Connect with us

ACTUALITATE

Record de vizitatori ai expoziției „Uniforme de jandarmerie din perioada 1850-2024” de la Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Publicat


expozițiie jandarmi

În perioada 19 februarie – 10 martie 2024, Muzeul de Artă din Cluj-Napoca a găzduit expoziția „Uniforme de onoare. Uniforme de jandarmerie din perioada 1850-2024 și lucrări din patrimoniul Muzeului de Artă Cluj-Napoca”.

Expoziția a luat ,,naștere” prin colaborarea între Inspectoratul de Jandarmi Județean „Alexandru Vaida Voevod” Cluj, Muzeul Jandarmeriei Române și Muzeul de Artă Cluj-Napoca.  Aceasta a fost vizitată și admirată de aproximativ 1500 de persoane, un record de vizitaori, de la copii, adolescenți și până la seniori, aceștia fiind impresionați de istoria și tradițiile Armei noastre.

Record de vizitatori ai expoziției „Uniforme de jandarmerie din perioada 1850-2024” de la Muzeul de Artă Cluj-Napoca

”Expoziția de uniforme denotă caracterul deschis, cooperant și spiritul artistic având menirea de a ilustra specificul muncii noastre, îndeplinirea cu cinste și onoare a misiunilor specifice în principalele evenimente istorice care au fundamentat devenirea social-istorică a României.

Prin această manifestare am sărbătorit evenimente din viața Jandarmeriei Române de la înființarea acesteia sub domnia lui Grigore Alexandru Ghica, până la 29 ianuarie 1919, actul de naștere al Jandarmeriei Transilvane, omagiind astfel și numele marelui om de stat Alexandru Vaida Voevod.

Arc peste timp

Evenimentul a constituit, totodată, un arc peste timp, o punte de suflet între trecut și prezent, materializată în replici de uniforme din perioada 1850-2024. Ținutele realizate în cadrul proiectului ,,Neamurile trăiesc și devin eterne prin păstrarea memoriei eroilor lor – Nicolae Iorga – In memoriam eroilor jandarmi 1918-2018”, provin din patrimoniul Muzeului Jandarmeriei Române, Muzeului Național de Istorie a României și Asociației RoMilitaria.

Un rol semnificativ la realizarea și descrierea ținutelor îi revine domnului Nicolae Adrian Alexe, muzeograf în cadrul Complexului Național Muzeal ,,Astra” din Sibiu, unul dintre cei mai notabili specialiști în uniformologia militară și istoria Jandarmeriei Române”, arată Jandarmeria clujeană care mulțumește gazdelor de la muzeu.

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

A murit Camelia Motoc, fondatoare a Școlii de joc tradițional românesc din Cluj-Napoca. A format generații de jucăuși

Publicat

Camelia Motoc

Cameliei Motoc, un nume emblematic al folclorului coregrafic clujean și românesc, a murit, a anunțat miercuri echipa Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

Alături de soțul său, coregraful Ion Motoc, Camelia Motoc și-a dăruit întreaga viață păstrării și transmiterii jocului popular românesc.

A murit Camelia Motoc

Camelia Motoc a format generații de jucăuși, care duc mai departe această artă.

Alături de soțul ei, este fondatoarea Școlii de joc tradițional românesc „Ion și Camelia Motoc”din Cluj-Napoca, locul în care, de-a lungul anilor, au pășit nu doar copii și tineri, ci și oameni de toate vârstele și profesiile, cum ar fi profesori, medici, ingineri, avocați, dar și iubitori simpli ai jocului tradițional, arată reprezentanții CJCPCT Cluj.

Munca soților Motoc a fost încununată cu trofee și premii la festivaluri naționale și internaționale, spectacole memorabile pe marile scene ale țării, apariții TV și turnee peste hotare.

”Dar, dincolo de toate acestea, cel mai de preț dar pe care l-a lăsat Camelia Motoc este dragostea pentru jocul românesc, pe care a insuflat-o cu pasiune și dăruire. Ne înclinăm cu recunoștință în fața unui destin închinat jocului tradițional românesc”, au mai transmis reprezentanții CJCPCT Cluj.

Dumnezeu să o odihnească în pace.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Incendiu de proporții la un depozit din Dej. 50 de persoane s-au autoevacuat. Două sunt consultate de medici

Publicat

De

Incendiu la Dej

Incendiu de proporții la Dej. Focul a izbucnit la un depozit, care are o suprafață de aproximativ 300 de metri pătrați.

ISU Cluj a trimis șase autospeciale și a fost trimise în ajutor și echipaje din județele vecine.

Incendiu la un depozit din Dej. 50 de persoane s-au autoevacuat

Pompierii din cadrul Detașamentului Dej intervin în aceste momente pentru stingerea unui incendiu care a izbucnit într-un spațiu de depozitare, cu o suprafață de aproximativ 300 de metri pătrați, situat pe stra Henri Coandă din municipiul Dej.

La fața locului acționează șase autospeciale pentru stins incendii și un echipaj SMURD. Acestea au fost suplimentate cu forțe din cadrul celorlate subunități de intervenție din cadrul ISU Cluj, precum și din cadrul inspectoratelor pentru situații de urgență din județele Sălaj și Bistrița-Năsăud.

Aproximativ 500 de persoane s-au autoevacuat până la sosirea pompierilor. Două persoane sunt consultate la fața locului de către echipajul SMURD, urmând a fi stabilit dacă este necesar transportul la spital.

Potivit ISU Cluj, în aceste momente se acționează pentru stingerea focarelor incendiului, fiind împiedicată extinderea flăcărilor mai departe de limitele în care a fost găsit.

UPDATE

Potrivit reprezentanților ISU Cluj, incendiul a fost lichidat în interior, dar se acționează în continuare pentru stingerea flăcărilor care se manifestă în tubulatura exterioră de ventilație, pe o lungime de aproximativ 30 metri liniari. Forțele din cadrul ISU SJ și ISU BN se întorc la bază.

UPDATE 2:

Au fost stinse focarele incendiului, se mai acționează în aceste momente pentru identificare și lichidarea focarelor ascunse, precum și pentru evacuarea fumului acumulat în interior. În total, au fost consultate cinci persoane la fața locului de către echipajul SMURD, pentru suspiciuni de intoxicare ușoară cu fum. Nici una dintre acestea nu a fost transportată la spital.

Citește mai departe

EVENIMENT

Turkish Airlines crește frecvența zborurilor de la Cluj spre Istanbul, de pe Aeroportul ”Avram Iancu”

Publicat

De

Turkish

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj și compania aeriană Turkish Airlines anunță creșterea frecvenței zborurilor directe spre Istanbul începând cu 5 mai 2025.

Operatorul aerian Turkish Airlines oferă zboruri directe spre Istanbul de pe Aeroportul Internaţional Cluj încă din anul 2016, iar în prezent, zborurile sunt operate zilnic.

Datorită suplimentării frecvențelor, numărul zborurilor va crește de la 7 la 9 pe săptămână, începând cu data de 5 mai 2025, prin introducerea a două curse suplimentare, operate luni și sâmbătă. Această ajustare va facilita  conectivitatea pasagerilor către cele peste 300 de destinații din rețeaua globală Turkish Airlines.

Suplimentarea frecvenței zborurilor răspunde cererii tot mai mari din partea pasagerilor care aleg Istanbulul atât ca destinație finală, cât și ca hub de conexiune către destinații intercontinentale din Europa, Asia, Africa și America de Nord.

Programul actualizat al zborurilor directe Cluj-Napoca – Istanbul

Hakkı Güntay, Manager General Turkish Airlines, a declarat: „Turkish Airlines, compania aeriană care zboară către cele mai multe țări din lume, va crește frecvența zborurilor Istanbul-Cluj-Istanbul la 9 pe săptămână, adăugând un nou zbor luni seara și un nou zbor sâmbătă dimineața, pe lângă cel zilnic, începând cu 5 mai 2025.”

David Ciceo, Directorul General al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj, a adăugat: „Turkish Airlines este unul dintre partenerii noștri strategici, iar această creștere a frecvenței zborurilor spre Istanbul confirmă atractivitatea Clujului ca destinație. Pasagerii vor avea acum acces mai facil la unul dintre cele mai mari hub-uri aeriene din lume, cu multiple posibilități de conexiune spre toate continentele.”

Despre Turkish Airlines

Înființată în anul 1933, inițial cu o flotă de cinci avioane, Turkish Airlines, membru Star Alliance, are astăzi o flotă de 477 de aeronave (pentru pasageri și marfă) care zboară către 352 de destinații din întreaga lume, dintre care 299 destinații internaționale și 53 destinații interne în 131 de țări.

Mai multe informații despre Turkish Airlines pot fi găsite pe site-ul său oficial www.turkishairlines.com sau pe conturile sale de socializare pe Facebook, X, YouTube, LinkedIn și Instagram.

Despre Star Alliance

Înființată în 1997 ca prima alianță a companiilor aeriene la nivel mondial, rețeaua Star Alliance a fost fondată pe o ofertă de valoare pentru clienți, bazată pe acoperire globală, recunoaștere mondială și servicii fără întreruperi. Încă de la înființarea sa, a oferit cea mai mare și completă rețea de companii aeriene, punând un accent puternic pe îmbunătățirea experienței clienților pe parcursul întregii călătorii în cadrul Alianței.

Companiile aeriene membre sunt: ​​Aegean Airlines, Air Canada, Air China, Air India, Air New Zealand, ANA, Asiana Airlines, Austrian, Avianca, Brussels Airlines, Copa Airlines, Croatia Airlines, EGYPTAIR, Ethiopian Airlines, EVA Air, LOT Polish Airlines, Lufthansa, Shenzhen Airlines, Singapore Airlines, South African Airways, SWISS, TAP Air Portugal, Turkish Airlines, THAI și United.

În total, rețeaua Star Alliance oferă în prezent 17.500 de zboruri zilnice către peste 1.150 de aeroporturi din 189 de țări. Alte zboruri de legătură sunt oferite de partenerul Star Alliance Connecting Juneyao Airlines.

Citește mai departe

EVENIMENT

Deputatul Remus Lăpușan (PSD Cluj) cere 2 ore de sport pe săptămână pentru elevii de liceu. Apel la Ministerul Educației

Publicat

Lăpușan

Deputatul PSD de Cluj, Remus Lăpușan, a depus, miercuri, în Parlament o declarație politică prin care a atras atenția asupra importanței activității fizice în rândul elevilor pentru sănătate și dezvoltare armonioasă.

˝În prezent, elevii de liceu din România beneficiază de doar o oră de educație fizică pe săptămână, ceea ce este insuficient pentru a combate efectele unui stil de viață sedentar. Diminuarea nejustificată a timpului alocat activităților fizice, neincluderea educației fizice în trunchiul comun cu un număr optim de ore și lipsa unei abordări moderne a educației sportive agravează această situație˝, a menționat Remus Lăpușan.

Deputatul a scos în evidență faptul că avem nevoie de intervenția autorităților de la nivel de politici publice, pentru a ne asigura că vom crește o generație pentru care activitatea fizică face parte din rutina zilnică – o premisă pentru sănătate dar și pentru formarea unui caracter bazat pe altruism, încredere, perseverență și disciplină, dezvoltate în urma practicării sportului.

Ce ar trebui să facă Ministerul Educației

Prin urmare, Ministerul Educației și Cercetării ar trebui să adopte politici educaționale pentru promovarea sportului în școli care să includă:

Creșterea numărului de ore de sport la minimum două pe săptămână pentru elevii de liceu;
Diversificarea activităților sportive pentru a include sporturi individuale și de echipă, adaptate intereselor elevilor;
Investiții în infrastructura sportivă pentru a oferi condiții optime de desfășurare a activităților fizice;
Introducerea unor evaluări fizice regulate pentru a urmări progresul elevilor;
Promovarea unei educații fizice moderne, interactive, care să încurajeze participarea elevilor.
Sportul ar trebui să facă parte dintr-un stil de viață sănătos, dincolo de a fi o disciplină în planul de învățământ.

Este necesară schimbarea de mentalitate inclusiv în rândul părinților, care ar trebui să încurajeze copiii să facă mișcare fizică.

”Din păcate, lipsa educației motrice în familie și marginalizarea educației fizice în școli au condus la o lipsă de interes față de activitatea fizică. Mulți elevi sunt scutiți medical fără un motiv real, ceea ce duce la agravarea problemelor de sănătate și la reducerea motivației de a face sport˝, a menționat în continuare Remus Lăpușan.

Sportul pentru tineri

Schimbarea atitudinii față de sport ar trebui susținută și de la nivelul comunității și administrației locale, care pot să intervină, în parteneriat, prin dotarea școlilor cu materiale sportive, reabilitarea bazelor sportive și organizarea de competiții care să stimuleze interesul elevilor pentru sport.

˝Fără sport, nu poate exista progres. Prin sport, tinerii învață nu doar disciplina și spiritul de echipă, dar și importanța unui stil de viață echilibrat˝, a concluzionat Remus Lăpușan.

PSD a susținut dintotdeauna sportul ca parte esențială a educației. Investițiile în programe și infrastructură sportivă care să încurajeze tinerii să adopte un stil de viață activ au fost trecute pe lista de priorități ale programelor de guvernare. Doar printr-o abordare proactivă putem crește o generație mai puternică și mai bine pregătită pentru viitor!

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate