Connect with us

EVENIMENT

ANALIZĂ. Sociologul clujean Mircea Comșa: Intenția de vot la alegerile prezidențiale, cine poate intra în turul 2

Publicat


vot

Sociologul clujean Mircea Comșa de la Universitatea ”Babeș-Bolyai” (UBB) a făcut o primă analiză pe tema dinamicii intențiilor de vot la alegerile prezidențiale, cu mai bine de două săptămâni în urmă și a veneit, marți, cu o nouă analiză.

”Am făcut unele modificări importante: (1) i-au în calcul și estimările din sondajele apărute între timp, (2) prezint rezultatele a trei variante de modelare și (3) exclud două estimări în care lista candidaților prezentată respondenților a inclus-o și pe Diana Șoșoacă.

Foarte important, faptul că nu am exclus din analiză niciun sondaj public, indiferent cine l-a realizat și cât de diferite au fost estimările respective de estimările din alte sondaje, crește incertitudinea, respectiv, foarte probabil, reduce calitatea estimărilor agregate. Astfel, includerea în analiză a ultimelor sondaje publicate (Sociopol, CURS, DataEcho, FlashData și Noi, cetățenii), unele cu estimări foarte diferite, chiar a produs astfel de efecte.

Fără aceste sondaje, imaginea descrisă mai jos ar fi fost parțial diferită: George Simion ar fi avut o intenție de vot estimată mai mare, iar Nicușor Dan și Crin Antonescu mai mică.

A testat trei modele statistice

Pentru prima parte a anului există un număr redus de sondaje, realizate mai degrabă de același institut. Ulterior, apar mai multe sondaje, realizate de mai multe institute, folosind metodologii diferite. Mult mai important, în unele cazuri, apar diferențe foarte mari între estimările produse de sondaje.

Pentru a corecta parțial aceste probleme, am testat trei modele statistice care ar putea sta în spatele estimărilor produse de sondaje.

Rezultatul unei astfel de analize depinde în principal de modul în care modelăm relația dintre intenția de vot și numărul de zile până la alegeri, respectiv de diferențele dintre institutele de sondare („house effects”).

Cele trei grafice prezentate mai jos diferă prin modul în care am modelat relația dintre timp și intenția declarată de vot: liniar, non-liniar și non-liniar GAM (Generalized Additive Models). Modelarea non-liniară e de fapt o medie ponderată între liniar și non-liniar (funcție polinomială de grad 2 aici). Date fiind diferențele dintre estimările produse de sondaje, estimarea de tip liniar este probabil mai apropiată de dinamica generală reală. Însă, probabil, tendințele recente sunt surprinse mai corect de modelele non-liniare.

Valorile prezentate în grafice nu reprezintă predicții ale procentelor pe care le au cu adevărat candidații sau pe care le vor obține, ci o imagine care descrie sintetic, în baza unor asumpții, estimările din sondajele publice. Simplu spus, în loc să ne uităm la estimările din toate sondajele, ne putem uita la tendințele din graficele prezentate aici”, a spus Comșa.

Cum arată clasamentul

În comentariile scurte de mai jos acesta prezintă doar tendințele și a recomandat ca, pentru a lua în calcul și incertitudinea estimărilor, oameii să se uite și la ariile colorate asociate fiecărei estimări.

Considerând strict estimările din sondajele publice, modelarea propusă a intențiilor de vot conform sondajelor publicate arată astfel:

La data ultimului sondaj (13 aprilie), George Simion se situa pe prima poziție, cu o intenție de vot de 30-32%. La alegeri va obține probabil 32-33%. Funcție de model, trendul e ușor ascendent sau stabil.
Pe poziția secundă, la distanță de locul 1, se situa probabil Crin Antonescu (diferența față de Nicușor Dan e mai mică decât marja de eroare), cu o intenție de vot de aproximativ 22-24%. La alegeri va obține probabil 23% sau chiar mai mult, dat fiind trendul ascendent.
La data ultimului sondaj (13 aprilie), ultimul pe podium, se situa probabil Nicușor Dan, cu o intenție de vot de 22-24%. La alegeri va obține probabil 20-22%. Funcție de model, trendul e ușor descendent sau stabil. Sondajul DataEcho îl situează pe Nicușor Dan pe primul loc.
Pe locul patru se situa Victor Ponta, cu o intenție de vot de 13-14%. La alegeri va obține probabil la fel.

Funcție de model, trendul e mai degrabă ușor descendent sau stabil. Foarte important, sondajele prezintă estimări foarte diferite ale intențiilor de vot în cazul lui Victor Ponta.

Astfel, sondajele realizate de Sociopol și cele comandate de USR îl poziționează în zona locurilor doi-trei, cu aproximativ 20% intenție de vot, în timp ce aproape toate sondajele online (AtlasIntel, FlashData, DataEcho și Noi, cetățenii) îl văd pe locul patru, cu cel mult 10% intenție de vot.
Pe poziția cinci se situa Elena Lasconi, cu o intenție de vot de 7-8%. La alegeri va obține probabil 6-7%. Trendul e ușor descendent.

Primul tur ale alegerilor prezidențiale are loc în 4 mai, iar cel de-al doilea în 18 mai.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EDUCATIE

A doua dezbatere prezidențială organizată de UBB Cluj se ține la București. Invitată este Elena Lasconi

Publicat

De

UBB Cluj

Rethink România şi Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) organizează sâmbătă, 26 aprilie, a doua dezbatere pentru alegerile prezidențiale, de data această invitată fiind Elena Lasconi.

UBB Cluj anunță organizarea celei de-a doua dezbateri cu candidații la alegerile prezidențiale din luna mai, la care participă reprezentanți ai studenților, mediului academic, mediului de business și societății civile. Întâlnirea a cărei invitată este Elena Lasconi va avea loc sâmbătă, 26 aprilie 2025, de la ora 17:00, la Impact Hub București, (str. Tudor Arghezi 8-10).

Prima dezbatere a avut loc miercuri, 23 aprilie, la Aula Magna a Universității Babeș-Bolyai, cu George Simion, candidatul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR).

Dezbaterea va dura o oră

În calitate de instituții orientate spre cercetare, respectiv spre elaborarea şi dezbaterea politicilor publice bazate pe dovezi, discuţia pe care o propunem va fi axată pe conținutul propunerilor elaborate de doamna Elena Lasconi. Aceasta va avea la dispoziție o oră pentru a-și prezenta programul şi pentru a răspunde întrebărilor publicului.

Printre temele propuse se află politica externă și securitatea națională, colaborare interinstituțională și relația cu Guvernul și Parlamentul, provocări strategice interne (demografie, coeziune socială, evoluții economice), educația și cercetarea, accesul la locuințe pentru tineri, costul vieţii în marile oraşe, digitalizare și siguranță online.

Fiecare participant va putea pune o întrebare

Fiecare participant va avea dreptul de a pune o întrebare, care va putea fi selectată în ziua dezbaterii. Pentru a vă rezerva un loc, participanții trebuie să completeze formularul de înscriere folosind acest link, până la finalul zilei de vineri, 25 aprilie.

Menţionăm că dezbaterea este un rezultat al invitației transmise primilor cinci candidați la alegerile prezidențiale, în ordinea scorurilor medii din sondajele de opinie relevante și va putea fi urmărită live pe pagina de Facebook a UBB.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Rupere de nori în cartierul Grigorescu. Ploi de vară la Cluj-Napoca și încă nu e luna mai

Publicat

Rupere de nori în Grigorescu

Vremea își face de cap la Cluj. O ploaie torențială s-a abătut în această după-amiază la Cluj-Napoca, provocând disconfort în trafic și acumulări de apă în cartierul Grigorescu.

Clujul este sub avertizări meteo de vreme rea. Vremea instabilă aduce ploi de vară aproape zilnic la Cluj-Napoca, cu descărcări electrice.

Clujenii sunt sfătuiți să urmărească alertele meteo și să se adăpostească în locuri sigure până la încetarea fenomenelor periculoase. Acest lucru este valabil și pentru zonele montane unde sunt frecvente vijelii.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Polițiștii din Cluj au amendat peste 60 de bicicliști și pietoni pentru abateri în trafic. Au fost vizați și livratori

Publicat

De

Amenzi pentru bicicliști și pietoni la Cluj

Polițiștii rutieri din Cluj au organizat o acțiune pentru “disciplinarea” pietonilor și bicicliștilor care nu respectă regulile de circulație.

În total, polițiștii au dat amenzi de 13.600 de lei.

Polițiștii clujeni au amendat peste 60 de pietoni și 9 bicicliști

Acțiunea a avut loc în perioada 22 – 24 aprilie și a avut ca scop prevenirea accidentelor de circulație produse pe fondul abaterilor comise de către pietoni și bicicliști.

Acțiunile, au precizat reprezentanții IPJ Cluj, au vizat creșterea gradului de siguranță rutieră și de a conștientiza participanții la trafic cu privire la importanța respectării normelor rutiere.

100 de amenzi, în valoare de 13.600 de lei

Polițiștii rutieri au 100 de amenzi, în valoare totală de peste 13.600 de lei. 63 dintre acestea au fost aplicate pietonilor, pentru diverse abateri.

De asemenea, 9 bicicliști care nu au respectat normele rutiere au fost amendați. Au fost date și 15 amenzi pentru depășirea regimului legal de viteză.

În timpul acțiunii, polițiștii clujeni au legitimat 240 de persoane și au fost controlate și 138 de autovehicule.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Palatul Telefoanelor din Cluj-Napoca, scos la vânzare. Clădirea emblematică are un preț de pornire de peste 2 milioane de euro

Publicat

Palatul Telefoanelor, o clădire-simbol a Clujului, cu o istorie de peste jumătate de secol, a fost scoasă la vânzare. Prețul de pornire trece de 2 milioane de euro. 

Fostul sediu Telekom de pe strada Octavian Petrovici nr. 2, cunoscut drept Palatul Telefoanelor, a fost scos la vânzare prin licitație, prețul de pornire fiind de 2.163.700 de euro. Cei interesați au 31 de zile la dispoziție pentru a depune ofertele, licitația fiind în desfășurare.

Imobilul este oferit spre vânzare de Orange Romania Communications, actualul deținător, și include o clădire administrativă cu o suprafață utilă totală de 2.504 metri pătrați, pe un teren de 715 mp. Construcția are regim de înălțime S+P+5+T1, iar suprafața desfășurată este de 2.831 mp.

Clădirea, propusă pentru a fi inclusă pe Lista Monumentelor Istorice

Clădirea, realizată în anul 1968 după planurile arhitectului Vasile Mitrea, este reprezentativă pentru arhitectura românească a anilor ’60-’70 și a funcționat la început ca centrală de telefonie. În 2018, a fost propusă pentru a fi inclusă pe Lista Monumentelor Istorice din Cluj-Napoca.

În anul 2016, Telekom a demarat lucrări de modernizare a clădirii, fără a modifica arhitectura fațadelor, pentru a o aduce la standarde tehnice actuale.

Cluj24 a întrebat Primăria Cluj-Napoca dacă a fost notificată oficial cu privire la această tranzacție și dacă intenționează să își exercite dreptul de preemțiune. Vom reveni cu detalii pe acest subiect.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate