Connect with us

ACTUALITATE

Consiliul Județean Cluj dă startul înscrierilor pentru finanțări nerambursabile. Cea mai mare sumă merge către culte

Publicat


Consiliul Județean Cluj dă startul perioadei de depunere a cererilor pentru finanțări nerambursabile. Începând din acest an, cererile pot fi depuse exclusiv online, prin aplicația Ghișeul Unic.

Consiliul Județean Cluj a publicat pe site-ul propriu informațiile pentru obținerea fondurilor nerambursabile din bugetul forului administrativ județean pentru anul 2025. Organizațiile neguvernamentale și entitățile publice din județ care implementează programe și proiecte din sfera tineretului și activităților socio-educaționale, a sportului, culturii, precum și a cultelor religioase, sunt invitate să pregătească și să depună cererile de finanțare.

Cererile pot fi depuse exclusiv online

Pentru sesiunea de finanțare din acest an cei interesați vor derula întregul proces de depunere a cererilor exclusiv online, accesând aplicația Ghișeul Unic (https://public.cluj.archi).

Depunerea solicitărilor de către entitățile eligibile se poate face într-un interval de 30 de zile, începând cu ziua de marți, 1 aprilie 2025 și până în ziua de miercuri, 30 aprilie a.c., ora 24.00, în aplicația Ghișeul Unic.

„Pentru a face un nou pas înainte în direcția digitalizării tuturor serviciilor pe care le oferim clujenilor, ne-am propus ca în această sesiune întregul proces de alocare a finanțărilor nerambursabile să se deruleze exclusiv în format digital, în platforma Ghișeul Unic. Este un pas important pe care îl realizăm, având toată convingerea că avantajele acestuia vor fi resimțite de ambele părți. Îi încurajez pe cât mai mulți clujeni să acceseze platforma și să descopere numeroasele facilități oferite de aplicație”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Sumele alocate fiecărui domeniu, în 2025

În ceea ce privește sumele alocate pentru susținerea inițiativelor, acestea sunt

  • 4.100.000 lei – unități de cult aparținând cultelor religioase recunoscute legal în România
  • 1.600.000 lei – structuri sportive
  • 1.200.000 lei – programele și proiectele din sfera tineretului și socio-educaționale
  • 1.200.000 lei – proiectele și acțiunile organizate în domeniul cultural

Documentația necesară finanțării nerambursabile, respectiv formularele tip, documentele care trebuie anexate acestora, precum și regulamentele pe baza cărora se realizează evaluarea și selecția proiectelor poate fi consultată prin accesarea site-ului oficial al instituției www.cjcluj.ro.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ADMINISTRAȚIE

VIDEO FOTO. Încă 25 de microbuze electrice pentru elevii din mediul rural. Au fost predate de Consiliul Județean Cluj comunelor

Publicat

De

Consiliul Județean Cluj a livrat astăzi un nou lot de 25 de microbuze electrice, destinate transportului elevilor din comunele județului. Acestea au fost deja predate comunelor beneficiare.

Microbuzele, cu o capacitate de 16 locuri pentru elevi plus șofer, au fost achiziționate printr-un proiect finanțat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), în valoare de aproximativ 20 de milioane de lei.

„Astăzi, Consiliația în Cluj livrează 25 de microbuze electrice, care au fost obținute pe fundul de la AFM, cu valoarea proiectului de aproximativ 20 de milioane de lei. Aceste microbuze, care au o capacitate de 16 locuri pentru elevi plus șoferul, de astăzi vor circula în comunele din județul Cluj și vor duce copiii la școlă pentru a putea avea și în mediul rural o educație de calitate”, a declarat Radu Rațiu, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj.

Comunele care și-au primit astăzi microbuzele sunt: Baciu, Jucu, Cuzdrioara, Vultureni, Fizeșu Gherlii, Ceanu Mare, Cătina, Tritenii de Jos, Borșa, Cornești, Recea Cristur, Mărgău, Săvădisla, Gilău, Petreștii de Jos, Țaga, Sâncraiu, Câțcău, Bonțida, Ploscoș, Suatu, Unguraș, Săndulești, Buza, Feleacu.

Încă nouă autobuze, anul acesta

El a adăugat că, datorită economiilor realizate în urma licitațiilor, există speranța că până la finalul anului vor mai putea fi livrate încă nouă microbuze electrice.

„Este a doua etapă în care livrăm astăzi 25 microbuze, după ce acum o lună de zile am livrat 34 de microbuze, deci avem până acum livrate în comune din județul Cluj 59 de microbuze electrice. Noi sperăm, prin economiile pe care le-am făcut în urma licitațiilor la cele două proiecte, să mai putem livra până la sfârșitul anului încă 9 microbuze electrice către alte localități din județul Cluj.

Ținând cont că în anii trecuți Consiliul Județean Cluj a ajutat anumite comune din județ pentru a-și cumpăra microbuze clasice, pentru că erau microbuze deja erau defecte și acele comune aveau nevoie urgentă de a avea acest sprijin din partea Consiliului Județean Cluj, cred că cu ce am livrat anii trecuți, cu ce am livrat în cele două etape în acest an și sperăm cu cele 9 microbuze care o să ne mai fie furnizate, vom acoperi tot județul”, a mai explicat acesta.

Comunele au stațiile de încărcare pregătite deja

Toate comunele beneficiare sunt dotate cu stații de încărcare electrică, chiar dacă unele au întâmpinat inițial dificultăți în achiziționarea acestora.

„(Stații de încărcare – n.red.) au toate. Au fost câteva comune care au întâmpinat niște probleme în a-și achiziționa stații de încărcare electrice, dar toate comunele sunt cu stații de încărcare electrice montate”, a mai arătat Rațiu.

Vakar: „Vom continua pe aceeași cale”

Vicepreședintele Istvan Vakar a subliniat importanța proiectului în strategia generală a Consiliului Județean Cluj de a sprijini învățământul. Obiectivul autorităților județene este acela de a asigura transport sigur, eficient și ecologic pentru elevii din mediul rural, oferindu-le astfel șanse egale la educație.

„Acest lucru se înscrie în politica noastră generală de a îmbunătăți calitatea învățământului din județul Cluj, pe lângă faptul că am investit foarte mult în școli sau în drumuri, acum investim în mobilitatea copiilor, în mobilitatea de a ajunge la școli și de a putea fi făcut un învățământ de calitate. Nu este ușor pentru mulți copii și pentru comunele care au multe sate și trebuie să-i ducă pe copii în centru de comună, să se trezească dimineață la oră foarte timpurii și să stea, poate iarna și în întuneric, să aștepte autobuzul. Puțin, s-a îmbunătățit acest lucru.

Vom continua pe aceeași cale și consiliul județean și colegii din consiliul județean, care și-au făcut foarte bine datorie având și această economie, vor face în continuare toate eforturile pentru a mai cumpăra, dacă se poate și dacă se deschid call-uri unde noi vom fi eligibili. Mai sunt și alte autobuze sau microbuze electrice pe care și le-au luat comunele”, a declarat acesta.

Rațiu: „Mulțumim colegilor că au răspuns prompt”

Radu Rațiu a ținut să mulțumească echipei de implementare și colegilor din toate partidele reprezentate în Consiliul Județean Cluj, pentru colaborarea care a făcut posibilă depunerea rapidă a unor noi proiecte pentru suplimentarea numărului de microbuze.

„Eu aș vrea să mulțumesc și colegilor mei din Consiliul județean Cluj, întregii echipe care a ajutat la implementarea acelor două proiecte, cât și grupurilor politice din cadrul consiliul județean Cluj, partenerilor noștri de coaliție UDMR, dar și celorlalte partide, pentru că au răspuns prompt, inclusiv acum două săptămâni, la o ședință extraordinară pentru a putea depune proiectele pentru încă trei microbuze electrice, din acea diferență rămasă de la un proiect”, a arătat vicepreședintele CJ Cluj.

Premieră pentru un județ din România

Proiectul se înscrie în eforturile administrației județene de a oferi un mediu educațional modern și accesibil tuturor copiilor, indiferent de locul în care trăiesc.

„Nu cred că există județ în România în care consiliul județean să acopere în întregime comunele cu microbuze, că sunt electrice, că sunt clasice, pentru elevii din acele localități. Dar nu există nici alt județ în România, din câte știu, în care să nu mai existe toaletă fără apă potabilă, apă curentă. Noi nu mai avem în momentul de față în județul Clujnici o școală cu acel WC în fundul curții, ceea ce este un lucru de minimă civilizație”, a mai spus Radu Rațiu.

Amintim că 34 de microbuze, cu o capacitate de 16+1 locuri, prietenoase cu mediul și eficiente din punct de vedere energetic, au ajuns deja în unitățile administrativ-teritoriale beneficiare, fiind livrate înaintea termenului prevăzut în contract. Valoarea contractului de furnizare a fost de 34.391.000 lei, TVA inclus.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Clujean reținut de polițiști după ce a obligat o persoană cu handicap psihic, inclusiv prin violență, să se prostitueze

Publicat

De

Persoană cu handicap fizic obligată să se prostitueze la Cluj

Caz deosebit de grav la Cluj-Napoca. O persoană cu handicap psihic a fost obligată să practice prostituția.

Proxenetul o ducea prin tot orașul “la produs” cu autobuzul.

Persoană cu handicap psihic obligată să se prostitueze

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj, au documentat activitatea infracțională a unei persoane, de 35 de ani, cercetată pentru trafic de persoane.

Din probatoriul administrat a reieșit că, în perioada noiembrie 2024 – aprilie 2025, persoana cercetată, profitând de starea de vădită vulnerabilitate a unei persoanei vătămate ar fi adăpostit-o și transportat-o cu diferite mijloace de transport în comun, în mai multe locații din Cluj-Napoca, obligând-o, inclusiv prin acte de violență fizică, la practicarea prostituției în folosul său material.

Persoana abuzată are handicap psihic, o stare materială precară și este dependentă de alcool. Victima a fost internată într-un centru de îngrijire, din județul Cluj.

Dus în fața magistraților

La data de 29 aprilie 2025, procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Cluj au dispus reținerea persoanei în cauză, pentru 24 de ore. Astăzi, 30 aprilie, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Cluj cu propunere de arestare preventivă a acesteia, pentru 30 de zile.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor Serviciului Criminalistic din cadrul I.P.J. Cluj și jandarmilor Grupării Mobile de Jandarmi Cluj-Napoca.

Citește mai departe

EVENIMENT

Părinții copiilor morți la Huedin: Cum să pui o groapă lângă stradă, pe unde circulă copiii și oamenii? Cine răspunde?

Publicat

părinții

Părinții celor doi copii, de 4 și 6 ani, care au murit marți la Huedin, după ce s-au înecat într-o groapă cu apă, spun că micuții au fost în grija bunicii, deoarece ei erau la muncă, și susțin că de vină ar fi reprezentanții firmei care se ocupă de lucrările de pe șantierul căii ferate, care nu au îngrădit groapa.

Mama lui Rareș și Sebi, Vitaliana, a povestit, miercuri, ce s-a întâmplat, ea fiind marți plecată să își ajute o mătușă la lucru, iar soțul era și la muncă.

”I-am lăsat pe copii în curte, cu bunica, care e bolnavă, și avea grijă și de fata de 2 ani. Și ea i-a lăsat să iasă afară să se joace și ei au venit la groapă. Au alunecat în apă. Bunica e bolnavă, nu a putut umbla după ei.

Pompierii au venit și au dat cu bota prin apa din groapă, nu s-au băgat după ei. Cum să pui o groapă din asta lângă stradă, pe unde circulă copiii și oamenii, putea să cadă și un om și murea”, a spus femeia.

Tatăl copiilor a povestit la rândul său că, în momentul în care a fost anunțat și a venit la locul incidentului, și-a văzut copiii pe jos, după ce au fost scoși din apă, Acesta a cerut să se facă dreptate și a spus că reprezentanții firmei care efectuează lucrările la calea ferată trebuie să răspundă.

”Sunt gropi multe aici, au căzut în ele și capre și cai. Acum au murit copiii care se jucau acolo”, a spus Ghiță.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Casă din lemn DISTRUSĂ într-un incendiu la Turda. O femeie a suferit un atac de panică

Publicat

De

Incendiu la Turda

O casă din lemn a fost mistuită de flăcări, miercuri, în zona Hărcana din Turda.

Pompierii au luptat ore în șir cu flăcările, intervenția fiind îngreunată de accesul dificil la casă.

Casă din lemn DISTRUSĂ într-un incendiu la Turda

Pompierii din cadrul Detașamentului Turda sunt cei care au intervine la stingerea incendiului care a cuprins o casă din lemn.

Flăcările, au precizat reprezentanții ISU Cluj, s-au manifestat generalizat, pe o suprafață de aproximativ 50 de metri pătrați, distrugând casa în totalitate.

O femeie a suferit un atac de panică

Pe parcursul misiunii, o femeie de aproximativ 50 de ani a suferit un atac de panică și a fost evaluată de către paramedicii SMURD. Accesul în zonă s-a făcut cu mare dificultate, pompierii fiind nevoiți să utilizeze un dispozitiv de intervenție cu linii de furtun pe o distanță de aproximativ 200 de metri.

Cel mai probabil, incendiul a izbucnit din cauza unei sobe, au mai precizat reprezentanții ISU Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate