Connect with us

EVENIMENT

Restricții de circulație pentru Ziua Armatei Române la Cluj-Napoca

Publicat


Cu ocazia organizării unor manifestări publice dedicate sărbătoririi ,,Zilei Armatei Române”, în data de luni, 25 octombrie 2021, Primăria Cluj-Napoca anunță că se vor institui unele restricții de circulație după cum urmează:

– restricționarea traficului rutier pe prima bandă de pe latura de nord a Pieței Avram Iancu, în intervalul orar 09.30– 10.30

– restricționarea totală a traficului rutier pe latura de nord a Pieței Avram Iancu, în intervalul orar 10.30 – 10.40

Divizia 4 Infanterie ”Gemina” organizează o ceremonie militară la Cluj-Napoca începând cu ora 10.00, la Monumentul „Glorie Ostașului Român” din Piața Avram Iancu.

”Detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Regimentului 317 ISR „Vlădeasa” și Muzica Militară a comandamentului Diviziei 4 Infanterie Gemina”, a transmis Divizia.

Toate activitățile vor fi organizate și se vor desfășura cu respectarea măsurilor privind prevenirea infectării cu virusul SARS-CoV-2, masca de protecție fiind obligatorie pe toată durata activității.

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Zona lacurilor și a pășunii Sălicea, dar și Colonia Făget, ar putea forma o nouă arie protejată sit Natura 2000 la Cluj

Publicat

De

800 de hectare de teren de lângă Cluj-Napoca ar putea deveni arie naturală protejată, după ce Academia Română a acordat un aviz favorabil în acest sens.

Este vorba despre o zonă aflată sub o mare presiune imobiliară, situată în zona metropolitană de sud a Clujului.

Zona lacurilor și a pășunii Sălicea, dar și Colonia Făget, ar putea forma o nouă arie protejată sit Natura 2000 la Cluj

Academia Română a acordat în urmă cu doar câteva zile avizul favorabil pentru o nouă arie protejată sit Natura 2000 ROSCI Făget Sud – Colonia Făget.

„Acesta este un pas esențial și decisiv în desemnarea unei noi arii protejate”, spune Alina Chiriac, cea care, alături de ONG pentru protecția naturii, Propark – Fundația pentru arii protejate a inițiat demersul de demnare a noii arii. sunt o persoană fizică, Alina Chiriac, și un ONG pentru protecția naturii, Propark – Fundația pentru arii protejate.

800 de hectare de teren

Aria propusă are o suprafață de aproximativ 800 de hecare și conține trei fragmente: zona Lacurilor Sălicea cu arinișurile din Valea Gârbăului, zona pășunii Sălicea din sudul vârfului Peana din Făgetul Clujului și zona Colonia Făget.

„Zonele propuse spre protejare se suprapun în întregime peste un coridor ecologic din ecoregiunea carpatică. Acest aviz științific vine ca o susținere academică remarcabilă pentru un patrimoniu natural aflat sub presiunea imobiliară tot mai crescută din zona metropolitană de sud a Clujului.

Schimbarea în cartiere rezidențiale a utilizării acestor terenuri care cuprind acum pășuni cu arbori, arinișuri, mlaștini și habitate de interes comunitar, foarte rare la nivel de UE, reprezintă o amenințare și deja un pericol iminent de dispariție a unor specii de faună și floră rare”, a precizat Alina Chiriac.

Direcția de Mediu a CE a demarat o investigație preliminară

În apărarea acestor habitate și specii rare, alături de Alina Chiriac, Propark Fundatia pentru arii protejate și echipa de biologi inimoși, au venit mai multe asociații de protecția mediului din România și din Europa: Federația Coaliția Natura 2000 (o federație de 20 de organizații de mediu, care activează în diferite domenii: policy și advocacy, educație, cercetare, conștientizare), Fundatia Eco-Civica, Agent Green, Neuer Weg, Bruno Manser Fonds.

De asemenea, a fost solicitat și ajutorul instituțiilor europene, iar toate demersurile se află în atenția Direcției Generale Mediu a Comisiei Europene și a fost demarată o investigație preliminară.

O petiție de susținere a acestor eforturi de protejare a unui patrimoniu natural deosebit este încă deschisă și semnăturile susținătorilor vor fi trimise împreună cu avizul favorabil al Academiei Române la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor pentru îndeplinirea formalităților de desemnare a noii arii protejate, potrivit Alinei Chiriac.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Deputatul Sabin Sărmaș (PNL Cluj), candidat la Primăria Cluj-Napoca. ”Orașul e ca mămăliga care stă să explodeze”

Publicat

Deputatul PNL de Cluj, Sabin Sărmaș, a anunțat că va candida la Primăria Cluj-Napoca, chiar împotriva actualului primar liberal Emil Boc, deoarece orașul a ajuns într-o etapă în care trebuie să se ducă la următorul nivel.

Sărmaș a declarat, duminică, la Digi24, că vrea să candideze la Primărie împotriva lui Emil Boc deoarece Cluj-Napoca a ajuns într-o etapă în care trebuie să se ducă la următorul nivel.

”E ca mămăliga care stă să explodeze: frumoasă, de 5 stele, dar care, dacă nu e dusă la următorul nivel, se va sufoca în curând”, a spus Sabin Sărmaș.

Acesta a precizat că PNL mai are în momentul de față foarte mulți oameni de dreapta, dar acțiunile și valorile nu mai sunt cele de acum câțiva ani.

Întrebat care a fost cel mai bun președinte al PNL, deputatul a răspuns că este vorba de Călin Popescu Tăriceanu.

Mai multe variante

Sabin Sărmaș a declarat pentru Cluj24 analizează mai multe variante de candidatură.

”Nu am luat o decizie finală, încerc să văd în momentul de față care este susținerea pe care o să am.

Independent, susținut  de un partid sau de mai multe, este o variantă. Nu exclud nicio variantă în momentul de față, analizez toate variantele”, a spus Sărmaș.

Sprijin de la partide

Surse politice au confirmat pentru Cluj24 că se poartă discuții ca Sabin Sărmaș să fie sprijinit de Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și Forța Dreptei, dar chiar și de PSD.

O susținere din partea celor trei partide este problematică, în condițiile în care USR își va desemna candidatul la Primăria Cluj-Napoca la începutul lunii martie, după o serie de alegeri primare și dezbateri publice cu cei trei membri rămași în finală – Viorel Băltărețu, George Trif și Mihaela Nia.

”Ne-am face de mândră minune ca noi, de la USR Cluj, să acceptăm să sprijinim un candidat independent.

Adică am organizat o campanie internă de desemnare a candidatului propriu, un membru de partid, am făcut apel la clujeni să se implice în acest proces electoral în premieră, iar acum să aruncăm totul la coș pentru nu știm cine? Exclus”, a comentat un lider USR.

Din partea PMP sunt, din nou, șanse reduse ca Sabin Sărmaș să fie sprijinit, în condițiile în care disputa între aripile Diaconescu și Tomac nu e tranșată în justiție.

Nici cei de la Forța Dreptei nu par a agrea susținerea unui candidat independent, în condițiile în care oamenii lui Ludovic Orban încearcă să profite de alegeri și să iasă cu candidați astfel încât să promoveze partidul.

Susținere după modelul Buzoianu

Din partea PSD ar putea veni o susținere, dar numai dacă în sondajele comandate de Vasile Dîncu, președintele PSD Cluj, Sabin Sărmaș ar crește în notorietate în următoarele două luni, iar candidatura să fie susținută de PSD după modelul din 2016 când social-democrații l-au susținut la Primărie pe independentul Octavian Buzoianu.

”În mod normal, cel mai mare partid al țării ar trebui să iasă cu un candidat propriu la Primăria Cluj-Napoca, să îl arunce în lupta cu PNL și Emil Boc. Dar totul depinde de profesorul Vasile Dîncu, de planurile sale care, de multe ori, nu coincid cu cele ale filialei clujene”, a declarat un lider social-democrat.

Acesta a precizat că, în cercurile interne ale PSD, candidatura lui Sărmaș ca independent se vehicula de câteva luni, acesta fiind originar din județul Bistrița-Năsăud, de unde provine și Dîncu, cei doi având o relație veche.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Starea impostorilor. Diana Șoșoacă, prinsă cu minciuni. ”Sora lui Mozart, fiica lui James Bond. Regina amazoanelor”

Publicat

Senatorul SOS, Diana Șoșoacă, este protagonista noului episod al emisiunii ”Starea impostorilor” realizată de Valeriu Nicolae.

Având titlul ”Diana Șoșoacă: sora lui Mozart, fiica lui James Bond. Regina amazoanelor”, emisiunea dezvăluie minciunile acesteia.

”Am descoperit în documentare peste 100 de minciuni evidente ale dnei senator”, a arătat Valeriu Nicolae.

Din emisiune puteți afla cum Diana Șoșoacă a afirmat, de mai multe ori, că bunica ei din București o ducea la ”patinaj, gimnastică, balet, atletism și dans” și că a făcut dans profesionist timp de 14 ani.

Cei care doresc ca realizatorii ”Stării impostorilor” să facă mai multe emisiuni pot dona bani la Asociația ”Casa Bună” – IBAN RO63BTRLRONCRT0566398304.

Citește mai departe

ECONOMIE

AJOFM Cluj va acorda prime pentru tinerii care se angajează. Se vor da bani și pentru relocare. VEZI care sunt sumele

Publicat

De

Tinerii care se angajează vor primi stimulente financiare, anunță Ministerul Muncii și Solidarității. Acestea, la fel ca și alte prime de mobilitate sunt acordate la Cluj prin Agenția de Ocupare a Forței de Muncă.

În acest fel, Ministerul Muncii speră nu doar să angajeze pe piața muncii cât mai mulți tineri, ci și să îi atragă pe cei care muncesc în alte țări.

AJOFM Cluj va acorda prime pentru tinerii care se angajează. Se vor da bani și pentru relocare. VEZI care sunt sumele

Banii pe care îi pot primi tinerii:

  • Prima de activare – 1.000 lei pentru angajare minimum 3 luni pentru tinerii șomeri neindemnizați care își găsesc un loc de muncă;
  • Prima de inserție – 1.794 (3xISR) de lei pentru absolvenții din evidențele AJOFM care își găsesc un loc de muncă în termen de 60 de zile de la absolvire. Se acordă jumătate din primă la angajare, jumătate după 12 luni;

Prime de mobilitate:

  • de încadrare – maximum 55 lei/zi, timp de 12 luni, pentru tinerii care se încadrează în muncă la o distanță mai mare de 15 km de domiciliu;
  • de instalare -12.500 lei pentru tinerii care își schimbă domiciliul pentru că și-au găsit un loc de muncă la o distanță mai mare de 50 km de dimiciliu;
  • de relocare – 900 lei/lună, timp de 36 luni: pentru acoperirea a 75% din cheltuielile de locuire, dar nu mai mult de 900 de lei, pentru tinerii care își schimbă
  • domiciliul pentru că și-au găsit un loc de muncă la o distanță mai mare de 50 km de dimiciliu.

Sprijin pentru integrarea tinerilor pe piața muncii

„Integrarea tinerilor pe piața muncii este un obiectiv major. De aceea avem măsuri concrete de sprijin în acest sens. Ne dorim ca tinerii să se formeze, să muncească și să aducă plus-valoare pentru ei și pentru societate aici, acasă. În egală măsură ne dorim să revină în țară cât mai mulți dintre tinerii români plecați la muncă peste hotare.

Asigurăm și servicii de consiliere profesională și de profilare, de formare profesională, dar și de evaluare și recunoaștere a competențelor profesionale obținute”, a spus Simona Bucura-Oprescu, ministru al Muncii și Solidarității Sociale.

Informații suplimentare pot fi obținute la AJOFM Cluj.

Foto: Arhivă

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax