ACTUALITATE
Strada Potaissa din Cluj, ”Piața de flori”, se mută în mediul online

Asociația Daisler anunță lansarea platformei www.stradapotaissa.com, un magazin virtual complet digitalizat care reunește micii producători care au luat parte în trecut la crearea evenimentului Strada Potaissa – Piața de flori altfel.
Închiderea târgurilor, a expozițiilor și a evenimentelor dedicate sectorului de plante și flori a avut urmări serioase și asupra micilor producători din Cluj-Napoca și împrejurimi, mulți dintre aceștia asigurându-și surse de venit constante de pe urma participării la astfel de evenimente. În lipsa acestora, micii producători și-au exprimat în această primăvară temerile vizavi de desfacerea produselor lor, care sunt extrem de perisabile.
Special pentru micii producători
Chiar dacă la nivelul municipiului Cluj-Napoca au apărut platforme care reunesc micii producători în funcție de domeniul de activitate și au apărut, totodată, grupurile de Facebook specializate pe comerțul local, am identificat și câteva probleme din perspectiva micilor producători pe care acestea le reprezintă:
– platformele online, în majoritatea cazurilor, presupun ca micii producători să fie familiarizați cu încărcarea pozelor (la o anumită calitate – lucru imposibil de cele mai multe ori), crearea unui profil de prezentare a produselor lor și procesarea plăților. Or, micii producători au de multe ori probleme cu conexiunea la internet sau nu sunt familiarizați cu tehnologiile moderne, nu pot accepta plățile cu cardul.
În acest sens, procesul realizat de Asociația Daisler este o premieră întrucât plățile pe platforma strada potaissa.com sunt digitalizate prin intermediul unei aplicații specializate și sigure de plăți cu cardul, toate tranzacțiile sunt monitorizate și coordonate de reprezentanții asociației, cei care au creat de altfel întregul conținut, descrierile și pachetele speciale de produse, și le-au încărcat în numele producătorilor pe site.
Fotografii Komiti Media, cei care de altfel au fotografiat fiecare ediție a evenimentului Strada Potaissa, au răspuns și de această dată apelului și au realizat fotografii de produs la cele mai înalte standarde de calitate pentru ca plantele și florile micilor producători locali să arate cât se poate de bine în mediul digital.
„Strada Potaissa e întruchiparea unei comunități care crește. Oameni de peste tot, din domenii variate, vin an de an să contribuie la transformarea unei străzi pe care o iubesc cu gândul la tot ce ar putea ea să reprezinte. Așa că atunci când parte din cei care ne ajută au de suferit, încercăm să le întoarcem ajutorul așa cum știm și putem”, spune Andi Daiszler, președintele Asociației Daisler.
Ce produse se pot găsi?
Printre produsele pe care le puteți găsi pe stradapotaissa.com se numără lavandă la ghiveci, plante agățătoare și curgătoare, aromatice și plante și aranjamente decorative.
Printre cele mai solicitate plante la achiziție se numără deja lavanda la ghiveci, dar și plantele agățătoare și jardiniera cu plante aromatice.
Site-ul reunește producători precum Iubar, Sempervivum România, Traian și Livia Morar, Edit și Zsolt Daradics, Ioana Moldovan și Lucian Chiorean, Flower House Aiud, Magia Cactușilor Aleșd, Vivaflor, Lavanda Ticu, BioImpact, chiar și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, o prezență constantă în ultimii ani pe Strada Potaissa.
Tot la capitolul premiere notăm și faptul că platforma este destinată doar clienților din Cluj-Napoca și comunele limitrofe, astfel comenzile vor fi livrate prin intermediul companiilor locale de taximetrie, care în această perioadă duc o lipsă acută de comenzi, o dată cu instaurarea regimului special de circulație.
Evenimentul str. Potaissa lansat în 2017
Strada Potaissa a fost lansată în Cluj-Napoca în 2017, ajungând rapid un eveniment consacrat inspirat de seria Street Delivery la nivel local. În iulie 2018, revista „Formula As” declara Strada Potaissa cea mai frumoasă stradă din România, grație evenimentului omonim.
Strada Potaissa este organizată de Asociația Daisler, ONG lansat în 2016 la Cluj-Napoca pentru accelerarea procesului de dezvoltare urbană prin metode și inițiative creative.
Asociația Daisler a mai lansat proiectul Lights On Romania – festivalul de light art care a adus instalațiile de lumină în atenția publicului larg, fie că vorbim în Cluj-Napoca de tentaculele imense montate pe Biblioteca Județeană „Octavian Goga”, de Gaia – montată în clădirea The Office, de Museum of the Moon montată în iarna lui 2018 în interiorul Bisericii Piariste sau de emoționantul dialog Mi-e Dor De Tine – Și Mie – Te Aștept dintre Londra, Cluj-Napoca și București.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Tânărul clujean ÎMPUȘCAT de polițiști în picior era la FURAT de lemne. IPJ Cluj: A încercat să sustragă o armă

Inspectoratul de Poliție Cluj a adus, luni, precizări cu privire la tânărul care a fost împușcat în picior de oamenii legii cu o zi înainte. Acesta a fost prins, alături de un alt bărbat, cu lemne furate, a fost recalcitrant și a încercat să sustragă o armă de la polițiști.
La data de 4 iunie, în jurul orei 15.30, polițiștii Secției 8 Poliție Rurală Huedin au fost sesizați printr-un apel la SNUAU 112, cu privire la sustragerea de material lemnos de pe raza comunei Săcuieu, arată IPJ Cluj.
Citește și: VIDEO. Un tânăr a fost împuşcat în picior de poliţişti. Scandal în Huedin
Polițiștii deplasați la eveniment au depistat, pe drumul comunal din localitate, un atelaj cu tracțiune animală cu care se transporta material lemnos, aparent tăiat recent, în privința căruia exista suspiciunea că ar fi fost sustras.
Tânărul clujean ÎMPUȘCAT de polițiști în picior era la FURAT de lemne. IPJ Cluj: A încercat să sustragă o armă
„Pentru stabilirea situației de fapt și luarea măsurilor legale, persoanele care se aflau în atelajul hipo au fost conduse înspre sediul unității silvice din localitate.
În acest context, cele două persoane ar fi devenit recalcitrante, nu s-ar fi supus indicațiilor polițiștilor, încercând să sustragă armamentul și i-ar fi agresat fizic pe aceștia, împrejurări care au impus folosirea armamentului din dotare”, arată reprezentanții IPJ Cluj.
Citește și: Tânărul împuşcat de poliţişti, dus la UPU Cluj. Va fi operat de urgenţă
Astfel, s-a efectuat uz de armă, prin focuri de avertisment în plan vertical, iar ulterior înspre unul dintre cei în cauză, rezultând rănirea acestuia în zona membrului inferior.
Politiștii i-au oferit acestuia primul ajutor, iar ulterior a fost preluat de echipajul medical, în prezent aflându-se internat într-o unitate medicală, conștient, starea lui fiind stabilă.
Cauza a fost preluată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Huedin, cercetările fiind continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ultraj. De asemenea, se continuă cercetările și pentru comiterea infracțiunii de distrugere, întrucât autospeciala de poliție a fost deteriorată de către una dintre persoanele prezente.
EVENIMENT
VIDEO. Şarpe de peste un metru în Mănăștur. A fost capturat de jandarmi și eliberat în habitatul lui

Jandarmii clujeni au capturat un șarpe lung de aproape 1,5 metri în cartierul Mănăștur. Acesta a fost văzut pe gardul unui imobil de un clujean care a sunat la 112.
Un şarpe apărut în apropierea unui imobil din cartierul Mănăștur din Cluj-Napoca a fost capturat și relocat în habitatul acestuia de către jandarmii și voluntarii din cadrul Organizației pentru Protecția Mediului și Combaterea Braconajului, potrivit reprezentanților Jandarmeriei Cluj.
Şarpe de peste un metru în Mănăștur. A fost capturat de jandarmi și eliberat în habitatul lui
Astfel, duminică seara, în urma unui apel la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112, un echipaj de jandarmerie a fost anunţat de către dispeceratul unităţii cu privire la faptul că o persoană a zărit un şarpe de aproximativ un metru şi jumătate de culoare gri, încolăcit pe gardul din faţa unui imobil din cartierul Mănăştur.
Jandarmii clujeni au plecat spre locul indicat unde, cu ajutorul materialelor din dotare, au reuşit să captureze musafirul nepoftit.
Jandarmii au luat legătura apoi cu reprezentantul Organizației pentru Protecția Mediului și Combaterea Braconajului, în vederea relocării şarpelui în habitatul lui, departe de zona locuită.
Nu este pentru prima dată când un șarpe este capturat dintr-un cartier locuit al Clujului. În urmă cu o lună, un șapre mare de apă a fost ridicat de jandarmi de pe strada Aurel Vlaicu.

Administrația Națională de Meteoroligie a emis o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, care vizează și județul Cluj.
Avertizarea este valabilă pentru ziua de luni, 5 iunie, între orele 12.00 și 22.00
Cod GALBEN de furtună la Cluj. Averse torențiale și GRINDINĂ în zona de munte
Potrivit ANM, în intervalul menționat, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și intensificări ale vântului, la munte și în sudul și estul Transilvaniei.
În intervale scurte de timp, 1 – 3 ore, cantitățile de apă vor fi de 20 – 25 de litri pe metru pătrat și izolat de peste 30 de litri pe metru pătrat.

Prezența unui urs a fost semnalată duminică noaptea între localitățile Ghirișu Român și Mociu din județul Cluj. În zonă au fost trimise echipaje ale jandarmeriei.
Locuitorii din Mociu și Girișu Român au fost anunțați duminică noaprea, în jurul orei 24.00, că un urs a fost semnalat în zonă.
Alertă la Ghirișu Român și Mociu. Un URS a fost semnalată în zonă
Autoritățile au emis un mesaj Ro-Alert pentru a-i pune pe oameni în gardă.
Potrivit ISU Cluj, preventiv, în zonă a fost trimis un echipaj SMURD, dar și echipe ale Inspectoratului Județean de Jandarmi.
Foto: pixavay.com