Connect with us

ADMINISTRAȚIE

START exproprieri pentru Parcul Est! Peste 82,7 milioane de lei, valoarea despăgubirilor. Tarcea: Am obținut deja toate avizele

Publicat


parcul est dezbatere4

Începe exproprierea terenurilor pentru Parcul Est, cel mai întins parc din Cluj-Napoca. Valoarea despăgubirilor se ridică la 82,7 milioane de lei.

Peste 100 de imobile și terenuri aflate în proprietate publică și privată vor fi expropriate de Primăria Cluj-Napoca pentru realizarea lucrărilor de amenajare a Parcului Est, cel mai întins parc din municipiu.

Administrația locală a publicat Decizia de expropriere pentru Faza I a lucrărilor la Parcul Est. Intervențiile în perimetrul parcului sunt considerate lucrări de utilitate publică de interes local.

Tarcea: Avem obținute deja avizele necesare pentru PUZ

După realizarea exproprierilor, municipalitatea poate trece la elaborarea PUZ-ului și la lansarea licitației, a arătat viceprimarul Dan Tarcea.

„Am început etapa de exproprierile pentrul lucrările la Parcul Est. În această etapă, proprietarii sunt chemați la Primărie să înainteze documentele, după care sunt trimiși la Oficiul de Cadastru pentru întocmirea cărții funciare. În mai multe cazuri, este vorba de expropriere parțială și nu a întregii parcele.

Când sunt emise cărțile funciare, proprietarii revin la Primărie pentru semnarea procesului verbal în baza căruia își primesc despăbugirile. Avem alocată suma de 82 de milioane de lei doar pentru exproprierile din această etapă.

După ce proprietarii își primesc banii, trecem la elaborarea planului urbanistic zonal, această etapă va fi parcursă fără probleme, deoarece avem obținute deja avizele necesare. Urmează apoi lansarea licitației de proiectare și execuție pentru faza 1 a proiectului”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea pentru Cluj24.

Sute de imobile și terenuri expropriate

Potrivit documentului, este vorba despre 89 de imobile și terenuri proprietate privată, cu o suprafață totală de 79.265 mp. Printre societățile expropriate se numără Iulius Mall, Energoinstal Grup, Selgros și RADP.

Acestora li se adaugă alte 53 de imobile și terenuri aflate în proprietate publică, aparținând Municipiului Cluj-Napoca, Statului Român sau Ministerului Apărării, cu o suprafață de 300.579 mp.

Prima etapă a exproprierilor vizează o suprafață de 37,9 hectare din totalul suprafeței de 54 ha a Parcului Est.

Despăgubiri de peste 82,7 milioane de lei, în prima etapă

Valoarea despăgubirilor pentru cele 89 de proprietăți private se ridică la 82.740.003 lei, din care 436.660 lei pentru construcții și 82.303.343 lei pentru terenuri.

În documentul publicat pe site-ul Primăriei se arată că Decizia de expropriere are caracter executoriu. Contestațiile asupra deciziei de expropriere nu suspendă transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile în cauză.

De asemenea, decizia de expropriere își produce efectele și în situația în care proprietarii imobilelor nu se prezintă în termen de 20 de zile calendaristice de la data notificării.

Proprietarii nemulțumiți de sumă se pot adresa instanței

Viceprimarul Dan Tarcea a mai arătat că proprietarii care nu sunt mulțumiți cu sumele prevăzute în Hotărârea de stabilire a despăgubirilor se pot adresa instanței, însă procesul de expropriere nu se oprește.

„Persoanele care nu sunt mulțumite cu sumele stabilite drept despăgubire pot să se adreseze instanței, însă exproprierea nu se oprește, merge mai departe. Instanta decide ulterior dacă suma crește, scade sau rămâne neschimbată. Sumele prevăzute sunt în conformitate cu grilele notariale, iar evaluarea a fost realizată de un expert independent”, a mai arătat viceprimarul.

Parc urban pe 45 de hectare

Parcul Est va fi realizat pe o suprafață de peste 45,5 ha, propunerea de amenajare fiind selectată în urma unui concurs internațional de soluții.

Consilierii locali au decis, în decembrie 2023, ca proiectul să fie împărțit în două etape:

  • Faza 1 – în suprafață de 379.844 mp;
  • Faza 2 – în suprafață de 160.606 mp, reprezentând diferența până la suprafața totală a coridorului de 540.450 mp, cu o valoare estimată a despăgubirilor la nivelul anului 2023 de 210.500.318,84 lei.

Valoarea totală a investiției pentru realizarea Parcului Est este estimată la 743.437.082,11 lei cu TVA. Durata estimată de execuție a lucrărilor este de 24 de luni pentru fiecare etapă (48 luni).

Ce dotări va avea viitorul parc?

Parcul Est va cuprinde luciul de apă și malurile Lacului 3, zona fostei pepiniere a RADP și o porțiune umedă, un biotop unic în mediul urban.

Parcul va avea funcțiuni de loisir, specifice unui parc urban cu toate dotările – grădini publice, spații pentru expoziții, stații de încărcare pentru vehiculele electrice, sisteme moderne de iluminat și irigație.

Totodată, vor exista amenajări pentru practicarea sportului în aer liber, precum terenuri de tenis, baschet sau mini-fotbal, inclusiv sporturi indoor, prin construirea unei clădiri dedicate.

De asemenea, va fi construit și un amfiteatru cu 400 de locuri care va putea fi utilizat pentru organizarea de evenimente culturale.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

FOTO. Școli moderne, la standarde europene. Instituțiile de învățământ special din Cluj, pregătite pentru elevi

Publicat

De

Instituțiile de învățământ special Cluj,

Elevii cu nevoi speciale din judeul Cluj vor începe și ei școala luni, 9 septembrie.

Instituțiile de învățământ special din județ sunt pregătite, atât pentru copiii de grădiniță, cât și pentru cei de gimnaziu și liceu.

Școli moderne, la standarde europene. Instituțiile de învățământ special din Cluj, pregătite pentru elevi

Unitățile de învățământ din Cluj au realizat o serie de activități și lucrări premergătoare începerii noului an școlar, în vederea derulării în cele mai bune condiții a procesului educativ.

Lucrările efectuate în perspectiva debutului unui nou an școlar vin în completarea investițiilor constante ale Consiliului Județean (CJ) Cluj în dezvoltarea infrastructurii educaționale speciale.

CJ Cluj, instituție care are în subordine școlile speciale a implementat o serie de proiecte cu finanțare nerambursabilă care au vizat asigurarea unui cadru educațional ultramodern, adaptat cerințelor actuale.

„Școlile speciale sunt pregătite pentru debutul noului an școlar, oferind elevilor condițiile optime necesare pentru învățare și dezvoltare. În județul Cluj avem școli speciale moderne, la standarde europene, Consiliul Județean derulând numeroase proiecte care au vizat modernizarea, reabilitarea, respectiv dotarea acestora.

Continuăm să investim în acest domeniu, astfel încât toți cursanții instituțiilor de învățământ special să beneficieze de un mediu educațional adaptat cerințelor lor”, a transmis Alin Tișe, președintele CJ Cluj.

Fiecare clasă, dotată cu laptop-uri și tablete

Astfel, la nivelul Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă, instituție care are cel mai modern sediu al unei școli speciale din țară, construit de CJ Cluj în baza unui proiect din fonduri europene și recent inaugurat, a fost dotată fiecare clasă cu laptop-uri, tablete, iar cabinetul de informatică cu sisteme all-in-one.

Toate echipamentele au fost asigurate prin proiectul Consiliului Județean Cluj, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

În prezent, se dotează și se amenajează bucătăria didactică și cabinetul medical. Pentru facilitarea accesului la educație, școala se află în plin proces de înființare a claselor de învățământ special pentru elevii cu cerințe educative speciale din zona Turda.

Aceste clase vor funcționa ca o structură a CSEI Cluj-Napoca într-un spațiu pus la dispoziție de către Colegiul Tehnic Turda.

Scoala Samus, adusă la standarde și dotată cu tot ce au elevii nevoie

Școala Profesională Specială Samus a fost, de asemenea, beneficiara unor proiecte din bani europeni ce au vizat creșterea eficienței energetice a clădirilor școală, atelier și sală de sport cu baza de recuperare, respectiv a clădirilor cantină și internat, oferind condiții optime de învățare și dezvoltare.

Totodată, școala a fost dotată cu display interactiv, sistem sunet, cameră videoconferință, scanner mobil, sistem all in one, în urma unei investiții a Consiliului Județean.

Mai mult, a fost amenajat parcul din incintă, ca spațiu educațional și pentru activități recreative.

Studio de înregistrare a materialelor în limbajul mimico-gestual

La nivelul Liceului Tehnologic Special pentru Deficienți de Auz au fost efectuate lucrări de igienizare a spațiilor, de amenajare a unei săli/studio de înregistrare a materialelor în limbajul mimico-gestual pentru susţinerea activităţilor instructiv-educative, de amenajare a unei săli pentru desfăşurarea activităţilor din cadrul orelor de Terapie ocupaţională.

De asemenea, arată reprezentanții CJ Cluj, au fost executate reparaţii la gardul de împrejmuire al şcolii, respectiv amenajarea de cabinete pentru desfăşurarea orelor de Terapii specifice de compensare.

În anul 2021, Consiliul Județean Cluj a dat în folosința liceului un nou internat, construit din bugetul propriu.

Și în cadrul Liceului Special pentru Deficienți de Vedere au fost realizate lucrări de reparații, igienizări și zugrăveli.

Liceul Tehnologic Special Dej are din acest an și o grupă de grădiniță

La Liceul Tehnologic Special Dej, începând din acest an școlar va funcționa o grupă de grădiniță pentru elevii cu dizabilități, fiind deja înscriși la această grupă specială, care va funcționa cu program prelungit, 10 preșcolari pentru anul școlar 2024-2025.

În vederea asigurării unui mediu terapeutic, de dezvoltare și adaptat pentru acești elevi, pe parcursul lunii august au fost demarate lucrări de amenajare a grupei de grădiniță prin dotarea acesteia cu mobilier și materiale educative.

Mai mult, au fost reorganizate spațiile de la grupul sanitar pentru preșcolari, acesta fiind adaptat pentru persoane cu dizabilități.

De asemenea, au fost derulate activități de dezinfecție și dezinsecție a spațiilor școlare și a fost instalată o centrală termică, astfel încât pe lângă confort să fie realizată și eficiența energetică.

Toate aceste investiții s-au realizat exclusiv prin alocarea bugetară de la Consiliul Județean Cluj pentru anul 2024.

Igienizări și curățenie generală la Grădinița Specială

Pentru îndeplinirea condițiilor educaționale optime, la nivelul Grădiniței Speciale au fost executate lucrări de reparații și igienizări, curățenie generală, deratizare, dezinsecție și dezinfecție.

De asemenea, au fost făcute lucrări de întreținere și modernizare a curții interioare și a gardului de împrejmuire a curții și clădirii, s-au înlocuit jaluzelele și rulourile solare în cabinetele de terapie, dar și geamurile termopan în două săli.

Echipamentele IT noi la Școala Specială Transilvania

Tot în scopul derulării în bune condiții a activităților instructiv-educative, la Școala Gimnazială Specială Transilvania Baciu au fost realizate lucrări de igienizare a spațiilor unde se desfășoară activități cu elevii, au fost realizate lucrări de întreținere a spațiului verde din curtea școlii, dezinfecția, dezinsecția, deratizarea fiind în programa activităților întreprinse.

Totodată, au fost distribuite în sălile de clasă echipamentele IT primite prin proiectul finanțat prin PNRR al forului administrativ județean.

O nouă grupă de grădiniță la Școala ”Kozmutza Flora” penttru copii cu deficiențe de auz

La Școala Gimnazială Specială pentru Deficienți de Auz ”Kozmutza Flora” sălile de clasă, cabinetele pentru terapii și spațiile comune au fost igienizate și pregătite pentru începerea noului an școlar.

În cursul verii s-au executat lucrări de dezinsecție și deratizare, iar centralele termice și instalațiile din cadrul internatului au fost schimbate.

A fost achiziționat un dispozitiv care va transporta cărucioarele și scaunul cu rotile la etajul I al clădirii principale, unde se amenajează o nouă grupă de grădiniță.

Și la nivelul acestei instituții școlare, Consiliul Județean a derulat un proiect european ce a vizat reabilitarea structurală și reamenajarea arhitecturală pentru clădirea de ateliere a școlii.

Igienizări și reparații generale și la celelalte unități de învățământ special

Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Miron Ionescu” a beneficiat de lucrări de reabilitare termică, tot prin grija Consiliului Județean Cluj, astfel că pentru începerea noului an școlar s-au efectuat doar activități de dezinsecție și deratizare, respectiv de igienizare a spațiilor.

Și la Școala Gimnazială Specială Huedin au fost efectuate lucrări de reparații generale și de renovare la toate cele trei corpuri de clădire, s-au efectuat lucrări de reparații a gardului, au fost demarate lucrările de reparații și renovare a părții corpului de clădire dezafectat – C3, cu 4 săli de clasă pentru ca acestea să poată fi reutilizate în procesul instructiv-educativ.

S-au efectuat lucrări de igienizări și zugrăveli interioare în 5 săli de clasă, s-au realizat lucrări de dezinsecție și deratizare în toate spațiile unității de învățământ.

Nu în ultimul rând, la Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională au avut loc acțiuni de pregătire a profesorilor consilieri școlari și a profesorilor logopezi, pregătirea/ prezentarea/ diseminarea de materiale educaționale adresate elevilor, părinților și cadrelor didactice pe tematici legate de începerea școlii, revizuirea/ completarea, în funcție de feedback, a resurselor educaționale realizate și a programelor educaționale pentru facilitarea adaptării școlare a elevilor și dezvoltarea competențelor socio-emoționale.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Primăria Cluj-Napoca va subvenționa sterilizarea câinilor și pisicilor cu și fără stăpân

Publicat

De

Serviciile de sterilizare și castrare a animalelor cu sau fără stăpân din municipiul Cluj-Napoca vor fi subvenționate de Primărie. Proiectul de hotărâre a fost lansat în consultare publică.

Primarul Emil Boc a anunțat miercuri că un proiect ce prevede subvenționarea serviciilor de castrare a animalelor cu sau fără stăpân a fost lansat în consultare publică.

„Primăria municipiului Cluj-Napoca promovează un program multianual de sterilizare și castrare a câinilor și pisicilor cu și fără stăpân. Costurile acestui program sunt acoperite de Primăria municipiului Cluj-Napoca”, a arătat Emil Boc.

 

Astfel, Primăria Cluj-Napoca demarează un program multianual prin care va acoperi costurile de sterilizare și castrare a pisicilor și câinilor.

Conform proiectului supus dezbaterii, subvenția acordată de la bugetul local al Municipiului Cluj-Napoca, pentru anul 2024, pentru finanțarea costurilor aferente serviciilor de sterilizare a câinilor și pisicilor de rasă comună și a metișilor acestora, cu stapân domiciliat în municipiu este:

  • 350 lei/câine mascul TVA inclus;
  • 400 lei/câine femela TVA inclus;
  • 300 lei/pisică mascul TVA inclus;
  • 350 lei/pisică femelă TVA inclus.

Scopul: reducerea numărului de câini fără stăpân

Obiectivul Primăriei Cluj-Napoca este de a preveni înmulțirea necontrolată a câinilor și pisicilor, reducând astfel numărul de animale fără stăpân din municipiu.

„Scopul acestui program este acela de a preveni înmulțirea necontrolată a câinilor și pisicilor, reducând astfel numărul animalelor fără stăpân din municipiul Cluj-Napoca. Sterilizarea și castrarea sunt primul pas către responsabilitatea de a avea un animal de companie. Sterilizarea prin prevenirea nașterii de animale nedorite, care altfel ar putea ajunge în adăposturi sau pe străzi. Castrarea nu este doar despre prevenirea nașterii mai multor pui, este despre oferirea celor deja născuți o șansă la viață”, a mai arătat edilul.

Proiect lansat în dezbatere publică

Proiectul de hotărâre se află în consultare publică și va fi supus dezbaterii și aprobării Consiliului Local într-o viitoare ședință de consiliu.

Dacă iubești animalele, dovedește acest lucru prin castrarea sau sterilizarea animalului tău de companie. Este cea mai eficientă metodă pentru a preveni supraaglomerarea. De asemenea, vă recomand să adoptați câini și pisici. Implicați-vă în aceste acțiuni civice, pentru că împreună putem avea o viață frumoasă, de calitate, și pentru oameni, și pentru animale, în municipiul Cluj-Napoca.

Citește mai departe

CLUJ24 TV

VIDEO. 620 de kilometri, la minus 50 de grade! E o încercare, nu-i așa? Vlad Pop din Cluj a reușit! Pentru bursele copiilor

Publicat

Vlad Pop

Vlad Pop este ultramaratonist și a alergat 620 de kilometri la Polul Nord pentru a aduna bani pentru copiii care sunt bolnavi. Asociația Păsări pe care a înființat-o acordă burse acestor copii, în valoare de 500 de lei, în fiecare lună. 100 de copii.

Acesta a povestit la podcastul Human Hub prezentat de Cristina Șendrea pe Cluj24 că, atunci când a rămas fără bani, a devenit speaker motivațional în cadrul unor companii prospere din Cluj, urmând să primească pentru asociație 2000 de euro.

Toți banii au fost trimiși deja,  zilele trecute au fost virate bursele aferente lunii septembrie, 10.000 de euro în total. Spune că mai are bani în cont doar pentru octombrie.

Este încrezător că va reuși, nicio sarcină, idee care îi vine nefiind imposibil de pus în practică pentru el. ”Dacă copiii au putere să treacă peste toate greutățile vieții, eu de ce nu aș putea?, se întreabă el.

Donează-ți ziua de naștere pe Galantom.ro

La vârsta de 14 ani, Vlad Pop a intrat ca voluntar într-o secție de pediatrie oncologică. Ce făcea acolo? Timp de două ore povestea cu copii, desenau împreună, le explica ce știa și el despre căderea părului, ori amputarea unui membru. Acum are 38 de ani și ne poate raporta că a ajutat în jur de 800 de copii.

Vlad Pop apreciază toți colaboratorii de până acum, companiile, dar și oamenii simpli. În acest an, de pe site-ul Galantom.ro, a strâns 23.000 de lei. Acolo, după ce îți faci cont, poți dona ziua ta de naștere, mai ales pentru cazurile în care nu prea ai nevoie de nimic important. Prietenii care se gândesc să cumpere un cadou, pot dona anumite sume de bani, care vor ajunge, prin burse lunare, la copii.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Județul Cluj, fruntaș la finanțări nerambursabile în 2023. A atras peste 10 miliarde de lei în șase ani

Publicat

De

Județul Cluj s-a clasat pe primul loc în România la finanțări nerambursabile în anul 2023, potrivit Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Județul Cluj conduce topul județelor la accesarea fondurilor europene, cu peste 2 miliarde de euro atrași în perioada 2014-2020.

Clujul, fruntaș la proiectele din fonduri europene

Conform celor mai noi statistici ale MIPE, județul Cluj își menține poziția de lider în accesarea de fonduri europene la nivelul țării, cu excepția regiunii București – Ilfov.

Concret, potrivit Raportului actualizat al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, la data de 31 decembrie 2023, valoarea proiectelor finanțate din fonduri europene la nivelul județului Cluj, în perioada 2014-2020 este de peste 10,5 miliarde de lei.

„O carte de vizită importantă a Clujului”

Este vorba despre banii cheltuiți efectiv, nu despre bani pentru proiecte viitoare. Clasamentul este completat de județele Constanța și Iași.

„Față de raportarea precedentă din vara anului 2022, Clujul a reușit să atragă suplimentar 1 miliard de lei, bani care au fost deja cheltuiți. Acest fapt ne plasează în poziția de lider național, cu excepția regiunii București-Ilfov, care are valori mai mari datorită fondurilor special alocate. Astfel, cele peste 10 miliarde de lei atrase în ultimii 10 ani reprezintă o carte de vizită importantă a Clujului”, a transmis Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Trebuie menționat în acest context faptul că mai mult de jumătate din valoare a fost atrasă în mod direct de Consiliul Județean Cluj, cu atât mai mult cu cât o suplimentare de aproximativ 1 miliard de lei, din iunie 2022 până în decembrie 2023, este înregistrată la Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), adică acele proiecte ale Consiliului Județean Cluj din sfera deșeurilor, a alimentării cu apă potabilă și canalizare, a infrastructurii de sănătate.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax