Connect with us

Clujeni de 5 stele

Singurul REGE născut în CLUJ şi în Transilvania. Tată ROMÂN, mamă UNGUROAICĂ. Matia CORVIN, 578 de ani de la naştere

Publicat


Matia Corvin. S-a născut în urmă cu 578 de ani, pe 23 februarie, la Cluj. Din tată român şi mamă unguroaică. S-a născut într-o casă care încă există. Este unul dintre cei mai mari regi ai Ungariei. Şi este singurul rege născut la Cluj, dar şi în Transilvania. Pe teritoriul actual al României s-au mai născut numai încă doi regi, Carol al II-lea şi Mihai.

Dorinţa lui Iancu de Hunedoara de a i se naşte fiul la Cluj

Matia Corvin s-a născut într-o casă care încă există în centrul Clujului. Din tată român, Iancu de Hunedoara, şi din mamă unguroaică, Erzsebet (Elisabeta) Szilagy.

Casa Matia Corvin, aşa cum arată astăzi

„Iancu de Hunedoara era nobil catolic. În perioada respectivă, nu conta naţia, ci confesiunea. El era român, dar era nobil catolic. Cum şi alţi români s-au maghiarizat ulterior. Matia Corvin s-a născut în prima încăpere pe stânga, cum intri pe poarta casei care astăzi aparţine de Universitatea de Artă şi Design, casa  Jakab Mehffi, care era un viticultor sas bogat.

Toată lumea spune că mama sa l-a născut venind dinspre Sălaj, când au prins-o durerile facerii. Dar nu-i adevărat. Iancu de Hunedoara era într-o luptă cu nobilimea din Transilvania. Şi el şi-a adus intenţionat soţia să nască în Cluj, pentru că avea o alianţă cu clujenii. Şi el le va da înapoi statutul de oraş liber, regesc, pe care clujenii îl pierd în urma răscoalei de la Bobâlna, la care au fost participanţi”, spune, pentru Cluj24, istoricul clujean Vladimir Alexandru Bogoslavievici.

Şcolar de Cluj şi vizitator incognito

Matia Corvin a şi făcut şcoală la Cluj, iar ulterior, după ce a devenit rege, a vizitat oraşul de trei ori.

Matia Corvinul – ilustrație în pagina unui incunabul slovac al cărui autor este Ioannes de Thurocz (Thuróczy János), istoric maghiar, autor al Chronica Hungarorum

„Când a fost copil a făcut şcoală în mănăstirea bisericii dominicane, actuală franciscană. Unde a fost Liceul de muzică. Regele a mai fost de trei ori după în Cluj şi întotdeauna a dat privilegii clujenilor. Placa comemorativă de pe casa sa natală a fost pusă acolo în 1889, în care i se spune Matia cel Drept. Şi că toţi au respectat drepturile respectivei case în care s-a născut, dreptul principal e de a nu plăti impozite. Datorită acestui fapt, pe lângă casa respectivă au mai apărut două case. Casa originală e cea din mijloc şi a avut multe transformări”, mai spune istoricul clujean.

Legenda îmbrăcării în student şi pedepsirea judelui

Una dintre cele trei vizite ale sale pe care a făcut-o la Cluj după ce a devenit rege a rămas în legendă.

„El avea obiceiul de a merge incognito. Când a venit în expediţia de pedepsire a celor care s-au ridicat împotriva lui, tabăra a avut-o la Gilău. El s-a îmbrăcat în haine de student –erau specifice- şi a intrat în Cluj. Acolo a văzut oameni liberi care erau puşi să care buşteni.

A întrebat cum de se întâmplă asta. Şi oamenii judelui l-au biciuit şi l-au pus şi pe el să care buşteni. El scrijeleşte nişte buşteni, pe care a scris „Aici a fost Regele Matia. Unde e dreptatea?”. Apoi i se dă drumul, se întoarce la tabăra lui şi intră cu armata în Cluj. Întreabă care e situaţia în Cluj şi judele zice că e bună. Dar el dăduse o lege prin care oamenii liberi nu puteau să fie forţaţi să lucreze pe gratis. Şi i-a arătat judelui unde a scrijelit buştenii şi i-a tăiat capul”, povesteşte Vladimir Alexandru Bogoslavievici.

Avea a doua bibliotecă a Europei

Despre Matia Corvin se ştie că a fost învăţat, un erudit.

„Matia Corvin era unul dintre cei mai erudiţi oameni ai perioadei sale. Biblioteca sa era, se pare, a doua ca mărime din Europa de atunci, după biblioteca Vaticanului. Cunoştea mai multe limbi”, mai spune istoricul clujean.

Vladimir Alexandru Bogoslavievici mai spune că Matia Corvin se pare că ar fi fost otrăvit de a doua sa soţie, însă menţionează că acest lucru nu este o certitudine.

Stauia sa a câştigat Marele premiu de la Paris

Statuia ridicată în cinstea sa la Cluj este una celebră. Ansamblul monumental Matia Corvin (regele Matia ecvestru și cei patru generali ai săi) a fost dezvelit în 1902.

În imagine este macheta monumentului lui Matia Corvin din Cluj-Napoca, într-o carte poştală din 1907 (arhiva Cluj24)

În Piața Mare a Clujului, actuala Piaţa Unirii. Macheta lucrării (în imagine, arhiva Cluj24) a obținut în anul 1900 marele premiu al Expoziției Universale de la Paris. Macheta este opera artiștilor János Fadrusz și Lajos Pákey.

*Matia Corvin (23 februarie 1443, Cluj, 6 aprilie 1490, Viena), născut Matia de Hunedoara, a fost unul dintre cei mai mari regi ai Ungariei. A condus Regatul Ungariei între anii 1458-1490. Viitorul rege s-a născut la Cluj, ca al doilea fiu al lui Ioan de Hunedoara, în casa lui Jakab Méhffi. Mama lui Matia, Erzsebet (Elisabeta) Szilagy, provenea dintr-o familie de nobili maghiari cu foarte mare influență. Matia Corvin a fost botezat după Sfântul Matia (marcat pe 24 februarie), în Biserica Sf Mihail din Cluj.

(MaAv)



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




6 Comentarii

1 Comentariu

  1. clujeni

    februarie 23, 2021 la 1:22 pm

    bunu-so nu se numeste Voicu cum va place voua sa mintiti, deci Hunyadi Janos nu e nici el roman.

  2. Ionel Vasile

    februarie 23, 2021 la 3:06 pm

    Pe vremea lui Hunyadi Janos nu exista Romania. Nici romani. Mai învățați istorie! Prostilor!

  3. Horea Porumb

    februarie 23, 2021 la 10:41 pm

    NU reiese niciunde din textul dvs ca la acea vreme orașul Cluj se numea Klausenburg si era destinat exclusiv sașilor. Iar Transilvania se numea Siebenburgen. Se vorbea nemțește la Cluj, inclusiv în catedrala Sf Mihai, care a fost construită de sași și unde se slujea pe nemțește. Orașul devine unguresc mult mai târziu. Dacă greșesc, vă rog să mă corectați.

    • Transilvan

      februarie 26, 2023 la 5:11 pm

      Nea Porumb, acuma trebuie doar sa intelegem cum au ajuns sasii in Transilvania si ungurii intra din nou in scena…

  4. Adrian C. Minune

    ianuarie 4, 2022 la 12:41 pm

    Ștefan Bathory, născut la Șimleu Silvaniei, rege al Poloniei, nu se pune la numărătoare?

    • Redactia Cluj24.ro

      ianuarie 4, 2022 la 1:44 pm

      Da, ar putea fi şi el, deşi e născut mai degrabă în Partium. Dar, da, cred că putem zice că e în Transilvania. Mulţumim de semn, numai bine!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Elena Lasconi câștigă detașat acasă la liberalul Emil Boc. Cluj-Napoca, oraș USR?

Publicat

lasco 1

Candidatul USR la Președinția României, Elena Lasconi, a câștigat, duminică, cele mai multe voturi și la Cluj-Napoca, municipiu condus de liberalul Emil Boc.

Astfel, potrivit rezultatelor parțiale prezentate în noaptea de duminică spre luni pe site-ul Autorității Electorale Permanente, Lasconi s-a clasat pe primul loc în opțiunile alegătorilor din orașul de pe Someș, cu 40,32%, după numărarea voturilor din majoritatea secțiilor.

Lasconi a fost urmată de independentul Călin Georgescu cu 10,82% podiumul fiind completat de Mircea Geoană (independent) cu 9,66%.

Urmează candidatul UDMR, Kelemen Hunir, cu 8,71% și Marcel Ciolacu (PSD) cu 8,29%.

De altfel, Elena Lasconi a câștigat cele mai multe voturi și în comuna Florești (36,97%), condusă de primarul PNL, Bogdan Pivariu.

Citește mai departe

EVENIMENT

Elena Lasconi câștigă în județul Clujul. E urmată de Călin Georgescu și George Simion. Rezultate parțiale.

Publicat

De

Elena Lasconi Cluj

Elena Lasconi, candidata USR, a obținut cele mai multe voturi în județul Cluj la alegerile prezidențiale de duminică, 24 noiemebrie, conform rezultatelor parțiale prezentate de Autoritatea Electorală Permanentă.

În jurul orei 22,30, după ce a început numărarea voturilor în secții, pe primul loc la Cluj se afla candidatul independent Călin Georgescu.

Rezultat final. Elena Lasconi câștigă în județul Clujul. E urmată de Călin Georgescu și George Simion

Elena Lasconi a reușit să câștige în județul Cluj, în primul tur al alegerilor prezidențiale. După numărarea majorității voturilor din județ, candidata URS este pe primul loc cu 30,1% din voturi.

Lasconi este urmată de candidatul independent Călin Georgescu,cu 15,5% din voturile clujenilor. Pe locul trei în preferințele clujenilor se află liderul AUR, George Simion cu 10,91% din voturi.

Aceștia sunt urmați de Marcel Ciolacu, candidatul PSD, care a obținut 10,65% din voturi și Nicolae Ciucă, cu 9,6%  voturi.

Prezența la vot în județul Cluj, în primul tur al alegerilor prezidențiale, a fost de 57,40%.

Citește mai departe

EVENIMENT

Rezultate parțiale. Candidatul „surpriză” Călin Georgescu, pe primul loc. A preluat conducerea și în diaspora

Publicat

De

Călin Georgescu

Candidatul independent Călin Georgescu, se situează pe primul loc, după centralizarea voturilor din aproape 90% din secțiile de votare.

În urma lui se află Marcel Ciolacu, candidatul PSD.

Rezultate parțiale. Candidatul „surpriză” Călin Georgescu, pe primul loc. A preluat conducerea și în diaspora

După centralizarea a peste 94% dintre voturile exprimate în țară, Călin Georgescu continuă este pe primul loc, cu 21,15 %. El este urmat de liderul PSD, Marcel Ciolacu, cu 20,5 % și de Elena Lasconi, cu 17,6 %.

Pe următoarele locuri se situează George Simion (14,25%), Nicolae Ciucă (9,6 %), Mircea Geoană (6,15 %)

În mod surprinzător, Ludovic Orban a reușit să obțină, până la această oră, 18.544 de voturi, adică 0,23%.

Rezultatele parțiale în străinătate

Călin Georgescu a primit cele mai multe voturi și în străiătate, urmat de Elena Lasconi și George Simion, potrivit Mediafax.

În momentul de față, alegerile parțiale în Diaspora se prezintă în felul următor:

  • Călin Georgescu: 33,41%
  • Elena Lasconi: 30,81%
  • George Simion: 11,61%
  • Nicolae Ciucă: 8.36%
  • Mircea Geoană: 5,66%
  • Marcel Ciolacu – 4,51%.

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum (n)-a fost votat Nicolae Ciucă la Cluj, în “fieful” PNL

Publicat

De

Nicolae Ciucă

Candidatul PNL la Președinția României, Nicolae Ciucă, a obținut, în județul Cluj, doar puțin peste 10% din voturi în primuk tur al alegerilor, cel mai slab rezultat al unui candidat de dreapta din ultimii 20 de ani.

La Cluj-Napoca, în orașul unuia dintre marii lideri ai PNL, Emil Boc, Nicolae Ciucă nu a obținut nici măcar 8% din voturi, fiind întrecut și de candidatul UDMR Kelemen Hunor.

Cum (n)-a fost votat Nicolae Ciucă la Cluj, în “fieful” PNL

Nicolae Ciucă, candidatul PNL la alegerile prezidențiale, a obținut cel mai bun scor în comuna Recea Cristur, unde a fost votat de 61,78% dintre alegători.

Localitățile clujene unde Nicolae Ciucă a fost primul în opțiunile alegătorilor și procentele obținute sunt următoarele:

  • Ciucea – 30,11%
  • Mărgău – 22,55%
  • Mărișel – 33,61%
  • Sânpaul – 21,74%
  • Așchileu – 34,38%
  • Panticeu – 42,78%
  • Bobâlna – 27,18%
  • Vad – 35,56%
  • Câțcău – 44,36%
  • Chiuiești – 24,78%
  • Cornești – 29%
  • Borșa – 34,02%
  • Tureni – 17,52%
  • Săndulești – 24,91%
  • Căianu – 26,51%
  • Pălatca – 40,48%
  • Țaga – 22,03%
  • Cătina – 22,15%
  • Sânmărtin – 49,14%.

La alegerile locale din iunie 2024, PNL a câștigat în județul Cluj un numă de 51 de primării de municipii, orașe și comune.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax