Connect with us

EVENIMENT

Selly vs. Anisie sau iluzia ”dezbaterilor” în reformarea învățământului românesc (3) – ”Lecția” despre demnitate, dialog și colaborare

Publicat


Am fost mustrat în mesaje particulare după primul episod al acestei serii că mă ocup de Selly și Anisie, în loc să scriu despre lucruri serioase. Mărturisesc că nu-mi sunt foarte familiare nici vloggerul Selly, nici vloggeritul, în general, și că nu aș fi scris despre tânărul Andrei Șelaru, zis Selly, dacă nu ar fi fost vorba despre educație și despre învățământ la nivel de dialog cu ministrul Educației și, mai ales, despre deja un precedent periculos la miniștrii Educației de la noi, care, atunci când sunt jigniți grosolan de către elevi de gimnaziu sau liceu, reacționează total antipedagogic și antiregulamente.

Regulamente pe care le-au aprobat chiar ei prin ordin de ministru, dând astfel un exemplu extrem de toxic și de periculos de cum nu ar trebui procedat în asemenea momente. E suficient în acest sens să ne aducem aminte de eleva din județul Cluj care, în mai 2019, când era vorba la nivel ministerial despre creșterea numărului de clase de profesională, adresa un mesaj extrem de dur ministrului Educaţiei de atunci.

“Mi-ai distrus visul! Tu, Andronescu!”

Să ne amintim câteva pasaje din mesajul elevei: “Mi-ai distrus visul! Tu, Ecaterina Andronescu! Deşi sunteți ministrul educaţiei (un statut prea înalt pe care NU îl meritați) sunt sigură că până și un copil de 5 ani ar înțelege că nu știți ce faceți cu viata multor oameni și elevi în cazul de față. Am 14 ani…(…) E vorba că de pe acum doriţi ca şi copiii buni să se lase de învăţat, să devenim o ţară de proşti, doar pentru a fi mai uşor de manipulaţi! Trebuie să recunoaştem adevărul crunt. România este condusă acum de incompetenţi!”

Nu știu dacă ministrul Andronescu a avut cunoștință de acest mesaj ”clujean”, dar știu cu certitudine că la alte mesaje similare reacția fostului ministru Andronescu a fost identică cu aceea a dnei Anisie de azi la criticile lui Selly: acești elevi au fost invitați la Ministerul Educației pentru o întâlnire cu dna ministru…!?! Reacție greu de înțeles și atunci, ca și acum, în ciuda faptului că, se subînțelege, elevii autori ai acestor mesaje nu au dat niciodată curs invitației acestor ministri stupefianți prin gesturile lor neobișnuite.

Cei puternici ar trebui să fie repere

Iată că situația s-a repetat cu ministrul Anisie și Selly. Numai că, de această dată, a dezertat de la întâlnirea programată chiar ministrul! O lume pe dos, veți spune, fără maniere, fără principii sau cu principii și maniere care ”va să zâcă că nu le are.”

Personal, nu vreau să judec pe nimeni, las cititorii să o facă, fiecare în felul său. Deși nu trebuie uitat că și copiii și tinerii au drepturile și nevoile lor, inclusiv de educație și de bune maniere. Reamintim că ”tonul face muzica! și că democrația nu înseamnă lipsa bunelor maniere și nici anarhie. Dimpotrivă, înseamnă colaborare și respect pentru ceilalți și pentru cuvântul dat. Și nu numai în cazul elevilor, ci și în acela al profesorilor. Ca să nu mai vorbim de miniștri. Și, cu deosebire, de miniștri de la Educație…!

Pentru că una din marile noastre probleme este că am început și continuăm, chiar de la și la nivel de minister al educației, să ne batem joc de școală și de profesori. În acest sens, atitudinea unor ”influenceri” precum Selly, mari ”specialiști” în învățământ, este și rezultatul unor gafe impardonabile ale unor miniștri ca Pop, Andronescu sau Anisie.

Pe de altă parte, cei mari și puternici ar trebui să fie repere. Profesionale și morale. Și nu numai.

Scriam cândva despre Ministerul Educației ca despre ministerul fără suflet. Selly ar spune, probabil, fără cuvânt…

A-ți fi sau a nu-ți fi rușine

A-ți fi sau a nu-ți fi rușine, cum reclamă Selly, nu asta e întrebarea corectă, chiar dacă ministrul Educației a greșit. Faptul că o voce tânără reia ideile lui Funeriu și Miclea, chiar și fără să le înțeleagă, și le difuzează în mediul online cu sute de mii de urmăritori este în sine un lucru pozitiv, deși, în ciuda atâtor vizionări, el este încă în domeniul educației un neinițiat. Este adevărat însă, unul care are destul timp și resurse să învețe, inclusiv ce înseamnă învățământul, educația și bunele maniere.

În realitate, nu despre Selly și Anisie este vorba, ci despre noi

Așadar, răspund cititorilor care mi-au imputat preocuparea pentru confruntarea Selly-Anisie. La urma urmei, nu despre Selly și Anisie este vorba, ci despre noi, despre societatea în care trăim și pe care o construim deconstruind-o, acceptând false valori în funcții publice, false vedete și falși formatori de opinie, acceptând discreditarea autorității din rațiuni meschine de popularitate ieftină sau de spectacol jalnic în scop electoral.

O societate în care copiii și tinerii noștri (unii excepționali) ne interpelează și ne apostrofează public că nu avem Cuvânt (a se citi Onoare), că îi neglijăm și îi mințim constant, ca și cum nu ar fi vorba de copiii noștri, ci de dușmanii noștri. La fel de vinovată aici este și presa și, în general, mass-media ahtiată de senzațional și audiență maximă și, mai nou, online-ul atât de mult cultivat și atotputernic acum și de aici încolo.

Concluzia o putem desprinde fiecare: Cui i-e frică de asemenea subiecte să nu le abordeze și cui i-e frică de Selly să nu-l provoace , pentru că, știm din vechime, cine ridică sabia… (Mircea Bertea)

*Prof. dr. MIRCEA  BERTEA este directorul Colegiului Naţional Pedagogic “Gh. Lazăr” Cluj-Napoca, Profesor asociat Universitatea “Babeş-Bolyai” Cluj, Membru al Centrului Internaţional de Cercetări şi Studii Transdisciplinare Paris, Expert al Uniunii Europene pentru Educaţie şi Cultură.

 

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ADMINISTRAȚIE

Podul de piatră, este marcat! Și de vineri și circulat. În Baciu

Publicat

După ce joi seara s-au efectuat marcajele, vineri dimineața s-a deschis și circulația pe podul din Baciu.

Ritmul lent al lucrărilor și blocajele de trafic generate de șantier au adus numeroase reclamații din partea șoferilor.

Ministerului Transporturilor se laudă că lărgirea șoselei Cluj-Napoca – Baciu la patru benzi și realizarea podului de la Valea Seacă vor fi gata într-un timp record.

Obiectivul face din strategia autorităților de a decongestiona traficul în zonă, care include și viitorul pasaj peste calea ferată de la Tăietura Turcului.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere este cea care finanțează lucrările care sunt executate de Direcția Regională de Drumuri și Poduri Cluj.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Calendarul zilei, altfel: 4 decembrie (pamflet)

Publicat

În 1639, astronomul englez Jeremiah Horrocks a efectuat prima observație a tranzitului lui Venus. I-a dat fructe de pădure și-a așteptat să vadă ce iese pe partea ailaltă…

În 1855 a fost inaugurată “Școala de mică chirurgie” la Spitalul Mihai Vodă din București. Șef era un mic chirurg care avea un mic bisturiu cu care opera un mic manelist în timp ce mânca un mic cu muștar…

În 1948, vaporul chinez cu aburi Kiangya a explodat și s-a scufundat în gura de vărsare a râului Huangpu după ce s-a lovit de o mină lăsată în urmă de către marina imperială japoneză în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Numărul morților este necunoscut, cu toate acestea, se crede că între 2750 și 3920 au murit, 700-1000 supraviețuitori fiind preluați de către alte nave. Dacă ne luăm după numărul pasagerilor, vaporul era un fel de dublu Titanic la ora de vârf…

În 1959, ca parte a programului Mercury, NASA trimite în spațiu misiunea Little Joe 2 care transportă maimuța Sam (Macaca mulatta) pentru a testa funcționalitatea sistemelor și efectele adverse ale spațiului asupra oamenilor. Zborul a durat 11 minute și 6 secunde, după care a explodat. Așa-i când lași toate maimuțele la butoane, se duce dracului toată șandramaua!

În 1991, corespondentul Associated Press, Terry Anderson a fost eliberat după ce fusese ținut ostatic în Liban vreme de șapte ani. Noroc cu teroriștii că mai puteau scapă și bărbații de-acasă câte-un pic…

Marius Aciu

Citește mai departe

EVENIMENT

Ordonanță de Urgență privind telemunca. Contractele de muncă ar putea fi semnate electronic

Publicat

Guvernul se va întâlni astăzi pentru a discuta un proiect de Ordonanță de Urgență privind folosirea semnăturii electronice pentru contractele de muncă.

În prezent, potrivit legii 53/2003 privind Codul Muncii, contractele de muncă pot fi semnate doar în formă fizică, în scris.

Documentul oficial de OUG privind telemunca

Semnătura electronică este însoțită de marca temporală calificată și emisă de un prestator de servicii de încredere calificat, iar contractele individuale de muncă și actele adiționale încheiate vor fi arhivate de către angajator cu respectarea prevederilor Legii Arhivelor Naționale 16/1996, în condițiile tehnice stabilite de Legea nr.135/2007 privind arhivarea documentelor în formă electronică și care vor fi puse la dispoziția inspectorilor de muncă la solicitarea acestora.

Actul normativ mai introduce posibilitatea ca părțile să poată conveni să utilizeze semnătura electronică avansată emisă în concordanță cu cerințele Regulamentului (UE) nr.910/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 iulie 2014 pentru întocmirea anumitor înscrisuri/documente din domeniul relațiilor de muncă/securității și sănătății în muncă rezultate la încheierea contractului individual de muncă, pe parcursul executării acestuia sau la încetarea contractului.

Documentul poate fi citit în totalitate mai jos:

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum va fi vremea azi, 4 decembrie, la Cluj   

Publicat

Vremea la Cluj azi este rece cu temperaturi de iarnă. Maxima este înregistrată în jurul orei 15:00 la 4 grade Celsius, dar cerul va fi predominant senin pe tot parcursul zilei. Șansele de precipitații și cantitatea de precipitații vor fi nule. 

Vântul va sufla în medie cu 10 km/h. Pe arii restrânse vor fi și rafale de maxim 29 km/h.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate