EVENIMENT
Raytheon va livra noi sisteme Patriot pentru România până în 2029. Contract de 946 milioane de dolari, atribuit de Pentagon
Pentagonul a atribuit companiei Raytheon Technologies un contract în valoare de 946 milioane de dolari pentru livrarea de sisteme de rachete Patriot destinate consolidării apărării aeriene a României până în 2029, informează The Defense Post, citat de Mediafax.
Contractul include radare avansate, staţii de comandă şi rachete interceptoare şi reprezintă cea de-a treia achiziţie de sisteme Patriot realizată de România, după comenzile din 2017 şi 2020.
Ministrul Apărării salută decizia
Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a salutat acest pas pe platforma X: „Salut comanda recentă plasată de Guvernul american către Raytheon pentru sisteme Patriot. Radarele, staţiile de control şi rachetele care vor echipa următoarele trei sisteme vor întări capacităţile strategice de apărare aeriană ale României.”
Conform informaţiilor publicate de Raytheon şi Pentagon, România a semnat un acord de 3,9 miliarde USD pentru achiziţia a şapte sisteme Patriot, dintre care patru au fost deja livrate şi sunt alocate Regimentului 74 Patriot al Forţelor Aeriene.
Un sistem Patriot, donat Ucrainei de România
Unul dintre aceste sisteme a fost donat Ucrainei în toamna anului 2024, contribuţie pentru care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulţumit în cadrul unei declaraţii din octombrie: „Mulţumesc României pentru sistemul Patriot (…) Putem pune capăt terorii ruse prin cooperare.”
Compania Raytheon a precizat că va colabora cu parteneri locali pentru a asigura continuitatea lanţului de aprovizionare. Totuşi, războiul din Ucraina a dus la întârzieri în livrarea mai multor echipamente militare, iar noile sisteme sunt programate să ajungă în România începând cu 2027.
Pe 29 octombrie 2024, Norvegia a anunţat, printr-un comunicat oficial, că va sprijini România cu 127 milioane USD pentru achiziţia unui sistem Patriot suplimentar care să înlocuiască cel donat Ucrainei.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Un mesaj RO-Alert-cod portocaliu de vânt și viscol a fost emis luni diminmeața de ISU Cluj.
Measjul este valabil în zona de munte, la altitudini de peste 1.800 de metri.
Cod portocaliu de vânt puternic pentru zona de munte a Clujului. A fost emis RO-Alert
Mesajului este valabil pentru intervalul orar 08:00-11:00.
Se vor semnala intensificări puternice ale vântului cu viteze la rafală de 120-130 de kilometri oe oră.
EVENIMENT
Cum va fi vremea în prima lună din 2025? Început de an cu temperaturi peste normal și precipitații reduse
Luna ianuarie 2025 se anunță mai caldă decât de obicei, în special în prima parte. Precipitațiile vor fi în general reduse, în special în regiunile sudice și sud-vestice, potrivit prognozei Administrației Naționale de Meteorologie.
Temperaturile minime vor varia între -11 grade în estul Transilvaniei și -1 grad pe litoral, iar maximele vor urca până la 8 grade în regiunile vestice.
În intervalul 6-8 ianuarie, încălzirea va continua, cu maxime de până la 15 grade și minime între -2 și 8 grade. Precipitațiile vor fi slabe și izolate, predominant în vest și la munte, unde se vor semnala și ninsori mixte. Vântul va avea intensificări temporare, mai ales în zonele montane.
Prognoza meteo pe patru săptămâni
Ianuarie 2025 aduce temperaturi peste cele obișnuite pentru această perioadă a anului, alături de precipitații izolate și episoade izolate de ceață și polei.
Săptămâna 06.01.2025 – 13.01.2025
Valorile termice se vor situa peste cele specifice pentru această săpămână pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile estice. Regimul pluviometric va fi local excedentar în extremitatea de nord a țării, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.
Săptămâna 13.01.2025 – 20.01.2025
Temperaturile medii se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă în toate regiunile. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în regiunile vestice, nordvestice și local în cele centrale, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval.
Săptămâna 20.01.2025 – 27.01.2025
Temperatura medie a aerului va avea valori în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării. Regimul pluviometric estimat pentru acest interval va fi deficitar în toate regiunile, dar mai ales în cele sud-vestice.
Săptămâna 27.01.2025 – 03.02.2025
Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile nord-estice. Cantitățile de precipitații vor avea o tendință deficitară în toate regiunile, dar mai ales în cele sudice.
Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 2005-2024.
Fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.
Boboteaza, sărbătorită anual pe 6 ianuarie, marchează finalul sărbătorilor de iarnă și este una dintre cele mai importante sărbători creștine.
Cunoscuta și ca Botezul Domnului, această zi comemorează botezarea lui Iisus Hristos de către Ioan Botezătorul în apele Iordanului, un moment esențial în tradiția creștină, care simbolizează nașterea spirituală a Mântuitorului.
Semnificații religioase și sfințirea apei
Boboteaza simbolizează sfințirea creației, Iisus fiind botezat nu pentru iertarea păcatelor, ci pentru a sfinți apele și întreaga lume. În cadrul slujbei religioase de Bobotează, apa este binecuvântată și transformată în agheasmă, considerată miraculoasă. Creștinii iau această apă sfințită pentru a-și binecuvânta locuințele, animalele și pomii, având credința că aceasta aduce sănătate, belșug și protecție împotriva spiritelor rele.
La români, ziua de Bobotează cuprinde motive specifice sărbătorilor de Crăciun. Astfel, în unele zone se colindă, se fac şi se prind farmecele şi descântecele, se află ursitul, se fac prorociri despre noul an.
Tradiții populare și obiceiuri
În unele zone, preotul aruncă o cruce în apă, iar bărbații din comunitate se întrec să o recupereze. Se spune că cel care reușește să aducă crucea la mal va avea noroc tot anul. În vechime, cel care găsea primul crucea şi o aducea la mal primea şi daruri de la domnitorul ţării şi era ţinut la mare cinste de către ceilalţi.
Iordănitul femeilor este un alt obicei. În trecut, în satele din nordul ţării, femeile se adunau în grupuri mari acasă la cineva şi duceau alimente şi băutură. După ce serveau masa, ele cântau şi jucau toată noaptea. Dimineaţa ieşeau pe stradă şi luau pe sus bărbaţii care apăreau întâmplator pe drum, îi luau cu forţa la râu, ameninţându-i cu aruncatul în apă. În unele regiuni avea loc integrarea tinerelor neveste în comunitatea femeilor căsătorite prin udarea cu apă din fântână sau dintr-un râu.
Fetele nemăritate își pot afla ursitul în noaptea de Bobotează, punând sub pernă o crenguță de busuioc și legându-și un fir roșu de mătase pe deget. Totodată, se crede că fetele care cad pe gheață în această zi se vor mărita până la sfârșitul anului.
Superstiții și credințe
În ziua de Bobotează, nu se spală rufe, toate apele fiind sfințite. De asemenea, certurile și împrumuturile sunt interzise, iar tradiția populară spune că animalele din grajd vorbesc la miezul nopții despre comorile ascunse.
În unele regiuni, sărbătoarea este marcată de obiceiuri spectaculoase, cum ar fi „Iordănitul femeilor” sau „Udatul Ionilor”, dedicate Sfântului Ioan Botezătorul, prăznuit pe 7 ianuarie.
Boboteaza și Sfântul Ioan, finalul sărbătorilor de iarnă
Boboteaza și ziua Sfântului Ioan, care urmează pe 7 ianuarie, încheie perioada sărbătorilor de iarnă. Aceste zile sunt pline de rugăciuni și obiceiuri care îmbină sacralitatea creștină cu tradițiile populare, păstrate cu sfințenie de-a lungul generațiilor.
Senatorul Petrișor Peiu (AUR) a lansat o critică dură la adresa coaliției PSD-PNL-UDMR, acuzând lipsa de soluții în fața problemelor economice și politice majore, dar și încălcarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor.
„Anul a început cu un tablou sumbru, marcat de suprapunerea a trei crize majore, gestionate cu incompetență de actuala guvernare.
Alegerile prezidențiale, între incertitudine și anularea dreptului de vot
Prima problemă, cea a alegerilor prezidențiale, continuă să fie un subiect al incertitudinii, întrucât guvernul refuză să stabilească o dată clară, iar justiția nu oferă un răspuns cu privire la motivele care au dus la anularea alegerilor din 8 decembrie și anularea a aproape 10 milioane de voturi. În al doilea rând, poziția președintelui ilegitim, Klaus Werner Iohannis, creează ambiguități pe plan intern și internațional, cu atât mai mult cu cât mandatul său ar fi trebuit să se încheie deja. În al treilea rând, „ordonanța trenuleț” afectează profund mari categorii de români, lovind în mediul de afaceri, în românii onești, pensionari și persoane vulnerabile.
„Ordonanța trenuleț”, o lovitură pentru români
Guvernarea Ciolacu 2 se scufundă tot mai adânc în criza bugetară, dovedind aceeași nepăsare și incapacitate de a găsi soluții. În timp ce la Cotroceni avem un președinte uzurpator, înghețarea salariilor și pensiilor a adus nemulțumire generalizată, fără ca această măsură să rezolve problema deficitului bugetar pe care îl avem și care este prognozat la 8,7%. Ministrul Finanțelor, cu o retorică sfidătoare la adresa românilor, oferă asigurări că statul va putea plăti pensiile și salariile la nivelul lunii noiembrie 2024, dar recunoaște că situația economică este critică. Singurele soluții par a fi noi împrumuturi și noi tăieri, care vor adânci povara cetățenilor și a mediului de afaceri.
Inflația și prețurile la energie, o povară zilnică pentru români
În paralel, românii resimt efectele unei inflații galopante, ale scumpirilor în lanț și ale unor facturi uriașe la energie. Perspectiva unei dublări a prețului la energia electrică după 31 martie, fără vreo măsură concretă de stabilizare, amplifică incertitudinea. Atitudinea decidenților politici, axată mai mult pe declarații și campanii de imagine decât pe acțiuni concrete, demonstrează o lipsă de conectare cu prioritățile și așteptările oamenilor.
Întrebarea cea mai importantă este ce se va întâmpla până la urmă cu salariile și cu pensiile? Este constituțională această înghețare despre care se tot vorbește? AUR a contestat constituționalitatea „ordonanței trenuleț” și a cerut intervenția Avocatului Poporului. Însă, având în vedere că toate aceste instituții sunt conduse de marionete ale sistemului PSD-PNL, nu ne așteptăm ca ele să acționeze în interesul românilor.
Un sistem politic rupt de nevoile reale ale cetățenilor
Este totuși ridicol, cel puțin în cazul pensiilor, să ai o lege prin care orice guvern este obligat să indexeze în fiecare an pensiile în funcție de indicele de creștere a prețurilor și de creșterea salariului mediu brut și să nu se facă acest lucru. Este o încălcare clară a legii, dar nu este prima oară. În 2019 s-a aprobat o lege a pensiilor în Parlament, președintele a promulgat-o și după aceea nu s-a mai aplicat niciodată.
Cine ar putea să ne spună care au fost motivele concrete? Nimeni, toți fug de răspundere. La fel și în cazul acesta: legea pensiilor a fost o minune care a ținut patru luni, de la 1 septembrie la 1 ianuarie.
În ceea ce privește creșterea sau indexarea salariilor personalului bugetar și aici este o atitudine politică greșită, pentru că guvernul, în loc să reașeze dimensiunea acestui aparat bugetar, preferă să îi sancționeze pe toți cei care lucrează la stat. Și așa vor nemulțumi pe toată lumea, în loc să dimensioneze aparatul bugetar în funcție de ceea ce are țara nevoie și de ceea ce poate să plătească. Dar astea sunt decizii politice pe care le-a luat guvernul, altele decât cele pe care le-au anunțat timpul campaniei electorale PSD-PNL-UDMR, așa încât este foarte greu să ne așteptăm la vreo evoluție pozitivă în acest zonă.
AUR cere răspundere și acțiune concretă
La toate acestea se adaugă și o problemă gravă de reprezentativitate. Dreptul românilor de a alege este călcat în picioare, prin decizii controversate care sporesc tensiunile sociale. În lipsa unei schimbări radicale, riscăm să ne confruntăm cu o explozie a nemulțumirilor populare, ignorată însă cu nonșalanță de cei aflați la guvernare.
Guvernarea PSD-PNL-UDMR dovedește că prioritățile sale sunt departe de nevoile reale ale cetățenilor. România se îndreaptă către o criză profundă, alimentată de măsuri incoerente și politici menite să protejeze interesele celor aflați la putere, nu ale oamenilor obișnuiți”, a declarat Petrișor Peiu, senator AUR.