Connect with us

EVENIMENT

România se apropie de 20.000 de morți din cauza infecției cu Covid-19

Publicat


Până astăzi, 9 februarie, pe teritoriul României, au fost confirmate 749.434 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

695.398 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 2.797 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 861 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până astăzi, 19.056 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 08.02.2021 (10:00) – 09.02.2021 (10:00) au fost raportate 95 de decese (54 bărbați și 41 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Arad, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Vrancea, Ilfov și București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 ani, 1 deces la categoria de vârstă 40-49 ani, 6 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 28 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 37 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 22 decese la categoria de peste 80 de ani.

91 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 1 pacient decedat nu a prezentat comorbidități, iar pentru 3 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.337. Dintre acestea, 937 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 5.610.170 de teste RT-PCR și 172.163 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 22.133 de teste RT-PCR (13.421 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 8.712 la cerere) și 8.166 de teste rapide antigenice.

De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 96 de teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 9 februarie a.c.

Pe teritoriul României, 39.342 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 10.279 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 57.443 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 143 de persoane.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

POLITICA

Claudiu Târziu: “Marcel Ciolacu lansează un proiect de reindustrializare copiat (greșit) din strategia economică a AUR”

Publicat

Claudiu Târziu, AUR

Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, atrage atenția asupra faptului că Marcel Ciolacu a lansat un așa-zis plan de reindustrializare a României.

“Utopic, neprofesionist și lipsit de logică, proiectul șefului PSD este copiat greșit și incomplet după o strategie pe care AUR a prezentat-o încă de la începutul anului trecut”, spune Claudiu Târziu.

Claudiu Târziu: “Marcel Ciolacu lansează un proiect de reindustrializare copiat (greșit) din strategia economică a AUR”

Acesta, explică: “În februarie 2023, la prima conferință de presă AUR din noua sesiune parlamentară, liderii partidului cereau implementarea rapidă a următoarelor măsuri:
România trebuie să intre într-un proces de reindustrializare la finalul căruia să aibă capacitatea de a produce și procesa hrana, mijloacele tehnologice și mașinile necesare în plan intern.

Pandemia de coronavirus a demonstrat că nu mai avem astăzi nici măcar capacitatea de a realiza produse elementare, cum ar fi măștile sanitare sau seringile.

Primul pas pentru un sistem de producție solid este asigurarea producției energetice.

Cerem elaborarea unei strategii naționale articulate, care să pornească de la o estimare realistă a consumului intern și identificarea mijloacelor de optimizare a costurilor.

România trebuie să finalizeze proiectele energetice aflate în diferite stadii de execuție. Redobândirea controlului asupra resurselor și capacităților de producție.˝

“Planul lui Ciolacu nu este altceva decât o însăilare de sloganuri electorale imposibil de realizat”

Claudiu Târziu precizează că: “Planul lui Ciolacu nu este altceva decât o însăilare de sloganuri electorale imposibil de realizat, pentru că face abstracție de condițiile necesare implementării lui: resursele materiale, umane și financiare.

Dacă bugetele anunțate cu atâta generozitate ar putea fi obținute, ca si până acum, din credite externe cu dobânzi uriașe, situația resurselor și a personalului este critică.

Iată câteva dintre componentele esențiale ale unei strategii de reindustrializare a României la care autorii broșurii electorale a PSD nu s-au gândit:

ENERGIA

România face față cu mare greutate consumului casnic de energie. Când a votat pentru închiderea minelor și termocentralelor, Marcel nu s-a gândit că România ar mai putea avea vreodată o industrie.

Acum, revitalizarea sistemului energetic național este în sine un proiect uriaș, care necesită bani, tehnologie, resurse materiale și timp.

RESURSELE NATURALE

Resursele naturale nu mai aparțin de mult României, iar o industrie competitivă nu poate fi construită cu materii prime cumpărate la prețuri exorbitante de la cămătarii economici care ne spoliază de ani de zile.

Primul pas, esențial pentru recuperarea resurselor României este un proiect de reformă legislativă, care să permită readucerea acestora în portofoliul companiilor românești de stat sau private.

CERCETAREA ȘI EDUCAȚIA

Industria anului 2024 nu se mai face la baros, cu forță de muncă brută. Mai mult ca oricând în istorie, tehnologia de nivel înalt și cercetarea științifică sunt factori determinanți în performanța industrială a unui stat.

Prin grija înaintașilor și partenerilor săi politici, România condusă azi de Ciolacu este la nivelul anilor 1990 din punct de vedere al tehnologiei și cercetării.

FINANȚAREA

Dincolo de pomenile promise de Ciolacu de la bugetul și așa secătuit al țării, o industrie propriu-zisă are nevoie de un circuit financiar onest, prietenos și coerent.

S-a dovedit în ultimele decenii că sistemul bancar privat din România, compus din filiale ale unor companii multinaționale, este centrat doar pe maximizarea profiturilor și respinge în mod natural orice oportunitate de finanțare ieftină a unor afaceri autohtone.

Fără un sistem bancar care să susțină opera de reindustrializare a României, întreaga producție obținută în condițiile cunoscute azi ar fi (dacă ar fi) prea scumpă și nerentabilă ca să reziste concurenței.

RESURSELE UMANE

Un exod de proporții biblice a golit România de cei mai valoroși specialiști și muncitori în ultimii 34 de ani, fără ca guvernanții rătăciți pe la putere să înțeleagă catastrofa în care ne adânceam de la o lună la alta.

Astăzi, readucerea în țară a românilor plecați după o bucată de pâine prin lume este un proces foarte costisitor și lent.

Nimic din ceea ce ar însemna o strategie de readmisie a diasporei în țară nu face parte azi din preocupările guvernului.

La fel ca orice elev mediocru care trage cu ochiul la lucrarea colegului, fostul elev mediocru Ciolacu a aruncat cu ipocrizie și iresponsabilitate pe piață o fumigenă electorală cu un titlu pompos. Tema, de o importanță excepțională pentru viitorul României, a fost greșit și parțial furată din Proiectul de țară al Alianței pentru unirea Românilor”.

“Îi putem transmite toată documentația lui Marcel Ciolacu”

“Completările de mai sus sunt extrem de importante pentru transformarea materialului de propagandă lansat de șeful PSD în realitate.

Dacă Ciolacu dorește cu adevărat să facă ceva util pentru România, îi putem transmite toată documentația la care au lucrat luni de zile specialiști adevărați din mai multe domenii.
Dar dacă românii sunt, în sfârșit, hotărâți să oprească declinul acestei țări, Alianța pentru Unirea Românilor este pregătită să pună în aplicare planurile de salvare a României pe care le-a prezentat în ultimii ani”, spune Claudiu Târziu, liderul europarlamentarilor AUR în Parlamentul European și președinte al Consiliului Național de Conducere AUR.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Cinci tineri la spital în urma unui accident în Florești. Două mașini s-au ciocnit

Publicat

De

Accident Florești

Un accident de circulație a avut loc joi seara în Florești.

Printre răniți se află și o minoră de 15 ani.

Cinci tineri la spital în urma unui accident în Florești. Două mașini s-au ciocnit

Pompierii din cadrul Punctului de Lucru Florești și a Detașamentului 2 Cluj-Napoca au intervenit în această seară la un accident rutier petrecut la ieșirea din localitatea Florești.

La fața locului au ajuns o autospecială cu modul de descarcerare, două echipaje SMURD și un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean.

La locul accidentului, echipajele au găsit două autoturisme avariate cu ocupanții ieșiți din acestea.

Cinci tineri au fost consultați la fața locului, dintre care și o minoră de 15 ani, de către echipajele SMURD și SAJ.

Ulterior aceștia au fost transportați la spital pentru investigații și îngrijiri de specialitate.

Conform primelor evaluări toți erau conștienți și cooperanți.

Foto: ISU Cluj

Citește mai departe

EDUCATIE

„Săptămâna bobocilor” la UMFIH. Sesiuni de orientare și evenimente pentru studenții din anul I

Publicat

De

UMF Cluj

Studenții din anul I de la Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” (UMFIH) din Cluj-Napoca vor avea parte de un program special care să îi ajute să se integreze cât mai repede și ușor.

„Săptămâna bobocilor” va fi organizată pentru studenţii de la programele de studiu în limba română.

„Săptămâna bobocilor” la UMFIH. Sesiuni de orientare și evenimente pentru studenții din anul I

Potrivit UMFIH, „Săptămâna bobocilor” se va desfășura sub forma unor activități organizate împreună cu decanii și reprezentanții celor trei facultăți și colegii din anii mai mari, din cadrul organizațiilor studențești

Astfel, cele trei facultăți din cadrul UMF „Iuliu Hațieganu” au pregătit pentru boboci o serie de întâlniri, sesiuni de orientare și diverse evenimente sociale, menite să le ofere oportunitatea de a cunoaște campusul, colegii și cadrele didactice.

Fiecare facultate are propriul program de activități, care poate fi consultat AICI.

Anul universitar 2024-2025 va începe, la UMF „Iuliu Hațieganu”, în data de 30 septembrie și va fi marcat printr-o ceremonie la care vor participa membrii comunității academice.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Ce efecte are proiectul de lege al PNL care-i permite lui Klaus Iohannis să candideze la Senat. Coaliția PSD-PNL este asigurată

Publicat

Iohannis

Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a confirmat la Digi 24, că PNL a depus un proiect de lege prin care i se va permite președintelui Klaus Iohannis ca în ultimele trei luni de mandat să poată candida pentru o funcție aleasă în Parlamentul României, calendarul alegerilor făcând posibil acest lucru.

Declarația senatorului vine după mai multe zile în care liberalii au vehiculat acest scenariu care îi va permite președintelui Klaus Iohannis să candideze pentru un post de senator pe listele PNL, arată Mediafax.

„Informația momentului este că Partidul Național Liberal a înregistrat în procedură legislativă o modificare a legii care prevede că președintele în funcție, aflat în ultimele trei luni de mandat poate candida ca și independent pe lista unui partid sau unei alianțe.

Poate continua cariera politică

Este o propunere legislativă care, practic, îi consacră dreptul președintelui care își încheie mandatul odată cu actualul Parlament, dacă dorește, să-și poată continua cariera politică și rezolvă o problemă.

Dacă mă întrebați de ce acum e pentru că în ultimii 20 de ani alegerile parlamentare nu s-a mai suprapus cu alegerile prezidențiale și noi ne dorim ca președintele, dacă își dorește, să candideze”, a explicat Daniel Fenechiu.

Liberalul a precizat că este nevoie de votul coaliției pentru a trece această modificare a legii.

Ce efecte are propunerea

O astfel de derogare în Parlament, după precedentul Iliescu din 2004, poate consfinți continuitatea guvernării PSD-PNL și după alegerile din iarnă.

Aceasta în condițiile în care alegerile parlamentare au loc în 1 decembrie, iar mandatul de președinte al lui Klaus Iohannis expiră în 21 decembrie. Astfel, este suficient timp pentru ca, după alegeri, să poată fi constituit noul Guvern, iar Iohannis să desemneze primul ministru, indiferent de președintele care va rezulta în urma alegerilor din 8 decembrie, turul al II-lea.

Cu alte cuvinte, deși, uneori, liderii PSD și PNL se ceartă în public, își fac jocurile prin spate și pun la cale continuarea guvernării, acum cu ajutorul lui Klaus Iohannis, care ar putea fi recompensat cu funcția de președinte al Senatului, al doilea om în stat.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax