ACTUALITATE
Spitalul din Huedin a fost dotat cu un nou sistem de chirurgie laparoscopică achiziționat de Consiliul Județean Cluj
Consiliul Județean Cluj a achiziționat pentru Spitalul Orășenesc Huedin un nou sistem de chirurgie laparoscopică 4K cu dispozitiv de sigilare vasculară. Echipamentul medical de înaltă tehnologie a fost deja livrat, a intrat în dotarea Blocului Operator al unității sanitare și a fost pus în funcțiune.
„Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj: „E un nou echipament de ultimă generație care va face intervențiile chirurgicale din Spitalul Huedin și mai sigure. În plus, recuperarea pacienților, după operații, va fi mult mai rapidă și mai ușoară. Nu ne vom opri aici, vom continua să dotăm spitalele din întreg județul cu aparatură medicală de ultimă generație”.
Fondurile pentru achiziționarea acestui turn de chirurgie laparoscopică 4K cu dispozitiv de sigilare vasculară au fost asigurate în totalitate din bugetul propriu al Consiliului Județean Cluj, valoarea acestuia fiind de cca. 500.000 de lei.
Noul aparat ultramodern este extrem de util întrucât permite efectuarea multiplelor intervenții chirurgicale minim invazive și contribuie la realizarea unui act medical sigur și rapid, cu numeroase beneficii atât pentru pacienți cât și pentru cadrele medicale”, se arată în comunicatul CJ Cluj.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
ADMINISTRAȚIE
Lucrările la electrificarea căii ferate Cluj-Oradea progresează. Stadiul pe fiecare lot
Proiectul de modernizare și electrificare a căii ferate între Cluj-Napoca și granița cu Ungaria progresează. Termenul de finalizare estimat a lucrărilor demarate în urmă cu un an este 2026.
Lucrările se desfășoară pe patru loturi care acoperă o lungime totală de aproximativ 166 kilometri. Proiectul beneficiază de o finanțare semnificativă din fonduri europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în valoare totală de 9,47 miliarde lei, dintre care 5,64 miliarde lei reprezintă sprijin nerambursabil din partea Uniunii Europene.
Care este stadiul lucrărilor la fiecare lot?
Potrivit ultimei monitorizări a CFR Infrastructură, stadiul lucrărilor este următorul:
- Lot 1 Cluj Napoca – Aghireş (30,41km) electrificare linie cf, 2 stații de cale ferată, 13 poduri: 35 podețe, 1 pasaj denivelat, implementare ERTMS (ETCS nivel 2 şi GSM-R); Stadiu fizic al lucrărilor: 18,00%, lucrări în derulare, termen estimat finalizare 2026.
- Lot 2 Aghires – Poieni (36,33 km) electrificare linie cf, 2 stații de cale ferată. 3 poduri: 67 podețe, 1 pasaj denivelat, 2 tuneluri, implementare ERTMS (ETCS nivel 2 şi GSM-R); Stadiu fizic al lucrărilor: 22,60%, lucrări în derulare, termen estimat finalizare 2026.
- Lot 3 Poieni-Aleşd (52,74 km) electrificare linie cf. 2 stații de cale ferată, 10 poduri: 91 podețe, 2 pasaje denivelate, 2 tuneluri, implementare ERTMS (ETCS nivel 2 şi GSM-R); Stadiu fizic al lucrărilor: 4,03%, lucrări in derulare, termen estimat finalizare 2026.
- Lot 4 Aleşd – Frontieră Ungaria (46.74 km) electrificare linie cf. 4 stații de cale ferată, 8 poduri: 17 podețe, implementare ERTMS (ETCS nivel 2 și GSM-R); Stadiu fizic al lucrărilor: 7,10% lucrări în derulare, termen estimat finalizare 2026.
Proiectul include implementarea sistemului ERTMS (European Rail Traffic Management System), care asigură un nivel ridicat de siguranță și interoperabilitate în transportul feroviar. Subcomponentele ETCS Nivel 2 (European Train Control System) și GSM-R (Global System for Mobile Communications – Railway) vor moderniza semnalizarea și comunicarea între trenuri, crescând eficiența și reducând timpul de călătorie.
FOTO: Captură vidoe – Youtube/ marin marian
EVENIMENT
Poliția rutieră a activat sistemul e-SIGUR. Unde au fost amplasate primele pistoale radar de pe marginea drumurilor
Noul sistem de supraveghere video a traficului, e-SIGUR, a fost activat, anunță IPJ Cluj.
Pistoale radar de pe marginea drumurilor, vor apărea în curând și în județul Cluj
Poliția rutieră a activat sistemul e-SIGUR. Unde au fost amplasate primele pistoale radar de pe marginea drumurilor
Mai multe camere video mobile, cunoscute sub numele de pistoale radar, au fost amplasate pe marginea drumurilor. Acestea înregistrează activitatea din trafic în zona supravegheată. Potrivit IPJ Cluj, înregistrările sunt trimise și analizate de polițiști. Abaterile sunt sancționate conform legii, după identificarea conducătorului auto.
Amenda vine direct acasă
Amenda va fi expediată direct la domiciliu conducătorului auto, fără a fi necesară oprirea în trafic.
În acest moment, pistoale radar au fost montate pe autostrăzile A1 și A2, dar și pe DN2 din județul Vrancea. Extinderea la nivel național este planificată ulterior.
CULTURA
VIDEO FOTO. Mii de clujeni la slujba de Bobotează din Piața Avram Iancu. Mitropolitul Andrei a sfințit 15.000 de sticle cu apă
Mii de credincioși s-au adunat luni, 6 ianuarie, în Piața Avram Iancu din Cluj-Napoca pentru a participa la slujba de Bobotează, una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin-ortodox.
Mitropolitul Andrei a oficiat ceremonia religioasă și a sfințit nu mai puțin de 15.000 de sticle cu apă care vor fi distribuite ulterior celor prezenți. Mii de clujeni au venit să primească Agheasma Mare. În Piața Avram Iancu a fost prezent și comandantul Diviziei 4 Infanterie Gemina, general-maior Bogdan Cernat.
Mitropolitul Andrei a sfințit 15.000 de sticle cu apă
În cadrul slujbei de Bobotează oficiate în Piața Avram Iancu, momentul sfințirii apei a fost punctul central. Mitropolitul Andrei a binecuvântat cele 15.000 de sticle cu apă pregătite special pentru această sărbătoare, un simbol al curățirii și sfințirii, careau fost luate acasă de credincioși pentru a le folosi pe tot parcursul anului.
Într-un gest simbolic de pace și binecuvântare, au fost eliberați porumbei albi.
După sfințirea apei, Mitropolitul Andrei i-a binecuvântat pe credincioșii prezenți în Piața Avram Iancu, stropindu-i cu apă sfințită.
Singura șansă a Europei este viața creștină
În predica rostită în cadrul slujbei de Bobotează, Mitropolitul Andrei a subliniat importanța sensibilității spirituale și a unității creștine. Mitropolitul a mulțumit oficialităților, jandarmeriei, armatei și tuturor celor care au contribuit la organizarea evenimentului, subliniind totodată că misiunea creștină este singura șansă a Europei.
„Onorate oficialități militare și civile, iubiți frați și surori, dând slavă lui Dumnezeu că sărbătorile de iarnă din acest an se încheie frumos. Această slujbă, această celebrare de sfințire a apei, așa cum realizați, frățiile voastre, are un rol extraordinar. Așa se și face că sunteți mulți și dați dovadă de o sensibilitate spirituală aparte. E adevărat că suntem mulți în Cluj, că sunt mulți creștini în lumea aceasta, în țara noastră și poate că nu întotdeauna dau dovadă de sensibilitate spirituală. Indiferența e un mare păcat.
Le mulțumim celor care ne-au ajutat ca sărbătorile de iarnă să se încheie așa frumos, mulțumim și jandarmeriei, și armatei, și primăriei, și tuturor celor care, într-un fel sau într-altul, fac misiune creștină. Singura șansă a Europei să știți că e asta, viața creștină. Atunci când s-a întemeiat Uniunea Europeană, pionierii e erau oameni credincioși, care mergeau la biserică, care asistau la sfințirea apei, ca și dumneavoastră”, a cuvântat Înaltpresfințitul.
Generalul-maior Bogdan Cernat, decorat cu Crucea Transilvană
La finalul slujbei de Bobotează, Mitropolitul Andrei, i-a oferit generalului-maior Bogdan Cernat, Comandantul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, Crucea Transilvană, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, în semn de recunoștință pentru sprijinul constant oferit Bisericii și pentru contribuția sa la consolidarea valorilor creștine în societate.
Credincioșii au luat sticlele cu apă sfințită acasă
Cele 15.000 de sticle cu apă sfințită au fost împărțite credincioșilor care s-au așezat în ordine în Piața Avram Iancu. Atmosfera a fost una calmă, fără îmbulzeli.
EVENIMENT
Autobuzele CTP de pe linia 44 nu pot întoarce din cauza mașinilor parcate neregulamentar. Șoferii cer măsuri urgente
Întoarcerea pe strada Sopor este o provocare zilnică pentru șoferii autobuzelor de pe linia 44. Aceștia reclamă că se confruntă cu dificultăți majore din cauza parcărilor nereglementate și a lipsei iluminatului public.
Șoferii autobuzelor CTP de pe linia 44 se confruntă cu dificultăți majore din cauza condițiilor improprii din zona ultimei stații, situată pe strada Soporului. Într-o sesizare depusă pe platforma MyCluj a Primăriei, un șofer al Companiei de Transport Public Cluj-Napoca arată că parcările nereglementate și lipsa iluminatului public fac întoarcerea autobuzelor o provocare periculoasă și uneori imposibilă fără intervenția Poliției Locale.
Problemele semnalate de șoferii CTP
El a relatat o situație recentă în care întoarcerea unui autobuz a fost blocată de vehicule parcate ilegal. Incidentul a fost rezolvat abia după sosirea Poliției Locale. Situația nu este singulară, iar șoferii se tem că, în lipsa unor soluții rapide, traseul ar putea deveni impracticabil.
„Șoferii de pe linia 44 au dificultăți mari în exercitarea profesiei din cauza condițiilor improprii pentru accesarea ultimei stații din str. Soporului, nr. 29, unde întoarce autobuzul. În primul rând, din cauza parcărilor nereglementate, uneori autobuzele nu au loc de întoarcere. Chiar ieri am asistat la o astfel de situație care s-a rezolvat după apariția Poliției Locale. Apoi, din cauza lipsei iluminatului public în toată zona, întoarcerea este nesigură din cauza lipsei vizibilității. Dacă șoferii de pe linia 44 refuză să mai practice această rută, toți locuitorii cartierului Sopor vor fi nevoiți să meargă pe jos până la sensul giratoriu din str. Unirii”, a declarat un șofer al liniei 44.
Soluții propuse
Pentru a îmbunătăți condițiile și a asigura continuitatea serviciului, șoferii sugerează două măsuri esențiale: reglementarea parcărilor în zona de întoarcere, prin delimitarea clară a unui perimetru unde parcarea să fie interzisă și instalarea iluminatului public pe tot traseul liniei 44, cu prioritate în zona stației finale, pentru a spori siguranța manevrelor și vizibilitatea pe timp de noapte.
„Sugerăm următoarele două măsuri: 1. Reglementarea situației parcărilor în zonă, așa improvizate cum sunt, prin delimitarea clară a zonei de întoarcere a autobuzelor unde să fie interzisă parcarea. 2. Introducerea iluminatului public pe tot traseul liniei 44, în special în zona de întoarcere”, a mai arătat acesta.
Până în acest moment, reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca nu au oferit un răspuns oficial la sesizare, aceasta ffigurând ca fiind „în lucru”.