Connect with us

Clujeni de 5 stele

Singurul REGE născut în CLUJ şi în Transilvania. Tată ROMÂN, mamă UNGUROAICĂ. Matia CORVIN, 578 de ani de la naştere

Publicat


Matia Corvin. S-a născut în urmă cu 578 de ani, pe 23 februarie, la Cluj. Din tată român şi mamă unguroaică. S-a născut într-o casă care încă există. Este unul dintre cei mai mari regi ai Ungariei. Şi este singurul rege născut la Cluj, dar şi în Transilvania. Pe teritoriul actual al României s-au mai născut numai încă doi regi, Carol al II-lea şi Mihai.

Dorinţa lui Iancu de Hunedoara de a i se naşte fiul la Cluj

Matia Corvin s-a născut într-o casă care încă există în centrul Clujului. Din tată român, Iancu de Hunedoara, şi din mamă unguroaică, Erzsebet (Elisabeta) Szilagy.

Casa Matia Corvin, aşa cum arată astăzi

„Iancu de Hunedoara era nobil catolic. În perioada respectivă, nu conta naţia, ci confesiunea. El era român, dar era nobil catolic. Cum şi alţi români s-au maghiarizat ulterior. Matia Corvin s-a născut în prima încăpere pe stânga, cum intri pe poarta casei care astăzi aparţine de Universitatea de Artă şi Design, casa  Jakab Mehffi, care era un viticultor sas bogat.

Toată lumea spune că mama sa l-a născut venind dinspre Sălaj, când au prins-o durerile facerii. Dar nu-i adevărat. Iancu de Hunedoara era într-o luptă cu nobilimea din Transilvania. Şi el şi-a adus intenţionat soţia să nască în Cluj, pentru că avea o alianţă cu clujenii. Şi el le va da înapoi statutul de oraş liber, regesc, pe care clujenii îl pierd în urma răscoalei de la Bobâlna, la care au fost participanţi”, spune, pentru Cluj24, istoricul clujean Vladimir Alexandru Bogoslavievici.

Şcolar de Cluj şi vizitator incognito

Matia Corvin a şi făcut şcoală la Cluj, iar ulterior, după ce a devenit rege, a vizitat oraşul de trei ori.

Matia Corvinul – ilustrație în pagina unui incunabul slovac al cărui autor este Ioannes de Thurocz (Thuróczy János), istoric maghiar, autor al Chronica Hungarorum

„Când a fost copil a făcut şcoală în mănăstirea bisericii dominicane, actuală franciscană. Unde a fost Liceul de muzică. Regele a mai fost de trei ori după în Cluj şi întotdeauna a dat privilegii clujenilor. Placa comemorativă de pe casa sa natală a fost pusă acolo în 1889, în care i se spune Matia cel Drept. Şi că toţi au respectat drepturile respectivei case în care s-a născut, dreptul principal e de a nu plăti impozite. Datorită acestui fapt, pe lângă casa respectivă au mai apărut două case. Casa originală e cea din mijloc şi a avut multe transformări”, mai spune istoricul clujean.

Legenda îmbrăcării în student şi pedepsirea judelui

Una dintre cele trei vizite ale sale pe care a făcut-o la Cluj după ce a devenit rege a rămas în legendă.

„El avea obiceiul de a merge incognito. Când a venit în expediţia de pedepsire a celor care s-au ridicat împotriva lui, tabăra a avut-o la Gilău. El s-a îmbrăcat în haine de student –erau specifice- şi a intrat în Cluj. Acolo a văzut oameni liberi care erau puşi să care buşteni.

A întrebat cum de se întâmplă asta. Şi oamenii judelui l-au biciuit şi l-au pus şi pe el să care buşteni. El scrijeleşte nişte buşteni, pe care a scris „Aici a fost Regele Matia. Unde e dreptatea?”. Apoi i se dă drumul, se întoarce la tabăra lui şi intră cu armata în Cluj. Întreabă care e situaţia în Cluj şi judele zice că e bună. Dar el dăduse o lege prin care oamenii liberi nu puteau să fie forţaţi să lucreze pe gratis. Şi i-a arătat judelui unde a scrijelit buştenii şi i-a tăiat capul”, povesteşte Vladimir Alexandru Bogoslavievici.

Avea a doua bibliotecă a Europei

Despre Matia Corvin se ştie că a fost învăţat, un erudit.

„Matia Corvin era unul dintre cei mai erudiţi oameni ai perioadei sale. Biblioteca sa era, se pare, a doua ca mărime din Europa de atunci, după biblioteca Vaticanului. Cunoştea mai multe limbi”, mai spune istoricul clujean.

Vladimir Alexandru Bogoslavievici mai spune că Matia Corvin se pare că ar fi fost otrăvit de a doua sa soţie, însă menţionează că acest lucru nu este o certitudine.

Stauia sa a câştigat Marele premiu de la Paris

Statuia ridicată în cinstea sa la Cluj este una celebră. Ansamblul monumental Matia Corvin (regele Matia ecvestru și cei patru generali ai săi) a fost dezvelit în 1902.

În imagine este macheta monumentului lui Matia Corvin din Cluj-Napoca, într-o carte poştală din 1907 (arhiva Cluj24)

În Piața Mare a Clujului, actuala Piaţa Unirii. Macheta lucrării (în imagine, arhiva Cluj24) a obținut în anul 1900 marele premiu al Expoziției Universale de la Paris. Macheta este opera artiștilor János Fadrusz și Lajos Pákey.

*Matia Corvin (23 februarie 1443, Cluj, 6 aprilie 1490, Viena), născut Matia de Hunedoara, a fost unul dintre cei mai mari regi ai Ungariei. A condus Regatul Ungariei între anii 1458-1490. Viitorul rege s-a născut la Cluj, ca al doilea fiu al lui Ioan de Hunedoara, în casa lui Jakab Méhffi. Mama lui Matia, Erzsebet (Elisabeta) Szilagy, provenea dintr-o familie de nobili maghiari cu foarte mare influență. Matia Corvin a fost botezat după Sfântul Matia (marcat pe 24 februarie), în Biserica Sf Mihail din Cluj.

(MaAv)



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




6 Comentarii

1 Comentariu

  1. clujeni

    februarie 23, 2021 la 1:22 pm

    bunu-so nu se numeste Voicu cum va place voua sa mintiti, deci Hunyadi Janos nu e nici el roman.

  2. Ionel Vasile

    februarie 23, 2021 la 3:06 pm

    Pe vremea lui Hunyadi Janos nu exista Romania. Nici romani. Mai învățați istorie! Prostilor!

  3. Horea Porumb

    februarie 23, 2021 la 10:41 pm

    NU reiese niciunde din textul dvs ca la acea vreme orașul Cluj se numea Klausenburg si era destinat exclusiv sașilor. Iar Transilvania se numea Siebenburgen. Se vorbea nemțește la Cluj, inclusiv în catedrala Sf Mihai, care a fost construită de sași și unde se slujea pe nemțește. Orașul devine unguresc mult mai târziu. Dacă greșesc, vă rog să mă corectați.

    • Transilvan

      februarie 26, 2023 la 5:11 pm

      Nea Porumb, acuma trebuie doar sa intelegem cum au ajuns sasii in Transilvania si ungurii intra din nou in scena…

  4. Adrian C. Minune

    ianuarie 4, 2022 la 12:41 pm

    Ștefan Bathory, născut la Șimleu Silvaniei, rege al Poloniei, nu se pune la numărătoare?

    • Redactia Cluj24.ro

      ianuarie 4, 2022 la 1:44 pm

      Da, ar putea fi şi el, deşi e născut mai degrabă în Partium. Dar, da, cred că putem zice că e în Transilvania. Mulţumim de semn, numai bine!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Sondaj prezidențiale: George Simion (AUR) pe locul 1, urmat de Victor Ponta, Nicușor Dan și Crin Antonescu

Publicat

simion
Cel mai recent sondaj electoral Sociopol, realizat în perioada 17 – 18 martie 2025 și prezentat marți, prezintă evoluții semnificative în campania electorală pentru Președinția României, arată sociologul Mirel Palada.
Pe locul unu se află în continuare George Simion, din partea AUR, conducând cursa prezidențială cu 32%.
Îl urmează pe locul doi Victor Ponta, candidat independent, cu 23%.
Locurile trei patru sunt puternic disputate, aproape la egalitate, de Nicușor Dan, candidat independent, cu 17%, și Crin Antonescu, din partea PSD PNL UDMR, cu 15%.
Elena Lasconi, din partea USR, obține 12%.
Ceilalți candidați obțin scoruri foarte mici, sub 1%, în valoare totală cumulată de 1%.
”În concluzie, dacă duminica viitoare ar fi turul unu al alegerilor prezidențiale, în finala turului doi s-ar califica George Simion împreună cu Victor Ponta”, arată Palada.

La comanda RTV

Sondajul a fost realizat în perioada 17 – 18 martie 2025, pe un eșantion de 1,005 cazuri, prin metoda interviurilor telefonice (CATI), la comanda România TV. Sondajul este reprezentativ la nivelul populației adulte cu rezidența în România și prezintă o marjă de eroare de +/- 3.2%.
Alegerile prezidențiale vor avea loc în 4 și 18 mai.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Peste 113 milioane de lei a cheltuit Klaus Iohannis pe zboruri externe în 10 ani. Dezmăț în ultimii 2 ani de mandat

Publicat

Iohannis

Administrația Prezidențială a desecretizat, marți seara, costurile pentru zborurile președintelui Klaus Iohannis, multe cu avioane de lux, din perioada ianuarie 2015-februarie 2025, care au costat, în total, peste 113 milioane de lei. De remarcat că în ultimii 2 ani din cel de-al doilea mandat Iohannis a cheltuit peste 55 de milioane de lei pe zboruri externe. 

Klaus Iohannis a avut, în cele două mandate, 193 de zboruri, potrivit documentului trimis MEDIAFAX de Administrația Prezidențială.

Astfel, costurile în 2015 au fost de 6,61 milioane lei, în 2016 de 5,2 milioane lei, în 2017 de 5,6 milioane de lei, 4,9 milioane de lei în 2018, iar în 2019 de 9,34 milioane de lei.

În al doilea mandat Administrația Prezidențială a plătit pentru zborurile cu avioane private folosite pentru deplasările oficiale 3,17 milioane de lei în 2020, 7,04 milioane de lei în 2021, 13,7 milioane de lei în 2022, 36,5 millioane de lei în 2023 și 20,9 milioane de lei în 2024.

În 2025 Klaus Iohannis a avut o singură deplasare, în Belgia, pentru care a cheltuit 685.000 de lei pentru deplasarea cu un avion privat.

Cele mai multe deplasări au fost făcute în 2023, când a avut 26 de deplasări.

Cea mai costisitoare deplasare, în America de Sud

Cea mai costisitoare deplasare a fost în perioada 17-28 aprilie 2023, de peste 7,5 milioane de lei, când Iohannis a efectuat vizite oficiale la Brasilia, Republica Federativă a Braziliei, la Santiago de Chile, Republica Chile și la Buenos Aires, Republica Argentina.

O altă excursie de peste 7 milioane de lei a fost între 4 – 12 martie 2023 care a inclus vizite oficiale și de stat la Tokyo, Japonia şi Singapore, Republica Singapore.

O altă deplasare costisitoare a fost între 13 și 24 noiembrie 2023 – de peste 3,5 milioane de lei, când fostul șef al statului român a efectuat o vizite de stat și oficiale la Nairobi, Republica Kenya, Zanzibar, Republica Unită a Tanzaniei, Praia, Republica Cabo Verde, la Dakar, Republica Senegal.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Baroul Cluj a sesizat Inspecția Judiciară. O judecătoare de la Judecătoria Cluj-Napoca a amendat abuziv un avocat

Publicat

De

Baroul Cluj

Consiliul Baroului Cluj a primit o sesizare din partea unui avocat din oficiu cu privire la un incident petrecut la Judecătoria Cluj-Napoca în exercitarea dreptului de apărare a unui justițiabil și a deciz sesizarea Inspecției Judiciare.

”Din sesizarea transmisă de domnul avocat către Consiliul Baroului Cluj reiese că în cadrul unei cauze penale aflate pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca, unde domnul avocat asista un inculpat, fiind desemnat ca avocat din oficiu, magistratul care prezida ședința de judecată a înțeles ca, in mod repetat, în timpul audierii inculpatului, să interzică domnului avocat să-și sfătuiască clientul prin raportare la exercitarea dreptului la tăcere, drept reglementat legal prin dispozițiile codului de procedură penală. De asemenea, pentru faptul că domnul avocat a insistat în a-și sfătui clientul, prin prisma exercitării dreptului la apărare al acestuia și a dreptului la tăcere, doamna judecător a aplicat avocatului două amenzi judiciare.

Față de aceste aspecte, dovedite de cuprinsul încheierii de ședință pusă la dispoziție de domnul avocat, Consiliul Baroului Cluj dorește să-și manifeste public dezaprobarea totală față de comportamentul nedeontologic pe care magistratul a înțeles să îl adopte.

Este inadmisibil

Considerăm căeste inadmisibil ca în desfășurarea unui proces penal, judecătorul care soluționează cauza, să intervină în exercitarea drepturilor inculpatului, drepturi care se exercită în cazul asistenței juridice obligatorii prin avocat, cu scopul limitării acestora.

Reamintim că, în temeiul art. 109, alin. 2 și 3 din Codul de procedură penală, inculpatul are dreptul să se consulte cu avocatul atât înainte, cât și în cursul audierii și că în cursul audierii inculpatul își poate exercita dreptul la tăcere cu privire la orice este întrebat.

Abuz la adresa avocatului

Consiliul Baroului Cluj apreciază, de asemenea, ca fiind o măsură abuzivă amendarea avocatului pentru că acesta a încercat să-și exercite profesia și să asigure justițiabilului pe care îl reprezenta o apărare efectivă și nu doar formală.

O astfel de încercare de intimidare a avocatului, prin amendarea repetată cu un cuantum total care depășește cu mult onorariul pe care acesta îl va încasa la final din fondurile Ministerului Justiției, este un comportament care nu poate fi tolerat de corpul avocaților din Baroul Cluj.

În considerarea celor sus expuse, Consiliul Baroului Cluj a decis sesizarea Inspecției Judiciare raportat la comportamentul doamnei judecător, prin prisma comiterii abaterii disciplinare, respective a exercitării funcției cu rea-credință sau gravă neglijență”, arată Baroul Cluj.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Prețuri razna pentru garsonierele Clujului. Cine își permite să dea 82.000 de euro pe 24 mp?

Publicat

garsonieră

Prețurile la garsoniere au luat-o razna la Cluj-Napoca, orașul din România în care parcă s-au mutat toți milionarii singuri de pe Coasta de Azur.

O agenție imobiliară oferă spre vânzare o garsonieră de 24 mp la prețul de 82.000 de euro, ceea ce face ca metrul pătrat să se apropie de 3.500 de euro.

Aceasta este situată în cartierul Grigorescu, la etajul 1 al unui bloc construit în 1970.

Garsoniera este compusă din cameră, baie, bucătărie, hol și balcon și vinde cu bucătăria mobilată și utilată. Este dotată cu centrală termică și are certificat energetic clasa B.

Altă garsonieră ”chilipir”

Dar stați, că asta nu e tot. În altă zonă a Clujului, în cartierul Mărăști, este de vânzare o garsonieră, cu 2 mp mai mică, la un preț sensibil redus, de doar 70.500 de euro, ceea ce înseamnă 3200 de euro/mp.

Aceasta are o suprafață de 22 mp, este situată la etajul 4 al unui bloc și este renovată complet cu finisaje premium, mobilată și utilată modern.

Garsoniera are, la fel ca prima, centrală termică proprie.

Garsoniere pe Coasta de Azur

Pe Coasta de Azur în Franța, în localitatea Pernes-les-Fontaines, la 250 de km de Nisa, se vinde un studio de 26 mp, la 130.000 de euro. Acesta este compus dintr-o cameră, bucătărie funcțională și baie.

Un alt studio, de 27 de mp, localizat în Cannes, se poate cumpăra cu 159.000 de euro, acesta având un dormitor, dar și o terasă de 19 mp.

E adevărat și că în Monaco, perla sudului Franței, un studio de 25 mp se vinde cu fabuloasa sumă de 1,7 milioane de euro!

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate