Connect with us

ACTUALITATE

România debutează cu victorie în preliminariile Campionatului Mondial de handbal masculin

Publicat


România a debutat cu o victorie, vineri seara, în Grupa a 3-a din prima fază a preliminariilor Campionatului Mondial din 2023 (scor 33-30).

Partida contra Israelului s-a desfășurat în Sala Sporturilor ”Horia Demian” din Cluj-Napoca.

La jumătatea confruntării scorul era egal.

Tricolorii şi-au asigurat astfel calificarea în faza următoare.

Cel mai bun marcator al echipei României a fost Demis Grigoraş, cu 8 goluri, Alexandru Şimicu a înscris 5, Roland Thalmaier 6, Andrei Buzle 3, Gabriel Dumitriu 2, Adrian Rotaru 2, Gabriel Cumpănici 1, Cristian Ghiţă 1, Ionuţ Iancu (portar) 1, Ionuţ Nistor 1), Dan Vasile (portar) 1, Călin Căbuţ 1.

Iancu a apărat 8 şuturi, iar Dan Vasile a parat 6.

Selecţionata Ciprului și-a anulat participarea din cauza infectărilor cu Covid-19.

Sâmbătă va avea loc meciul Israel – Rep. Moldova (15:00), iar duminică se va juca partida România – Rep. Moldova (18:05).

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Indicele ROBOR la 3 luni continuă să CREASCĂ. Joi a ajuns la 5,62%

Publicat

De

bani portofel gol pixabay

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut joi la 5,62% pe an, de la 5,57% pe an în ziua precedentă, anunță Banca Naţională a României (BNR).

Un nivel mai mare a fost înregistrat în data de 6 martie 2013, când acesta s-a situat la 5,63% pe an.

Indicele ROBOR crește în fiecare zi

Indicele ROBOR la 3 luni, care a ajuns la 5,62% joi, era la începutul acestui an de 3,02% pe an.

De asemenea, indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 5,87% pe an, de la 5,80% pe an anterior, iar ROBOR la 12 luni s-a majorat la 6,05% pe an de la 6,03% pe an, miercuri.

Crește și indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 1,86% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2021, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,17%.

În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă.

Astfel, Ordonanţa 19 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.

Sursa: Agerpres

Foto: pixabay.com

Citește mai departe

EVENIMENT

Protest în stradă. Banner uriaş: „Leprele din politică ies din nou la atac”. Suporterii U Cluj îi dau replică lui Tişe

Publicat

De

protest u cluj

Un grup de suporteri ai echipei de fotbal Universitatea Cluj au afişat un banner uriaş în faţa Consiliului Judeţean Cluj, după ce preşedintele forului, Alin Tişe, a spus că ar bine ca U şi CFR Cluj să se uneacă într-o singură echipă.

Leprele din politică ies din nou la atac

„Leprele din politică ies din nou la atac, nu ne sperie un nomad orașul. Întotdeauna va fi doar negru și alb!”, au scris fanii U Cluj, pe bannerul lung de câţiva metri, afişat în faţa Consiliului Judeţean Cluj.

VEZI ŞI:

Tișe propune o singură echipă de fotbal a Clujului care ar putea CÂȘTIGA Champions League

Tișe, despre susținerea unei singure echipe de fotbal în Cluj: ”Am probleme cu cei de la ”U”, ei cred că stadionul e al lor”

Numele, blazonul și ISTORIA Universității Cluj nu vor fi niciodată negociabile. REACȚIA clubului la propunerea lui Alin Tișe

 

Citește mai departe

ECONOMIE

FOTO. Aproape 3000 de JOBURI pentru clujeni la „Bursa Generală a Locurilor de Muncă”. Care sunt OFERTELE

Publicat

whatsapp image 2022 05 19 at 4.49.04 pm (1)

La Cluj Arena a avut loc joi, între orele 9 și 14, Bursa Generală a Locurilor de Muncă, un eveniment în cadrul căruia zeci de angajatori, cu peste 2800 de locuri de muncă disponibile, au fost prezenți alături de universitățile clujene. Dacă ai ratat evenimentul, vei găsi mai jos oferte de muncă din toate domeniile, precum și ofertele educaționale ale universităților din oraș.

„Anul 2022 este Anul Tineretului, iar luna mai este luna promovării economiei sociale, județul Cluj având cel mai mare număr de firme de economie socială din țară, și anume 148. Prezența ridicată a cetățenilor și cu precădere a tinerilor demonstrează că aceștia își doresc o carieră care să le ofere independență și bunăstare financiară”, au spus organizatorii.

Gazda evenimentului, Ana-Maria Chiciudean, Director executiv al AJOFM Cluj, a încurajat doritorii să analizeze oferta de muncă disponibilă și să participe la interviurile și prezentările recrutorilor angajatorilor din județ.

Prof. Marinela Marc, Inspector Școlar General, a încurajat elevii de liceu, viitori absolvenți, să participe la workshop-urile susținute de Centrul de Carieră, Orientare Profesională și Alumni al Universității Babeș-Bolyai.

whatsapp image 2022 05 19 at 4.49.03 pm (1)

Zeci de meserii pentru care te poți pregăti profesional

La Centrul Regional de Formare Profesională a Adulților Cluj (CRFPA) se desfășoară programe de formare profesională autorizate sau în curs de autorizare. Pentru șomerii înregistrați la AJOFM, cursurile sunt gratuite, cei care nu se înscriu în această categorie fiind nevoiți să achite din fondurile personale.

whatsapp image 2022 05 19 at 4.49.05 pm

CRFPA este un mediu flexibil care permite viitorilor angajați să se formeze profesional în domenii diverse, de la agent de curățenie sau de securitate, la electrician, mecanic, sau chiar baby sitter, iar lista continuă. Dacă nu știi sigur ce ți se potrivește, în imaginea de mai jos găsești calificările și durata programelor de formare profesională deja existente în Cluj, precum și datele de contact.

whatsapp image 2022 05 19 at 4.49.01 pm

whatsapp image 2022 05 19 at 4.49.02 pm

Posturi de la bucătar la software developer în companii cunoscute

La târg s-au alăturat și companii cunoscute, precum DM, Banca Transilvania, Auchan și multe altele.

Echipa DM, una dintre cele mai puternice rețele de retail specializate în frumusețe, casă, produse pentru bebeluși și alte asemenea, are nevoie de casieri full-time sau part-time în magazinele din Cluj-Napoca. CV-urile se trimit la adresa dmR-Recrutare@dm-drogeriemarkt.ro, sau direct în magazine.

Auchan Cluj angajează persoane cu sau fără experiență în posturile: manager departamente comerciale, operator vânzări polivalent, lucrător comercial (program de noapte 21:30 – 6:00), tehnician întreținere, bucătar, ajutor de bucătar, vânzător produse proaspete, preparator carne, cofetar/patiser, consilier vânzări.

Angajatorul promite salariu de bază și tichete de masă, sporuri pentru zilele de weekend, de sărbătoare și de noapte, asigurare de sănătate, stomatologică și de viață, concediu de odihnă plătit (minim 23 de zile anual), primă de vacanță, prime lunare și periodice, dar și stagiu de formare adaptat postului. Dacă vrei să te dezvolți într-o companie multinațională, aplică pe recrutarecj@auchan.ro, sau pe www.auchan.ro (secțiunea „Carieră”), iar dacă preferi telefonic, sună la 0374 859 464 (Auchan Cluj Iulius), sau la 0374 857 995 (Auchan Cluj Iris).

Banca Transilvania are oportunități atât part-time, cât și full-time pentru posturile: specialist servicii clienți, manager relații clienți retail, software developer. Trimite un mail la cariere@btrl.ro. Se poate aplica și pentru un program de internship BT, la internship@btrl.ro.

whatsapp image 2022 05 19 at 4.49.03 pm (2)

Pentru pasionații de inginerie în căutarea unor joburi tehnice

Pehart, producătorul numărul 1 de hârtie tissue din Europa de Sud-Est, fondat în 1837 și recunoscut mai ales pentru gama de produse Pufina, are nevoie de: gestionar, inginer automatist, inginer producție, stivuitorist, electrician și operator roboți industriali. Trimite un mail la hr@pehartgrup.ro, dacă te interesează posturile deschise.

Emerson angajează operatori asamblare, cei interesați pot afla mai multe detalii la 0752 752 170 (Marina Petric). Compania oferă: transport gratuit, asigurare de sănătate privată, bonuri de masă (20 de lei pe zi), mediu stabil și sigur, oportunități de calificare și specializare, dar și al 13-lea salariu.

 

whatsapp image 2022 05 19 at 4.49.05 pm (1)

CSi, fondată la Cluj-Napoca în 2004, își mărește echipa. Posturile listate de companie sunt următoarele: mechanical design engineer, hardware design engineer, project support officer, electrical engineer, IT coordinator, buyer, electrician, lăcătuș mecanic montaj, vopsitor/personal vopsitorie, operator CNC și sudor. Aplică trimițând un email la angajari@csiportal.com, sau apelează 0720 063 894.

whatsapp image 2022 05 19 at 4.49.05 pm (2)

EnergoBit, furnizor de soluții pentru proiecte energetice sustenabile, prezintă oportunități de angajare în domenii precum: producție și furnizare, servicii energetice, inginerie electrică, eficiență energetică, mentenanță și operare.

Printre proiectele inedite ale companiei, se numără cel mai mare parc eolian terestru din Europa (Fântânele Cogealac – 600MW), cel mai mare parc solar din România (Ucea – 55 MW), cea mai mare stație interioară din țară (Stația Cotroceni Mall), iar lista continuă. Dacă vrei să te alături echipei, trimite un mail la ebit@energobit.com, sau sună la 0264 207 500.

May be an image of indoor

sursa: Facebook

Sortilemn (din Gherla) angajează: maistru și operatori în industria lemnului, muncitori necalificați, mașiniști pod rulant, team leader pentru secția de producție, mecanici de întreținere, electricieni și fochiști.

Compania promite tichete de masă (420 de lei), bonus de prezență în valoare de 250 de lei, transport asigurat gratuit, plătirea orelor suplimentare (200%), spor de noapte (25%), prime de Paște și de Crăciun, bonus de recomandare, formare profesională, contract pentru o perioadă nedeterminată, echipament de protecție. Nu lipsește nici cabinetul medical care este situat în incinta societății.

Trimite CV la hr@sortilemn.ro, sau la secretariatul de pe strada Clujului 7 din Gherla, iar pentru informații suplimentare, sună la 0264 241 717.

whatsapp image 2022 05 19 at 4.49.06 pm (1)

La Comelit, firmă specializată în comerțul cu echipamente și materiale de instalații termice, sanitare, climatizare și ventilație, există următoarele posturi disponibile: operator facturare, lucrător comercial, instalator tehnico-sanitar. Aplică la office@comelit-cluj.ro.

whatsapp image 2022 05 19 at 4.49.05 pm (3)

Combaterea discriminării la locul de muncă

ES Lighting & ES Instal oferă servicii precum: proiectarea și execuția instalațiilor electrice, vânzarea corpurilor de iluminat. Deoarece vrea să combată discriminarea pe plan profesional, compania caută să formeze ca electricieni 2 tineri de etnie romă.

„La noi învață absolut tot, de la munca tehnică la cea digitală. Se vor familiariza, deci, și cu pachetul Windows Office și cu programul în care se fac proiectările”, a precizat pentru Cluj24 reprezentanta companiei.

Dacă ești interesat de o carieră în domeniu, sună la 0755 536 834 sau vizitează sediul de pe strada Corneliu Coposu 18A din Cluj-Napoca pentru mai multe informații.

whatsapp image 2022 05 19 at 4.49.04 pm (3)

whatsapp image 2022 05 19 at 4.49.04 pm (2)

Cariere militare și în aviație

Dacă vrei să devii ofițer, maistru militar, subofițer sau soldat/gradat profesionist, înscrie-te pe www.recrutaremapn.ro. Va trebui să mergi la probele de selecție și la concursul de admitere. Pentru câteva etape e nevoie să faci pregătire, însă toate detaliile necesare se găsesc pe site.

whatsapp image 2022 05 19 at 4.49.01 pm (1)

whatsapp image 2022 05 19 at 4.49.01 pm (2)

Dacă vrei să faci parte dintr-un colectiv din aviație, Menzies Aviation e în căutare de: agenți check-in, manipulanți bagaje, dar există posturi deschise și pentru agenții de curățenie. Se oferă tichete de masă de 20 de lei pe zi, spor de merit lunar, tichete de vacanță, servicii medicale private gratuite, echipamente de lucru și protecție profesionale, asigurare de viață cu despăgubire în caz de accidente, spitalizare, etc. Depune-ți CV-ul la diana.ciucas@menziesaviation.com, sau sună la 0757 046 413.

whatsapp image 2022 05 19 at 4.49.04 pm

Universitățile clujene

La eveniment au fost prezente și universitățile din Cluj-Napoca, care au adus cărți și pliante cu oferta educațională curentă.

1. Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV)

Există mai multe motive pentru care să urmezi studii superioare în cadrul USAMV. Reprezentanții le amintesc pe următoarele:

 • excelență în educație: la USAMV vin inclusiv studenți din străinătate deoarece instituția face parte din cele mai bune universități de cercetare și educare din România, fiind pe locul 1 în țară în domeniul științelor naturii.
 • facilități moderne: întinsă pe 50 de hectare, USAMV dispune de o bibliotecă modernă, 2 institute de cercetare, 245 de centre și laboratoare de cercetare, dar și de o cafeterie și un restaurant pentru relaxare. Iubitorii de mișcare se vor bucura de terenurile pentru sport și tenis, dar pe lângă acestea, USAMV mai are în componența sa un acvariu, un muzeu de botanică și anatomie, o grădină agro-botanică și o livadă
 • burse și mobilități internaționale: există peste 200 de parteneriate care permit studenților să facă schimb de experiență (profesională și culturală) cu cei din alte țări

whatsapp image 2022 05 19 at 4.49.07 pm

Vezi oferta educațională în imaginea de mai jos.

whatsapp image 2022 05 19 at 4.49.02 pm (1) whatsapp image 2022 05 19 at 4.49.02 pm (2)

2. Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” (UMF)

Facultatea de Medicină oferă 4 programe de studii de licență: medicină, asistență medicală generală, radiologie și imagistică, balneo-fiziokinetoterapie și recuperare medicală, primele două reprezentând 6 respectiv 4 ani, iar ultimele două – 3 ani fiecare.

Facultatea de Medicină Dentară prezintă 2 programe de studii pentru licență: medicină dentară (6 ani) și tehnică dentară (3 ani).

Tot 2 programe sunt și la Facultatea de Farmacie, specializările fiind farmacie (5 ani), respectiv nutriție și dietetică (3 ani).

Diplomele sunt recunoscute în Uniunea Europeană. Viitorii studenți ai UMF se vor bucura de experiența în instituția clasată pe locul 608 din 1000 de către US News and World Report University Rankings, în domeniul medicinei.

Ar putea fi o imagine cu 5 persoane

sursa: Facebook

Ar putea fi o imagine cu 4 persoane, persoane în picioare şi interior

sursa: Facebook

3. Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN)

Pe lângă specializările vaste din cadrul UTCN, studenții și absolvenții pot beneficia gratuit de informare și asistență în dezvoltarea profesională, prin intermediul Centrului de Consiliere și Orientare în Carieră (CCOC). Acesta asigură:

 • asistență pentru alegerea traseului educațional corespunzător intereselor și aptitudinilor individuale
 • consiliere în conceperea și implementarea unui plan de carieră
 • consiliere psihologică pentru dezvoltare personală
 • oferte pentru voluntariat, internship/practică de varp
 • participare în proiectele derulate prin CCOC
 • dezvoltarea abilităților necesare pentru căutarea și obținerea unui loc de muncă: redactare și feedback CV, concepere scrisoare de intenție, prezentare la un interviu de selecție

Pentru mai multe informații, sună la 0264 401 393 sau trimite un mail la office.ococ@ococ.utcluj.ro.

Mai jos găsești oferta educațională.

whatsapp image 2022 05 19 at 4.49.02 pm (3) whatsapp image 2022 05 19 at 4.49.03 pm

4. Universitatea Babeș-Bolyai (UBB)

Înființată în 1581, UBB e cea mai veche universitate din România, având o tradiție lungă în educație, cercetare și deservirea comunității locale. În prezent, e cea ma mare din țară, având peste 41.000 de studenți înscriși la nivel de licență, masterat și doctorat, în 501 de programe de studii în română, maghiară, germană, engleză și franceză, fiind clasată între primele 3 universități din România din punctul de vedere al calității programelor sale.

UBB cuprinde numeroase domenii, de la real la uman, nelipsind nici teologia, teatrul și filmul, ingineria, businessul, sportul și alte asemenea.

Toate acestea pot fi consultate la www.ubbcluj.ro.

whatsapp image 2022 05 19 at 4.49.07 pm (1)

5. Universitatea de Artă și Design (UAD)

UAD este una dintre cele mai importante instituții românești de învățământ superior în domeniul artelor vizuale, având cea mai mare deschidere internațională reliefată prin acordurile de colaborare cu peste 100 de instituții prestigioase din Eurorpa, SUA, Asia și Africa de Nord.

Universitatea include Facultatea de Arte Plastice și Facultatea de Arte Decorative și Design, care asigură studii universitare de licență și masterat în domeniile: Pictură, Sculptură, Conservare-Restaurare, Grafică (publicitară și de șevalet), Bandă desenată și desen animat, Foto-Video-Procesare computerizată a imaginii, Pedagogia artelor plastice și decorative, Ceramică-Sticlă-Metal, Arte textile (design textil), Modă (design vestimentar), Design (de produs, ambiental, grafic), Istoria și teoria artei (licență) și Practici curatoriale contemporane (master).

De asemenea, UAD oferă studii universitare de doctorat în domeniul artelor vizuale, precum și o serie de direcții de formare profesională mai puțin convenționale prin diverse proiecte precum cele:

 • exclusiv pentru studenți: expoziții, conferințe, etc.
 • pentru comunități artistice și academice
 • pentru publicul larg și mass-media: Expo Maraton, Expoziția Absolvenților, Gala Fashion UAD, devenite tradiționale și bucurându-se de numeroși vizitatori

whatsapp image 2022 05 19 at 4.49.07 pm (3)

6. Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir”

UCDC include Facultatea de Drept și Facultatea de Științe Economice, pentru fiecare dintre acestea existând programe de licență și de masterat, cu acreditare ARACIS (și CECCAR pentru masterul la facultatea din urmă).

Pentru studii postuniversitare, vizitează www.dimitriecantemir.ro, respectiv www.cantemircluj.ro.

whatsapp image 2022 05 19 at 4.49.06 pm

Peste 3.200 de participanți, tineri absolvenți și persoane aflate în căutarea unui loc de muncă au vizitat evenimentul.

whatsapp image 2022 05 19 at 4.49.03 pm (3)

Citește mai departe

EVENIMENT

EXCLUSIV. Premierul Nicolae Ciucă va conduce prima mașină electrică ”made in Cluj”

Publicat

car 1

Premierul Nicolae Ciucă va conduce, vineri, prima mașină electrică ”made in Cluj”, un concept car realizat de un grup de investitori români, care a pus la bătaie, până acum, proape 500.000 de euro pentru acest proiect.

Voicu Oprean, CEO AROBS, unul din inițiatorii și finanțatorii proiectului, a declarat pentru Cluj24 că speră ca prim-ministrul să găsească fonduri pentru dezvoltarea noii mașini.

”Premierul Nicolae Ciucă va conduce noua mașină made in Cluj în zona Grand Hotel Italia, dar nu pe drumuri publice, pentru că, încă, mașina nu are voie să circule pe ele.

Sperăm ca domnul prim-ministru să găsească niște fonduri pentru dezvoltarea acestui proiect. Noi îi vom arăta ce am făcut până acum la Cluj cu acest nou concept de mașină electrică, început în urmă cu 4 ani.

Am reușit să livrăm ceva, iar până la urmă faptele vorbesc mai mult decât simplele vorbe”, a spus Oprean.

car 2

Design extraordinar al noii mașini

Acesta a precizat că proiectul este unul inovativ, pornit de niște tineri cu foarte mult entuziasm.

”Designul noii mașini este unul extraordinar, realizat de Peter din Târgu Mureș, care a realizat prima mașină de lemn din România și care a fost expusă în 2015 la Salonul Auto de la Frankfurt.

Ne-a venit ideea să facem altceva împreună cu echipa de implementare, cu cei de la zona de electronică, de putere.

Avem un proiect inovativ, avem motoare puse în cele două roți din spate, ceea ce este un experiment. Bateriile sunt produse de un partener al Rombat. Este un concept car, prima mașină electrică made in Cluj, made in România”, a spus Oprean.

Dusă la RAR pentru omologare

car 4

El a precizat că finanțarea de până acum al acestui proiect s-a ridicat la aproximativ 500.000 de euro.

”Au contribuit cu bani AROBS, eu, personal, cei doi parteneri de la Reparo, un service din Cluj, condus de Mihai și Florin, dar și Adi, un coleg de-al meu din firmă. Avem și UTCN ca susținător.

Mașina funcționează, am dus-o în decembrie 2021 la RAR pentru omologare, dar procedurile mai durează, mai trebuie verificate anumite aspect. Avem o mașină made in Cluj pe care ne-o dorim să meargă pe drumurile publice”, a explicat Voicu Oprean.

Pentru inițiatorii proiectului urmează câteva luni pentru finalizarea interiorului mașinii și implicarea altor investori și pasionați care își doresc să se realizeze o mașină electrică românească.

Autonomie de 350 de km la o încărcare

car 3

”Noi am arătat că se poate. Vrem să facem, în prima fază, 5-10 mașini și ne vom adapta strategia de dezvoltare pe parcurs. De asemenea, vrem să participăm la concursuri cu finanțare europeană. Vedem peste un an ce va fi”, a mai spus CEO AROBS.

Mașina are caroserie din fibră de carbon, și, conform ultimelor teste, o autonomie de 350 de km la o încărcare.

De asemenea, poate prinde o viteză de peste 140 de km pe oră.

Pentru noul concept car s-au vehiculat mai multe nume, însă nu a fost ales niciunul încă.

”S-a mers de la Rosso până la Nervura, ne gândeam chiar la o variată de diseminare în social-media, pentru a vedea care nume s-ar potrivi cel mai bine, să facem un fel de vot sau un concurs. Vom vedea”, a conchis Oprean.

Conform programului oficial, Nicolae Ciucă va vizita, vineri, la ora 8,40, standul AROBS – Newcar4future, un nou concept de mașină electrică, în cadrul Innowave Summit 2022 de la Cluj-Napoca.

car 5

car 6

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate
Publicitate