EVENIMENT
Șase cazuri de ciupercă NEAGRĂ la pacienți care au trecut prin COVID-19 în România. Ce este această BOALĂ și pe cine AFECTEAZĂ
Șase cazuri de ciupercă neagră, o boală destul de rară, au fost diagnosticate într-o singură lună. Acestea au fost identificate la pacienți care au trecut prin boala COVID-19. Un pacient a murit.
Numărul pacienților diagnosticați cu mucormicoză (ciupercă neagră) a crescut simțitor, potrivit medicilor.
„În spital, am avut, în 15 ani, doar patru cazuri de mucormicoză și suntem un centru cu adresabilitate mare. Acum, am avut șase cazuri într-o singură lună. Deci, clar, numărul acestora a crescut simțitor și ne așteptăm în continuare să mai identificăm astfel de cazuri de mucormicoză.
Mare parte dintre aceștia erau pacienți diabetici, dar am avut și pacienți non-diabetici, care avuseseră tratamente cu doze mari de glucocorticoizi”, a declarat conf. univ dr. Răzvan Hainăroșie, director medical al Institutului de Fonoaudiologie și Chirurgie Funcțională ORL „Prof. Dr. D. Hociotă” din București, potrivit unei postări pe pagina RO Vaccinare
În doar o lună, la Institut au fost diagnosticate șase cazuri de ciupercă neagră. Cazurile au fost identificate la pacienți care au trecut prin boala COVID-19.
Dintre cei șase pacienți diagnosticați cu mucormicoză, patru au avut o evoluție favorabilă, unul a decedat, iar un altul se află la Terapie Intensivă, după ce a fost operat.
De regulă, arată specialiștii, infecția cu mucormicoză a fost identificată la o lună, o lună și jumătate după ce pacienții s-au vindecat de COVID-19. Medicii spun că vârsta pacienților diagnosticați este în scădere.
Ciuperca neagră
Ciuperca neagră afectează sinusurile, creierul și plămânii și poate fi fatală pentru pacienții diabetici sau cu imunitatea scăzută.
Potrivit statisticlilor, mucormicoza rinosinuzală are un indice de mortaliate cuprins între 36 și 40%, în timp ce, în cazul mucormicozei pulmonare, indicele de mortalitate variază între 75 și 100%.
De aceea, spun medicii, identificarea precoce a mucormicozei este extrem de importantă, iar inițierea tratamentului este esențială.
Cum se manifestă boala
Cele mai frecvente simptome observate la pacienții cu mucormicoză asociată cu COVID-19 au fost durerea facială, ptoza palpebrală (pleoapă căzută), scăderea acuității vizuale și chiar pierderea vederii, afectare sinusală cu risc de extindere cerebrală și pulmonară.
Evoluția poate fi fatală în cazul pacientului cu diabet și imunitate scăzută.
Boala nu este contagioasă, ceea ce înseamnă că nu poate fi răspândită în urma contactului cu oameni sau cu animale infectate.
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Sursa: RO Vaccinare
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
VIDEO. 400 de muncitori cu 200 de utilaje pe șantierul drumului Expres de la Cluj. Stadiul lucrărilor, aproape de 80%
Se lucrează încontinuu la Drumului Expres, care va face legătură pentru asigurarea conexiunii dintre Autostrada Transilvania și DN1, în dreptul localității Tureni în județul Cluj.
Pe acest drum expres va trebui să se circule încă din primul treimestru al anului viitor.
VIDEO. 400 de muncitori cu 200 de utilaje pe șantierul drumului Expres de la Cluj. Stadiul lucrărilor, aproape de 80%
Antreprenorul este mobilizat în șantier cu 400 de muncitori și 200 de utilaje, arată reprezentanții Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Cluj.
Stadiul fizic al lucrărilor a ajuns la 77%.
În acest moment se execută lucrări de terasamente, de consolidare – care constau în forare de piloți, forare și tensionare ancore, armare și betonare capitel, dar se realizează și drenuri longitudinale sub șanț, casiuri și gabioane pe Valea Negroteasa.
De asemenea, se lucrează la structuri, cum ar fi montare consolă trotuar, montare de predale, turnare beton placă suprabetonare și armare a grinzilor.
EVENIMENT
Daniel David, rectorul UBB Cluj, pe lista prezidențiabililor nominalizați de Kelemen Hunor
Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a nominalizat într-un interviu acordat Digi24, mai mulți prezidențiabili, relatează news.ro. Printre aceștia s-ar afla și rectorul UBB Cluj, prof. Daniel David.
”Cel mai repede în martie trebuie să organizăm (alegeri prezidențiale) şi trebuie să fie candidat comun. Nu poate fi acest candidat nici preşedintele PSD, nici preşedintele PNL, nici preşedintele UDMR şi nici preşedintele USR, dacă vine în guvernare”, a subliniat liderul UDMR.
Daniel David, rectorul UBB Cluj, pe lista prezidențiabililor nominalizați de Kelemen Hunor
El a precizat că acest candidat comun al partidelor trebuie nominalizat până la sfârşitul anului.
Kelemen Hunor a menţionat că ”trebuie un om familiarizat cu lumea politică, care este acceptat de toate partidele şi care poate să stârnească emoţii şi poate să intre într-o dezbatere politică şi are calităţile necesare pentru a fi preşedintele României”.
”Sunt câteva personalităţi de acest gen, dacă vrem să căutăm în zona academică avem pe Daniel David, profesor universitar, rectorul UBB, nu am vorbit cu el, e părerea mea personală. Dacă vrem ceva din zona politică putem vorbi de Daniel Funeriu, de Toader Paleologu, de Crin Antonescu, personalităţi care au şi capacitatea şi calitatea intelectuală şi calităţile umane, politice. Dar nu am vorbit cu ei. (..) Şi Nicuşor Dan, dar trebuie să fie de acord toată lumea cu acest candidat”, a mai arătat liderul UDMR.
EVENIMENT
Florin Danciu (Cluj24), despre constituirea noului Guvern: S-ar putea ca USR să rămână în opoziție
Florin Danciu, jurnalist la Cluj24 spune că am putea să avem suprize la constituirea noului Guvern al României.
Acesta a declarat la Primanews că este nevoie rapid de un nou Guvern, mai ales că suntem într-o situație ”suprarealistă”.
Florin Danciu (Cluj24), despre constituirea noului Guvern: S-ar putea ca USR să rămână în opoziție
Luni, partidele pro-europene au început discuțiile pentru constituirea noului Guvern. Este vorba de PSD, PNL, USR, UDMR, care ar urme să fie susținute și de minorități.
”Aici poate fi o surpriză, în sensul că USR va fi sau nu la guvernare. Eu zic că nu va fi. Este nevoie de un partid pro-european în opoziție.
Trăim într-o Românie suprarealistă. Am anulat niște alegeri prezidențaile… CCR a spus lucruri trăsnite. După logica elementară nu cred că ne aflăm într-o siuație constituțională după 21 decembrie. Mandatul președintelui nu poate fi prelungit decât în caz de catastrofă sau război.
Deci suntem înt-o situație în care este nevoie de acest guvern, dar s-ar putea să mai fie o surpriză și anume ca PSD să ia în calcul să nu mai fie propus domnul Ciolacu pentru funcția premier”, a spus Florin Danciu.
Noul guvern trebuie să vină cu un lucru major
În politică, spune Florin Danciu, contează interesele. ”Prietenie nu există în politică. Vorbim de bani, de avantaje… Dar această coaliție ar trebui să vină cu un proiect de reformă constituțională. Să vină cu un lucru major, măreț, nu aceleași lucruri ca reducerea numărului de parlamentari sau de ministere”, a mai spus Florin Danciu.
Ce poate însemna ceva măreț? Trebuie fondata a treia sau a patra republică, spune Florin Danciu.
”Nu mai putem sta cu constituția asta care crează o ambiguitate enormă între președinte și Guvern. Și cu Iohannis președinte se poate demara un referendum. Pentru că nația asta este înnebunită. O data la 5 ani trebuie să alegem între Ponta și Iohanns, între Băsescu și Geoană… Deci ar fi un bun prilej să calmăm situația… că nu votăm între Isus și Budha. Trebuie să votăm rațional, să votăm cu un partid”, a precizat Florin Danciu.
Acesta a mai spus că USR nu știe să facă politică. ”Sunt niște vedete fiecare în parte. Sigur, e un partid elitist, dar nu se pot înțelege unul cu celălalt…”.
El crede, de asemene, că va fi vorba de un candidat comun la alegerile prezidențiale, dar numai din partea PSD, PNL și UDMR. Nu și USR. ”Dar acel candidat va trebui să aibă și ok-ul puterilor suzerane”, a spus Florin Danciu.
EVENIMENT
FOTO. Doi traficanți de droguri, prinși în flagrant în Turda când vindeau o jumătate de kilogram de susbstanță psihoactivă
Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj, au documentat activitatea infracțională a doi traficanți de droguri, un bărbat și o femeie, de 30 și 32 de ani, cercetate pentru operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deține autorizație eliberată în condițiile legii, în formă continuată.
”La data de 9 decembrie a.c., persoanele cercetate au fost prinse în flagrant delict, în municipiul Turda, în timp ce ar fi comercializat peste 500 de grame de substanță psihoactivă 2MMC, pentru 17.500 de lei.
În aceeași împrejurare, asupra femeii cercetate a fost găsit un plic, conținând aproximativ 8 grame de substanță psihoactivă, ce ar fi fost destinată vânzării.
De asemenea, din cercetări a reieșit faptul că, în perioada iulie – octombrie 2024, bărbatul cercetat ar fi procurat, deținut și comercializat aproximativ 400 de grame de substanță psihoactivă 2MMC, indisponibilizată pe parcursul administrării probatoriului.
La aceeași dată, au fost efectuate 3 percheziții domiciliare la locuințele acestora, în județul Cluj, fiind ridicate substanță 2MMC, mai multe cântare de precizie, obiecte purtând urme de substanță, precum și alte mijloace de probă.
Ieri, 9 decembrie, procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Cluj au dispus reținerea acestora, pentru 24 de ore.
Arestați pe 30 de zile
Astăzi, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Cluj cu propunere de arestare preventivă a persoanelor cercetate, pentru 30 de zile.
Acțiunea a beneficiat de suportul specialiștilor Biroului Criminalistic din cadrul Poliției Municipiului Turda, luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj și lucrătorilor Direcției Regionale Vamale Cluj”, arată DIICOT.