Connect with us

EVENIMENT

Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca a achiziționat anul acesta 31 de ventilatoare de ultimă generație

Publicat


Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca este o dovadă de bune practici. În contextul pandemiei de coronavirus, spitalul a reușit să se mobilizeze și să achiziționeze 31 de ventilatoare noi-nouțe pentru pacienții internați pe secția de terapie intensivă. Aceste aparate sunt o șansă la viață pentru actualii și viitorii pacienți de la Cluj. 

„Pandemia COVID-19 a scos în evidență importanța sectorului de terapie intensivă pentru îngrijirea pacientului critic, dar, în același timp, a punctat vulnerabilitățile sistemelor medicale, la nivel global. Pentru a oferi cele mai bune îngrijiri pacienților critici, indiferent de natura patologiei (COVID sau nonCOVID), Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca a achiziționat, în acest an, 31 de ventilatoare performante, în valoare totală de 3.400.000 lei, cu garanție full service de cinci ani, cu piese de schimb incluse.

Dintre acestea, 26 au fost achiziționate cu finanțare alocată de Ministerul Sănătății, iar 5 din veniturile proprii ale spitalului.

La ce sunt folosite ventilatoarele?

Ventilatoarele mecanice sunt aparate de înaltă performanță, care preiau funcția mecanică de respirație, permit administrarea suplimentară de oxigen și efectuarea de aerosoli la pacientul critic care prezintă insuficiență respiratorie. Pregătirea pentru situația epidemiologică generată de COVID-19 a impus identificarea tuturor resurselor de dotare materială și achiziționarea de aparate de ventilație mecanică într-un moment în care cererea depășea cu mult oferta disponibilă.

Aceste aparate sunt salvarea multor pacienți

În contextul epidemiologic al pandemiei SARS-CoV-2, în multe țări, sistemele medicale au fost depășite prin numărul mare al bolnavilor care necesitau intubație orotraheală și ventilație mecanică invazivă raportat la numărul mare de aparate de ventilație mecanică. Acolo au fost folosite toate resursele disponibile, fie ventilatoare mecanice de terapie intensivă, fie aparate de anestezie care dețin în structura lor ventilatoare, fie s-au construit rapid aparate extrem de simple din punct de vedere mecanic.

Cu toate acestea, nici unul dintre dispozitivele simple mecanice nu poate suplini un ventilator de terapie intensivă de înaltă performanță. Pacienții critici cu COVID-19 prezintă afectare pulmonară severă ce necesită caracteristici de siguranță oferite numai de ventilatoarele performante, cum sunt monitorizarea fluxului, a presiunilor, a rezistenței circuitului de ventilator și a căii aeriene, dar și a complianței toraco-pulmonare. Aceste ventilatoare permit monitorizarea atentă a patologiei și a complicațiilor asociate, identificând în dinamică statusul pacientului.

În perioada 2013-2019, secțiile de terapie intensivă (inclusiv cele de terapie intensivă neonatală) au fost dotate cu 53 de ventilatoare, din diferite surse de finanțare”, se arată într-un comunicat trimis de oficialii Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.

Răzvan DAN



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EDUCATIE

VIDEO FOTO. Găină umplută pentru nuntă, cu strigăturile aferente, cici fierți și pizza românească, la un festival al USAMV Cluj

Publicat

festival

Zeci de studenți de anul IV din 12 județe de la Facultatea de Agricultură din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca au prezentat, miercuri, produsele pregătite după rețete vechi de sute de ani, în cadrul Festivalul Produsului Tradițional.

Conf. dr. Avram Fițiu, coordonatorul cursului de Controlul și Certificarea Produselor, a declarat că, evenimentul, aflat la a 18-a ediție, își propune descoperirea, din cămara bunicilor, a rețetelor autentice, cu o vechime de minimum 30 de ani, care ar putea fi atestate la nivel național sau european ca produse tradiționale sau cu protecție de origine geografică.

”Nu prezentăm neapărat rețete ci povești, iar studenții noștri devin ambasadori ai bunicii la nivel național sau mondial. Este o formă prin care încercăm să recuperăm și să permitem României să aibă un tezaur care să se păstreze și să nu fie pierdut pentru anii care vin.

Noi, în România, avem o gastronomie extraordinar de bogată, dar dacă nu este recunoscută la nivel national și European, nu poți construi elemente de turism, de magnet turistic pentru România”, a spus Fițiu.

Acesta a explicat că România are un număr redus de turiști străini, iar aceștia nu vin în țara noastră dacă nu li se oferă din punct de vedere gastronomic produse autentice.

Cici fierți în zeamă de fasole

Printre cele 40 de produse prezentate de studenți îmbrăcați în costume populare se numără și ”cici fierți în zeamă de fasole”, gătit de studentul Remus Horja după o rețetă din Șimleul Silvaniei, veche de 300 de ani.

”Este o mâncare de post, făcută din făină, apă sare, din care se prepară un aluat, răsucit în mână, și ies ca niște paste, numite cici. Acestea se amestecă cu cartofi răntăliți, cu ceapă călită, sare, piper și boia, și puțin ulei.

Cici se fierb într-o zeamă de fasole uscată, care le dă un gust deosebit. Este o mâncare simplă, din ingrediente simple, dar care este foarte gustoasă și sățioasă.

Pe vremuri, oamenii erau săraci, iar femeile trebuiau să inventeze mâncarea din produsele pe care le avea în casă, ce avea în cămară”, a spus Horja.

Pizza românească reinterpretată

O altă studentă a prezentat ”langalău”, o pizza românească reinterpretată, din aluat de pâine, cu cartofi zdrobiți, iar ca toping include ceapă roșie, ardei gras, cârnați de casă și slănină.

”Rețeta este din județul Satu Mare și are o vechime de peste 60 de ani. Acest produs se gătea pentru elevii care au absolvit clasa a VIII-a sau la sărbători religioase, ca un aperitiv”, a precizat Danaris Miel.

Găină umplută pentru nuntă

Valentina Rednic, din comuna Bârsana, județul Maramureș, a gătit o găină umplută pentru nuntă, ornată cu frunze verzi, care are în spate o tradiție de 150 de ani.

”Găina este umplută cu ceapă călită, măruntaie, cu pâine de casă, și este adusă în fața nașilor de către fetele tinere și este însoțită de strigături, cum este, de exemplu, <<Săracă găina me, rău îmi pare după ie. C-o fost tare- ascultătoare și s-o ouat în picioare>>”, a precizat studenta.

Produsele au fost degustate de membrii juriului, care au dat note studenților.

Lista studenților și a produselor prezentate

  1. Crăciun Anca Laura Maria – Pălăneț din Sânpetru de Câmpie, jud. Mureș
  2. Kinal Orsolya-Gabriella – Celtă șvăbească, sat Moftinu Mare, jud. Satu Mare
  3. Rontea Diana-Maria – Urdoici dulci, comuna Rodna, jud. Bistrița-Năsăud
  4. Druță Cristina – “Mosocoarne” din comuna Motiș, jud. Sălaj
  5. Ștefanca Loredana-Mariana Oana – Vărzar de Maramureș, comuna Bârsana, jud. Maramureș
  6. Marinca Vlăduț-Petru – Miel umplut, sat Breb, jud. Maramureș
  7. Bunea Ioana Maria – Pupuri cu varză, Blaj, jud. Alba
  8. Cosma Patrick-Valentin – Mălai dulce cu prune uscate, comuna Budești, jud. Maramureș
  9. Elekes Deborah Gertrude-Alice – Strudli cu silvoiță din satul Sanislău, jud. Satu Mare
  10. Hada Andrei – Virșli de oaie, comuna Ighiu, jud. Alba
  11. Horja Remus-Adrian – Cici fierți în zeama de fasole, Șimleu Silvaniei, jud. Sălaj
  12. Kallai Lorand – Bulz, sat Arpașul de Sus, jud. Sibiu
  13. Kovács Márk-Ferencz – Cozonac dulce, sat Izvorul Crișului, jud. Cluj
  14. Lukacs Henrietta – Aranygaluska (Găluște aurii), comuna Craidorolț, jud. Satu Mare
  15. Miel Danaris Georgiana – Langalău, sat Lucăceni, jud. Satu Mare
  16. Prașca Ionuț-Andrei – Pături cu brânză, sat Colibița, jud. Bistrița-Năsăud
  17. Rednic Ioana-Valentina – Găină umplută de nuntă, comuna Bârsana, jud. Maramureș
  18. Rusu Bianca-Raluca – Turtă dulce, comuna Vișinelu, jud. Mureș
  19. Sebaș Valentin – Plăcinte în cuptor cu lemne, sat Țelna, jud. Alba
  20. Szanto Rares Vasile – Zamă de verze, sat Rona, jud. Sălaj
  21. Vancea Ovidiu – Gomboți cu prune, Ocna Mureș, jud. Alba
  22. Vlaicu Gabriela-Maria – Bulgărași de zăpadă, comuna Sânmihaiul-Almașului, jud. Sălaj
  23. Cifu Andreea – Alivencă de Bilbor, comuna Bilbor, jud. Harghita
  24. Brîndușan Florin-Junior – Burger tradițional, jud. Satu Mare
  25. Cheregi Izabela – Palențe împletite cu brânză, Cehei, jud. Salaj
  26. Turc Renata-Natalia – Zacuscă de Tihău, jud. Sălaj
  27. Varga Paula – Brânză telemea – Bârsana, jud. Maramureș
  28. Bunea Diana Nicoleta – Sfinți (Mucenici moldovenești) – Piatra Neamț, jud. Neamț
  29. Oprea Mihaela Rodica – Chișcă de porc cu păsat – sat Chechiș, jud. Sălaj
  30. Gabor Adela – Pancove ardelenești, Nadășu, jud. Cluj
  31. Pop Simona Raluca – Gomboți cu poame, Tiha Bârgăului, jud. Bistrița-Năsăud
  32. Strajescu Mihai-Bogdan – Carne de porc în cir, Turda, jud. Cluj
  33. Dan Andreea Alexandra – Plăcinte cu lobodă și brânză de oaie – Iara, jud. Cluj
  34. Bucureștean Adrian – Balmoș moțesc din Marna Nouǎ, comuna Sanislǎu, jud Satu Mare
  35. Tamaș Ioan Eugen – Mălai dulce de Dej, jud. Cluj
  36. Lucaciu (Pop) Cosmina Maria – Cocă cu prune, varză și brânză, Urmeniș, jud. Bistrița-Năsăud
  37. Carpineanu Călin – Cozonac bucovinean de Suceava, jud. Suceava
  38. Scurtea Andrei – Magiun de prune Topoloveni, jud. Argeș
  39. Șerban Dorothea – Balmoș, Mediaș, jud. Sibiu
  40. Nemeș Septimiu Sever – Drob de miel în prapure cu leurdă și urzici, Cojocna, jud. Cluj

 

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Artistul Aurel Tămaș susține tandemul Nicușor Dan – Ilie Bolojan: „Să ne vedem de drumul ales”

Publicat

Artistul Aurel Tămaș și-a exprimat public convingerile privind direcția în care ar trebui să meargă România, în pragul turului II al alegerilor prezidențiale, spunând că va vota cu Nicușor Dan. Interpretul le cere românilor să privească spre viitor și să nu se lase atrași de discursuri radicale.

Într-o amplă postare pe rețelele de socializare, artistul popular Aurel Tămaș rememorează viața în comunism, participarea la Revoluție, anii de muncă grea în Statele Unite și întoarcerea acasă, unde și-a investit banii în artă și pământ.

„Astăzi este despre faptul că a dat oala alegerilor în clocot. Ca român din România, am să amestec să nu afumăm conținutul, iar în 19 să vedem și «fumul alb». Așa că o să vă spun cu cine votez și de ce! Am trăit în comunism, am participat la revoluție, am muncit în America pe șantiere trei ani pe muchie, la spart cu pichamerul, iar seara cântam la Neli’s Salon în Chicago.

Am venit acasă și am investit banii, deoarece vedeam că mulți artiști mor săraci. În țara mea scumpă și dragă, în anul 1991 era trai pe vătrai, toți pe Carita. Nu am avut niciodată noroc numai de rezultatul muncii mele, așa că am făcut ce am învățat de la nea Achim peste ocean «meri acasă și cumpără cu dolarii pământ». L-am ascultat și îi mulțumesc pentru sfat”, a arătat Aurel Tămaș.

„Nu vreau să mă întorc în trecut”

Aurel Tămaș pledează pentru continuarea parcursului democratic și pro-european al României, afirmând că votul său merge spre viitor, nu spre întoarcerea în trecut.

„A început țara mea să miște pe democrație, greu, da ireversibil. Mulți au luat drumul străinătății pentru un trai mai bun. Am votat în cicluri electorale, ca și mulți dintre dumneavoastră, ce credeam că este bine. Am strâns din dinți să intrăm în clubul european. Ne-am plătit cu vârf și îndesat locul la masa Doamnei Europa. Am intrat cu sacrificii în alianța militară a țărilor civilizate și democrate. Acuma văd că ne contrazicem după 35 de ani dacă mergem în această direcție sau să ne întoarcem.

EU ZIC SĂ NE VEDEM DE DRUMUL ALES. Știu că sunt frustrări, neajunsuri, nemulțumiri, întrebări fără răspuns. UNUL singur a fost perfect și l-au judecat cum l-au judecat. Nu trebuie să fim supărați pe cei care au altă opțiune, dimpotrivă,  trebuie ascultați și înțeleși.

Votul meu merge spre VIITOR, nu vreau să mă întorc în trecut. Nu vreau ca țara mea să treacă prin ce a trecut Grecia în timpul lui Țipras. Au fost nevoiți să vândă la chinezi și la germani aproape tot”, a mai spus artistul.

„Vreau să văd reformarea sectoarelor publice și de stat”

Tămaș își exprimă susținerea pentru tandemul Nicușor Dan – Ilie Bolojan, pe care îl consideră capabil să aducă reforme și echilibru în administrație și în clasa politică.

„Sper ca Tandemul NICUȘOR DAN și ILIE BOLOJAN să reașeze lucrurile în România. Vreau să văd reformarea sectoarelor publice și de stat. Clasa politică din România are nevoie urgentă de reformă și de reașezare.

Nu este de neglijat faptul că apar curente cu teme suveranist-patriotice, dar nu trebuie acceptat extremismul și limbajul contondent.

Apropo: Pentru unii am golit frigiderul 🙆‍♂️🤣. DAR PE TOȚI vă invit să nu vă jucați cu viitorul copiilor și al țării. Un mesaj pentru prietenii din diasporă: dacă ați plecat în Europa, de ce vreți ca țara să meargă în altă parte ??? Sănătate, bucurii, și între toți românii, maghiarii, sașii, secuii, tătarii, aromânii, romii, bună voire, înțelegere și bunăstare. Doamne ajută  🇹🇩🤗👌. LA VOT TOATĂ SUFLAREA . 🇹🇩🇪🇺”, a mai transmis Aurel Tămaș.

Citește mai departe

EVENIMENT

Dan Petrescu, CFR Cluj: ”Nu sunt sănătos. Dacă nu era un meci așa important nu eram aici”. Va lua o pauză

Publicat

Dan Petrescu

Dan Peterescu, antrenorul CFR Cluj are probleme de sănătate. Acesta a spus că va lua o pauză, dar după meciul pe care echipa pe care o antrenează va juca finala Cupei României cu FC Hermannstadt.

Petrescu spune că șansele sunt 50-50% ca CFR să câștige Cupa.

Dan Petrescu, CFR Cluj: ”Nu sunt sănătos”

Dan Petrescu a declarat la conferința de presă dinaintea finalei Cupei României, care are loc miercuri, 14 mai, că este un meci deosebit de important și că este în ADN-ul clubului CFR Cluj să câștige trofee.

Vizibil afectat, Petrescu a spus, însă că nu se simte bine. ”Nu sunt sănătos. Vreau să joc meciul ăsta, după care voi avea o pauză mai mare pentru că am nevoie. Spe ca băieții să se motiveze, să facă un joc mare…Apoi eu iau o pauză de la antrenorat, trebuie să am grijă de mine în primul rând…Dacă nu era un meci așa important nu eram aici, dar a trebuit să vin”, a declarat Dan Petrescu.

El a mai spus că își dorește să poată să continue să antreneze, dar totul depinde de starea de sănătate.

Săgeți către FCSB

Dan Petrescu a mai spus că și-a dorit mult să câștige campionatul și a felictat FCSB, dar a stransmis și săgeți. ”FCSB merită felicitări pentru titlu. Au avut de toate, lot, antrenor, chiar și arbitraje”, a spus Petrescu.

Tehnicianul a mai precizat că e important să câștige meciul de miercuri pentru că astfel CFR Cluj va putea juca în Europa League, care este prioritatea acum.

Finala Cupei României se joacă miercuri, 14 mai, de la ora 20.30.

Citește mai departe

EVENIMENT

Accident între o mașină și o căruță, în Dezmir. Un copil de 4 ani a fost rănit

Publicat

Pompierii din Cluj-Napoca au intervenit, miercuri dimineață, la un accident petrecut pe strada Planoarelor din Dezmir, între o mașină și o căruță. Un minor de 4 ani a primit îngrijiri medicale la fața locului.

Un accident s-a petrecut miercuri dimineață, pe strada Planoarelor din localitatea Dezmir, între un autoturism și o căruță. Un copil de 4 ani a fost rănit și consultat de medicii de pe ambulanță la fața locului. Nu s-a impus transportul la spital al copilului.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut pe strada Planoarelor din localitatea Dezmir. În accident au fost implicate un autoturism și o căruță. Nu există victime încarcerate, iar un minor de 4 ani a primit îngrijiri medicale din partea echipajului SAJ. Acesta nu va fi transportat la spital. La misiune iau parte o autospecială cu modul de descarcerare de la Punctul de Lucru Jucu, respectiv o ambulanță SAJ”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate