Connect with us

EDUCATIE

Sesizare privind fraudarea fondurilor europene la USAMV Cluj. Rectorul Cornel Cătoi dezminte: „Nu este nimic ilegal”

Publicat


Un angajat al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj îl acuză pe rectorul Cornel Cătoi de fraudarea fondurilor europene într-un proiect de investiții din Jucu. Rectorul neagă aspectele sesizate și consideră acuzațiile ca fiind o răzbunare personală.

Un angajat al USAMV Cluj îl acuză pe rectorul Cornel Cătoi de fraudarea fondurilor europene în cadrul unui proiect de modernizare care se desfășoară în localitatea Jucu, scrie Ziar de Cluj.

Sesizare privind suspiciuni de fraudă

Printr-o sesizare adresată autorităților competente, angajatul îl acuză pe rector de folosirea nelegală a fondurilor publice prin proiectul „Modernizarea infrastructurii educaționale universitare de nutriție și patologie animală a USMV Cluj-Napoca la Jucu”.

Contractul de lucrări atribuit către Asocierea TCI și K&K Studio de proiectare pentru suma de 28.919.522,19 lei, având ca obiect realizarea și proiectarea unui număr de 9 construcții, ar fi fost redus ulterior la 4 construcții, pentru „mascarea majorării prețului”, mai arată sursa citată.

Potrivit sesizării, s-a procedat ulterior la majorarea valorii investiției, la suma de 86.295.601 lei și majorarea contribuției din bugetul USAMV la 59.974.141,32 lei.

De asemenea, rectorul Cornel Cătoi este acuzat de cheltuirea unor sume importante de bani pentru studiile unor proiecte ce nu au fost niciodată implementate, printre care un restaurant studențesc în campus și o fermă de suine. Sesizarea a fost înaintată Ministerului Educației, Curții de Conturi, Agenției Naționale pentru Achiziții Publice și Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest.

Cum răspunde rectorul USAMV?

Rectorul Cornel Cătoi a declarat, la Cluj24, că aspectele sesizate privind fraudarea fondurilor publice nu sunt reale, iar proiectul și actualizarea indicatorilor tehnico-economici au fost realizate sub supravegherea îndeaproape a ADR. Rectorul susține că, în urma proiectării, au rezultat nevoia unor noi lucrări, inclusiv pentru refacerea structurii de rezistență a imobilelor existente, iar costurile au fost majorate în concordanță cu acestea.

„Nu este nicio fraudă. (…) Toate documentele sunt și la ADR, în toate etapele ne-am consultat și cu ADR-ul, licitația a fost făcută conform legii. Au fost modificări de bugete, într-adevăr, din cauza unor construcții în plus, a materialelor, a soluțiilor diferite, ca urmare a proiectării.

Nevoia pentru noi investiții a ieșit la iveală pe parcurs

S-au implicat colegii din Veterinară pentru a ieși o clinică funcțională, au fost adoptate niște componente în plus. Ne-au mutat locul construcțiilor cei de la CNAIR, să ne îndepărtăm de șosea. O altă construcție, pe care voiam să o reabilităm, s-a dovedit la un studiu de rezistență mai amănunțit, cu carotare, că nu rezistă și trebuie demolată parțial și refăcută structura de rezistență.

Așadar, sunt perfect justificate modificările, proiectul a fost verificat și de ADR. De asemenea, am trimis la minister documentele pentru modificarea indicatorilor tehnico-economici. Pentru verificarea proiectului am avut firmă de consultanță angajată de la început, plus cei de la noi din universitate, plus un alt expert proiectant, care a verificat soluțiile și prețurile rezultate în urma proiectării.

„Lucrurile sunt bine făcute”

Ca atare, din punctul meu de vedere, nu este nimic ilegal. Prețurile au crescut și din cauza inflației, și din cauza lucrărilor în plus rezultate, nu am niciun fel de dubii că lucrurile sunt bine făcute. (…) Noi nu plătim nimic decât pe etape de construire, care sunt conform proiectului: se termină o etapă, se face recepția, cu diriginte de șantier, cu expert, cu cei de la direcția tehnică, se verifică cantitățile, calitatea lucrărilor, iar toate cheltuielile de până acum au fost aprobate”, a declarat Cornel Cătoi.

„Imaginea universității este terfelită”

Rectorul califică acuzațiile aduse la adresa universității drept o încercare de a păta imaginea acesteia.

„Imaginea universității este terfelită de niște oameni care au fost implicați în toate aceste proiecte, cel care a sesizat a fost implicat în prima parte, cea de elaborare a proiectului, a fost chiar în subordinea lui, dar nici nu vreau să spun mai multe, pentru că știu de unde vin. Sunt presiunile din afară tocmai pentru că nu acceptăm niște compromisuri în privința patrimoniului universității”, a mai arătat Cătoi.

Întrebat dacă consideră această sesizare o răzbunare personală, rectorul USAMV a răspuns: „Cu siguranță”.

Contract pentru centru studențesc, semnat săptămâna aceasta

De asemenea, legat de presupusele studii ale unor proiecte ce nu au mai fost implementate, rectorul Cornel Cătoi a arătat că, chiar săptămâna aceasta, va fi semnat contractul de finanțare prin PNRR pentru unul dintre acestea – centru studențesc, inclusiv cu restaurant studențesc.

„Legat de restaurantul studențesc, am făcut studiul și este depus spre finanțare din PNRR, pentru îmbunătățirea structurilor dedicate studenților, iar poimâine o să semnăm contractul de finanțare, împreună cu Ministerul Educației, la Cluj. Nu se mai numește restaurant, este și restaurant, dar are și alte spații, club studențesc, centru media și așa mai departe, dar e acel studiu făcut în urmă cu ani de zile.

La ferma de porci, nu am făcut niciun studiu de fezabilitate. A fost la un moment dat pe lista de investiții, dar am avut alte priorități și nu s-a făcut studiu pentru ferma de porci.

Sunt studii realizate în cadrul a șase proiecte care nu au mai fost implementate din diferite cauze – inflație, război, pandemie și așa mai departe. Acest proiect, privind modernizarea de la Jucu, se bucură de interesul Medicii Veterinare, care produce în fiecare an suficienți bani încât să poată susțină construirea și funcționarea. Este implicată și Facultatea, și Consiliul de Administrare, plus Senatul, plus ADR-ul, semnatarul contractului. Cu toții ne-am asumat această creștere de cheltuieli din venituri proprii. (…) Facultatea și-a asumat astfel cheltuielile în plus și crede în această investiție”, a mai completat acesta.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

VIDEO FOTO. Nuntă tradițională la Parcul Etnografic din Cluj-Napoca, cu strigături, dansuri și obiceiuri străvechi

Publicat

O nuntă tradițională din Ardeal a fost reconstituită în Parcul Etnografic din Cluj-Napoca, sâmbătă dimineață. Alaiul, dansurile și tradiționalele strigături de nuntă nu au lipsit.

Sâmbătă, 13 iulie 2024, de la ora 10.30, în Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca, a avut loc o prezentare inedită a obiceiurilor de nuntă din zona Ardealului.

Obiceiuri tradiționale de nuntă din zona Ardealului

„Mirii” s-au bucurat de prezența interpretei de muzică populară Elena Ștefănuț și a lui Nucu Pandrea, maestrul frunzei cântătoare. Evenimentul a fost completat de instrumentiști de prestigiu, printre care profesorul Vasile Popa.

Nunta a inclus tradiții specifice, strigături și legatul drumului.

Accesul gratuit

Participanții au descoperit unele dintre cele mai frumoase tradiții de nuntă, precum „Steagul de nuntă”, „Împletitul cununii la mireasă” și „Legatul drumului la mireasă”. Alaiul de nuntă a fost însoțit de tradiționalele strigături specifice acestui eveniment. Accesul a fost gratuit.

Evenimentul a fost organizat de Grupul literar „Sublim” și Asociația Educalise, în colaborare cu Asociația „De la lume adunate și-napoi la lume date” și face parte din proiectul „Revista de pe noptieră”, inițiat de trei poeți clujeni, Rodica Mureșan, Ovidiu Vasile și Alin Cucuruzan.

O parte dintre «protagonistele» prezente sâmbătă în Parcul Etnografic învață la Liceul Teoretic «Apaczai Csere Janos» din Cluj-Napoca.

Citește mai departe

EVENIMENT

Întârziere de două ore a avionului TAROM București-Cluj și retur. Care a fost cauza?

Publicat

tarom cluj

Avionul TAROM București-Cluj, care trebuia să aterizeze la 13.50, a avut întârziere de două ore, sâmbătă. Potrivit unor surse, unui membru al echipajului de zbor i s-a făcut rău cu puțin timp înainte de decolare.

Cursele aeriene RO643 și RO644, operate de TAROM pe relația București-Cluj și retur, au înregistrat întârzieri de circa două ore sâmbătă, 13 iulie.

Contactați de Cluj24, reprezentanții TAROM au precizat doar că nu este vorba de o grevă, cum s-a întâmplat luni, 8 iulie. Potrivit unor surse, întârzierea ar fi avut loc din cauză că unui membru al echipajului de zbor i s-a făcut rău.

Astfel, avionul București Otopeni – Cluj care trebuia să aterizeze la 13.50 a sosit pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj abia la 15.50.

De asemenea, returul (Cluj – București Otopeni), programat să decoleze la 14.15 a fost reprogramat pentru ora 16.15.

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO. Trenul Curtici-București a deraiat la Rupea. Pasagerii InterCity Cluj-Napoca – București, preluați cu autobuzele

Publicat

Pasagerii trenului InterCity Cluj-Napoca – București au fost preluați cu autobuzele din Rupea, până în gara Brașov. Un tren a deraiat de pe linia ferată, între Rupea și Racoș.

Circulația pe linia de cale ferată Rupea – Racoș este oprită temporar din cauza deraierii trenului Internațional Curtici – București Nord.

„Compania Națională de Căi Ferate CFR SA vă informează că trenul internațional IRN 347 (Curtici – București Nord) este oprit din circulație începând cu ora 12:10 din cauza deraierii, de un boghiu, a celui de-al treilea vagon din compunerea garniturii. Evenimentul feroviar s-a produs pe firul I, între stațiile Rupea și Racos, la km 237+400, interval feroviar pe care se circula cu restricțiale de viteză de 30 km/h.

Precizăm faptul că firul II Rupea – Racoș este închis permanent pentru lucrări de reabilitare, traficul feroviar pe intervalul respectiv fiind trasat doar pe firul I. La momentul actual un alt tren de călători este oprit temporar, este vorba despre trenul IRN 532 care a ajuns la ora 13.10 în Rupea și va staționa până la redeschiderea firului I, Rupea – Racoș”, a transmis Oana Brânzan, purtător de cuvânt al CFR SA.

Pasagerii InterCity Cluj-București, preluați cu autobuze

Trenul InterCity Cluj-Napoca – București Nord se numără printre garniturile care au rămas blocate în localitatea Rupea din cauza închiderii circulației.

Pasagerii trenului au fost preluați de două autobuze, până la gara Brașov. Ei își vor continua călătoria spre Capitală cu alte trenuri care circulă în relația Brașov – București Nord.

„Călătorii din trenul IC 532 (Cluj-Napoca – București Nord), oprit la Rupea, la ora 13:10, vor fi preluați cu 2 autocare până în gara Brașov, de unde își vor continua călătoria spre Capitală cu alte trenuri care circulă în relația Brașov – București Nord”, a mai transmis CFR SA.

Compania Națională de Căi Ferate le transmite scuze călătorilor pentru disconfortul creat de întârzierile care se vor înregistra în circulație din cauza acestui eveniment feroviar și îi asigură că se vor lua toate măsurile necesare pentru finalizarea operativă a intervențiilor de repunere pe șină a vagonului deraiat, astfel încât traficul să se reia in condiţii normale între stațiile Rupea și Racoș.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Recomandările Poliției pentru prevenirea accidentelor, pe timp de caniculă. Ce trebuie să facă șoferii

Publicat

Poliția Română a venit cu o serie de recomandări pentru prevenirea accidentelor și circularea în siguranță pe perioadele cu temperaturi ridicate și caniculă.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române recomandă conducătorilor auto adaptarea conduitei în trafic, în condițiile temperaturilor deosebit de ridicate, caniculă, disconfort termic ridicat prognozate de Administrația Națională de Meteorologie pentru această perioadă.

Ce trebuie să facă șoferii, înainte de a porni la drum?

Recomandări pentru prevenirea implicării în evenimente rutiere:

  • înainte de a porni la drum, asigurați-vă că presiunea din pneuri este cea recomandată pentru sezonul cald, iar sistemele de climatizare sunt funcționale;
  • atenție la faptul că reflexiile date de razele solare foarte puternice pot crea dificultăți conducătorilor auto în perceperea obstacolelor și anticiparea conduitei celorlalți participanți la trafic;
  • evitați pe cât posibil călătoriile în jurul după-amiezii, în special șoferii cu probleme de sănătate;
  • în cazul călătoriilor pe distanțe mai lungi, efectuați opriri regulate, în spațiile de servicii sau în parcările amenajate, pentru odihnă și hidratare corespunzătoare, pentru a preveni instalarea stării de oboseală, cu consecințe negative asupra vigilenței la volan;
  • păstrați o distanță adecvată față de autovehiculul din față, pentru a putea reacționa în siguranță în caz de nevoie; folosiți centura de siguranță și dispozitivele de fixare pentru protejarea pasagerilor;
  • încercați să vă păstrați calmul pe toată durata deplasării și să manifestați respect în trafic, întrucât comportamentul agresiv va spori major riscul de a fi implicat într-un eveniment rutier cu urmări tragice!

Amintim că întreaga țară se află sub avetrizare meteo cod portocaliu și cod roșu până marți, 16 iulie.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax