Connect with us

EVENIMENT

VIDEO. Cum arată drumul expres care face legătura între A3 și DN1 la Tureni. Șeful CNAIR: Stadiul fizic este de 65%

Publicat


Lucrările pentru construcția drumului expres care va asigura legătura între autostrada Transilvania și DN1, în zona localității clujene Tureni, avansează.

Șeful CNAIR, Cristian Pistol, a anunțat că pe acest drum se va circula în primul trimestru al anului viitor.

Cum arată drumul expres care face legătura între A3 și DN1 la Tureni. Șeful CNAIR: Stadiul fizic este de 65%

Cristian Pistol a verificat recent lucrările de pe șantier și a precizat că asocierea de constructori români și spanioli a ajuns la un stadiu fizic de 65%.

“Pe cei 5 km ai noului drum expres, trebuie să se circule în primul trimestru al anului viitor 2025”, a spus șeful CNAIR.

După finalizare, acest drum expres, construit prin Programul Transport, va descongestiona în mare parte circulația din zona municipiului Cluj-Napoca.

Sursa: CNAIR

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

GALERIE FOTO. 10 ani de la inaugurarea BTarena. Cât a costat construcția Sălii Polivalente de la Cluj-Napoca

Publicat

De

BTarena Cluj-Napoca

10 ani au trecut de la inaugurarea Sălii Polivalente de sport de la Cluj-Napoca, cea mai mare din țară inclusiv acum.

Aceasta poartă numele BTarena, iar de-a lungul timpului a devenit “casă” pentru echipa de baschet U-BT Cluj-Napoca, a găzduit competiții sportive naționale și internaționale, dar și concerte și alte evenimente.

10 ani de la inaugurarea BTarena. Cât a costat construcția Sălii Polivalente de la Cluj-Napoca

BTarena a fost inaugurată în 27 octombrie 2014. Acum exact 10 ani își deschidea porțile în prezența oficialităților și invitaților pentru primul eveniment.

Panglica a fost tăiată la inaugurare de cinci foști sportivi, Simona Richter, Ciprian Porumb, Mircea Barna, Eva Zorgo și Remus Câmpeanu.

Emil Boc, care era primar și atunci, a aruncat prima minge la poarta de handbal.

 

Construcția sălii polivalente BTarena a costat 70 de milioane de lei, iar investița a fost realizată exclusiv de la bugetul local, din banii clujenilor.

Cea mai mare sală polivalentă din țară

BTarena are o capcitate de 7.200 de locuri, cu posibilitatea extinderii la 10.000 de locuri.

Lucrările au început în anul 2010, dar au fost oprite în anul 1012, printr-o decizie a instanței, când erau realizate în proporție de aproximativ 65%. Construcția a fost reluată în același an după ce a fost rel;uată licitația care a fost, de altfel, câștigată de aceeași asociere de firme ca prima dată, Con-A, alături de Nisal și Intersport.

Primul eveniment oficial a fost concertul inaugural, susținut de artistul britanic James Blunt.

Conducerea BTarena a marcat acest moment printr-o serie de fotografii cu șantierul și alte ipostaze până la momentul inaugurării.

Foto interior: BTarena Cluj-Napoca

Citește mai departe

EDUCATIE

Ligia Deca anunță BURSE mai mari pentru STUDENȚI. Care este cuantumul minim

Publicat

De

Burse mai mari pentru studenți

Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat că studenții vor beneficia în acest an universitar de burse mai mari.

Acestea vor trebui să acopere cheltuieli minime.

Ligia Deca anunță BURSE mai mari pentru STUDENȚI. Care este cuantumul minim

“Am aprobat noul ordin de ministru privind bursele studenților.

Cuantumul minim al bursei sociale se propune anual de către Comisia Națională pentru Finanțarea Învățământului Superior și trebuie să acopere cheltuielile minime de masă și cazare.

Astfel, pentru acest an universitar cuantumul minim a fost stabilit la 925 de lei”, a transmis Ligia Deca.

Universitățile pot majora suma minimă, pe baza autonomiei, a mai spus ministrul Educației.

De asemenea, au fost majorate și alte tipuri de burse pentru studenți:

  • Bursa de doctorat va de 3.700 de lei, față de 3.200 de lei
  • Bursa de excelență olimpică, pentru rezultate obținute în liceu va fi, de asemenea, de 3.700 de lei, pentru locul I.

Foto: Studenți UBB

Citește mai departe

EVENIMENT

ATENȚIE șoferi. Se pot face sesizări online privind comportamentul AGRESIV în trafic. Care sunt SANCȚIUNILE

Publicat

De

Amenzi șoferi agresivi în trafic

Începând de astăzi, duminică, 27 octombrie, se vor putea transmite online informații despre comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice, anunță IPJ Cluj.

Victime ale violențelor în trafic, dar și șoferi sau pietoni care observă astfel de comportamente vor putea anunța acest lucru pe aplicația Ministerului Afacerilor Interne, hub.mai.gov.ro, la secțiunea E-SAR – sesizări abateri rutiere.

ATENȚIE șoferi. Se pot face sesizări online privind comportamentul AGRESIV în trafic

Prevenirea și combaterea violențelor în trafic reprezintă un domeniu prioritar de acțiune pentru Poliția Română.

Ptrivit IPJ Cluj, acest lucru presupune concentrarea eforturilor instituționale, identificarea și implementarea de noi mecanisme de lucru, astfel încât victima să fie protejată, iar agresorul sau agresorii să fie trași la răspundere.

De duminică, prin aplicația hub.mai.gov.ro se vor putea transmite informații despre comportamentul agresiv al șoferilor.

Ce pași trebuie să urmați ca să faceți o sesizare

Sesizarea participantului la trafic va trebui să conțină, în mod obligatoriu, următoarele:

  • datele de identificare (nume, prenume și codul numeric personal ori, după caz, codul de identificare, datele de contact, număr de telefon și adresa de corespondență,
  • declarație pe propria răspundere cu privire la veridicitatea aspectelor percepute și a înregistrării audio-video sau video,
  • data, ora, locul sau orice alte elemente care să conducă la identificarea locului unde a fost surpinsă posibila faptă contravențională, precum și semnătura.

Ce fel de abateri pot fi aduse la cunoștința poliției

Cetățenii pot face o sesizare dacă un șofer adoptă un comportament agresiv în conducerea vehiculului pe drumurile publice.

Potrivit IPJ Cluj, prin comportament agresiv se înţelege efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul de vehicul, a uneia dintre următoarele manevre:

  • deplasarea succesivă de pe o bandă de circulaţie pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depăşirii unui şir de vehicule care circulă în acelaşi sens;
  • întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor;
  • pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roţilor motoare;
  • circulaţia cu vehiculul la o distanţă foarte redusă faţă de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât şi în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia;
  • folosirea repetată a semnalelor sonore şi/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în faţa sa să elibereze banda de circulaţie;
  • conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu partea carosabilă numai una dintre roţi;
  • mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalţi participanţi la trafic care circulă în spatele acestuia;
  • realizarea intenţionată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia;
  • conducerea intenţionată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public.

Șoferii agresivi vor fi amendați și vor rămâne fără permis

Sancțiunea pentru comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice este prevăzută de articolul 100/3/i din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice și presupune 4-5 puncte de amendă și măsura complementară de reținere a permisului de conducere pentru 30 de zile.

Potrivit IPJ Cluj, amenzile pot fi cuprinse între 660 și 825 de lei.

“Scopul acestui demers vizează sancționarea comportamentului agresiv în trafic a conducătorilor de vehicule, prin respectarea regulilor de circulație, astfel încât să fie reduse evenimentele rutiere cu consecințe deosebit de grave”, au mai transmis polițiștii clujeni.

Citește mai departe

EVENIMENT

UPDATE. Clujean de 26 de ani dat dispărut. Sunați la 112 dacă îl vedeți

Publicat

De

Poliția Cluj-Napoca a fost sesizată cu privire la faptul că un tânăr de 26 de ani a plecat de acasă și nu a mai revenit.

Familia îl caută și a solicitat sâmbătă și ajutorul poliției.

Clujean de 26 dat dispărut. Sunați la 112 dacă îl vedeți

Cătălin Florin Roșca are o înălțime aproximativă de 1,72 m, 85 kg, păr negru și ochii căprui.

La momentul plecării acesta purta o geacă de culoare verde, blugi albaștri și adidași negri.

Persoanele care pot furniza orice informaţii despre persoana plecată voluntar, sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit numărul unic de urgenţă 112!

UPDATE

Poliția a anunțat duminică faptul că tânărul a fost găsit. Din cercetările preliminare nu a fost victima vreunei infracțiuni.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax