Connect with us

ACTUALITATE

Senatorul melcilor: „Regret că nu m-am priceput să trăiesc. Am o linişte, că moartea face parte din viaţă”. Dorel Vişan, 85

Publicat


Marele actor clujean Dorel Vişan împlineşte 85 de ani azi, 25 iunie. În urmă cu un an şi ceva a acordat un interviu pentru Cluj24 în care explica noua sa filosofie de viaţă şi preocipările sale spirituale. Spunea că încă nu s-a împăcat total cu moartea, dar că are o aorecare linişte a lucrurilor şi că, dacă e să regrete ceva, e că nu s-a prea priceput să trăiască.

„N-aş putea să spun că m-am împăcat total, pentru că nu avem această educaţie, de a înţelege. Dar, am o oarecare linişte a lucrurilor, că moartea face parte din viaţă. Adică, moartea este trecerea într-o altă etapă a existenţei, într-un alt ritm. (…) Nu. N-am ce să regret. Regret numai un singur lucru, cum am zis şi într-un film: că nu m-am priceput să trăiesc”, spunea Dorel Vişan.

Vezi aici inteviul cu Dorel Vişan:

VIDEO. Dorel VIŞAN s-a făcut VINDECĂTOR. „Trăiesc după sistemele vechii credinţe”. “Vindeci întregul, partea se vindecă singură”

Dorel Vişan, scurt CV

Marele actor Dorel Vişan s-a născut la 25 iunie 1937, în satul Tăuşeni, judeţul Cluj. A absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti (1965), la clasa coordonată de profesorul George Dem. Loghin, lectorul Dem Rădulescu şi asistenta Adriana Piteşteanu.

După absolvire a fost angajat la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca, unde a desfăşurat o importantă activitate teatrală, interpretând peste 40 de roluri în teatru, de la Moliere la Shakespeare, de la Marivaux la Buchner, conform unui comunicat al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale” (UNATC).

Dorel Vişan „a excelat prin forţă şi autenticitate în compunerea unor personaje cărora le place să pozeze în oameni de treabă, simpatici, sociabili, dar ale căror gânduri ascunse sunt disimulate cu grijă”, potrivit „Dicţionarului de cinema”, Editura Univers Enciclopedic apărut în 1997.

Actorul are o bogată filmografie, fiind distribuit în aproximativ 90 de producţii cinematografice româneşti şi internaţionale. A colaborat cu regizori importanţi, printre care: Geo Saizescu, Stere Gulea, Nicolae Corjos, Nicolae Mărgineanu, Sergiu Nicolaescu, Radu Gabrea, Mircea Danieliuc, Marius Th. Barna, Şerban Marinescu.

Filme

Filmul de debut al lui Dorel Vişan a fost „Păcală” (1974). Au urmat pelicule ca „Trecătoarele iubiri” (1974), „Tănase Scatiu” (1976), „Mânia” (1977), „Iarba verde de acasă” (1977), „Între oglinzi paralele” (1978), „Gustul şi culoarea fericirii” (1978), „Drumuri în cumpănă” (1978), „Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu” (1979), „Înainte de tăcere” (1979), „Bietul Ioanide” (1979), „Rug şi flacără” (1980), „Mireasa din tren” (1980), „O lacrimă de fată” (1980), „Casa dintre câmpuri” (1980), „Bună seara, Irina” (1980), „Semnul şarpelui” (1981), „Probleme personale” (1981), „Castelul din Carpaţi” (1981), „Baloane de curcubeu” (1982), „Năpasta” (1982), „Femeia din Ursa Mare” (1982), „Faleze de nisip” (1983), „Lovind o pasăre de pradă” (1984), „Eroii nu au vârstă” (1984), „Domnişoara Aurica” (1985), „Furtună în Pacific” (1985), „Sezonul pescăruşilor” (1985), „Declaraţie de dragoste” (1985), „Pădureanca” (1987), „Moromeţii” (1987), „Iacob” (1988), „Un bulgăre de humă” (1989), „Undeva în Est” (1991), „Drumul câinilor” (1991), „Rămânerea” (1992), „Balanţa” (1992), „Vulpe – vânător” (1993), „Cel mai iubit dintre pământeni” (1993),

„Senatorul melcilor” (1995), „Ultima gară” (1998), „Fii cu ochii pe fericire” (1999), „Torniamo a casa” (1999), „Zapping” (2000), „Manipularea” (2000), „Valsul lebedelor” (2002), „Turnul din Pisa” (2002), „Occident” (2002), „Noro” (2002), „Magnatul” (2004), „Sindromul Timişoara – Manipularea” (2004), „Dallas Pashamende” (2005), „Sistemul nervos” (2005), „Ticăloşii” (2007), „Gala” (2007), „Inimă de ţigan” (2007), „The Dot Man” (2007), „Dincolo de America” (2008), „Cocoşul decapitat” (2008), „Despre oameni şi melci” (2012), „Ana” (2014), „Doar cu buletinul la Paris” (2015), „Scurtcircuit” (2017).

Premii

Pentru rolurile interpretate în filme, Dorel Vişan a primit premii importante – Premiul ACIN pentru filmul „Iacob”, 1988; Premiul UCIN pentru „Senatorul melcilor”, 1955 (pentru prestaţia din acest film Dorel Vişan a primit premiul de interpretare masculină la Festivalul Filmului Mediteranean de la Montpellier-Franţa; Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină la Festivalul Filmului Românesc de la Costineşti (1981); Cel mai bun actor al anului acordat de Asociaţia Oamenilor de Teatru (1987); nominalizare pentru cel mai bun actor la Festivalul european al filmului (1988); Premiul de Excelenţă la TIFF pentru activitatea sa neîntreruptă în slujba artei (2003).

În paralel cu activitatea sa artistică de pe scenă şi din filme, a fost şi director al Teatrului „Lucian Blaga” din Cluj, precum şi profesor la Universitatea „Babeş-Bolyai”.

La 30 mai 2002, a fost decorat de Preşedinţia României cu Ordinul naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alţi actori, „pentru prestigioasa cariera artistică şi talentul deosebit prin care a dat viaţă personajelor interpretate în filme, dar şi pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.

Activitatea literară este a doua pasiune a actorului Dorel Vişan. A debutat literar cu poezii, în 1995, publicând patru volume de versuri – „De vorbă cu Domnul” (1997), „Vremea cireşelor amare” (1998), „Păcate…” (2000), „Psalmi” (2003). Numele său a fost inclus în antologiile „Poeţi clujeni contemporani” (1997) şi „Un pahar cu lumină. Poeţi contemporani clujeni” (antologie bilingvă româno-maghiară, 2005). Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj, precizează comunicatul UNATC.

Cetăţean de onoare, Doctro Honiris Causa

În septembrie 2014, actorul Dorel Vişan a primit titlul de Cetăţean de onoare al comunei Bonţida, comună din care face parte şi satul său natal, Tăuşeni. Titlul a fost acordat în cadrul unei ceremonii organizate la castelul Banffy din Bonţida. Tot în 2014, în 16 decembrie, Dorel Vişan a fost omagiat la aniversarea a 50 de ani de teatru, muzică şi film în spectacolul aniversar „Iată, vin colindători!”, la Sala Palatului.

A primit la Gala Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România (UARF), din februarie 2015, premiul de excelenţă „pentru creaţii remarcabile în domeniul artei şi cinematografiei”. În acelaşi an, în martie, a primit din partea municipalităţii Galaţi, Cheia Oraşului, pentru „prodigioasa activitate culturală, cinematografică şi teatrală din cei peste 50 de ani de carieră”.

La 15 mai 2017, a fost distins cu trofeul celei de-a opta ediţii a festivalului „Serile Filmului Românesc”. Trofeul i-a fost înmânat de directorul festivalului, Andrei Giurgia, în cadrul unui moment aniversar intitulat „Dorel Vişan – Portret de artist. O viaţă închinată frumosului”, desfăşurat la Bojdeuca lui Ion Creangă din Ţicău. De asemenea, Institutul Cultural Român i-a atribuit cunoscutului actor Premiul pentru întreaga activitate artistică.

„Dorel Vişan este, ştim cu toţii, un actor remarcabil, cu o carieră impresionantă şi cu o reputaţie care trece dincolo de graniţele ţării. Premiul oferit de Institutul Cultural Român nu face decât să confirme această prestigioasă carieră artistică”, a afirmat ambasadorul cultural al festivalului, Irina Margareta Nistor, care i-a înmânat acest premiu.

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, i-a acordat lui Dorel Vişan o medalie aniversară special creată pentru a marca 180 de ani de la naşterea scriitorului Ion Creangă.

În iunie 2018, actorul a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) „I.L. Caragiale”. La acel moment, actorul spunea că actorii sunt „slujitorii publicului”.

„Noi nu trebuie să uităm, spun pentru cei mai tineri artişti, că suntem slujitorii publicului. Suntem ceea ce în Evanghelie se numeşte ‘punerea înainte’. Noi punem înaintea oamenilor pâinea şi sarea cunoaşterii. În aceste condiţii, artistul poate să-l facă pe om mai luminos, mai pur şi mai bun, sau poate să-l facă mai arogant, mai confuz şi mai isteric. Noi alegem”, afirma Dorel Vişan la finalul ceremoniei desfăşurate în Sala „Ileana Berlogea” a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale” din Bucureşti.

În octombrie 2019, actorul a lansat, la Salonul Hunedorean al Cărţii, două volume de poezie şi eseuri.

Anul următor, în februarie 2020, cu ocazia prezentării în premieră de gală, la Sala Mare a Teatrului Naţional Bucureşti, a filmului „Balanţa”, prima producţie românească restaurată în format digital 4K, Dorel Vişan afirma: „Filmele acestea care au fost făcute cu atâta trudă şi cu atâta ştiinţă a subtilităţii, care au sărit peste ideologie şi au scos în evidenţă marii artişti ai României sunt încă o dovadă că un film mare se face cu artişti mari. (…) Iată că timpul l-a cosit pe maestrul Lucian Pintilie şi a cosit atâţia mari artişti, dar adevărul lor a rămas. (…) M-a impresionat faptul că atâţia artişti din acest film nu mai sunt şi mă uit la noi”.

În august 2021, la Iaşi, cu ocazia celei de-a XII-a ediţii a Festivalului Serile Filmului Românesc, marele actor spunea că artiştii nu sunt instrumente, iar teatrul şi filmul sunt nişte „altare laice” ale culturii.

Noi, artiştii, suntem instrumente

„Noi, artiştii, nu suntem nişte instrumente ca să-i facem pe ceilalţi să râdă. Noi facem un apostolat sau cel puţin aşa făceau cei care nu mai sunt. (…) Teatrul şi filmul sunt nişte altare laice. Nu sunt nişte locuri de şmecherii şi de manifestare a gărgăunilor din capul unora, ci sunt locuri în care se transmit mesaje de bine, de adevăr şi de frumos. Aceste trei cuvinte artiştii nu le pot despărţi. Unul faţă de celălalt nu au valoare. Noi am uitat un lucru, că suntem duali. Suntem formaţi din materie şi spirit, din trup şi suflet. Fiind formaţi din aceste două lucruri, avem două gândiri: o gândire materialistă şi o gândire spiritualizată. Tragedia lumii moderne este că omul nu mai participă cu toată gândirea fiinţei lui, ci participă numai cu gândirea materialistă, cu gândirea în maşină, este robul telefonului, este robul calculatoarelor, este robul reclamelor idioate. Este tot ce vrei, dar nu mai participă cu gândirea lăuntrică, gândirea lăuntrică ce te deschide pentru a-ţi depăşi necazurile şi care te deschide spre revelaţia divină, singurul lucru care dă sens”, a afirmat actorul.

Tot în 2021, actorul Dorel Vişan a primit un premiu „pentru cariera artistică în teatru şi în cinema” la a 50-a ediţie a Galei Premiilor UCIN, precum şi diploma „Distincţia Culturală” – „pentru înalta artă actoricească şi permanenta sa colaborare cu Academia” la acordarea Premiilor Academiei Române.

Din bogata filmografie a actorului Dorel Vişan mai amintim: „Bunicul şi o biată cinste” (1984), „Piciu” (1985), „Sper să ne mai vedem” (1985), „Cale liberă” (1987), „Timpul liber” (1993), „Începutul adevărului (Oglinda)” (1994), „Prea târziu” (1996). AGERPRES

La mulţi ani!



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

Echipa Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava a câștigat competiția E.ON Energy Challenge, ediția 2024

Publicat

De

C\;tig[tori E.ON Energy Challenge

Cele cinci echipe finaliste în competiția studențească E.ON Energy Challenge încheie astăzi o săptămână plină de activități, dar și de provocări și emoții pe măsură.

Sesiunile de mentorat alături de specialiști E.ON, derulate în cadrul „Energy Challenge Academy” pe parcursul ultimelor patru zile, au adus nu doar informații utile pentru etapa finală a concursului, ci și oportunități de explorare prin metode de brainstorming tehnic, marketing, cybersecurity și public speaking.

Echipa Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava a câștigat competiția E.ON Energy Challenge, ediția 2024

„E.ON Energy Challenge 2024 a fost un eveniment de nota 10, nu pentru că am celebrat ediția cu numărul 10, ci pentru că am avut proiecte extraordinare. M-au impresionat în mod special ambiția și hotărârea acestor studenți de a demonstra că inventivitatea nu are limite. Entuziasmul lor a fost molipsitor și ne-a confirmat că noi suntem singurii care ne punem limite”, a declarat Roxana Băndilă, director Divizia Resurse Umane E.ON, la finalul competiției.

Echipele și proiectele câștigătoare:

Locul I: Echipa DBS Energy Solutions a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava care a propus soluții inedite pentru protecția panourilor fotovoltaice și care a primit premiul cel mare în valoare de 3.000 de euro.

 

Locul II: Echipa Grid Guardians a Universității „Transilvania” din Brașov care a convins juriul cu o aplicație software pentru reducerea consumului de energie și care a fost recompensată cu experiențe în valoare de 600 euro/membru echipă.

Locul III: Echipa Hydro Vault de la Universitatea Petrol-Gaze Ploiești și Universitatea Politehnică București care a prezentat o strategie inovativă pentru cuplarea și optimizarea sectoarelor industriilor petroliere prin utilizarea hidrogenului ca element de legătură – propunere recompensată cu experiențe în valoare de 300 euro/membru echipă.

Finala competiției a avut loc vineri, 15 martie, la sediul companiei E.ON din Târgu Mureș și a reunit echipe de la Universitatea „Ștefan cel Mare” (Suceava), Universitatea „Transilvania” (Brașov), Universitatea „Al. Ioan Cuza” (Iași), Universitatea Petrol-Gaze Ploiești și Universitatea Politehnică București.

E.ON Energy Challenge a antrenat peste 428 de studenți

E.ON Energy Challenge a debutat în anul 2015 și, de atunci, a antrenat peste 428 de studenți din diferite centre universitare din România. Proiectele prezentate pe parcursul acestor ani au oferit soluții inovative, unele dintre acestea fiind implementate în cadrul companiei E.ON.

Câștigătoarea ediției 2023 și a marelui premiu în valoare de 3.000 de euro a fost desemnată echipa Universității „Transilvania” din Brașov, proiectul „ArtByte” fiind considerat cel mai inedit dintre cele prezentate. Pe locul al doilea s-a clasat echipa de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași cu proiectul „Medenic” – un instrument software util pentru persoanele care doresc să apeleze la servicii medicale, iar cel de-al treilea loc a fost ocupat de echipa Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava cu proiectul „DBS Energy Solutions”.

Despre E.ON România

Grupul german E.ON este unul dintre liderii pieței de energie, având în România o prezență consolidată de-a lungul a 19 ani. Companiile-fanion ale grupului sunt Delgaz Grid și E.ON Energie România, acestea desfășurând activități de distribuție de energie electrică și gaze naturale pentru 3,6 milioane de clienți, respectiv de furnizare a energiei și a soluțiilor energetice pentru circa 3,4 milioane de clienți.

De la intrarea pe piața din România, E.ON a investit peste 2,3 miliarde de euro, în principal în modernizarea rețelelor. Totodată, valoarea contribuțiilor virate la bugetul de stat și bugetele locale se ridică la 3,4 miliarde de euro.

Citește mai departe

EVENIMENT

5 ani de realizări medicale remarcabile și responsabilitate pentru siguranța pacienților la Spitalul Regina Maria Cluj

Publicat

De

Spitalul Regina Maria Cluj

Spitalul Regina Maria Cluj a fost inaugurat în luna martie 2019 și a devenit, în scurt timp, o unitate medicală cu o importanță regională semnificativă, datorită serviciilor integrate și responsabilității echipei medicale pentru siguranța pacientului.

„Succesul spitalului are la bază dotările moderne care sunt utilizate de un personal implicat, al cărui obiectiv principal este siguranța pacientului. Acesta este dublat de responsabilitate, empatie, sprijin în actul terapeutic, ajutor multidisciplinar în proceduri complexe și dorința de adaptare la progresul științei și al tehnologiei medicale”, precizează Prof. Univ. Dr. Constantin Ciuce, medic primar cu dublă specializare în chirurgie generală şi vasculară și directorul medical al Spitalului Regina Maria Cluj.

Cele mai importante realizări ale spitalului în ultimii 5 ani

Aniversarea reprezintă și un moment de recunoștință pentru impactul pe care medicina de excelență îl are în viața pacienților. Una dintre cele mai importante realizări ale spitalului este deschiderea în 2021 a Centrului de Fertilitate și FIV, unde au fost efectuate aproximativ 500 de inseminări intrauterine și 268 de proceduri FIV cu o rată de succes de aproape 50%.

Doar în anul precedent, 34 de copii s-au născut în Spitalul Regina Maria Cluj din sarcini obținute prin FIV și inseminare intrauterină.

Rezultatele remarcabile nu ar fi fost posibile fără investițiile semnificative în departamentele spitalului. Centrul de Fertilitate și FIV poate ține pasul cu orice laborator performant, datorită celor mai bune medii de cultură, incubatoarelor de ultimă generație cu supraveghere video, conectate la sisteme de inteligență artificială și posibilității de a efectua testare genetică non-invazivă a embrionilor (niPGT-A).

Miracolele se întâmplă în fiecare zi și la Secția de Neonatologie a Maternității, unde îngrijirea nou-născuților este asigurată 24/24h de o echipă formată din medici și asistente specializate în neonatologie. Aici au fost tratați peste 180 de nou-născuți cu greutatea sub 2.500 g. Bebelușul cu cea mai mică greutate și vârstă îngrijit aici, care a plecat acasă sănătos, avea doar 32 de săptămâni și cântărea 1.300 de grame.

Tehnologiei de vârf – Robotul Da Vinci XI și soft-ul Synapse 3D

O altă realizare cheie este înființarea departamentului de Chirurgie Robotică, unde se regăsesc pionerii chirurgiei robotice în urologie din România, care operează cu ajutorul tehnologiei de vârf – Robotul Da Vinci XI și soft-ul Synapse 3D. În ultimii 3 ani, 315 pacienți cu patologii urologice și ginecologice complexe au beneficiat de intervenții chirurgicale realizate prin intermediul acestor echipamente performante.

Datorită specialiștilor cu expertiză medicală dovedită, în cadrul spitalului au fost dezvoltate și alte 2 centre de excelență care oferă pecienților cele mai bune soluții terepeutice la nevoile lor. Centrul de diagnostic și tratament al patologiei tiroidiene permite programarea pacienților la consulturile de endocrinologie și de chirurgie complexă, cu scopul unui diagnostic corect și a unui act chirurgical adecvat, acces la rezultatul examenului microscopic și facilitarea unui consult oncologic, atunci când diagnosticul histopatologic indică investigații suplimentare de cancer.

În același timp, Centrul integrat de patologie a sânului oferă acces pacientelor la evaluare imagistică, marcarea leziunilor suspecte, chirurgia leziunilor benigne și maligne și reconstrucția sânului cu ajutorul protezelor sau prin auto-transplant de țesuturi.

Adresabilitatea pacienților pentru patologii cronice sau urgente a crescut semnificativ în ultimii 5 ani

Procedurile de diagnostic, tratament și patologia abordată au fost semnificativ îmbunătățite în ultimii 5 ani, datorită dezvoltării echipelor multidisciplinare, dar și investiției în dotările spitalului cu tehnologie de ultimă generație.

„Spitalul Regina Maria Cluj a fost gândit, încă de la început, ca un spital multidisciplinar în cadrul căruia se regăsesc servicii medicale oferite în sistem ambulator, cameră de gardă, imagistică și în condiții de spitalizare continuă. Adresabilitatea pacienților a crescut semnificativ în cei 5 ani pentru toate serviciile oferite de către spital, pentru patologii cronice sau urgente adresate tuturor specialităților pentru care spitalul este acreditat.

Este de remarcat faptul că prima intervenție chirurgicală care a avut loc în Spitalul Regina Maria Cluj, la 18 martie 2019, a fost urmată, în prima lună, de peste 40 de operații de dificultate medie sau crescută, iar de atunci trendul a fost unul crescător”, completează Prof. Univ. Dr. Constantin Ciuce.

Intervenții chirurgicale care au oferit o nouă șansă la viață pacienților

Pentru echipa medicală a Spitalului Regina Maria Cluj, ultimii 5 ani au reprezentat o călătorie bazată pe siguranța pacientului și responsabilitatea actului medical. Fiecare intervenție are scopul de a îmbunătăți calitatea vieții pacientului, însă există anumite cazuri complexe, ce pot fi clasate drept adevărate performanțe medicale.

Un astfel de caz este cel al unui pacient diagnosticat cu cancer de pancreas, căruia i-au fost acordare șanse mici de supraviețuire, din cauza extensiei tumorale. Acesta a fost operat cu success, iar la 2 ani după intervenție, la examinarea imagistică nu au fost identificate semne de recidivă sau metastazare.

O altă operație de o complexitate deosebită a constat într-o nefrectomie parțială a unui pacient cu rinichi unic, prin care formațiunea tumorală a fost îndepărtată cu succes.

Integrarea cu succes a unui număr mare de specialități, echipele multidisciplinare care tratează pacienții cu mult sprijin și empatie, investițiile în tehnologia medicală de vârf, toate aceste lucruri au oferit comunității din Cluj, dar și din regiunile aflate în proximitate, o experiență medicală autentică.

În următorii cinci ani, principala misiune a Spitalului Regina Maria Cluj va rămâne grija pentru oameni, împreună cu găsirea celor mai bune soluții de tratament pentru nevoile lor.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Vasile Dâncu, mesaj către pesediștii clujeni: Ne vom bate în alegeri cu liberalii, cu Boc și Tișe

Publicat

De

Vasile Dâncu

Președintele PSD Cluj, senatorul Vasile Dâncu, le-a transmis social-democraților clujeni că la alegerile locale se vor bate cu liberalii și cu ceilalți, cu Emil Boc și Alin Tișe, criticând faptul că 20 de primari PSD au plecat în urmă cu patru ani la PNL pentru ”două mușcături de pită cu slănină”.

Vasile Dâncu a declarat la lansarea candidatului PSD Huedin, conslierul local Oana Goga, că filiala județeană Cluj trebuie să înceteze cu certurile și polemicile interne.

Vasile Dâncu, mesaj către pesediștii clujeni: Ne vom bate în alegeri cu liberalii, cu Boc și Tișe

”Noi nu putem să mergem mai departe așa, cu tot felul de șmecherii pe care încercăm să le facem cu politica. Politica se bazează pe oameni și pe solidaritate, este despre echipe, nu despre ce vrem fiecare dintre noi.

Fiecare vrea să fie șef, dar nu poți să fi așa decât șef numit, dar șefii numiți nu rezistă mult timp.

”Pentru două mușcături de pită cu slănină”

Vă propun astăzi să terminăm campania internă de certuri, polemici și alte lucruri.

De azi încolo ne batem cu liberalii și cu ceilalți, cu Boc și Tișe. Asta este competiția noastră, altfel nu o să funcționeze nimic.

Faptul că au plecat de la noi 20 de primari o dată arată că nu eram o organizație, pentru că nu se poate ca pentru două mușcături de pită cu slănină să te duci la un alt partid”, a spus Dâncu.

Potrivit acestuia, primarii care au rămas în PSD au dovedit că au caracter.

”Să câștigăm alegerile”

”Trebuie să avem caracter și să câștigăm alegerile, pentru că oamenii se iau după oameni pe care îi respectă. Nu te respectă nimeni dacă faci numai figuri, jocuri, te lupți cu colegii tăi.

E o competiție în partid, dar haideți să facem o competiție pe rezultate. Numai așa putem să fim câștigători”, a mai spus liderul PSD Cluj.

Vasile Dâncu a promis că dacă PSD Cluj va reuși să obțină 4 mandate de primar-femei la alegerile locale din 9 iunie, le va preda organizația județeană.

Fiecare trebuie să contribuie cu ceva

Acesta a precizat că după alegerile din iunie va fi organizată Conferința Județeană a PSD Cluj, iar în funcție de rezultate se va decide împărțirea funcțiilor de la București sau din instituții, din serviciile deconcentrate.

”Astăzi avem în serviciile deconcetrate de la noi oameni pe care nu i-am văzut de 10 ani, nici la partid, nu vin nici să își plătească cotizații. Așa ceva nu funcționează, așa partid de amatori nu funcționează.

(…) Fiecare trebuie să contribuie cu ceva la partid. Cine are bani, contribuie cu bani la campanie. Cine nu are bani, contribuie cu muncă, cine nu are chef de muncă și nici bani, aduce membri de partid noi.

Nu merităm totul dacă nu facem nimic.

Haideți să fim o echipă”, a mai transmis Vasile Dâncu, care a explicat că el nu a avut ambiția să conducă filiala PSD Cluj, ci a vrut doar să facă pace în organizație.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Sute de angajați ai Primăriilor din județ, în grevă de avertisment. Amenință cu blocarea alegerilor

Publicat

De

Grevă Primării comune Cluj

Activitatea din 32 de Primării din județul Cluj a fost blocată luni, timp de două ore. Aproximativ 500 de angați ai primăriilor comunelor au participat la greva de avertisment, care va continua și în zilele următoare.

Oamenii cer aplicarea Legii salarizării, asta pentru că, spun ei sunt diferențe de salarii între funcționarii publici din comunele mici și cele mari.

Față de cei din orașe și municipii, diferența la salariu este de peste 200%.

Sute de angajați ai Primăriilor din județ, în grevă de avertisment. Amenință cu blocarea alegerilor

Greva de avertisment a avut loc luni, între orele 11-13, dar intervalul orar se va schimba în fiecare zi de protest.

„Noi încercăm să fim măcar primiți la negicieri. Ni s-a promis că se va rezolva și problema noastră, dar apoi ni s-a cerut să așteptăm până în aprilie. Dar guvernanții au rezolvat alte probleme, în sănătate, învățământ, iar pentru noi nimic”, a declarat pentrt Cluj24.ro Cornelia Delimoț, președinta Sindicatului Național Solidaritatea Comunelor și Orașelor din Românie (SCOR), filiala Cluj.

Aceasta a mai precizat că pe lângă greva de avertisment are loc și o grevă japoneză „cu exces de zel”. Iar dacă problema stringentă a angajaților nu va fi rezolvată, angajații din primării vor declanșa greva generală. Aceasta ar putea avea loc într-o perioadă critică, și anumea ceea în care se fac plățile APIA și cea în care vor avea loc alageri.

Scrisoare către cetățeni din partea angajaților Primăriei

„Sindicatul Național SCOR vă cere scuze pentru disconfortul pe care vi-l vom crea în aceste zile, în care vom fi în grevă de avertisment (câte două ore pe zi de încetare a activității) și grevă japoneză prin exces de zel (prin care vom rezolvarea orice lucrare sau cerere, dar la termenul maxim legal)”, se arată îmtr-o scrisoare către toți locuitorii comunelor.

Reprezentanții SCOR explică faptul că protestul lor nu este împotriva primarului, și nici împotriva comunității locale, ci împotriva guvernului, care îi discriminează și îi umilește.

„Știm! Pe toate căile posibile, ne jignesc și ne umilesc, când se referă la noi ca fiind <<bugetarii aceia mulți,
puturoși și cu salarii nesimțite>>!

Vă rugăm mult să nu-i credeți și să înțelegeți următoarele:

  • Și noi suntem cetățeni ai satului, în majoritatea noastră.
  • Și noi plătim impozite și taxe, atât la stat cât și la bugetul local.
  • Și noi avem familie, copii, părinți sau bunici bolnavi și greutăți ca voi toți.
  • Salariul personalului dintr-o primărie mică este limitat prin lege la un nivel de 37,5% față de cel la care
    au dreptul colegii din primăria municipiului reședință de județ, deși avem aceleași studii și atribuții.
  • În jumătate din comunele din România, veniturile reale pentru studii superioare sunt între 2.200 și 3.500
    de lei, mai mici decât venitul minim net legal al muncitorului necalificat dintr-o firmă de construcții.

Salarii „înghețate” șla nivelul anului 2021

„Salariații din educație, asistență socială și sănătate, care au făcut greve, sunt salarizați anul acesta la
nivelul anului 2023 + 20% și sunt în responsabilitatea și cofinanțarea noastră, a primăriilor.

Salariile noastre sunt înghețate la nivelul anului 2021, cu o creștere de doar 5% în acest an”, au precizat aceștia.

Din 2021 și până astăzi:

  • Inflația totală a fost de 35%
  • Creșterea prețurilor produselor alimentare a fost de 39,77%
  • Creșterea prețurilor produselor nealimentare a fost de 33,52%
  • Chiar și impozitele și taxele locale au crescut cu 22%

„Guvernul ne-a amăgit timp de 6 săptămâni că ne va face dreptate, acum s-au sucit și ne spun că trebuie să așteptăm jumătatea lunii aprilie, ca să calculeze cum merg încasările din impozite și taxe, deși efortul bugetar necesar pentru noi, în toată țara, reprezintă doar 0,047% din cheltuielile totale ale statului.

Din toate aceste motive, vă rugăm să ne credeți, ne-a ajuns cuțitul la os și trebuie să protestăm, pentru
că nu mai avem altă soluție.

Vă rugăm să fiți alături de noi!!
Discriminarea la adresa comunelor și satelor din România trebuie să înceteze!!
Noi, cetățenii satelor, avem aceleași drepturi ca și cei din buricul Bucureștiului!!”, se arată în scrisoarea către locuitorii comunelor.

Foto: SCOR Cluj

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax