinirea membrilor defavorizați, vulnerabili;

– organizarea de activități recreative, culturale și sportive, pentru pensionari și familiile acestora, pentru persoanele interesate, club de carte, alte tipuri de club și activități de socializare;

– organizarea unor activități de ajutorare și asistență socială pentru pensionari, în colaborare cu instituțiile specializate ale administrației publice și instituții private;

„Servicii de natură financiară, socială și medicală”

– informare și consiliere a membrilor Asociației, asupra drepturilor acestora și a căilor legale de a le obține prin specialiști invitați;

-sprijinirea morală și, după caz, și materială, a membrilor aflați în situații deosebite și nu dispun de posibilitățile necesare, chiar și în colaborare cu alte persoane juridice de drept public sau privat

-realizare de facilitați și servicii de natură financiară, socială, medicală și altele pentru membrii APPV – CLUJ;

-organizarea de manifestări cultural-educativ, religioase cu diferite prilejuri, în cadrul cărora se vă urmări promovarea valorilor culturale și creștin religioase;

-organizarea unor activități turistice, în țară și străînătate precum și facilitarea procurării de bilete de odihnă și tratament balnear la prețuri reduse, accesibile oricărui membru al APPV – CLUJ;

-efectuarea de acte cu caracter social-filantropic constând în ajutoare – îmbrăcăminte, alimente, bani, acordate familiilor nevoiașe, vârstnicilor singuri, fără familie, copiilor din familii dafavorizate/vulnerabile,cadouri de Crăciun, Paști, etc”, se arată în comunicatul APPV Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate