EVENIMENT
VIDEO Porci aruncați cu excavatorul într-o groapă comună la Cluj, unul mai mișca. Era focar de pestă porcină. Explicațiile DSVSA

Un focar de pestă porcină africană a fost înregistrat la o gospodărie de pe strada Valea Seacă din Cluj-Napoca, mai mulți porci fiind uciși de veterinari și aruncați cu excavatorul într-o groapă comună, pentru a preveni răspândirea bolii. Unul dintre ei mai mișca. Care sunt explicațiile autorităților.
Directorul DSVSA Cluj, Ioan Bradea, a declarat, marți, că au fost 7 porci morți în gospodăria respectivă, iar alți 12 au fost omorâți de medicii veterinari, așa cum prevede procedura în astfel de cazuri.
„A fost un focar de pestă, au fost colegii mei la ucis, că asta este procedura când avem un focar pozitiv, se convoacă Centrul Local de Combatere a Bolilor la Prefectură care decide uciderea și îngroparea suinelor. În total au fost 19 porci, 7 fiind deja morți.
Noi luăm măsuri în prima zi în care avem buletinul de analize, de aceea ne-am și grăbit cu neutralizarea alternativă, ca să evităm transportul, incineratoare, mai ales că noi, în Cluj, nici nu avem, și pentru a preveni răspândirea bolii.
Mai avem patru focare, două la Mica și la Câțcău și două la Mintiu Gherlei la care mâine sau poimâine e stingerea, adică au trecut 30 de zile de la izbucnirea focarului și dacă n-au mai apărut cazuri, după o verificare a zonei pe o rază de 10 km, se declară focarul stins”, a declarat Ioan Bradea.
Verificări despre eutanasiere
Referitor la faptul că un purcel aruncat în groapa comună mai mișca, Bradea a precizat că, probabil, metoda de eutaansiere nu a avut efectul complet și că medicul veterinar care a fost la focar va da explicații.
Potrivit acestuia, DSVSA Cluj va declanșa și o anchetă la gospodăria respectivă, pentru încălcarea normelor de igienă sanitar-veterinară.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Tarabele unde se vând legume și fructe din Piața Mărăști se închid miercuri, 23 aprilie.
Magazinele de carne și lactate din piață vor fi în continuare deschise.
Se închid tarabele de legume și fructe din Piața Mărăști
Tarabele de legume și fructe vor fi închise pentru două zile, respectiv miercuri, 23 aprilie și joi, 24 aprilie. Măsura a fost luată pentru că vor avea loc lucrări de modernizare și igienizare.
De vineri, 25 aprilie, vânzările la tarabe se vor relua.
EVENIMENT
Vine VARA. Crește numărul zborurilor pe ruta Cluj-Istanbul. Câte curse vor fi săptămânal de pe Aeroportul Avram Iancu

Începând cu luna mai, numărul zborurilor Cluj-Istanbul și retur crește.
Asta și datorită faptului că sunt două companii aeriene turcești care vor opera zboruri spre această destinație de pe Aeroportul Internațional Avram Iancu din Cluj-Napoca.
Crește numărul zborurilor pe ruta Cluj-Istanbul
Compania aeriană Turkish Airlines a anunțat creșterea frecvenței zborurilor directe spre Istanbul, începând cu 5 mai 2025. Astfel, numărul zborurilor va crește de la 7 la 9 pe săptămână, prin introducerea a două curse suplimentare, operate luni și sâmbătă.
Suplimentarea frecvenței zborurilor răspunde cererii tot mai mari din partea pasagerilor care aleg Istanbulul atât ca destinație finală, cât și ca hub de conexiune către destinații intercontinentale din Europa, Asia, Africa și America de Nord, arată reprezentanții Aeroportului Cluj Napoca.
O nouă rută din 20 mai
De asemenea, începând cu 20 mai 2025, Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj va operara zborurilor directe spre Istanbul cu operatorul low-cost Pegasus Airlines. Vor fi 3 zboruri pe săptămână, pe Aeroportul Internațional Sabiha Gökçen, al doilea ca mărime din Istanbul. Cursele vor fi marți, joi și sâmbătă.
Totodată, compania operează deja și până în octombrie, şi zboruri charter spre Antalya de pe aeroportul clujean.
ADMINISTRAȚIE
CTP Cluj: Se MODIFICĂ tarifele la transportul metropolitan pentru comunele Baciu și Săvădisla

Compania de Transport Public Cluj-Napoca anunţă că, în urma Hotărârilor Consiliilor Locale ale Comunelor Baciu și Săvădisla, se modifică tarifele pentru transportul public de călători ȋntre Cluj-Napoca și comunele de mai sus, ȋncepând cu data de 23.04.2025.
„Abonamentele și biletele se pot achiziţiona de la Centrele de vanzare și Chioșcurile CTP, de la Automatele din staţii, de la POS-urile din mijloacele de transport, prin SMS, prin aplicaţia 24Pay, și de la conducătorii auto (doar bilete).
CTP Cluj: Se MODIFICĂ tarifele la transportul metropolitan pentru comunele Baciu și Săvădisla
Transportul public în Cluj-Napoca și Zona Metropolitană Cluj
Compania de Transport Public Cluj-Napoca S.A. (CTP) operează în interiorul Municipiului Cluj-Napoca transportul public pe o lungime totală a liniilor de 355,3 km, la care se adaugă traseele din zona metropolitană pe teritoriul a 10 comune membre ale Asociaţiei Metropolitane de Transport Cluj.
În dezvoltarea sistemului de transport în comun, am ţinut întotdeauna cont de nevoile cetăţenilor si ne-am bucurat de sprijinul autorităţilor locale pentru a veni ȋn ȋntâmpinarea lor. Împreună, vom continua să asigurăm condiţii moderne de transport, să testăm si sa infiinţăm noi rute, vom continua procesul de modernizare a parcului auto, precum şi asigurarea celor mai bune condiţii de deplasare pentru toţi cei care locuiesc, lucrează ori vizitează Cluj-Napoca și Zona Metropolitană Cluj”, a transmis CTP Cluj.
CLUJ24 TV
VIDEO. Primarul Bogdan Pivariu: Floreștiul este cea mai tânără, educată și vibrantă comunitate urbană din România

Primarul Bogdan Pivariu consideră că Floreștiul este cea mai tânără și educată comunitate din România, conform studiului făcut de Banca Mondială, dar și cea mai vibrantă comunitate urbană din țară.
Pivariu a declarat în emisiunea ”Transilvania la raport” de pe Clujlive TV, realizată în parteneriat cu Cluj24, că a început și o campanie prin care locuitorii pot să doneze străzile private către primărie dintr-o necesitate, deoarece aceste străzi nu pot fi întreținute sau nu sunt întreținute corespunzător de către cei care locuiesc acolo.
”Am sesizat această problemă și am venit în întâmpinarea lor, prin această platformă, prin această campanie de preluarea străzilor private, pentru că doar când ele sunt în patrimoniul Floreștiului, putem investi banii publici în ele și, de asemenea, să le putem întreține corespunzător, deszăpezit, curățat și așa mai departe.
Când spun modernizat, mă refer inclusiv la rețele edilitare, apă – canal, colectarea sau dirijarea apelor, după caz, iluminat public, asfalt, trotuare și tot ceea ce este nevoie pentru ca să ridicăm calitatea vieții”, a spus Pivariu.
Acesta a dat asigurări că există suficiente fonduri în bugetul local, fiecare stradă cedată Primăriei urmând să fie analizată în parte pentru a inclusă în acest proiect.