ECONOMIE
S-a dus BABA cu COLACII. În 2022 se aşteaptă ÎNCETINIREA considerabilă a CREŞTERII economice. Studiu al UBB Cluj
Un studiu al cercetătorilor Universităţii „Babeş-Boyai” (UBB) din Cluj-Napoca relevă faptul că faza incipientă şi dinamică a procesului de recuperare economică s-a încheiat şi că se aşteaptă la încetinirea considerabilă a creşterii economice în 2022.
Cum a evoluat economia României în 2021 şi care sunt perspectivele pentru anul 2022?
La finalul anului 2021, Şcoala de Ştiinţe Sociale a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prin intermediul unei echipe de cercetători ai Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA), a realizat o analiză privind evoluţia economiei româneşti pe parcursul anului 2021, oferind în acelaşi timp şi previziuni pentru anul 2022, inclusiv cele mai importante tendinţe economice de urmărit în perioada următoare.
Potrivit cercetătorilor UBB, 2021 a fost anul redresării deosebit de rapide a economiei, fenomen însoţit însă de creşterea presiunilor inflaţioniste atât pe plan intern, cât şi extern. După scăderea de 3,7% din anul 2020, economia României a beneficiat de o recuperare dinamică înregistrând, conform estimării specialiştilor FSEGA, un ritm de creştere de 6,3% până la finalul anului 2021. Această evoluţie înseamnă că PIB-ul ţării a reuşit să revină la nivelul pre-pandemic într-o perioadă relativ scurtă de timp (în aproximativ 1,5 ani), pe când în crizele anterioare (1996-1997, 2008-2009) economia a avut nevoie de 5-6 ani până la recuperarea completă. În ceea ce priveşte evoluţia favorabilă a PIB-ului, cercetătorii clujeni identifică mai mulţi factori principali:
(1) Pe fondul măsurilor de sprijin adoptate de autorităţile din întreaga lume, fără precedent în timp de pace, economiile principale ale lumii au beneficiat de o redresare deosebit de dinamică cu efecte pozitive, inclusiv asupra economiei româneşti.
(2) Pe plan intern, politica fiscală şi cea monetară au avut un caracter acomodativ (deficitul bugetar a rămas la un nivel ridicat, iar dobânda de politică monetară semnificativ sub nivelul inflaţiei sprijinind revenirea economiei).
(3) În comparaţie cu criza din 2008, situaţia financiară mai solidă a sectorului privat (în mod special, cea a populaţiei) a jucat un rol semnificativ.
(4) Capacitatea agenţilor economici de a se adapta noilor condiţii, dar şi structura specifică a economiei româneşti (cele mai afectate sectoare, turismul şi industria ospitalităţii, au ponderi reduse în PIB-ul României) au jucat, de asemenea, un rol important.
România a început să piardă din ritm
Potrivit studiului, în a doua jumătate a anului 2021, economia României a început să piardă din ritm pe fondul creşterii presiunilor inflaţioniste (cu efecte negative asupra venitului real disponibil şi, în consecinţă, asupra cererii în termeni reali a populaţiei), al blocajelor apărute pe anumite segmente ale lanţurilor globale de producţie şi de aprovizionare (care au afectat negativ, în mod special, activitatea industrială), respectiv al agravării crizei energetice şi valului din toamnă al pandemiei de coronavirus.
Principalele fenomene economice de remarcat ale anului 2021 sunt, potrivit cercetătorilor clujeni:
– Preţul materiilor prime (în special al barilului de petrol) a înregistrat o mişcare sinusoidală: după ce, în plină criză Covid, cotaţia la termen WTI a trecut pentru prima oară în istorie în teritoriu negativ (-37.63 dolari barilul), în perioadele următoare acesta a crescut semnificativ, atingând nivelul de 71 de dolari pe baril în decembrie 2021, devansând astfel chiar şi cotaţiile de dinainte de pandemie. Fără îndoială, creşterea preţului petrolului şi al altor materii prime contribuie semnificativ la presiunile inflaţioniste amintite mai sus.
– Pe pieţele financiare: principalele pieţe ale lumii au revenit spectaculos după crahul înregistrat la debutul pandemiei, indicele S&P500 din New York acumulând 33% în perioada de 22 luni care au trecut de la începutul pandemiei, iar indicele BET al Bursei din Bucureşti – 21,5%. Unul dintre cei mai importanţi indicatori ai sentimentului investiţional, multiplul CAPE al lui Shiller, calculat pentru S&P500, se află la un maxim istoric de 39,53 în decembrie 2021, ceea ce, potrivit multor analişti, este un semn al supraîncălzirii pieţei.
– Deprecierea leului în faţa euro de la debutul Covid în România a fost de 2,9%, ceea ce reprezintă o evoluţie mult mai favorabilă comparativ cu alte monede din regiune, cum ar fi forintul maghiar sau zlotul polonez (cu deprecieri de 8,4%, respectiv de 7,9% în aceeaşi perioadă), dar în acelaşi timp o performanţă mai slabă faţă de coroana cehă, care s-a depreciat cu doar 0,6% în faţa euro.
– Preţurile în domeniul imobiliar au înregistrat o scădere de scurtă durată, de doar 1-2 luni la începutul pandemiei, după care a urmat o ascensiune accentuată, cu până la 14,1% la nivelul mediei naţionale, 9% în Bucureşti, şi 16,7% în Cluj-Napoca, faţă de perioada de dinainte de pandemie.
2022, un an provocator
„2022 va fi un an provocator din perspectiva menţinerii echilibrelor psiho-socio-economice, de aceea, orice gestiune deficitară a pandemiei va genera efecte directe şi imediate în evoluţia societăţii şi economiei naţionale”, apreciază rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.
Decanul FSEGA, conf. univ. dr. Răzvan V. Mustaţă, adaugă că „în 2021 am asistat la o revenire dinamică a economiei naţionale, pe un orizont de timp de 3-4 ori mai scurt decât în situaţiile crizelor economice anterioare, dar cu o pierdere importantă de ritm spre finalul acestui an. Un factor important în această evoluţie este impulsul generat de redeschiderea economiilor naţionale la nivel global. În 2022 se impune o schimbare de abordare în gestionarea situaţiei economice naţionale, fără a mai fi luat în calcul acest factor. Mai mult de atât, fără consecvenţă şi coerenţă în deciziile care vizează economia naţională nu vom reuşi să continuăm stimularea creşterii consumului privat”.
Tendinţe 2022
Referindu-se la tendinţele anului 2022, cercetătorii clujeni apreciază că faza incipientă şi dinamică a procesului de recuperare s-a încheiat şi se aşteaptă la încetinirea considerabilă a creşterii economice. Astfel, după o recuperare spectaculoasă în anul 2021, ritmul creşterii economice ar putea încetini semnificativ, estimările arătând o creştere de „doar” 3,7% a PIB-ului în anul 2022. Această previziune se bazează în principal pe următorii factori:
– În majoritatea ţărilor (inclusiv în cazul României), valoarea PIB-ului în termeni reali a atins sau a depăşit deja nivelul înregistrat înaintea crizei (trimestrul 4 din 2019), sugerând că impulsul generat de redeschiderea economiilor, în mare măsură, s-a disipat deja.
– După implementarea unui set de măsuri ultra-expansioniste în anii 2020-2021, este preconizat ca, în anul viitor, orientarea politicii fiscale şi cea monetare să devină mai puţin acomodativă, atât pe plan extern, cât şi cel intern. În acest context, ne aşteptăm inclusiv la normalizarea graduală a cererii externe.
– Creşterea bruscă a preţurilor de consum va avea un impact negativ asupra venitului real disponibil al populaţiei (mai ales în prima jumătate a anului 2022), limitând ritmul creşterii consumului privat.
– Cel mai probabil, atenuarea blocajelor existente în lanţurile globale de producţie şi distribuţie, precum şi a crizei energetice va fi un proces relativ îndelungat, limitând creşterea economică.
– Mai mult decât atât, pandemia nu s-a încheiat încă şi, în consecinţă, situaţia sanitară ar putea rămâne relativ dificilă în anul 2022 (mai ales în contextul în care vor apărea mutaţii noi ale virusului SARS-CoV-2).
– În scenariul de bază, ne aşteptăm ca factorii menţionaţi mai sus să limiteze semnificativ – însă fără a inversa – tendinţa de creştere a economiei autohtone mai ales în contextul în care, se observă o revenire relativ rapidă a pieţei muncii, iar fondurile europene alocate României în cadrul PNRR, de asemenea, sunt de natură să sprijine cererea internă pe parcursul anului viitor.
Evoluţia preţurilor
În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor de consum, cercetătorii UBB se aşteaptă ca rata anuală a inflaţiei să-şi atingă vârful în trimestrul 2 al anului viitor, iar ulterior să se tempereze gradual în linie cu stabilizarea preţurilor energetice şi atenuarea blocajelor în lanţurile de producţie şi aprovizionare dar şi în contextul normalizării politicii monetare.
Principalii trei factori de risc de urmărit în anul 2022 sunt, conform aceluiaşi studiu:
– Presiunile inflaţioniste atât pe plan global, cât şi intern: şocurile inflaţioniste (inclusiv cele care provin de pe piaţa energetică şi din lanţurile globale de producţie) mai persistente decât preconizate ar putea declanşa o întărire mai rapidă a politicii monetare cu efecte nefavorabile asupra creşterii economice şi a condiţiilor financiare.
– Eventuala apariţie a unor tulpini mai agresive ale virusului SARS-CoV-2.
Vulnerabilităţi specifice României: nivel relativ ridicat al deficitului de cont curent şi al deficitului bugetar structural.
Studiul este realizat în cadrul proiectului de cercetare COVID-19: Romanian Economic Impact Monitor, un proiect care monitorizează evoluţia economiei naţionale în timp real, în contextul pandemiei, respectiv starea economică a ţării, oferind în acelaşi timp previziuni pe termen scurt şi mediu privind pandemia şi performanţa economică a României.
Rezultatele complete ale proiectului de cercetare, actualizate zilnic, pot fi consultate pe platforma online COVID-19 RoEIM (econ.ubbcluj.ro/coronavirus), iar analizele mai detaliate sunt publicate în mod continuu pe pagina Facebook a proiectului (www.facebook.com/covid19.roeim).
Direcţia Comunicare şi PR a UBB
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
SCANDALOS. 11 tineri cercetați după ce au VIOLAT o fată de 13 ani în Dej. Cel puțin unul dintre ei este minor

11 tineri, între care și minori, unul de doar 15 ani, au fost reținuți după ce au violat o fată de doar 13 ani la Dej.
Șapte dintre ei sunt arestați preventiv, iar patru au fost puși sub control judiciar.
11 tineri cercetați pentru viol. Unul are doar 15 ani
Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dej – Secția 5 Poliție Rurală Dej, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Dej au documentat și instrumentat un dosar penal care vizează infracțiunea de viol săvârșit asupra unui minor, în cadrul caruia au fost dispuse măsuri preventive față de 11 persoane.
Din cercetări a reieșit faptul că, în cursul anului 2025, o minoră de 13 ani ar fi întreținut raporturi sexuale cu mai multe persoane de sex masculin, cu vârste curpinse între 15 și 30 de ani.
7 arestați și 4 sub control judiciar
În cursul lunii aprilie, în urma cercetărilor efectuate, polițiștii au dispus măsura reținerii față de toate cele 11 persoane, anunță IPJ Cluj.
Ulterior, în zilele de 10 și 14 aprilie, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Dej a dispus arestarea preventivă a 7 bănuiți, iar pe numele a 4 persoane s-a dispus măsura controlului judiciar.
Polițiștii continuă cercetările.
EDUCATIE
Admiterea în clasa a V-a cu program intensiv de studiu al unei limbi moderne. IȘJ Cluj a publicat calendarul examenului

Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Cluj a publicat graficul oficial pentru organizarea testului de competențe lingvistice destinat elevilor care doresc să urmeze, din clasa a V-a, un program intensiv de studiu al unei limbi moderne de circulație internațională începând cu anul școlar 2025-2026.
Elevii clujeni pot opta pentru a studia intensiv limbile engleză, germană, franceză și spaniolă. Înscrierile se fac în luna mai.
Admiterea în clasa a V-a cu program intensiv de limbi moderne
Calendarul examenului:
- 19–23 mai 2025: Înscrierea candidaților și depunerea documentelor pentru recunoașterea rezultatelor obținute la examene internaționale de certificare a competențelor lingvistice.
- 27–30 mai 2025: Procesul de recunoaștere și echivalare a certificatelor internaționale, valabil doar dacă numărul total al elevilor care optează pentru clasele intensive nu depășește numărul de locuri disponibile.
- 3–6 iunie 2025: Susținerea testelor de competențe lingvistice pentru limbile: germană (3 iunie), engleză (4 iunie), franceză (5 iunie) și spaniolă (6 iunie), la unitățile de învățământ la care elevii s-au înscris.
- 10 iunie 2025: Afișarea rezultatelor inițiale.
- 11 iunie 2025: Depunerea contestațiilor.
- 12 iunie 2025: Rezolvarea contestațiilor.
- 23–24 iunie 2025: Afișarea rezultatelor finale.
Pe site-ul IȘJ Cluj găsiți modelul pentru cerea de inscriere, alte informații, dar și modele de subiecte.
Foto: pixabay.com
EVENIMENT
Cornel Chifor, primarul din Cornești, SUSPENDAT din funcție. E acuzat de o serie de infracțiuni între care DELAPIDARE

Primarul comunei Cornești, Cornel Chifor, a fost suspendat din funcție și pus sub control judiciar pentru 60 de zile.
Chifor este urmărit penal pentru mai multe infracțuni, respectiv delapidare și fals, dar și după ce a făcut accident cu mașina pe care o conducea fără permis. Primarul PNL-ist este acuzat și că fura și motorină de la instituție pe care o conducea, pentru propria mașină.
Cornel Chifor, primarul din Cornești, SUSPENDAT din funcție și pus sub control judiciar
În data 16 aprilie, un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Gherla a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de primarul comunei Cornești, și luarea măsurii preventive a controlului judiciar față de acesta, prin care i s-a interzis exercitarea funcției de primar pe o durată de 60 de zile.
Potrivit reprezentanților Parchetului de pe lângă Judecătoria Gherla, Cornel Vasile Chifor, este cercetat pentru săvârșirea a trei infracțiuni de delapidare, o infracțiune de fals informatic în formă continuată, – 42 de acte materiale și două infracțiuni de conducere fără permis de conducere.
”În esență s-a reținut că în perioada 2024-2025, inculpatul, în repetate rânduri, a sustras motorină din stația de carburant aparținând Primăriei comunei Cornești, în a cărei sistem informatic a introdus date nereale, certificând în fals că alimenta vehiculele primăriei, dar în realitate își alimenta propriile vehicule.
De asemenea, în perioada susmenționată, a folosit in interes personal un buldoexcavator pentru a-și executa lucrări la un imobil proprietate personală, iar la o altă dată, a folosit in interes personal o autoutilitară a primăriei marca Iveco, în valoare de 243.236 de lei, pe care a condus-o având permisul suspendat și pe care a avariat-o într-un accident, ascunzând-o ulterior la un imobil proprietate personală”, arată procurorii.
Sechestru pe un imobil de peste 700.000 de lei
În cauză a fost instituit sechestrul asigurător asupra unui imobil, în valoare aproximativă de 767.046 de lei, aparținând inculpatului în vederea recuperării prejudiciul cauzat prin săvârșirea infracțiunilor.
Punerea sub acuzare vine după ce, în data de 9 aprilie, polițiștii Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Cluj, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Gherla, au efectuat 6 percheziții domiciliare.
Foto: Facebook
EVENIMENT
Dealer de DROGURI arestat la Cluj pentru 30 de zile. Vindea substanțe interzise consumatorilor din București. Ce sume cerea

Polițiștii brigăzilor de combatere a criminalității organizate București și Cluj-Napoca, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Cluj, au documentat activitatea infracțională a unei persoane, de 33 de ani, cercetată pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc.
Din probatoriul administrat a reieșit că, în perioada martie – aprilie 2025, persoana cercetată ar fi procurat, deținut și vândut, în municipiul București, diferite cantități de drog de mare risc, din clasa catinonelor sintetice (2MMC), cu sume cuprinse între 500 și 1.500 de lei.
Dealer de DROGURI arestat la Cluj pentru 30 de zile
În urma a două percheziții domiciliare efectuate, în 15 aprilie, în București, au fost descoperite și ridicate peste 200 de grame de drog de mare risc 2MMC, un cântar electronic de precizie, obiecte purtând urme de substanță, plicuri autosigilante, peste 38.000 de lei și 3.400 de euro, precum și alte mijloace de probă.
La data de 16 aprilie 2025, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj au dispus reținerea persoanei de 33 de ani, care este cercetată pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc.
Ulterior, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Cluj a admis propunerea de arestare preventivă a persoanei reținute, pentru 30 de zile.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor Secției Regionale de Poliție Transporturi Cluj și al jandarmilor Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei și ai Grupării de Jandarmi Mobile Cluj – Napoca.