EVENIMENT
Rata de infectare crește din nou la Cluj-Napoca. Aproape 4.000 de cazuri de COVID în 2 săptămâni
Rata incidenței cazurilor de Covid-19 a crescut ușor atât în județ, cât și la Cluj-Napoca.
Astfel, vineri, la Cluj-Napoca acesta era de 11,60 de cazuri de Covid-19 la mia de locuitori, în creștere ușoară față de zilele trecute.
Potrivit DSP Cluj, în perioada 12-25 octombrie, pentru care este făcută raportarea de vineri, numărul de cazuri noi a ajuns la Cluj-napoca la 3.911.
În aceeași perioadă, în întreg județul au fost raportate 7.390 de cazuri de Covid-19.
Astfel, rata incidenței a ajuns la nivelul județului Cluj la 9,77 de cazuri de Covid-19 la mia de locuitori.
Citește și: EXCLUSIV Morții de COVID ai Clujului, majoritatea NEVACCINAȚI. Din august au MURIT, în medie, 6 oameni pe zi. APELUL prefectului
Și la Florești, unde au fost raportate 511 cazuri, rata de infectare a crescut ușor, vineri fiind de 10,64.
Dej, Turda și Câmpia Turzii se mențin la o rată de infectare mai mică de 7 cazuri de Covid-19 la mia de locuitori.
În schimb, la Gherla, aceasta este de 10,42, fiind raportate 239 de cazuri de Covid-19.
Comunele cu rata de infectare de peste 10 cazuri de Covid la mia de locuitori
- Aghireșu – 15,46
- Aiton – 12,7
- Apahida – 12,61
- Baciu – 10,03
- Borșa – 10.00
- Căpușu Mare – 12,10
- Chinteni – 13,73
- Ciucea – 11,54
- Dăbâca – 20,32
- Feleacu – 15,41
- Gârbău – 10,91
- Gilău – 11,48
- Izvoru Crișului – 12,98
- Jucu – 14,07
- Mihai Viteazu – 11,38
- Mintiu Gherlii – 10,16
- Poieni – 12,37
- Sâncraiu – 11,13
- Valea Ierii – 10,83
- Vultureni – 10,60
În spitalele din Cluj sunt internați 707 pacienți cu Covid-19. De asemenea, 90 de bolnavi erau în secțiile ATI. Potrivit ultimei raportări pentru 24 de ore, de joi, la Cluj au fost diagnosticate 524 de cazuri noi de Covid-19.
Sursa: DSP Cluj
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Încă trei aeronave F-16, achiziționate de România, au aterizat în Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii
Încă trei aeronave F-16 Fighting Falcon, achiziționate de România de la Regatul Norvegiei, au aterizat vineri, 13 decembrie, în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”, de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.
Achiziția noului lot de avioane F-16 Fighting Falcon și a pachetului de bunuri și servicii aferent va asigura creșterea securității României prin executarea apărării spațiului aerian național/NATO, pe timp de pace și în situații de criză, prin Serviciul de Luptă Permanent – Poliție Aeriană (SLP-PA), sub comandă NATO.
Încă trei aeronave F-16, achiziționate de România, au aterizat în Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii
Cu cele trei aeronave sosite astăzi, Escadrila 48 Vânătoare dispune de 15 aeronave F-16, achiziţionate de la Regatul Norvegiei împreună cu pachetul de bunuri și servicii aferent.
Conform Concepției de realizare graduală a capabilității de apărare aeriană, în cadrul programului „Avion multirol al Forțelor Aeriene”, Guvernul României a atribuit Guvernului Regatului Norvegiei contractul de achiziție a 32 de aeronave F-16, cu suport logistic inițial și a unui a pachet de bunuri şi servicii complementar (de la Guvernul Statelor Unite ale Americii).
Avioanele vor fi livrate în stare operațională, resursa disponibilă a acestora asigurând operarea lor pentru o perioadă de tranziție, de minimum 10 ani, către avioanele de generația a V-a, ceea ce face ca achiziția avioanelor de luptă norvegiene să reprezinte, în fapt, un transfer de capabilitate între două țări NATO aliate.
EVENIMENT
FOTO. Parking privat cu peste 300 de locuri în fața Cimitirului Central din Cluj-Napoca. Va fi dat în folosință în vara lui 2025
Un parking cu finanțare privată de 16 milioane de euro și cu o capacitate de 310 locuri a fost inaugurat, vineri, în fața Cimitirului Central din Cluj-Napoca, acesta urmând să fie dat în folosință în vara anului 2025.
Directorul Casei de Pensii a Bisericii Reformate din Ardeal, Tarkanyi Marton, a declarat la ceremonia de tăiere a panglicii, că tarifele de parcare vor fi stabilite anul viitor.
”Valoarea investiției s-a dublat față de estimările inițiale și va ajunge la 16 milioane de euro, fiind una privată în totalitate din fondul de investiții a Casei de Pensii a Bisericii Reformate.
Capacitatea parkingului este de 310 locuri publice de parcare, iar deschiderea ar putea avea loc prin iunie 2025, după ce se va face recepția lucrărilor și se va obține certificatul de edificare a construcției de la Primărie, înregistrarea în Cartea Funciară și se va obține autorizația de funcționare de la ISU Cluj și de la Primărie.
Amortizarea investiției va avea loc în termen de 20 de ani. Tarifele de parcare le vom stabili anul viitor și vom ține cont de tarifele practicată în oraș. Lucrările au început în urmă cu 4 ani, în 2020”, a spus Tarkanyi.
Locuri pentru mașini electrice
Noul parking are parter, 3 etaje supraterane plus o terasă, la care se adaugă două etaje subterane. De asemenea, dispune de 20 de stații de încărcare pentru mașini electrice, dar și locuri pentru trotinete electrice și biciclete precum și pentru mașinile persoanlor cu handicap.
Clădirea dispune și de spații de birouri care vor fi închiriate și o cafenea.
Tarkanyi a precizat că scopul investiției este acela de a asigura stabilitatea financiară a sistemului de pensii din cadrul Bisericii Reformare a Ardealului.
Arhitectul Șerban Țigănaș, de la firma de proiectare Dico&Țigănaș, a declarat la rândul său că șoferii care vor folosi noul parking nu vor întâlni probleme existente în alte obiective similare.
”Nu vă veți putea lovi mașinile de stâlpi, pentru că nu există, n-o să vă puteți freca mașinile de rampe abrupte și înguste, pentru că nici acestea nu există. Aveți spațiu suficient pentru manevră”, a explicat Țigănaș.
La ceremonia de tăiere a panglicii au mai participat viceprimarul Clujului, Olah Emese, înalte fețe bisericești ale Bisericii Reformate a Ardealului, printre care și episcopul Kato Bela.
Vineri, la Zurich, a avut loc ceremonia de tragere la sorți a grupelor preliminare pentru CM 2026 la fotbal. România a avut noroc, grupa ei fiind una dintre cele mai accesibile. În grupa H, Austria este favorită, celelalte echipe sunt Bosnia-Herțegovina, Cipru și San Marino.
Ariane Hingst, Fernando Llorente, Gianluca Zambrotta, Rachel Yankey și Robert Pires sunt cele 5 legende ale fotbalului internațional care au ajutat la efectuarea tragerii la sorți.
Cine are NOROC, are! Cum arată GRUPA României în calificările pentru MONDIALE
Grupele pentru preliminariile CM 2026
Grupa A:
Câștigătoare Italia – Germania
Slovacia
Irlanda de Nord
Luxemburg
Grupa B:
Elveția
Suedia
Slovenia
Kosovo
Grupa C:
Învinsă Portugalia – Danemarca
Grecia
Scoția
Belarus
Grupa D:
Câștigătoare Franța – Croația
Ucraina
Islanda
Azerbaidjan
Grupa E:
Câștigătoare Spania – Olanda
Turcia
Georgia
Bulgaria
Grupa F:
Câștigătoare Danemarca – Portugalia
Ungaria
Irlanda
Armenia
Grupa G:
Învinsă Spania – Olanda
Polonia
Finlanda
Lituania
Malta
Grupa H:
Austria
România
Bosnia Herțegovina
Cipru
San Marino
Grupa I:
Învinsă Germania – Italia
Norvegia
Israel
Estonia
Moldova
Grupa J:
Belgia
Țara Galilor
Macedonia de Nord
Kazahstan
Liechtenstein
Grupa K:
Anglia
Serbia
Albania
Letonia
Andorra
Grupa L:
Învinsă Franța – Croația
Cehia
Muntenegru
Insulele Feroe
Gibraltar
Cine se califică la turneul final
Echipele de pe locul 1 din grupe se vor califica direct la Campionatul Mondial din 2026.
Ocupantele locurilor 2 și patru câștigătoare de Liga Națiunilor care nu s-au clasat în preliminarii pe unul dintre primele două locuri vor merge la baraj.
Foto: Facebook
EVENIMENT
FOTO. ACCIDENT în Piața Unirii din Cluj-Napoca. Un autoturism și un scuter implicate. Tânăr dus la SPITAL
Vineri, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, a avut loc un accident rutier între un autoturism și un scuter.
„Un tânăr de 18 ani, conștient și cooperant, a fost transportat la spital pentru investigații suplimentare”, a comunicat ISU Cluj.
FOTO. ACCIDENT în Piața Unirii din Cluj-Napoca. Un autoturism și un scuter implicate. Tânăr dus la SPITAL
„La data de 13 decembrie, în jurul orei 12.40, a fost înregistrat un accident rutier în Piața Unirii din Cluj-Napoca.
Din primele cercetări efectuate a reieșit că, un tânăr de 19 ani, care circula cu trotineta pe banda destinată mijloacelor de transport în comun, a fost acroșat de un autoturism care ieșea dintr-o parcare, la volanul căruia a fost identificat un bărbat de 37 de ani, din județul Timiș.
În urma impactului, tanarul a necesitat îngrijiri medicale, fiind transportat de urgență la spital.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.
În continuare sunt efectuate cercetări pentru stabilirea cu exactitate a circumstanțelor în care s-a produs evenimentul”, a comunicat IPJ Cluj.