ACTUALITATE
Românii mănâncă 450 de milioane de mici anual. 5 milioane de 1 Mai. Istoria micului
Conform datelor statistice ale organizaţiilor patronale din domeniul cărnii, românii mănâncă în fiecare an între 20.000 şi 25.000 de tone de mici, ceea ar însemna aproximativ 450 de milioane de mici, adică 1,2 milioane de mici zilnic.
Mici mai mulţi de 1 Mai
Aceleaşi date indică faptul că în perioada premergătoare minivacanţei de 1 Mai, producţia de mici creşte cu 15-30% faţă de media anuală şi cam tot cu atât creşte şi consumul lor.
În medie, raportat la populaţia activă, un român mănâncă 40 de mici pe an, dar cel mai mult de 1 Mai, când mânâncă aproximativ cât media lunară.
Istoria micului
Conform celor care au studiat domeniul, micul îşi face apariţia în istorie la sfârşit de secol XIX. Se zice că în restaurantul Iordache, supranumit “La o idee”, din strada Covaci nr. 3, Bucureşti, se adunau scriitori, politicieni, diplomaţi, militari, ziarişti şi artişti. Acolo, poetul şi gazetarul Nicolae T. Orăşanu, într-un moment de inspiraţie umoristo-gastronomică, a alcătuit un meniu original, botezând în stilul său mucalit preparate şi băuturi pe care memorialistul Constantin Bacalbaşa le-a consemnat în lista de bucate „a la Oraşănu”.
Într-una din seri, când rezerva de maţe pentru cârnaţi se terminase, patronului Iordache i-a venit inspiraţia să frigă pe grătar “patricienii” (după cum au fost denumiţi cârnaţii mari de către Orăşanu), fără înveliş, dar într-o formă mai mică. Însă, la tocătură, Iordache a mai adăugat câteva condimente: chimen, cimbru, piper, bicarbonat şi puţin salpetru. Din acea seară, ei au devenit specialitatea casei, primind denumirea de “mici”.
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Urmăriți Cluj24.ro și pe Google News
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger






