Connect with us

ECONOMIE

S-a dus BABA cu COLACII. În 2022 se aşteaptă ÎNCETINIREA considerabilă a CREŞTERII economice. Studiu al UBB Cluj

Publicat


Un studiu al cercetătorilor Universităţii „Babeş-Boyai” (UBB) din Cluj-Napoca relevă faptul că faza incipientă şi dinamică a procesului de recuperare economică s-a încheiat şi că se aşteaptă la încetinirea considerabilă a creşterii economice în 2022.

Cum a evoluat economia României în 2021 şi care sunt perspectivele pentru anul 2022?

La finalul anului 2021, Şcoala de Ştiinţe Sociale a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prin intermediul unei echipe de cercetători ai Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA), a realizat o analiză privind evoluţia economiei româneşti pe parcursul anului 2021, oferind în acelaşi timp şi previziuni pentru anul 2022, inclusiv cele mai importante tendinţe economice de urmărit în perioada următoare.

Potrivit cercetătorilor UBB, 2021 a fost anul redresării deosebit de rapide a economiei, fenomen însoţit însă de creşterea presiunilor inflaţioniste atât pe plan intern, cât şi extern. După scăderea de 3,7% din anul 2020, economia României a beneficiat de o recuperare dinamică înregistrând, conform estimării specialiştilor FSEGA, un ritm de creştere de 6,3% până la finalul anului 2021. Această evoluţie înseamnă că PIB-ul ţării a reuşit să revină la nivelul pre-pandemic într-o perioadă relativ scurtă de timp (în aproximativ 1,5 ani), pe când în crizele anterioare (1996-1997, 2008-2009) economia a avut nevoie de 5-6 ani până la recuperarea completă. În ceea ce priveşte evoluţia favorabilă a PIB-ului, cercetătorii clujeni identifică mai mulţi factori principali:

(1) Pe fondul măsurilor de sprijin adoptate de autorităţile din întreaga lume, fără precedent în timp de pace, economiile principale ale lumii au beneficiat de o redresare deosebit de dinamică cu efecte pozitive, inclusiv asupra economiei româneşti.

(2) Pe plan intern, politica fiscală şi cea monetară au avut un caracter acomodativ (deficitul bugetar a rămas la un nivel ridicat, iar dobânda de politică monetară semnificativ sub nivelul inflaţiei sprijinind revenirea economiei).

(3) În comparaţie cu criza din 2008, situaţia financiară mai solidă a sectorului privat (în mod special, cea a populaţiei) a jucat un rol semnificativ.

(4) Capacitatea agenţilor economici de a se adapta noilor condiţii, dar şi structura specifică a economiei româneşti (cele mai afectate sectoare, turismul şi industria ospitalităţii, au ponderi reduse în PIB-ul României) au jucat, de asemenea, un rol important.

România a început să piardă din ritm

Potrivit studiului, în a doua jumătate a anului 2021, economia României a început să piardă din ritm pe fondul creşterii presiunilor inflaţioniste (cu efecte negative asupra venitului real disponibil şi, în consecinţă, asupra cererii în termeni reali a populaţiei), al blocajelor apărute pe anumite segmente ale lanţurilor globale de producţie şi de aprovizionare (care au afectat negativ, în mod special, activitatea industrială), respectiv al agravării crizei energetice şi valului din toamnă al pandemiei de coronavirus.

Principalele fenomene economice de remarcat ale anului 2021 sunt, potrivit cercetătorilor clujeni:

– Preţul materiilor prime (în special al barilului de petrol) a înregistrat o mişcare sinusoidală: după ce, în plină criză Covid, cotaţia la termen WTI a trecut pentru prima oară în istorie în teritoriu negativ (-37.63 dolari barilul), în perioadele următoare acesta a crescut semnificativ, atingând nivelul de 71 de dolari pe baril în decembrie 2021, devansând astfel chiar şi cotaţiile de dinainte de pandemie. Fără îndoială, creşterea preţului petrolului şi al altor materii prime contribuie semnificativ la presiunile inflaţioniste amintite mai sus.

– Pe pieţele financiare: principalele pieţe ale lumii au revenit spectaculos după crahul înregistrat la debutul pandemiei, indicele S&P500 din New York acumulând 33% în perioada de 22 luni care au trecut de la începutul pandemiei, iar indicele BET al Bursei din Bucureşti – 21,5%. Unul dintre cei mai importanţi indicatori ai sentimentului investiţional, multiplul CAPE al lui Shiller, calculat pentru S&P500, se află la un maxim istoric de 39,53 în decembrie 2021, ceea ce, potrivit multor analişti, este un semn al supraîncălzirii pieţei.

– Deprecierea leului în faţa euro de la debutul Covid în România a fost de 2,9%, ceea ce reprezintă o evoluţie mult mai favorabilă comparativ cu alte monede din regiune, cum ar fi forintul maghiar sau zlotul polonez (cu deprecieri de 8,4%, respectiv de 7,9% în aceeaşi perioadă), dar în acelaşi timp o performanţă mai slabă faţă de coroana cehă, care s-a depreciat cu doar 0,6% în faţa euro.

– Preţurile în domeniul imobiliar au înregistrat o scădere de scurtă durată, de doar 1-2 luni la începutul pandemiei, după care a urmat o ascensiune accentuată, cu până la 14,1% la nivelul mediei naţionale, 9% în Bucureşti, şi 16,7% în Cluj-Napoca, faţă de perioada de dinainte de pandemie.

2022, un an provocator

„2022 va fi un an provocator din perspectiva menţinerii echilibrelor psiho-socio-economice, de aceea, orice gestiune deficitară a pandemiei va genera efecte directe şi imediate în evoluţia societăţii şi economiei naţionale”, apreciază rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Decanul FSEGA, conf. univ. dr. Răzvan V. Mustaţă, adaugă că „în 2021 am asistat la o revenire dinamică a economiei naţionale, pe un orizont de timp de 3-4 ori mai scurt decât în situaţiile crizelor economice anterioare, dar cu o pierdere importantă de ritm spre finalul acestui an. Un factor important în această evoluţie este impulsul generat de redeschiderea economiilor naţionale la nivel global. În 2022 se impune o schimbare de abordare în gestionarea situaţiei economice naţionale, fără a mai fi luat în calcul acest factor. Mai mult de atât, fără consecvenţă şi coerenţă în deciziile care vizează economia naţională nu vom reuşi să continuăm stimularea creşterii consumului privat”.

Tendinţe 2022

Referindu-se la tendinţele anului 2022, cercetătorii clujeni apreciază că faza incipientă şi dinamică a procesului de recuperare s-a încheiat şi se aşteaptă la încetinirea considerabilă a creşterii economice. Astfel, după o recuperare spectaculoasă în anul 2021, ritmul creşterii economice ar putea încetini semnificativ, estimările arătând o creştere de „doar” 3,7% a PIB-ului în anul 2022. Această previziune se bazează în principal pe următorii factori:

– În majoritatea ţărilor (inclusiv în cazul României), valoarea PIB-ului în termeni reali a atins sau a depăşit deja nivelul înregistrat înaintea crizei (trimestrul 4 din 2019), sugerând că impulsul generat de redeschiderea economiilor, în mare măsură, s-a disipat deja.

– După implementarea unui set de măsuri ultra-expansioniste în anii 2020-2021, este preconizat ca, în anul viitor, orientarea politicii fiscale şi cea monetare să devină mai puţin acomodativă, atât pe plan extern, cât şi cel intern. În acest context, ne aşteptăm inclusiv la normalizarea graduală a cererii externe.

– Creşterea bruscă a preţurilor de consum va avea un impact negativ asupra venitului real disponibil al populaţiei (mai ales în prima jumătate a anului 2022), limitând ritmul creşterii consumului privat.

– Cel mai probabil, atenuarea blocajelor existente în lanţurile globale de producţie şi distribuţie, precum şi a crizei energetice va fi un proces relativ îndelungat, limitând creşterea economică.

– Mai mult decât atât, pandemia nu s-a încheiat încă şi, în consecinţă, situaţia sanitară ar putea rămâne relativ dificilă în anul 2022 (mai ales în contextul în care vor apărea mutaţii noi ale virusului SARS-CoV-2).

– În scenariul de bază, ne aşteptăm ca factorii menţionaţi mai sus să limiteze semnificativ – însă fără a inversa – tendinţa de creştere a economiei autohtone mai ales în contextul în care, se observă o revenire relativ rapidă a pieţei muncii, iar fondurile europene alocate României în cadrul PNRR, de asemenea, sunt de natură să sprijine cererea internă pe parcursul anului viitor.

Evoluţia preţurilor

În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor de consum, cercetătorii UBB se aşteaptă ca rata anuală a inflaţiei să-şi atingă vârful în trimestrul 2 al anului viitor, iar ulterior să se tempereze gradual în linie cu stabilizarea preţurilor energetice şi atenuarea blocajelor în lanţurile de producţie şi aprovizionare dar şi în contextul normalizării politicii monetare.

Principalii trei factori de risc de urmărit în anul 2022 sunt, conform aceluiaşi studiu:

– Presiunile inflaţioniste atât pe plan global, cât şi intern: şocurile inflaţioniste (inclusiv cele care provin de pe piaţa energetică şi din lanţurile globale de producţie) mai persistente decât preconizate ar putea declanşa o întărire mai rapidă a politicii monetare cu efecte nefavorabile asupra creşterii economice şi a condiţiilor financiare.

– Eventuala apariţie a unor tulpini mai agresive ale virusului SARS-CoV-2.

Vulnerabilităţi specifice României: nivel relativ ridicat al deficitului de cont curent şi al deficitului bugetar structural.

Studiul este realizat în cadrul proiectului de cercetare COVID-19: Romanian Economic Impact Monitor, un proiect care monitorizează evoluţia economiei naţionale în timp real, în contextul pandemiei, respectiv starea economică a ţării, oferind în acelaşi timp previziuni pe termen scurt şi mediu privind pandemia şi performanţa economică a României.

Rezultatele complete ale proiectului de cercetare, actualizate zilnic, pot fi consultate pe platforma online COVID-19 RoEIM (econ.ubbcluj.ro/coronavirus), iar analizele mai detaliate sunt publicate în mod continuu pe pagina Facebook a proiectului (www.facebook.com/covid19.roeim).

Direcţia Comunicare şi PR a UBB

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

FOTO. Prof. dr. Dan Vârban de la USAMV Cluj a obținut recunoaștere europeană pentru două uleiuri esențiale. Pregătește și altele

Publicat

De

Profesorul Dan Vârban de la Disciplina Fitotehnie din cadrul Facultății de Agricultură a Universității de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca a obținut recent recunoaștere europeană pentru două uleiuri esențiale, produse din plante crescute pe câmpurile universității.

Este vorba despre uleiul esențial de lavandă și uleiul esențial de salvie care, în urma analizelor de calitate, pot fi vândute acum în tot spațiul comunitar.

Un proces costisitor, care necesită multe analize, dar care arată că sunt 100% naturale. Și pe care le puteți găsi la Cluj-Napoca, în magazinele universității.

Prof. dr. Dan Vârban de la USAMV Cluj-Napoca a obținut recunoaștere europeană pentru două uleiuri esențiale. Pregătește si altele

Prof. dr. Dan Vârban se ocupă de sectorul plante medicinale din anul 1997. Universitatea, povestește el, a avut de-a lungul timpului mai multe locuri unde se cultivau aceste plante. Dar au fost desființate rând pe rând, unele pentru a face loc constucțiilor, iar el își ducea studenții pe câmp să îi învețe.

„În 2016, profesorul Cornel Cătoi, rectorul USAMV, care îmi știa pasiunea, mi-a pus în mână 2.000 de butași de lavandă și mi-a spus să fac ce vreau cu ei. Am găsit și teren în grădina botanică a universității noastre și de atunci plantez lavandă”, spune profesorul Vârban.

Apoi a început să cultive și salvie și ideea de a face uleiuri esențiale a venit natural, pentru că profesorul s-a gândit să aducă și plus valoare.

„Patru ani am făcut deplasări la Bonțida, pentru că acolo am găsit un hidrodistilator. Din anul 2020 avem și noi la universitate, așa că putem extrage uleiul esențial aici”, povestește profesorul.

Cum se obține uleiul esențial

Profesorul Dan Vârban explică faptul că uleiul esențial se obține prin trecerea aburului prin materia primă.

„Aburul trece prin plantă, de exemplu la lavandă partea florală, este răcit și transformat în lichid. Acest lichid este apă florală, care conține și acest ulei esențial”, spune el.

Sigur, uleiul esențial este folosit la masaje și aromaterapie, dar Dan Vârban a încercat să îi dea și o altă utilizare.

„Am făcut o încercare. Ideea era să folosim apă florală la călcatul cămășilor, dar am observat că mai rămâneau pete de ulei, deci…”, a spus râzând pofesorul.

La ce este bun uleiul esențial

Acesta precizează că este important de știut să uleiurile esențiale sunt doar pentru uz extern, asta pentru că, deocamdată, s-au făcut puține studii despre beneficiile pe care le-ar avea în uzul intern.

Cel de lavandă, spune profesorul, are două caracteristici. Este un cicatrizant foarte puternic și este foarte bun pentru masaj.

Uleiul de lavandă, care a primit recet certificarea, este propus pentru a se aplica la încheietura mâinii și pe gât, fără spălare ulterioară după aplicare.

Cel de salvie trebuie folosit ca ulei esențial pentru masaj. Acesta se aplică pe corp, fără spălare ulterioară după aplicare.

„Uleiurile pot fi folosite și la aromaterapie. Cel de lavandă, în mod special, este un liniștitor al sistemului nervos și foarte bun dacă ai insomnie. Cel de salvie este foarte bun pentru căile respiratorii”, a mai declarat pentru Cluj24.ro prof. dr. Dan Vîrban, care a spune și că acestea pot fi diluate în alte uleiuri vegetale.

Ulei esențial de agastache, de isop și cimbrișor

După câmpul de lavandă și salvie au apărut, pe o suprafață de 14 ari, și alte plante. Astfel, profesorul a început să cultive agastache, cimbrișor, isop, roiniță, busuioc, oregano și tarhon. Iar studenții de la USAMV sunt implicați în tot procesul. De la întreținerea culturii, la producția de răsaduri și chiar la producerea uleiului esențial.

Anul acesta profesorul Dan Vârban pregătește o altă lucrare științifică pentru încă trei specii, respectiv agastache, isop și cimbrișor, uleiuri obținute deja în cantități mai mici.

În ceea ce privește uleiul esențial de agastache, o doctorandă de la USAMV va studia compoziția și microbiologia și urmează să se vadă și ce efecte terapeutice are. Mai mult, Dan Vârban vrea să facă și ulei esențial de trandafir.

25.000 de lei un litru de ulei esențial

Pe lângă uleiurile de lavandă și salvie, la magazinele USAMV de pe Calea Mănăștur nr. 7 și cel de la capătul străzii Liviu Rebreanu, dar și la standul de la Iulius Mall Cluj-Napoca, în cantități mai mici puteți găsi și uleiuri esențiale de mentă, agastache, isop, cimbrișor, busuioc, tarhon și oregano.

 

Ca preț, de exemplu, uleiul esențial de lavandă, care pleacă „de la sursă” la 15 lei, se vinde cu 25 de lei pentru 10 mililitri.

 

 

 

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Două eleve gemene din Turda, CAMPIOANE naționale la șah rapid, blitz și dezlegări

Publicat

În perioada 21-24 februarie s-au disputat la Căciulata Campionatele Naționale Școlare de Șah rapid, blitz și dezlegări. Două eleve gemene din Turda, Andreea și Noelia Cristurean, au performat la aceste campionate.

Gemenele au 10 ani și sunt eleve la  Școala Generală „Ioan Opriș” din Turda. Ele fac șah de la vârsta de 6 ani și sunt legitimate atât la SC Potaissa Turda cât și la LPS Satu-Mare. Performanța lor se datorează și celor doi antrenori, Marin-Dumitru Fântână (Potaissa Turda) și Cătălin-George Ardelean (LPS Satu-Mare).

FOTO. Două eleve gemene din Turda, CAMPIOANE naționale la șah rapid, blitz și dezlegări

Noelia Cristurean a obținut titlul de dublă campioană națională la șah rapid și blitz, în timp ce sora ei, Andreea, a luat 3 medalii de bronz la șah rapid, blitz și dezlegări.

La Campionatele Naționale de Șah pe echipe de Juniori desfășurate la finele anului trecut, la Sebeș, turdencele au obținut titlul de campioane naționale la șah clasic, respectiv vicecampioane la șah rapid și blitz.

Foto: George Necula

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Concediere colectivă a peste 200 de angajați de la fostul combinat Mechel Câmpia Turzii. Sprijin de la AJOFM Cluj

Publicat

De

Reprezentanții AJOFM Cluj sunt prezenți în această perioada la societatea Industrial Steel Wires Câmpia Turzii SRL, fostul combinat Mechel, pentru a veni în sprijinul celor peste 200 de angajați care își vor pierde locurile de muncă prin concediere colectivă.

Consilierii agenției le oferă servicii suport legale necesare reintegrării pe piață muncii.

Concediere colectivă a peste 200 de angajați de la fostul combinat Mechel Câmpia Turzii. Sprijin de la AJOFM Cluj

”În conformitate cu prevederile articolul 51 din Legea 76/2002, AJOFM Cluj asigură servicii de preconcediere, în principal, prin activități precum informarea privind prevederile legale referitoare la protecția șomerilor și acordarea serviciilor de ocupare și de formare profesională, plasarea pe locurile de muncă vacante existente pe plan local și instruirea în modalități de căutare a unui loc de muncă, reorientarea profesională pe piața muncii sau prin cursuri de formare, sondarea opiniei salariaților și consilierea acestora cu privire la măsurile de combatere a șomajului”, au spus reprezentanții AJOFM Cluj.

Directorul executiv al AJOFM Cluj, Ana Maria Chiciudean dorește, să asigure angajații afectați de această măsură că agenția va acorda în această perioadă tot sprijinul necesar în vederea realizării serviciilor specializate de ocupare, aflându-se în legatură permanentă cu societatea angajații acesteia.

Măsuri imediate

”Analiza efectuată la acest moment a vizat măsurile imediate ce pot fi adoptate pentru reducerea impactului social prin identificarea unor soluții pentru persoanele care vor fi disponibilizate, printre care se numără organizarea unei burse locale a locurilor de muncă, înainte de termenul la care vor înceta contractele de muncă ale salariaților și feectuarea analizei locurilor de muncă vacanțe din regiune și asigurarea informării și consilierii profesionale a fiecărui angajat”, a spus Chiciudean

AJOFM Cluj va contacta angajatorii relevanți din județ în vederea identificării unor locuri de muncă vacanțe compatibile cu meseriile persoanelor care vor fi disponibilizate.

De asemenea, se va preocupa de identificarea și orientarea spre programele de formare profesională cele mai potrivite reorientării profesionale pentru meserii solicitate pe piața de muncă locală.

Citește mai departe

EDUCATIE

Simulare Evaluare Națională. Niciun elev de clasa a VIII-a din Cluj nu a obținut media 10. Peste 72% au medii peste 5

Publicat

De

Niciun elev nu a obținut media 10 la simularea examenului de Evaluăre Naționale în județul Cluj. Au fost în total 8 note de zece la limba română, limba maternă și matematică, disciplinele la care au avut loc simulările.

La nivelul județului Cluj, simularea examenului de Evaluare Națională s-a desfășura în 110 unități de învățământ preuniversitar, dintre care 45 de unități de învățământ sunt din municipiul Cluj-Napoca, pentru cei 5.834 de elevi ai claselor a VIII-a. 304 elevi nu s-au prezentat.

Simulare Evaluare Națională. Niciun elev de clasa a VIII-a din Cluj nu a obținut media 10. Peste 72% au medii peste 5

Elevii clujeni au aflat luni, după întoarcearea din vacață, rezultatele obținute la simularea examenului, care a avut loc în perioada 5-7 februarie.

În județul Cluj, rezultatele obținute de elevii claselor a VIII-a la simularea examenului de Evaluare Națională evidențiază o rată a notelor peste 5 de 72,73%, potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Cluj.

În ceea ce privește mediile, 27,27% nu au reușit să obțină 5.

Ce note au obținut elevii clujeni

72,73% au avut medii peste 5, dintre care cele mai multe au fost cele între 6 și 6,99, obținute de 987 de elevi.

831 de elevi au avut medii între 8 și 8,99, 296 de elevi au obținut medii între 9 și 9,99 și nu a fost nicio medie de 10.

La limba și literatura română, 68 de elevi au primit note între 1 și 1,99. Cei mai mulți elevi au obținut note între 8 și 8,88, respectiv 1.236. La această disciplină 3 elevi au obținut nota 10.

La matematică au fost 71 de note între 1 și 1,99 și 1.005 între 4 și 4,99.

Au fost trei note de 10 la matematică, dar cei mai mulți elevi care au luat note de trecere, respectiv 841, au obținut note între 5 și 5,99.

La limba și literatura maternă 59 de elevi au primit note între 1 și 4,99. 166 de elevi au obținut note între 8 și 8,99 și tot atâția între 9 și 9,99. La această disciplină doi elevi au obținut nota 10.

Notele elevilor, pe tranșe, la fiecare disciplină

Notele, discutate cu elevii și părinții

Notele obținute la simulările naționale se trec în catalog numai la solicitarea scrisă a elevului sau părintelui.

Elementul de noutate al acestei sesiuni a simulării examenului de Evaluare Națională, a constat în faptul că, la finalul fiecărei probe de examen, lucrările elevilor au fost scanate și încărcate în platforma națională destinată evaluării digitalizate a lucrărilor scrise, fiind evaluate, aleatoriu, de către profesori evaluatori din alte județe decât cel de proveniență a lucrărilor.

Rrezultatele elevilor urmează să fie analizate, în perioada următoare, la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare, potrivit IȘJ Cluj.

Foto: Arhivă

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax