Connect with us

Editorial Opinii

Statele Unite: va fi sau nu va fi perioada „rățoiului șchiop”?

Publicat


Alegerile prezidențiale: cu și fără semne de întrebare

Statele Unite ale Americii au trecut printr-o nouă experiență electorală. Alegerile pentru funcția de Președinte, Camera Reprezentanților și parțial pentru Senat au (re)deschis competiția, pasiunea, presiunea și polarizarea electorală și socială americană. Ambii candidați, actualul președinte, republicanul Donald Trump, și democratul John Biden, vicepreședinte în timpul lui Barack Obama, s-au declarat victorioși.

Numai că nu pot exista doi președinți, iar departajarea trebuie să se facă în și prin sistemul constituțional, în conformitate cu Declarația de independență din 4 iulie 1776 și  Constituția din 1787, documente fundamentale care au asigurat și trebuie să asigure existența și funcționarea societății americane. Pentru noi, români și europeni, poate fi suspect și de neînțeles cum pot două documente din secolul al XVIII-lea să asigure și să reasigure echilibrele societale.

Noi am modificat, de la prima Constituție din 1866 până astăzi, de mai multe ori legea fundamentală, iar atunci când nu am făcut-o, am ignorat-o, am forțat-o sau ne-am dus la limita înțelegerii și aplicării ei. S-a  întâmplat și în vremea brătienilor, a lui Carol al II-le sau mai târziu, ca să nu mai vorbim de acțiunile din zilele noastre,  prin care s-a modificat majoritatea parlamentară sau atunci când s-a optat pentru „guvernul meu”.

Desigur, unele căutări și disjuncții au existat și în cazul Constituției americane. Convenția care a elaborat actul funadamental a durat trei luni şi jumătate (25 mai-17 septembrie 1787). Cei  29 de delegați, reprezentând cele treisprezece state, au dezbătut și argumentat în spiritul ideilor timpului, îndeosebi a drepturilor naturale și a contractului social (Jean Jacques Rousseau) principiile constituționalismului, care și-au păstrat valabilitatea peste veacuri.

A existat și un moment critic, generat de ratificarea numai de către nouă din cele treisprezece state, care formau atunci uniunea. Dar, această procedură era în concordanță cu hotărârile Convenției de la Philadelphia, aflată sub președenția lui George Washington.

Așa a demarat procesul constituțional american, care funcționează de atunci și până astăzi, cu unele modificări și corecții prin Amendamentele adoptate ulterior. Nu s-a încălcat și rămâne valabil, cel puțin teoretic și declarativ, principiul libertății, inserat în preambulul  Constituției: „Noi, Poporul Statelor Unite, în vederea realizării unei Uniuni mai strânse, așezării dreptății, asigurării Liniștii interne, înzestrării pentru apărarea obștească, promovării Prosperității generale şi asigurării Binecuvântărilor Libertății pentru noi înșine şi pentru Urmașii noștri, decretăm și promulgăm Constituția de față pentru Statele Unite ale Americii”.

S-au exprimat, nu de puține ori, idei de modificare a constituției americane. S-a ajuns la concluzia că „părinții fondatori” au dorit să asigure aplicabilitatea acestui principiu printr-un sistem echilibrat între puteri, iar orice modificare radicală  ar strica acest echilibru. În această cheie este văzută și relația dintre votul popular și votul electorilor, chiar dacă apare o disparitate (cel puțin din perspectiva unor constituționaliști europeni, și nu numai) între numărul voturilor exprimate de cetățenii americani și cel al electorilor.

S-au făcut corecții, față de textul constituțional inițial, datorită modificării structurii sociale, civice și de gen și a  creșterii numărului statelor din componența SUA. Prima modificare semnificativă a fost înfăptuită prin al 19 Amendament, din 26 august 1920, când s-a acordat dreptul de vot femeilor în toate statele federale.

Exista și o excepție în ce privește femeile de culoare, eliminată în 1965. Egalitatea femeilor în privința dreptului la vot cu cea a bărbaților s-a putut înfăptui datorită mișcării sufragetelor din Europa și din țările anglo-saxone din secolul al XIX-lea și începutul secolului XX.

În perioada Primului Război Mondial opțiunea egalității electorale s-a activat datorită modificărilor de gen impuse de operațiunile militare, economice și sociale.

Transpunerea în fapte a  acestor opțiuni s-a realizat, mai târziu, în secolul XX. De reținut că în SUA femeile albe cu vârsta peste 21 de ani li s-a permis să voteze în teritoriile vestice a statului Wyoming din 1869, iar în Utah, din 1870.

Un alt moment important în democratizarea sistemului electoral american a fost reglementarea din 1965, Voting Rights Act, prin care s-a eliminat discriminarea cetățenilor americani de culoare în dreptul de-a alege și de a fi ales.

Războiul civil (1861-1865) și desființarea sclaviei nu rezolvase, automat, aceste deziderate. Oare cum ar fi fost istoria SUA, dacă se persista în sistemul discriminatoriu din acele vremuri? Răspunsul este dificil de dat, pentru simplul fapt că istoria nu a fost și nu este sub incidența lui „dacă”, însă Barack Obama, Condoleeaza Rice, Collin Powell și alții nu ar fi făcut parte din mare istorie americană.

Sistemul elctoral american a păstrat și modul de alegere a președintelui prin votul popular și votul electorilor. Începând cu anul 1964, Colegiul electoral este de 538 de electori. Aceștia trebuie să-și exprime și să-i departajeze și pe cei doi protagoniști de astăzi la președenția SUA. Reglementarea a fost prevăzută prin Amendamentul al 12-lea și  Amendamentul al 23-lea din Constituție.

În istoria Statele Unite au fost președinți care au obținut votul unanim al electorilor, cum au George Washington sau Thomas Jeferson, dar au exista și situații când electorii au invalidat votul popular, cum a fost acum patru ani, când Hillary Clinton a pierdut în fața lui  Donald Trump.

Ce se va întâmpla în viitorul apropiat?

După o campanie electorală „gripată” de Coronavirus, după numeroase probleme și provocări din societatea americană și mondială, după convulsii rasiale și acțiuni pentru atenuarea acestora, după terorism și antiterorism, după creșteri și descreșteri economice, după un mandat trumpian contestat, acceptat și aplaudat,  americanii și-au exprimat opțiunile pro și contra față de candidații la președenția SUA.

Deocamdată nu se știe cine este învigător. Ambii candidații sunt încrezători și au transmis mesaje optimiste. Și-au luat și măsuri de contracarare/contestare juridică a scrutinului electoral. În anul 2000, când s-au aflat în cursa prezidențială, republicanul George W. Bush (fiul fostului președinte Bush din anii 1989-1993), pe atunci guvernator al statului Texas, și democratul Al. Gore, vicepreședinte al SUA, situația s-a tranșat cu dificultate după renumărarea voturilor în Florida și verdictul Curții Supreme de Justiția a Statelor Unite ale Americii.

Mesaje în această optică sunt prezente și acum în multimedia americană. Ele sunt susținute de ambii candidați, îndeobște de Donald Trump. Acesta a făcut și un gest nemaiîntâlnit în practica electorală americană. Și-a anunțat victoria de la Casa Albă, nu de la sediul staff-ului de campanie. Nu se știe dacă până acum alți președinți au făcut așișderea.

Gestul său face parte din specificitatea specifică trumpistă!!! Însă noncomformismul, dezinvoltura, poate și aroganța sunt de avut în vedere.  Un act acceptat și lăudat de susținătorii lui Trump și dezavuat de ceilalți. John Biden, într-un discurs mult mai echilibrat, și-a anunțat și el victoria. Contestatarii săi nu au trecut cu vederea „încurcarea” timpului și a membrilor familiei sale atunci când  l-a invocat pe fiul său, dispărut în urmă cu patru sau cinci ani, și numele nepoatelor sale.

Comentatorii își pun întrebare: acesta va fi omul de la Casa Albă, care are mâna pe butonul nuclear, sau care trebuie să răspundă provocărilor presante și multiple ale prezentului și viitorului? Oare americanii nu și-au pus această întrebare. Nimeni nu poate da un răspuns tranșant, dar se poate spune că președintele Donald Trump a generat una dintre cele mai contorsionate campanii electorale americane.

În istoria SUA au mai fost astfel de fenomene și personaje prezidențiale. Poate o să revin într-un alt text. Este aproape sigur că în America și în Lume a funcționat ideea: cu sau împotriva lui Trump, iar John Biden a fost „actorul” (putea fi oricine)  din acest scenariu!!!

„Rățoiul șchiop”: da sau nu

America și întreaga Planetă așteaptă cu „sufletul la gură” deznodământul marii aventuri electorale americane. Dacă Donald Trump este reconfirmat în funcția de președinte își continuă politica prin noul mandat.

Răspunsul final va fi în 14 decembrie 2020, când se pronunță electorii și, oficial, se încheie activitatea electorală. Dacă victoria va fi a lui John Biden, până la investirea sa oficială (ianuarie 2021), în SUA vor fi doi președinți, unul în funcție (în exercițiu) și unul ales. Această perioadă este numită „perioada rățoiului șchiop”, perioada când se face transferul de la o administrație la alta. O să vedem dacă America și lumea întreagă va (re)trece prin această experiență și, mai ales, ce va fi DUPĂ!!!

Prof.univ.dr. Ioan Lumperdean

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Alertă cu BOMBĂ la Royal School din Cluj-Napoca. Sute de persoane evacuate

Publicat

Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată, marți dimineață, de către administratorul școlii private Royal School in Transylvania, situată pe strada Henri Barbusse, cu privire la faptul că ar fi primit un e-mail prin care s-a transmis un mesaj de alertă, referitor la anumite dispozitive care ar putea pune în pericol siguranța persoanelor.

”În acest context, la fața locului au fost trimiși de urgență specialiști din cadrul Serviciului Pentru Acțiuni Speciale – Compartimentul Pirotehnic pentru verificarea aspectelor sesizate și luarea măsurilor necesare.

Până la sosirea echipajelor, conducerea unității școlare a dispus evacuarea a aproximativ 70 de persoane.

Alarma era falsă

Totodată, ca măsură de siguranță, polițiștii au dispus evacuarea a altor 200 de persoane, aflate într-o clădire de birouri din imediata apropiere.

În cadrul verificărilor efectuate nu au fost identificate elemente sau dispozitive care ar putea pune în pericol siguranța persoanelor.

Activitatea a fost reluată în ambele locații”, a anunțat IPJ Cluj.

Reprezentanții școlii au declarat pentru Cluj24 că acțiunea de verificare a școlii a durat circa o oră, 5 persoane din cadrul administrației fiind evacuate.

”Strada a fost blocată. fiind dislocați zeci de pompieri, polițiști și jandarmi în zonă”, au spus sursele citate.

În școală nu erau elevi, deoarece este vacanță.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Unde se construiește în Florești prima stație de metrou – ”Țara Moților”. Acum e teren viran, aproape de blocuri

Publicat

Cluj24 a mers în Florești pentru a vedea unde va fi amplasată prima stație a metroului din Cluj-Napoca, locul de unde vor începe lucrările la cel mai mare proiect de infrastructură din zonă, care costă 2 miliarde de euro.  Inițial, prima stație urma să înceapă în zona Sopor, dar proiectul s-a schimbat pentru a lega proiectul de metrou de cel de construire a Spitalului Regional de Urgență, tot din Florești ( stația Sănătății).

Construcția metroului este asigurată de un consorțiu al cărui lider este firma Gulermak din Turcia.

În prezent, pe locul viitoarei stații este doar teren viran, aproape de blocuri din cartierul Terra, unde un apartament cu 3 camere costă acum în jur de 80.000 de euro, cu garaj inclus.

În fața primului rând de blocuri, se mai construiesc altele, iar dacă autoritățile și constructorul proiectului de metrou nu se mișcă repede, s-ar putea ca în câteva luni tot terenul viran pe care este prevăzută construirea stației să fie ocupat cu șantiere de blocuri.

Unde se construiește în Florești prima stație de metrou, Țara Moților. Acum e teren viran, aproape de blocuri

Stația ”Țara Moților” este prima din cele 19 câte va avea metroul Clujului, iar potrivit proiectului aceasta va fi în apropierea blocurilor de la intersecția străzii Șesul de Sus cu Urușagului.

Aceasta este poziționată în sud-vestul extrem al comunei Florești, la sud de noul cartier Terra.

Stația va fi conformată cu nivel vestibul, nivel peron și nivel subperon. Va avea peroane laterale, cu lățime peron de 5,5m, iar accesul în stație se face direct în vestibul, acesta fiind suprateran.

Acoperișul va fi tip terasă, prevăzut cu luminatoare, amplasate deasupra nodurilor de circulație. Legătura cu peronul se face prin circulații verticale: baterie de escalatoare, scară fixă și lift.

După Țara Moților urmează, în ordine, stațiile Teilor, Copiilor, Sănătății, Prieteniei, Natura Verde, Mănăștur, Sfânta Maria, Florilor, Sportului, Piața Unirii, Piața Avram Iancu, Armonia, Piața Mărăști. De aici, metroul continuă cu stațiile Transilvania, Viitorului și Muncii, dar se și bifurcă spre cartierul Sopor, cu stațiile Cosmos și Europa Unită.

Traseul liniei de metrou

În partea de vest: strada Șesul de Sus – strada Teilor – liziera pădurii (între str. Eroilor și str. Subcetate) – str. Abatorului – Cazarmă Florești – viitorul Spital Regional de Urgență – str. Răzoare, cu stațiile: 1. Țara Moților (Teilor), 2. Teilor (Eroilor), 3. Copiilor (Subcetate), 4. Sănătății (Spitalul de Urgență), 5. Prieteniei (Răzoare).

În zona de centru: Drumul Sfântul Ioan – str. Primăverii – Calea Mănăștur – Calea Moților – Str. Memorandumului – Piața Unirii – B-dul 21 Decembrie 1989 – Piața Avram Iancu – B-dul 21 Decembrie 1989 – Piața Mărăști cu următoarele stații: 6. Natura Verde (Bucium), 7. Mănăștur (Izlazului), 8. Sfânta Maria (Câmpului), 9. Florilor (Cluj-Arena), 10. Sportului (Mihai Eminescu), 11. Piața Unirii, 12. Piața Avram Iancu, 13. Armonia (Petofi Sandor), 14.Piața Mărăști.

În partea de est:

Ramura Muncii: Piața Mărăști – Aurel Vlaicu – IRA – Strada Beiușului – Bulevardul Muncii, cu stațiile 15. Transilvania (Siretului), 16. Viitorului (IRA), 17. Muncii;

Ramura Sopor: Piața Mărăști – Strada Teodor Mihali – Strada Alexandru Vaida Voevod – Sopor, cu stațiile 18. Cosmos (Alexandru Vaida Voevod), 19. Europa Unită (Becaș) și cu Depoul Sopor.

Distanța medie între stațiile de metrou pe întregul traseu va fi de aproximativ un kilometru, iar distanța între stațiile din Cluj-Napoca va fi de 850 de m.

Metrou de 21 de kilometri

Linia de metrou ușor de la Cluj-Napoca va avea o lungime de 21,03 km, cu 19 stații și un depou în zona Sopor, în tehnologie „rail” șină de cale ferată, cu o capacitate transport nominală/maximă la interval de 90 secunde și va transporta 15.200/21.600 pasageri/ oră și sens cu 40 trenuri/ oră și sens.

Interstațiile de metrou vor fi reprezentate de galerii rectangulare, executate în săpătură deschisă, sau tuneluri circulare gemene cu diametrul interior de 5,5 m, executate cu mașini de forat tuneluri, cu menținerea presiuni în front, tip TBM.

Flota de material rulant va fi constituită din trenuri cu 3 trei vagoane, în lungime de 51 m, cu lățimea de 2,65 m, capacitate nominală/maximă 380/540 locuri, iar metroul va circula cu o viteză maximă de exploatare de 80 km/h, funcționarea fiind una complet automată, astfel încât trenurile să nu aibă nevoie de mecanici (driverless) sau de alt personal la bord.

Prețurile din zonă vor crește

Prețul spațiilor din zona primei stații de metrou din Florești, fie că vorbim de locuințe, spații comerciale sau de birouri, va crește, mai ales că va putea fi folosită sintagma ”aproape de stația de metrou”.

Reprezentanta agenției Record Imobiliare, care vinde un apartament în primul bloc, cel mai aproape de prima stație de metrou, a declarat pentru Cluj24 că, după finalizarea stației, prețurile s-ar putea alinia cu cele practicate în Cluj-Napoca.

”Viitoarea stație de metrou va influența prețurile. Cu siguranță aduce un plus valoare zonei.

Totuși, putem lua în calcul și un dezavantaj, și anume gălăgia din zonă și un trafic foarte mare de oameni, dar avantajul este aproprierea de stație. Multă lume caută asta”, a explicat aceasta.

9 stații până în 2026

Proiectarea la metrou a început la 1 septembrie 2023 și durează 6 luni, până la sfârșitul lunii februarie 2024, urmând ca, ulterior, să înceapă și lucrările de descărcare arheologică în 4 puncte din Cluj-Napoca.

De asemenea, trebuie să ajungă la Cluj și cele două TBM, ”cârtițele” care vor săpa tunelul pentru metrou la o adâncime de 20 de m, trebuie să fie obținută autorizația de construirea, finalizarea exproprierilor și demararea efectivă a lucrărilor.

Conform estimărilor inițiale, până în 31 iulie 2026 trebuie finalizate 9 stații și tunelul aferent, conform jalonului din PNRR prin care s-au alocat 310 milioane de euro acestui proiect.

Proiectul va continua până în 2031, când va fi finalizat cu toate cele 19 stații și metroul va trebui să circule.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Incendiu de casă în Apahida. Intervenția de stingere a focului a durat 3 ore

Publicat

De

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit noaptea trecută pentru a stinge un incendiu care a afectat o casă de locuit situată pe strada Someș din comuna Apahida.

”Apelul de urgență a venit la ora 23:16, astfel că au fost trimise de urgență două autospeciale cu apă și spumă, autoscara și un echipaj SMURD. Când pompierii au ajuns la fața locului, incendiul se manifesta generalizat la acoperișul casei, pe o suprafață de aproximativ 400 de mp.

Drept urmare, imediat a fost trimisă în sprijin o autospecială cu apă și spumă de mare capacitate de la Detașamentul 2 Cluj-Napoca.

Intervenția pompierilor a durat 3 ore

Operațiunile de stingere au durat mai bine de trei ore, fiind îngreunate de faptul că imobilul se afla pe o stradă îngustă, iar pompierii nu au avut posibilitatea să alimenteze cu apă în apropiere. Din fericire, în urma acestui eveniment nu au rezultat victime”, au spus pompierii de la ISU Cluj.

Potrivit acestora, cel mai probabil, incendiul a izbucnit de la hornul izolat necorespunzător.

Citește mai departe

EVENIMENT

ATENȚIE, șoferi. Restricții de circulație pe DN1 E60 în zona Huedin – Poieni – Negreni. Care e motivul

Publicat

Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Cluj anunță că, începând de miercuri, se vor institui restricții de circulație pe DN1 (E60), sectorul de drum cuprins între km 536+100 – km 554+600, județul Cluj.

Astfel, se vor efectua lucrări de montare a parapetelor de protecție rigide pe zona mediană, în vederea creșterii siguranței participanților la trafic și reducerea numărului de evenimente rutiere.

Lucrările se vor executa pe sectoarele:

km 536+193 – km 536+336 – în afara localității (între localitățile Huedin și Poieni);

km 537+233 – km 537+449 – în afara localității (între localitățile Huedin și Poieni);

km 551+604 – km 551+685 – pe raza localității Negreni;

km 554+477 – km 554+560 – pe raza localității Negreni.

Circulația se va desfășura alternativ, dirijată de Poliția Rutieră.

Șoferii sunt rugați să circule cu prudență în zona lucrărilor și să respectei semnalizarea rutieră.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax